IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Изработка на проекти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изработка на проекти

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака Обратен редослед
ShmIzLi4kA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 123
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShmIzLi4kA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2009 во 23:41
Aj ako ima nkoj gotov biznis plan za nekoe pretprijatie mi treba kako primer neka mi pise
Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2008 во 18:21
Во основно не правевме многу проекти, и не се сеќавам баш како сето тоа се изведувало, но затоа знам дека сестра ми кога и да треба да прави некој проект постојано е нервозна и вели дека тоа само и одзема време. За повеќето проекти морам да признаам дека е во право, затоа што најпрво децата (беа поделени во групи) не знаеја за што всушност им користи проектот, што значи дека професорот не им ја објаснил суштината и целта туку тоа го прави колку ете да рече дека учат на интерактивен начин. Сепак имаше дел од проектите кои беа навистина добро смислени, децата знаеја што точно прават и како тоа им помага при учење на материјалот, и не сметаа дека тоа е губење време. Што значи дека се зависи од професорот, како ќе го осмисли сето тоа, дали ќе им помогне при барањето материјали, информации, дали ќе им помогне да развијат тимски дух итн. Само во ваквите случаеви проектите се во полза на учениците па и на професорот затоа што успешен проект значи добро научен материјал. Само на ваков начин всушност проектите се и корисни.
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2008 во 15:48
.. prvo i osnovno... se shto e individualno...i site deca rabotat na eden ist problem... zgora na toa na hamer....  sraboteno doma samo kolku da se rece... bez da se prezentira... ne e proekt...
... obicno... pozelno e odredena tema... odreden aktuelen problem... da se  podeli na  delovi od edna celina... decata da se podelat vo grupi...spored interes...afinitet... moznost... i se zadolzuvaat da iznajdat materijali za nametnatiot problem koj ke go istrazuvaat... potoa vo grupi na cas zaednicki rabotat...pa na kraj od grupata se odbira eden koj prezentira....neophodna e sorabotka megu grupite...za da moze sekoja grupa so svojot del da se naduvrzuva na prethodnata... i normalno na kraj da se donesat idejni zaklucoci... da se rezimira shto se nauci...shto da se prezeme ponatamu...koj da prezeme... ova e opshiren problem... koj ako pravilno ne se svati...se vulgarizira i moze mnogudemotiviracki da vlijae na decata...

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2008 во 13:14
Блек Девилс, се сложувам со тебе дека изготвувањето на проекти е добра работа, со тоа би требало да се побуди креативноста и желбата за нови сознанија, да почне самото да трага по нови информации, да се мотивира да оди напред, како што реков погоре.

Но мене ми е само криво што опд целата таа работа, целиот труд, нема ништо. Се избира најџиџаниот, останатите одат во ѓубре, а децата чиј проект не бил “најдобар“ се разочаруваат.
Можеби наставниците не би требало да наметнат натпреварувачки дух тука, но да им дадат подеднаква важност на сите трудови, па и малку да дискутираат за тоа што учениците го напишале.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
nikita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2008
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2008 во 12:45
ne znam,jas vo osnovno ne sum pravela nikakvi proekti,za razlika od sega,vo sredno imame od 2-3 proekti i tie gi pravime na cd,ne na hameri i nesto sl.i gi predavame na prof.prezentaciite ne se potrebni,osven ako ne se raboti za proekt vo ramkite na celoto skolo ili kako sto imase sega proekt na grad skopje i prezentacija na istiot pred site profesori!!!
She sells seashells by the seashore...
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2008 во 00:52
Па мариа магдалена задолжувањето на учениците да изработуваат проекти од страна на наставниците јас лично го оправдувам и сметам дека тоа е добро.Зошто? Па нели учениците се стекнуваат со знаење преку читањето,и ако се прашаат за нешто тие ќе одговорат како што е пишано во книгата.Но нели преку училиштето секое дете се изградува како личност која што понатаму ќе има свои ставови и мислења.Тоа мислам на основци каде што најпрвин се стекнува со лична култура па потоа се со ред.А поентата со проектите е токму тоа.Но ретко кој се обидува сам да изработи проект и како што нагласи препишишуваат од разни озвори.Кога бев јас основец често имавме за задача да изработуваме проекти.Се сеќавам тоа беше по историја.Се обидов да бидам креативен врз база на се што сум научил до тогаш а проектот да биде како јас го сфаќам сето тоа.И бидна го направил проектот после не толку макотрпна работа но барем го загреав столчето.Кога го презентирав проектот наставникот ме пофали но секако ми даде и забелешки на кои јас не обрнав внимание него бев горд што од цел клас јас имав свој проект и беше меѓу најдобрите за разлика од другите кои препишуваа и им беа да не речам филозофски напишани јас бев над нив.
Она што сакам да кажам е дека само наставниците во основно обрнуваат внимание на учениците и тие најмногу се залагаат да учениците навистина сфатат она што учат.Доколку не е добро изработен проектот наставникот ќе им даде мотивација и ќе ги инспирира за следниот пат да тоа го направат најдобро што можат и секако тоа да вроди со плод.Тоа е основната цел на наставниците.
А доколку во средно а да не зборам на факултет(пошто таму се знае ако не изработеш како што треба паѓаш) изработеш лош проект ќе бидеш оценет со 1 (единица) без образложување и без никаква дадена насока и појдовна мисла за следниот пат.
Пак ќе кажам дека изработувањето на проекти во основно е позитивно во секоја смисла.
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2008 во 13:25
Бидејќи на форумов има и доста луѓе од образовниот кадар, би сакала да слушнам нешто околу изработката на е.н. проекти.

Имено, на основците (за понатака незнам) по одредени предмети им се задава и задача за изработка на т.н. проект.
Зошто таканаречен?
Имено, ми се допаѓа идејата кај детето да се побуди креативноста и желбата за нови сознанија, да почне самото да трага по нови информации, да се мотивира да оди напред итн. Но овие проекти кои им ги задаваат наставнициве на учениците, се се-само не креативни.

Се се сведува на купување хамер, препишување на материјал како и дополнителни информации од темата (земени од интернет, енциклопедии и сл), лепење сликички и потоа украсување, да не речам џиџање на хамерот. Потоа наставникот го одбира најдобриот, кој по дефолт е најукрасениот, најшарениот.

А сета таа ангажираност околу истиот освен губење време-не гледам дека нешто придонесува за интерактивноста на наставата, ниту пак за дополнителни информации.

Што мислите за ова?

Изменето од maria_magdalena - 10.Април.2008 во 13:25
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,148 секунди.