|
Албанците заштитени со закон! |
Внеси реплика | страница <12345 45> |
Автор | |||||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
По тој македонски синдром на самоуништување (macedo syndrome interitum capit - превод од google translate) сме познати во светот. Е сега, некој ќе рече, па како со/покрај тој синдром до сега сме опстоиле? Одговорот е едноставен, затоа што нашите родители, само до пред нашава генерација, имале во просек по 5-6 деца. Тоа го одржало македонскиот народ, инаку одамна ќе не’ снемало. За жал, кога овој „фактор на одржување на нацијата“ полека но сигурно се губи, па не е чудно за некоја година да не’ снема*. А кај „заштитените“ токму тоа е во експанзија. Кое „заштитено“ семејство има помалку од 3-4 деца? Сите се со по 5-6-7 децИ. И (речиси) сите (посебно во руралните средини) сеуште живеат како во среден (феудален) век - во фамилии, во куќи опкружени со ѕидови високи преку 3 m, каде најстариот е „све и свја“ (или по американски big boss), а на останатите им се знае улогата, жената да раѓа, а мажот да работи. (Кој спомна образование?) Секако, ова што погоре го реков за „заштитените“ не се однесува за еден мал дел нивни претставници од типот на едуцираните политичари, професори ... кои живеат во урбани средини и го имаат прифатено цивилизираниот начин на живеење. Од ова последново можеме да извлечеме заклучок како да се реши проблемот со „заштитените“. Кога не можеме со сила, останува единственото решение - образованието. Мора да се натераат сите албанци, посебно албанки, да се образуваат. Само така ќе станат свесни дека надвор од нивниот свет има друг живот, каде жената не е само автомат за „исфрлање“ деца, каде истата се почитува, каде истата раководи ... Со еден збор да видат дека има цивилизација. Останува само уште мажите да им го дозволат тоа на жените! * - во содејство со другите фактори: одлив на мозоци, емиграција, потпаѓање под влијание на пропагандата од други соседни земји и нивно прифаќање. Изменето од Zlatnik - 14.Февруари.2011 во 10:05 |
|||||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||||||
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Do sega ne sum cul nekoj od zastitenite da gi obvini svoite zatoa sto rusele, ama zatoa pak pola od "nasite" gi obvinuvaat nasite zatoa sto branele da ne se rusi od strana na feudalcite.
Samo prodolzete taka, daleku ke stignete taka. |
|||||||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|||||||
Gorazd777
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Луѓе,кога ќе престанеме да се јадеме меѓусебе и да ги издвоиме политичките гнасотии од реалниот живот,ајде малку да погледнеме некои работи.
Горе на калето се ГРАДИ(монтажен објект)без разлика и што се работи во тајност без јасни пропозиции. СПОМЕНИК НА КУЛТУРА е објект од историска гледна точка подигнат во одредено време и тој се заштитува,а не се гради сега - тоа е едно. Второ ако тоа на Кале е спомен музеј за артефактите пронајдени на археолошките ископувања од предходниот период,нека излезе тој што работи тука - Заводот за заштита на споменици на културата (директор Паско Кузман) и нека каже што е активноста. Трето ако е црковен објект нека излезе црквата и нека се обрати. Кој ја меси сета работа ,тоа нека се каже и да стане јасно,па после да дискутираме за скрвување и други работи. Изменето од Gorazd777 - 14.Февруари.2011 во 01:33 |
|||||||
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
|||||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
друго ми беше поентата, зошто воопшто контрапротести? зошто да се создаваат непотребни конфликти и да трпиме последици од тоа потоа?
за да почнат тепачка другите, треба најпрво да има кого да тепаат! коментаров ми е да размислува малку народов со ладна глава и пред да оди на било каков протест или контрапротест, да се запраша зошто и со која цел оди таму! народот да сопирам деликвентно однесување јас наместо полицијата треба??? Изменето од Анастеа - 14.Февруари.2011 во 01:27 |
|||||||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Контрапротестантите дојдоа во 13 и 30 часот, а први пристигнаа Македонците, во 13 часот. Прашањето треба да биде упатено кон другите, не кон нашите. Изменето од Анастеа - 14.Февруари.2011 во 01:26 |
|||||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
точно
и кога веќе го зачнавме муабетот која беше потребата од контрапротест и учествување на народна маса во сето ова? државата не е способна да се справи со проблеми, па го праќа народот во борба? многу бе се научија сите со тој „контра-протест“? контра протест може да предизвика само поголеми конфликти на ниво на државата, како што се предизвика сега, за ова сме имале и порано пример, како на пример на плоштадот едноставно со вакви работи си се справува власта, односно полициските сили и законите Изменето од Анастеа - 14.Февруари.2011 во 01:26 |
|||||||
|
|||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Токму така! И тоа не чека вакви нешта да се случат, туку уште кога некој ќе се дрзне да руши или слично, го спроведува законот веднаш. И не употребува политички методи, само правни. |
|||||||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
во нормална држава за вакви работи доаѓа и расчистува полиција буквално на клоци, а било каков проблем предизвикан и потпален од медиуми и политички партии, се решава по политички и правен пат
само што проблемот е што Македонија е далеку од нормална држава, а во неа живеат нецивилизирани луѓе |
|||||||
|
|||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Златник пријателе, јас не говорев за настаните денес. Јас говорев дека доколку некој плаче постојано и нешто бара, ние не треба воопшто да го перцепираме тоа, ако има причина, нека го прави тоа. Сакав да кажам дека воопшто не треба да се засегаме дали се чувствуваат обесправени или не. Нивен проблем е тоа. Но, во моментот кога ќе се обидат да направат проблем, државата веднаш треба да го примени законот, без да се размислува дали ќе плачат или не. Мене воопшто не мораш да ми го објаснуваш сето тоа, јас тоа добро го знам и знам дека си во право. Целосно си во право. Затоа и велам дека ние Македонците треба постојано да ги држиме очите отворени и да внимаваме. Јас еднаш кажав. Какви што им се чувствата нивни кон државата наша, таква се и моите кон нив. Јас не бегам од реалноста и не се обидувам да глумама пацифист, ниту најмалку. Јас многу добро знам никаков соживот нема, ниту пак се трудам јас со нив некаков соживот да градам. Тие подалеку од мене, јас од нив.
Па затоа што никој не се осмелува, затоа сме на овој ред дојдени. Време е некој да го стори тоа.
Како велиш дека гледаме, кога половина наши Македонци повеќе ги обвинуваат нашите отколку другите? Далеку сме ние од свесни Златник, многу далеку. Ако бевме свесни, одамна ќе знаевме да кажеме каде е границата и ќе реагиравме како што треба. Немаше да дозволуваме во сопствената држава да се случува ова.
За такви се применуваат методи во согласност со сфаќањата и однесувањето кои единката ги има. Едноставно, зар не?
За жал си во право. Но, дури и за тоа има начин, само доколку се сака. |
|||||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Да, ама тоа градење треба да биде заедничко, а не еднострано. А од досегашното искуство гледаме дека многу пати албанците на најразлични начини се обидуваат низ разни провокации, инциденти, конфликти ... да прикажат на светот слика за нивната „обесправеност“ во случај ако „државата превземе правни мерки“. Зошто еднаш јасно и гласно не признаеме дека албанците не ја сакаат оваа држава и дека со сите сили се обидуваат да ја претстават Македонија како недемократска држава, а со самотоа тоа да ја подријат и уништат државата. Настрана оние нивни „демократски“ фрази за залагања за соживот, меѓусебна толеранција и сл. Сето тоа е само нивна фарса. ВО меѓувреме луѓето си работат на својата единствена главна стратешка цел. Голема Албанија. Дали навистина некој не гледа што се случува? Или гледа, ама не сака да признае?
Сите можни правни мерки ... Е па ајде да видам кој ќе се осмели да дигне рака (како законска правна мерка) врз заштитените!
Ние македонците не ја сфаќаме ситуацијата и гледаме на ова како на нешто неважно??? Баш оти гледаме што се случува, се реагира така како што се реагира. Дури ова реакција од македонска страна беше премногу млака од наша страна. Беа излезени стотина луѓе. А да беше обратно, да беа албанците во право, знаете што ќе се случеше? Можевме само да претпоставуваме колку албанци ќе се собереа и ќе протестираа.
Ова можат да го разберат само цивилизирани луѓе, а не припадници на заедница кои сеуште живеат во феудализам во нивните феуди.
Ова скусување на права ќе оди малку потешко. Да не речам невозможно. Освен ако не е аминувано од ЕУ и САД. А тоа нема да го дочекаме!
Постапката на соодветните институции, на Владата, можеби се погрешни што таму решиле да прават некој објект. Еве и јас, како атеист, сум против да се градат верски објекти, но тоа не ми дава за право на таков нискоцивилизациски начин да реагирам, да рушам, да се тепам ... Секој нормален, цивилизиран човек таквите проблеми ги решава институционално. Ама заштитениве сеуште не го слушнале тој збор, или можеби го слушнале, ама не го разбрале. Си знаат тие, пушката и ... |
|||||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Znam deka ne e dozvoleno sliki, ama samo da se vidi deka "ova se samo deca-navivaci"
|
|||||||
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
иако можеби малку и се сомневав денес сум сигурна дека се заштитени со закон...дебело...
полицијата апси,заменик министерот ослободува...оние околу нив се дерат по новинарите-НЕ СНИМАЈ...НЕ СНИМААААЈЈЈЈЈЈ Кај ли е Гоца? почнувам да се чувствувам ко малцинство во сопствената држава...благодарение на властите во овие 20 години |
|||||||
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|||||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Заштитени се и тоа како: 1. Насилнички и несметано се руши објект кој го гради државата, во присуство на полицајци и заменик министер во МВР; 2. Истиот заменик министер во МВР денеска вадел лисици од рацете на претходно приведените кои се тепале. Треба ли поголем доказ? |
|||||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
So zakon ne se zastiteni, ama so diplomatski rabotni mesta DA.
Ke premine li holandskata ambasada preku ova ili ke zamizi na edno oko? Албанец вработен во холандската амбасада предизвика меѓуетнички инцидент |
|||||||
Внеси реплика | страница <12345 45> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |