|
Дали некаде е најавено доаѓањето на Бога. |
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Автор | ||
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Моите информации ги црпам од страницата mkbible.net
па ако за тебе оваа страница е пишувана како брошура тогаш ок ама јас мислам дека не е. Јас читам тука ама никаде до сега барем не стигнав до тој дел каде што бог го најавува своето доаѓање на планетава. Не сум зависен од тебе туку сакам да видам како ти гледаш на библијата, и каде ти го гледаш најавувањето на божјото симнување на земјава. Шо ти е толку чудно што сакам да знам како размислуваат христијаните? Па и ти постојано ги прашуваш муслиманите за мислеше иако сигурно го имаш к*ранот пред себе во било каква форма. Тоа не значи дека ти зависиш од нас нели? Ако имаш одговор ок ако не немој да се јавуваш и да коментираш за нешто за кое на оваа тема нема место. |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
misterX, јас не учам од брошури, си ме помешал со некој друг
Околу пророштвата, што има јас да ти вадам цитати. Гледам многу те интересираат христијански теми, па зошто не ја прочиташ сам Библијата и од прва рака да си знаеш што пишува таму? Зошто секогаш да бидеш зависен од христијаните при твоите дилеми и прашања? Зошто секогаш да бидеш зависен од субјективни брошурчиња?
Одвој си време за читање, направи си план, и прочитај ја Библијата и потоа дојди и поставувај ми прашања.
А до тогаш те оставам во рацете православните . Они велат дека се вистинската Христова црква и дека најдобро ја толкуваат Библијата (а башка ги имаат и светите отци како дообјаснување), па нека повелат ако се волни нека ти објаснат што те интересира.
melhi, не се дери многу без потреба. Смири се. Од каде овие фрустрации, овој немир? Кам даууун, тејк ит изи маннннн
Филип, а не Петре
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
melhisedek
Сениор Регистриран: 12.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 225 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
i ako nekoj prasa dali nekade e najaveno doajgajneto na bog?????
ednostaven odgovor!!!!!!!!! toj e tuka sekogas so nas slava sila i mok na otecot sinot i svetiot duh amin |
||
melhisedek
Сениор Регистриран: 12.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 225 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
site ste vo zabluda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nemate pojma sto zboruvate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cel star zavet e ispolnet so prorostva za doajgajneto na spasitelot!!!!!!! a koj e spasitelot ?????????????koj moze da go spasi svetot??????pa se razbira koj? nasiot gospod isus hristos koga apostolite go prasale gospod? isuse pokazinigo otecot sto im odgovoril isus???????????????? petre celo vreme sum so vas i uste ne me poznavas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zar ne svajkate deka otecot sinot i svetiot duh se samo nacini na deluvajne na bog deka toa trojstvo e edno i nerazdemno ednodusno? samo aldra e najblisku do vistinata. |
||
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Алдра а дали син може и мора да биде само оној кој е создаден при сексуален однос помеѓу маж и жена? |
||
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Евангелос од какви брошури учеше за хиндуизмот, се гледа дека доста знаеш за него. А да кажеше нешто за кое велиш дека го има во стариот завет и на кое се однесува темава. Ти си очигледно највлијателен и религиозно најпоткован тука. Кога нешто ќе запне сите те бараат тебе а и со твојата изјава дека има многу претскажувања за доаѓањето на бога на планетава само ме заинтересира се повеќе. Сега сите чекаме одговор од тебе затоа што ти најмногу знаеш и не е фер да ни го свртуваш вниманието со податоци за хиндуизмот. Тука во македонија нема многу такви- хиндуисти така да ние што сме малку повеќе би требало да бидеме удостоени со твоето изјаснување.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во право си за тоа "Брама", моја збунка, мислев на "Браман" (јас пак како Брахман го знам).
А за тоа кој е најголемиот Бог и кој чија форма е многу е тешко да се даде еднозначен одговор, бидејќи истиот е субјективен и зависи од тоа која деноминација, традиција (да не речам секта) од хиндуизмот ќе ја разгледуваме.
Според една школа на Ваишнаизмот, Вишну има 3 форми: Маха Вишну, Гарбодакашаи Вишну и Кширодакашаи Вишну. Според друга има 5 форми.
Ама сепак мислам дека според мнозинството на хиндуистите Брахман е конечниот извор, најголемиот Бог (од кои потоа сите се реинкарнирале) кој се јавува во вид на Брахма (создателот на светот), Вишна (одржувачот) и Шива (разурнувачот). Но ако се земе предвид дека Вишну е една од формите на Брахман, следува дека и твојот и мојот исказ е точен т.е. дека и Вишну е конечниот извор.
Но пак ќе речам, во различни секти/традиции на хиндуизмот различни се и поделбите и имињата на единиот бог и неговите форми. Има хиндуисти кои се монотеисти, има и такви кои се политеисти, има и пантеисти. Кој си ја сака бељата, нека учи за нив
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Благодарам МистерХ на јасниот одговор. За Иса веќе ми објасни во л.п. не знаев за Аллах. Голем поздрав до тебе - Селам, селам!
|
||
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не тоа никогаш нема да се случи. Бог нема да се симне на земјава во ниедна форма.Тој ни ги испраќа своите “пораки“ преку своите пратеници а ние веруваме во него и за тоа не ни требаат други докази освен неговите зборови преточени во книгата која е света за нас. НА земјава повторно ќе се симне Иса а.с (исус) за да го докаже постоењето на еден бог и дека тој е само негов пратеник. Ние имаме само една опција,да веруваме безусловно а дали ќе го сретнеме бога некогаш и некаде тоа никој не го зане.Најдобро е со него да се сретнеме внатре во нас.Тогаш имаме шанси да бидеме таму каде што тој би сакал да е секој човек кој бил, е и ќе биде роден на планетава.
|
||
strowberis
Сениор Регистриран: 24.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
i jas isto se prasuvam
|
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се извинувам ако бев нејасен. Кога велам „во негово друштво„ сакам да речам неговото присуство, мислам дали ќе го гледаат како што ти на пр. ги гледаш со своите очи сонцето, дрвјата, птиците; Дали ќе можат да разговараат со него како што Мухамед а.с. можел да го чуе неговиот глас итн. Прашањето директно кон темата е: Дали е во исламските списи предвидено некаде дека Аллах односно Бог ќе се симне некогаш, некаде, на Земјата за да биде директно видлив за сите луѓе? Ние индиректно можеме да го почувствуваме неговото присуство, но дали ќе можат да го видат како на пр. ти или јас ги гледаме другите луѓе бидејќи се директно тука? Изменето од Majkl - 28.Август.2008 во 01:09 |
||
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мајкл прашањето постави го на друго место овдека зборуваме за нешто друго т.е дали некаде (ете освен во хиндуизмот) е објавено доаѓањето на бога лично. И како да бидат во друштво со бог па тој не е наш цимер па ќе бидеме во друштво со него кога ќе се запишеме во рајот. Ајде не заебавај многу и не не оттргнувај од темата.Исламот е јасен Бог никогаш нема да се “симне“ на земјата затоа што тој е секогаш тука и насекаде.
Изменето од misterX - 28.Август.2008 во 01:04 |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Евангелос, дозволи те молам една корекција. Не сум Хиндус ама сум читал повеќе нивни списи и морам да речам дека во нив пишува дека најпрвин бил мега-џиновскиот тнр. Гарбодакашаји Вишну кој лежел во океанот на создавањето, а од неговиот папок се родил Брама кој збунет се свртел на четири страни и останал со четири лица. А Вишну е тој кој има различни облици(Кришна, Рама, Хари, Вараха и тн.), меѓу кои и сеприсутниот безличен Браман(значи не Брама - тоа се два различни поими). Има и трет термин кои неупатените го мешаат а тоа е брамана=свештеник. Брама, роден од Вишну, создал други работи на пр. музиката, науките и тн. Но Вишну е тој кој се смета за конечниот извор, т.е. причина на сите причини. Според хинду списите, Вишну е бесмртен, а Брама иако живее многу долго еден ден и тој ќе умре. Е сега назад кон темата. Ме интересира а што велат муслиманите, дали според Исламот оние кои по последниот Суд ќе опстанат на планетата Земја, дали ќе бидат во друштво на Аллах џ.ш. или е тоа само за бестелесните души кои ќе бидат во рајот? Дали Аллах тогаш ќе се симне на Земјата директно? Изменето од Majkl - 28.Август.2008 во 00:59 |
||
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
евангелосе како си пријателе. Се чудам како еден човек може да прочита толку колку што си прочитал ти. Па сите исламски брошури ги имаш простудирано алал да ти е. Јас за разлика од тебе ова прашање го поставив пред се врз основа на разумот и не ми требаше да “читам брошури“(од твоите) за да се сетам дека можеби некој на форумов ќе може да ми даде одговор за она што го барам во стариот завет а неможам да го најдам. Ти посочувам дека ако стариот завет е исламска брошура тогаш си во голема заблуда,а прашањето потекнува од таму. Ние муслиманите истиот го почитуваме и за нас сепак тоа не е брошура. Тие имиња и податоци внатре се валидни но јас таму неможам да го најдам одговорот кој го барам дури и од тебе. ПОздрав и оставиго хиндуизмот малку понастрана. Имаш ти посериозни соговорници на форумов од хиндуистите. И немој да ми кажеш дека хиндуизмот и христијанството се поврзани!!!
|
||
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |