![]() |
|
Поуки од Светите Отци |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 32> |
Автор | |||
Maran Ata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Старец Пајсиј Светогорец
Кога ве навредуваат, прифатете го тоа како голем Божји благослов. |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
![]() |
|||
Maran Ata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
||
Авва Евагриј
Најлоша сопственост е недоличниот живот. |
|||
|
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Свети Јован Златоуст
Сакаш да му оддадеш почит на Телото Христово? Не игнорирај го ако е голо. Не Му оддавај почит во храм облечен во свила, за потоа да Го занемариш надвор каде што е студено и лошо облечено. Тој кој кажа: "Ова е моето тело" е Истиот кој кажа: "Што и да им сторите на најмалите мои браќа, мене сте ми го сториле"...Каква добрина е ако Евхаристиската маса е преполна со златни пехари, кога братот твој умира од глад? Започни со задоволување на гладот а потоа со она што ќе остане, можеш и да го украсиш олтарот истотака. |
|||
![]() |
|||
||
Ава Јаков
Оној когошто го фалат нека си спомне за своите гревови и така нема да заборави дека не е достоен за тоа што е речено за него. |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Свети Максим Исповедник
Изгони ја од себе негрижата и со тоа ќе го изгониш злото кое е погрешна употреба на мислите, на која ѝ следува злоупотребата на нештата. |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Ава Зенон
Оној кој сака Бог брзо да ја услиши неговата молитва треба пред сѐ и пред да се помоли за својата душа да се помоли за своите непријатели. Ако прави така Бог ќе го услиши во сѐ што ќе побара. Изменето од Maran Ata - 16.Мај.2010 во 13:00 |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
![]() ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Non nobis, non nobis, Domine Sed nomini tuo da gloriam.
|
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
||
Св. Серафим Саровски
Секој успех во било што треба да Му Го препишуваме на Господа и со пророкот да говориме: Не нам, Господи, не нам, туку на Своето име дај му слава (Псалм 113:9). |
|||
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Se slozhuvam so kazhanoto Maran Ata i tokmu zatoa rekov deka onakvo generaliziranje...
Треба со сигурност да се знае дека оној што прави добродетели без напор, или оној кој што се подвизува со леснотија и без болно принудување, се наоѓа на лажен пат. ... ne drzhi voda. I kako takvo treba da se posochi, bez obzir dali e kazhano od nekoj Svet Otec ili ne. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
||
Тоа што го вели Ахмар е од опитот на православните отци на Црквата и држи вода во согласност со цитатите од Светото Писмо. Факт е дека човекот е егоцентрично и суетно битие, состојба што ја стекнал после падот на Адам и Ева, и дека за да го стекне рајското блаженство, треба да дава напор кој е спротивен на похота на телото, желбите на очите и суетата на светот. Тој напор особено може да се види кога некој треба да му помогне на својот непријател. Чиста добродетел е онаа добродетел која е направена од љубов, без побуди на искористување на таквото дело за свое прославување т.е. без гордо самофалење, туку смирено, за доброто на другиот. Дури и помислите треба да се чисти кога се прави некое добро дело... Со смирување на своето срце и искоренување на страстите, тие добродетели кои ги прави човекот стануваат разумни и веќе со леснотија од внатре се извршуваат. Кога човекот ќе се освети себе си, тогаш тешкотиите во вршењето на добродетели доаѓаат од надвор, од другите луѓе поттикнувани од ѓаволот. Значи, тешкотиите при извршување на добродетелите, зависно од духовниот степен на човекот, доаѓаат или од неговата похот и страсти, или од надвор, од други луѓе. |
|||
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
OK, dali ti lichno si ubeden vo tolkuvanjeto koe go ponudi kako odgovor ?
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
||
ПОСТЕРИТЕТ?!! не го разбирам овој збор. (А башка и не ми текнува дека сум го чул овој збор) |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
![]() |
|||
||
Dali go davash toa tolkuvanje kako posteritet ili si ubeden vo nego?
|
|||
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |