![]() |
|
Што е Адвентистичката црква? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2728293031 39> |
Автор | |
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ја поздравувам одлуката на Меси! |
|
Вера, надеж, љубов
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Asya, edno e da se iznese svoe mislenje za odredeno veruvanje, a drugo e da se narekuvaat onie koi ne go spodeluvaat nasheto ubeduvanje "eretici", "otpadnici", "lazhni uchiteli", a lugjeto koi veruvaat vo neshto drugo od onoa shto veruvame nie da se narechat "slepi", "naivni" i "neuki".
Bidejki povekje pati si opomeneta za vakviot odnos kon chlenovite koi ne gi spodeluvaat tvoite veruvanja, kako i poradi nepochituvanje na moderatorskite preporaki i predupreduvanja, ovoj pat si banirana. Изменето од Messenger - 01.Ноември.2009 во 05:35 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Za papskata nepogreslivost!!!
Papskata sila na Pie IX postignala najvisoki dostreli so otvaranjeto na Koncilot Vatikan I na koj ultramontanistite, pod vodstvo na jezuitite, zadobile golema poberda, objavuvajki na 13 juli 1870 godina dogma za nepogresivost na papata. Ova doktrina za nepogreslivost na papata glasnogovornikot na Katolickata crkva, otecot Bonaventura Hinvud, ja potvrduva na sledniot nacin: " Ocogledno e deka Crkvata nemoze da pogresi kog go ispolnuva ova bozenstveno otkrovenie. No, ako papata e centar i garancija na edinstvo[na Katolickata crkva] , i ako toj uziva poln aftoritet vo oblasta na verata i moralot, togas ni toj nemoze da ja odvede Crkvata da pogresi vo prasanjeto za bozestvenoto otkrovenie...Postoi samo edno edinstveno telo koe nosi vrhoven apostolski avtoritet vo Crkvata , a toa e Koledzot na biskupite vo zaednica so negoviot poglavar, papata. Spored toa, sekogas koga papata vo celost ke go iskoristi svoeto pravo kako vidliv poglavar na Crkvata, toj nastapuva kako poglavar na Apostolskiot koledz.Zatoa, koga papata go koristi svojot avtoritet pvrzan so vrhovnoto ucenje, Vatikan I insistira toj da bide zastiten od greska od istata nepogresnost kojasto Hristos i ja zavestal na svojata Crkva. Kardinalite go biraat noviot papa . Koga noviot papa ke ja prifati taa odluka , toj neposredno od Hrista ja prima seta sila koja e neophodna za izvrsuvanje na papskata sluzba. Toa ja opfaka i harizmata na nepogreslivost. Koga go citame izvestajot za nepogreslivost na papata, toj pred nas izleguva kako Bog. Papata Bonificije VIII vo svojata BULL UNAM SANCTAM navel: "Rimskiot pontif im sudi na site lige, no nemu nikoj na mu sudi. Nie objavuvame, tvrdime, definirame i izjavuvame: Za sekoe sustestvo e od sustinsko znacanje za spasenieto da mu bide pokorno i rimskiot pntif... Zborovite sto gi izgovoril Hristos: , Se mu potcini pod negovite noze, mozat da bidat potvrdeni vo mene... Jas imam avtoritet kako Car na carevite. Jas sum se i nad sekogo, taka sto Bog ijas, Bozjiot namesnik, imame samo edno postoenje, i jas mozam se sto meze Bog. Togas sto mozete da napravite od mene osven Bog?" Dodeka gi citame ovi zborovi, na um pak ni doaga bibliskoto prorostvo: " Ke se pojavi covek bezaakonik..., koj ke se prestavi sebesi deka toj e Bog "[2 Solunjanite 2,2.4.8]. |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
![]() |
|
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Zdravo Asya Pred se ti blagodaram sto ja posetuvas ovaa stranica i sakas da debatirame na ovaa tema : sto e Adventistickata crkva. Ti blagodaram za sajtovite koi gi objavi, se nadevam deka i drugi posetiteili ke gi vidat i mozebi nivnite ocenki ke bidat sprotivni od tvote. A za ona sto si go navela podolu, mislam deka ne si vo pravo i ne si zapoznaena dobro za ucenjeto na Adventistite.Jas na predhodnite stranici imam nesto napisano za Adventistckoto ucenje , pa ne e na odmet da procitas. A sto ne narekuvas sekta, toa ne ne cudi, vprocem i Judejcite Hristos go narekuvale sektas, koga Nego go narekuvale sto ostanuva za nas. Uste ednas golem pozdrav, a i Samiot Isus nasiot Bog rekol:sakajte gi neprijatelite!! Blagodaram Изменето од Blagoj_s - 31.Октомври.2009 во 13:54 |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
![]() |
|
Asya ![]() Сениор ![]() Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Istorija i uchenje na adventizmot:
http://www.youtube.com/watch?v=5xEJ6WxrpSM&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=QFQ2YeVZOno&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=fEochm2hvG0&feature=related Adventizmot, isto kako i jehovizmot (tie se dve sekti na edno dvizhenje, imaat ist koren), ne go priznava Bozhestvoto na Isus Hristos, a go smeta za nekoe povisoko Bozhje tvorenie. Navodno, na pochetokot bilo narecheno "Logos", a potoa stanalo izvesno pod imeto na Arhangel Mihail i na nekoe vreme bilo chovek. Adventistite ne ja priznavaat Sveta Troica i go otfrlaat Hristovoto Voskresenie i Krstot Hristov. Vsushnost, jehovistite i adventistite, ne se hristijani! Изменето од Asya - 31.Октомври.2009 во 10:57 |
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Dodeka debatirash spored pravilata na forumot nemam nikakvi zabeleshki, koga odish nadvor od niv dolzhnost mi e da te opomenam ili sankcioniram.
A sega prodolzhi na temite so soodvetni komentari. Sekoe komentiranje nadvor od naslovot na temata se smeta kako spamiranje. Изменето од Messenger - 30.Октомври.2009 во 23:45 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Pa, togash ostavi me otvoreno da debatiram! Zoshto go sledish sekoj moj zbor i postojano me opomenuvash za neshto? Vo diskusija/debata, sekoj ima pravo da iznese informacii i fakti, kako i kritichki da go analizira mislenjeto na sogovornikot, da go prifati ako e smisleno i logichno ili da go pobie (so fakti), ako e besmisleno. Zadacha na sekoja diskusija, e da informira ili nadopolni informacija, so cel da dojde do vistinata, da dokazhe ili pobie tvrdenje (stav, mislenje). A toa "iskazhuvanje na neosnovani mislenja" ne e i ne mozhe da bide diskusija/debata, i mozhe da projde samo vo detsko zabavishte. Zashto, decata vo osnovno uchilishte se uchat kako da ja opredelat vistinata i da ne lazhat (razbiraat shto e laga). Ne mozhe uchenikot da misli deka 2+2 ne se 4 i da projde po matematika. Vo nekoi svetski elitni uchilishta postoi poseben predmet po debata i kritichko razmisluvanje.
Изменето од Asya - 31.Октомври.2009 во 01:30 |
|
![]() |
|
E taka... da se pridrzhuvame do nea. |
|
|
|
![]() |
|
E taka de... sega stana jasno deka ova e forum na site veruvanja i religii, deka za sekoj koj si ima svoi veruvanja si postoi negova verska zaednica so mozhebi negov forum, a ovoj tuka e otovren za site ramnopravno. E sega, koga ja stokmive rabotava, da se odnesuvame soodvetno, OK? Изменето од Messenger - 30.Октомври.2009 во 23:30 |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Katolickata i Pravoslavnata crkva: Na 14 i 15 noemvri 2007 god. svetskiot pecat objavi mnogu znacajna vest:" Kraj na raskolot megu Katolickata i Pravoslavnata crkva". " Po iljadagodisniot raskol , vo Ravena e dogovoreno obedinuvanje na Katolickata i Pravoslavnata crkva ." " Zacrtan e patot koj, po iljadagodisniot raskol vo 1054 god., bi trebalo da dovede do obedinuvanje na dvete crkvi." "Vatikan go pofali dogovorot sto go postignaa pravoslavnite i katolickite teolozi vo oktomvri 2007g. vo italijanskiot grad Ravena kako prv cekor vo zaceluvanjeto na ranata na iljadogodisniot razdor megu dvete crkvi", itn. Vo dogovorot e potvrdeno deka papata bil najvisok vo hierarhijata na edinstvenata Crkva pred golemiot raskol vo 1054g. Vo staroto Vizantisko carstvo pravoslavieto ja otfrlilo univerzalnata vlast na rimskiot papa i postepeno se razvivalo vo aftonomni nacionalni crkvi. Vo 2006g. papata Benedik XVI vo Istambul go poseti vselenskiot patrijarh Vartolomej I , koj e duhovan vodac na site pravoslavni vernici vo svetot, no administrativno upravuva so malecko hristijansko stado vo Turcija.Vo taa prigoda tie si postavija zaednicka cel: ke se borat za obedinuvanje na Katolickata i Pravoslavnata crkva. Vo ramkite na svojot ponifikat Benedikt XVI prioritet mu dava na toa obedinuvanje na dvete crkvi. Kako sto rekovme, svetskoto pravoslavie e organizirano vo nacionalni crkvi i ima okolu 220 milioni vernici, a pod Vatikan ima okolu edna milijarda i dveste milioni vernici. Na sovetuvanjeto vo Ravena e potpisan dokument i postignat e dogovor koj e golem cekor za idnoto dejstvuvanje. B o toj dogovor se utvrduva deka papata e " prv megu patrijarsite", a Rim e " prvo sediste". Tie dve tocki i go predizvikale raskolot megu katolicite i pravoslavnite vo 1054g. Sega se priznava ulogata na rimskoit biskup kako prv megu prvite, a " prvite mora da priznaat koj e prv megu niv". Edinstveno so Rim ne gi opfaka samo hristijanite. Potrebno e site religii da go priznaat papata kako duhovan svetski vodac. Vatikan postojano jasno poracuva deka papata e " tatko na celoto covecko semejstvo". Malahi Martin za Jovan Pavle II : " Vo poslednata analiza Jovan Pavle II, kako imenuvan Hristov zamenik, tvrdi deka toj e konecen sud na pravdata za opsestvoto na drzavite kako opsestvo." Vo 1986g. vo Asiz e odrzan sostanok na svetskite religii na koj papata bese domakin. Televizijata vo cel svet go prenesuvase toj sostanok, a na nego prisustvuvaa vodacite na protestantskite, pravoslavnite, anglikanskite, evrejskite,islamskite i budistickite i hindu religiite, kako i vodacite na poveketo drugi pomalecki verski organizacii. Na ovoj sostanok i na sostanocite sto sledea vo "asiski duh", papata bese govornik i centralna licnost. Ovoj godisen forum se proslavuva so golema pompa, a vodacite na site religii iskazuvaat svoja solidarnost so papata. Odnosot megu islamot i katolicizmot vcudoviduvacki se poraveni. Pri posetata na papata na Sirija , vo maj 2001 g., Rojters Internesenel Press go objavi sledniot izvestaj: Damask[Rojters]: "Papata Jovan Pavle pisuvase istorija vo nedelata, koga stana prv pontif koj koga bilo vleze vo dzamija i gi povika hristijanite i muslimanite da si prostat eden na drug poradi minatoto...Toj isto taka rece deka verskoto ubeduvanje nikogas nebili opravdanie za nasilstvo." Zaednicite veke neka na se sudruvaat." Papata e najgolem svetski verski avtoritet.Sepak, jasno e deka ovoj status ne e postignat vrz osnova na vistinata, tuku vrz osnova na kompromis.Priznavajki go negovoto vodstvo, tie gi priznavaat negovite doktrini. |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
![]() |
|
Dali znaesh, shto znachi zborot "diskusija"? Za svoite veruvanja, sekoj si ima svoja verska zaednica, no na forum za diskusija, istite mozhat da bidat osporeni i pobieni. Za tvoja informacija, teologijata, koja shto go izuchuva Boga i religiite, e nauka! Shto ne ti e jasno? Ili, mozhebi ova ne e forum?
Изменето од Asya - 30.Октомври.2009 во 23:24 |
|
![]() |
|
Asya, tuka govorime za veruvanja. Ova e forum za Veroispoved, a ne za Nauka.
Rabotite ne se crno-beli, nitu se tablichka za mnozhenje, pa sekoj da bide ubeden koe veruvanje i interpretacija e strogo definirana, a koja e neosnovano mislenje. Spored toa tvrdenjeto deka "onoa shto ne e kako shto mislam jas pretstavuva kleveti, shirenje propaganda i treba da se zabrani so zakon" e propozicija koja ne drzhi voda. Te molam Asya... na chovek denes da mu se zatvori ustata, da mu se zabrani da misli, da bide suden i da odi vo zatvor poradi svoite veruvanja? Vremeto na inkvizicijata mina, a onie koi nosea beli odori so golemi crveni krstovi na gradite odamna se presvlekoa. Takvoto odnesuvanje povekje ne e prifatlivo. Изменето од Messenger - 30.Октомври.2009 во 23:06 |
|
|
|
![]() |
|
Vo realniot svet, se e definirano, a SEKOE OBVINENIE, KOESHTO NE E POTKREPENO I DOKAZHANO SO FAKTI, E KLEVETA! Ako nekoj ne saka da se soochi so realnosta, toj e negov lichen problem. VISTINATA E EDNAKVA ZA SITE I SE DOKAZHUVA SO REALNI ARGUMENTI I FAKTI, A NE SE NEOSNOVANI MISLENJA! Dali ti znaesh, koja e smislata na diskusijata? Ili, ova e zabavishte za deca? Koj ne e sposoben i zrel za diskusija, ne treba da diskutira i neka si ostane so svoeto neosnovano mislenje. Zashto, NIKOJ NEMA PRAVO DA IZMISLUVA, DA LAZHE I KLEVETI, DA SHIRI PROPAGANDA I ZA ZABLUDUVA DRUGI LUGJE. SITE TIE PRESTAPI SE ZABRANETI SO ZAKON, BOZHJI I GRAGJANSKI! Nikoj ne im brani na "izvornite" da ja dokazhat svojata "vistina", no se shto dosega dokazhaa, e neznaenje na makedonskiot jazik i nepoznavanje na Sv. Pismo. Ete, neka dokazhat adventistite deka nivnata t.n. "crkva" e Hristova, samo kade da najdat istoriski dokazi za apostolsko nasledstvo? Se shto postoi na ovoj svet, ima svoja istorija. Kako bi mozhel da dokazhesh deka si naslednik na tvojot dedo, ako nemash validen dokument za nasledstvo, ni dokumenti za svoeto poteklo? Ili, mislish deka samo zatoa shto nosish nechie prezime, mozhesh da bidesh i negov naslednik? Ako ne sakash da ti upatuvam zhalbi, treba sovesno da ja vrshish svojata moderatorska rabota, a ne edni da privilegirash, koga vrshat prestap, dodeka drugi opomenuvash zatoa shto prilozhuvaat realni informaci i ja zboruvaat vistinata. Изменето од Asya - 30.Октомври.2009 во 23:00 |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2728293031 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |