![]() |
|
ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2728293031 98> |
Автор | |
Anthony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gledaj, Tokmu taka - nie samo gi chustvuvame posledicite i efektite od prosotor-vremeto. Sega za sega ( vo nekoe idno vreme sosema e mozno i da ja kontrolirame chetvrtata dimenzija - kolku i da zvuchi fantastichno - mozno e!) E sega shto bilo pred toj kontinuum... oficijalnata nauka nema vistinski odgovor no hindy religijata dava odgovor ,pa i nekoj brojki i toa okolu 7000 godini nanazad. Fascinantno e shto brojkite sto gi dava naukava skoro se sovpagjaat so tie brojki! Interesno prashanje e dali ovoj univerzum e edinstven??? Ima dosta shpekulacii vo nauchnite krugovi , okolu ova prashanje. Koj vid na informacii i kako nie mozeme da gi dobieme od eventualnite drugi univerzumi? Na primer prisutna e shpekulacijata deka vo nashiot univerzum dobivame energetski input odnekade. Toa go kazuvaat energetskite ravenki - pa i fenomenot so ladnata fuzija nekako go povrzuvaat so taa predpostavka. Ne velam deka chovekot go osoznal Gospod ili bilo koga kje go osoznae. No se podobro go chita negoviot rakopis - toa e mojot stav. Изменето од Anthony - 27.Јануари.2008 во 07:23 |
|
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
cela srekja
jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ![]() |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Togas prodolzi si so tvoeto:dzinglbel.......i ednostavno preskokaj gi moite postovi,ionaka sme na sosema razlicna branova dolzina. ![]() |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
ne e brate
a zasto bi bil v red koga citam tvoi postovi tamu nema niso v vred pa da sum vo trend so tvoite postovi ![]() |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
![]() |
|
|
|
![]() |
|
dzinglabel zdinglbel trala la la laaaaaaaaaa
otce nash jenzh jsi na nebesih bud posveteno jmeno tve amen za vsehny dobri lide |
|
|
|
![]() |
|
Hej covjece,hej smrtnice,pricekaj, digni glavu,osvrni se,pogledaj, svijet svjetova nebom kruzi u beskraj, medju njima sitna praska neznana, tolika je zemlja tvoja rodjena! Na toj prasci,zemlji tvojoj sicusnoj, na podlozi kori tankoj,pljesnivoj, ti se radjas,zivis,mrijes, tu se kopas,gnjijes,sijes, i kroz casak,gorak,slatki, kol'ko traje zivot kratki, vices,hulis,dovikujes, ne bojis se,ne strahujes: "NEMA,NEMA,NE VIDIM GA! NE PRIZNAJEM,PORICEM GA!." A svjetovi dotle plove kroz nebesko modro more, neshvatljivi,neizmjerni, puni sutnje,nedostizni, ko zna kakvi,ko zna kuda, vasionom svuda,svuda... Um zastaje,rijec se gubi, samo srce koje ljubi svud nazire JEDNOG BOGA, STVARAOCA BESMRTNOGA, Vjecni Razum,Vjecno Ime, koje stvara,ravna svime... On stravicne pozna tajne, i sicusne i beskrajne: dali pcela sluzi cvijetu, zbog cega je sta na svijetu, sta je manje od manjega, sta je vece od vecega, gdje je konac,gdje je kraj, gdje pocetak,gdje smiraj?... |
|
|
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Da razbiram Anthony, tokmu toa go imav vo predvid. Problemot e shto ne mozhe postoenjeto da se meri vo chovechkata merka - vreme, nitu prostor. Zatoa shto ako e taka, togash ima neshto shto e pred toj kontinuum, a toa ne mozhe da se objasni vo ramki na poznatite materija/vreme parametri.
|
|
![]() |
|
Anthony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
Prashanjeto e postaveno do Anakin - no sakam da go izlozam moeto viduvanje. Vreme kako takvo nepostoi.Postoi prostor-vreme kako kontinuum. Mozesh da go izmerish prostor-vremeto do samiot pochetok.(mozesh da ja procenish starosta na univerzumot) Vatikan ja prifatil teorijata na Golemata Eksplozija zatoa shto taa nemoze da opishe shto se sluchuvalo vo prvite 2mili sekundi( mozebi grsham vo odnos na ovie 2mili sekundi - megjutoa znam deka se raboti za strashno mal period) Papata tuka go gleda Gospod Na kraj da, prostor - vremeto e merliva kategorija i predstavuva chetvorodimenzionalen vektor - ako ja razbirash Geometrijata na Riman (koja e mnogu razlichna od onaa na Evklid) kje me razberesh shto sakam da ti kazam Изменето од Anthony - 26.Јануари.2008 во 17:14 |
|
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Anakin, togash od chisto "praktichen" aspekt da prasham - shto e na pochetokot? Shto e pochetokot, kako i koga?
Dali mozhesh da dadesh dimenzija na toa, dali mozhesh da go izmerish vremeto vo odnos na negoviot pochetok (i ako e taka, shto imalo pred pochetokot na vremeto) i dali mozhe toa da bide reper za neshto matematichki dokazhlivo? Ne me razbiraj pogreshno, jas sum chovek koj strashno mnogu ja ljubi naukata - tokmu zatoa go pishav toa shto go pishav. |
|
![]() |
|
Pustinski-Lave
sega na drugite lugje im objasnuvas za Gospod kako i federot so im kazuva na drugite federi za covekot ![]() molim te nemoj drug pat primeri Изменето од anakin - 26.Јануари.2008 во 03:35 |
|
|
|
![]() |
|
Pustinski-Lav ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 534 |
Tvoeto prasawe e pogresno- a vo nego nema nikakva stapica za nasite tvrdenja. Ti, prvo go priznavas Sozdatelot, a potoa prasuvas koj go sozdal Nego, stavajci Go vo ramkite na zakonite sto vladeat vo svetot na sozdadenite. Taa tvoja sofistika lici na kuklite, koi se pridvizuvaat so pomos na zembrek, pruzini. Ako se gleda na dvizenjeto od niven agol, togas sledi deka i covekot , koj gi sozdal niv, se dvizi na princip na pruzina i povlekuvanje na konecot. Koga na nekoj nacin bi mozelo da im se kaze na kuklite deka covekot se dvizi sam bez pomos, tie sekako bi odgovorile deka toa e nevozmozno, bidejci vo nivniot svet se se dvizi so pomos na konci i pruzini. Taka i ti, ogranicen i zakoraven so sopstveniot svet, vo koj se sto postoi nuzno pretpostavuva Tvorec, ne uspevas da go dosegnes toa deka Bog egzistira samiot po sebe. Poznatiot germanski filosof Emanuel Kant vo svoeto delo „Kritika na cistiot um” ja razvil mislata deka so umot ne moze da se sfati beskonecnata vistina. Po svojata priroda umot gi spoznava samo delovite, a nemocen e da go sfati apsolutnoto egzistiranje, kakvo sto e Bozjoto postoenje.. nie Gospod go sfacame so svesta, a ne so umot..nasiot stremez za pravdina e dokaz za postoenjeto na pravednoto, kako sto e zedta za vodata dokaz za postoeweto na vodata.
Aristotel uste mnogu porano iznel cela niza pricini kazuvajci: stolot e od drvo, drvoto e od stebloto, stebloto e od semenkata, a semenkata e od seacot.. za da na krajot pokaze kako ova redenje vodi kon prvata pricina. Pricina sto nema potreba za pricina, dvigatel na kogo ne mu treba dvigatel, sozdatel koj nema svoj sozdatel, sto odgovara na naseto sfacanje na Bog dz.s Ibn Arebija smeta deka na prasanjeto koj go sozdal Tvorecot voopsto ne treba da se odgovara. Bog go dokasuva postoenjeto i nepravilno e so postoenje da se dokazuva Bog. Svetlinata go dokazuva denot, a ne obratno. Na Bog ne mu treba dokaz, bidejci Toj se dokazuva. Toj e sam po sebe jasna vistina. Bog dz.s. se pokazuva vo zakonite, redot, ubavinata.. vo listot na stebloto, vo perduvot na paunot, kriloto na peperutkata, mirisot na rozata, pesnata na slavejot, povrzanosta na zvezdite, simfonijata na vselenata. Koga bi kazale deka seto ova nastanalo slucajno bi nalikuvale na covek spored kogo so frlanje na bukvi vo vozduh moze po slucajnost da nastane niza vo koja bi prepoznale nekoja od sekspirovite pesni, znaci pesna bez pesnik. k*r’anot ne osloboduva od vakvite iskrivokolcuvanja so eden mosne jasen i precizen iskaz:”Kazi: Allah e eden. Toj e onoj komu se mu se obraca, ne rodil, nitu e roden. Nikoj ne Mu e ramen” (Ihlas 1-4). |
|
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Koga nastanal Bog i sto bilo pred da nastane...?
Kako sto parafrazira zidarski, sto bilo pred Big Beng? Ili so drugi zborovi, koga nastanalo vechnoto ? Znam deka za nas toa prashanje pravi nekakva smisla, ama rabotata e shto nema logika. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Bog nema definicija, Bog nema dimenzija. Vo odnos na Bog ne mozhe da go
merime vremeto pred i posle, Toj ne e reper, zatoa shto Toj e vremeto.
a od kade toa ti go znaes?????? si neoj strucnjak za raboti so se demek van sekoe covekovo razmisluvanje kako ubo si pravis definicii cudo edno od kade znes deka nema dimenzija- kako go dokaza ova ???? kako znes deka za nego nevazi vremeto- i toa go matematicki dokaza???? od kaj znaes deka ne e reper imas ti reper za nerepernost???????? od kade znes deka toj e vremeto????? kakvi nebulozi a baska mislis deka toa go znaes znam deka samo veruvas vo toa so si go napisal no neznes nitu mikron ot toa so si go napisal |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2728293031 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |