IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - На столбот на срамот!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

На столбот на срамот!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2728293031 49>
Автор
Порака Обратен редослед
gOJDO Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Јули.2010
Локација: Eritrea
Статус: Офлајн
Поени: 115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gOJDO Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јули.2010 во 09:26
Како тоа пораснала?

Опиши ја статистиката, за кој период станува збор и во однос на кој просек?
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2010 во 15:40
Смртноста на децата пораснала за 25%....А никој не одговара?не
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2010 во 14:45
На столбот на срамот треба да се стават сите каде се одговорни зарад оваа црна слика која ни ја предлагат во 21 век.Векот на развиените технологии ненене 

Катастрофална состојба во родилиштата низ Македонија

Извор: Макфакс

Недоволен број на персонал и опрема, неадекватни санитарни услови и стари згради. Ова е состојбата која ја констатира комисијата за стручен надзор во родилиштата низ Македонија.

Родилиштето во Штип работи со два гинеколози, а потребни се седум, а во Велес работат со еден ултразвук и еден кардиотокограф. Овие родилишта се наоѓаат во најлоша состојба.

Здравствените власти нема да стават клуч на ниедно од родилиштата бидејќи, според нив тоа не е решение на проблемот. Конкретно овие две болници се регионални центри.

Последниот стручен надзор во болниците бил во почетокот на деведесеттите години. Во 1999 година починале 11 родилки, а додека во 2005 година починале 10 родилки на 100.000 кои родиле живородени деца.

За таа цел веќе во септември ќе се испечатат протоколи, кои ќе пропишуваат како матичните гинеколози треба да ја следат бременоста.

За опремата и кадарот треба да се погрижи министерството за здравство. Според гинекологот Гордана Адамова, цело следење на бременоста започнува од матичните гинеколози. Тие се оние кои треба да проценат дали една бременост е ризична и да знаат до каде е нивната моќ.

Во стратегијата на министерството за здравство има три главни приоритети. Едукацијата на бремените жени и посетата на матичниот гинеколог  клучно за намалувањето на бројот на смртните случаи, пристапот на жените до гинеколозите  како и подобрување на условите за заштита на пациентите како и регионализација на породилиштата, да се знае која болница какви услуги може да нуди. Патронажната служба бара обезбедување на 88 возила и 400 патронажни торби.

Во последните неколку месеци починаа две родилки од Прилеп, од Гостивар, а пред неколку дена почина и родилка од Велес. Родилиштето во Прилеп одредено време поради немање основни услови за породување, беше затворено, а директорите добија и кривични пријави

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2010 во 19:53
Има ли Брза право кога бара бесилказбунетост А јас ги сожалив штипските доктори и сестри кога пред ккној ден јадикуваа дека се тепани од пациенти
Жалоснотага

Штипјанката Анита Георгиева во битка за животот

Трагедијата на ова семејство сега е уште поголема. Георгиев се соочува со кривична пријава. Гинекологот Мицков го обвинува дека и ја скршил ногата на неговата сопруга, откако претходно настанала тепачка меѓу нив двајцата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 16:59
А ова столбовиве се доста јаки, може на еден ..да се ...постават..повеќе закачалки...ова...за овие...кои го ограбија народот...и ја урнисаа државата.
Може и на обична но јака закачалку?.сршено%20срце
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 12:42
...e pa , zatoa,..ne gi krivi niv tuku...vlasta tvoja!изненадување

...tukuu,...se dodeka stolbov ne se zameni so...besilka,...nema da ima nikakov efekt...realen mislam!да
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 08:24
ЕВН гледа со враќање во иднината да го ограби народот.Арамилак и тоа кога се зблизија со власта.До сега каде беа?вонземјанин
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2010 во 22:29
А кој да контролира што му прават на народот кога тие шѕо за тоа се одбрани немаат време од кавги и расправии да видат и да пресечатизненадување

ЕВН незаконски испорачува повисоки сметки

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јуни.2010 во 15:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2010 во 07:30
Кога ќе ми се спомне ПРАВДА ми се смачува.Овде не верувам дека ја има  - и токму затоа!.
Колку си понемоќен толку помалку и ќе ја добиеш.
А ова со Црквата - не заслужува зборови , повеќе има афери и од самата власт.Затоа се блиски?
Што бидна со Изгрев?вонземјанин
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 21:55
Не велам дека не требало да биде кзнет, ама од неба па у ребра-право на отказтага

Правдата е слепа?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 17:50
a be  kakov stolb??!!...изненадување

.,...2000 evra za ....samo znameto shto vi go diga???!!!газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

Изменето од Анастеа - 28.Јуни.2010 во 03:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 15:58
Поп распоп, тужби/жалби кој ли не преставува низ светот. Која е вистината
Владика Петар: Зоран не е поп туку распоп

"Кој што сака може да коментира. Но Зоран А. е расчинет веќе подолг пер­и­од поради неморално однесување. Пресудата ја потврди Синодот ми­на­та­та година, што значи дека тој веќе не е поп туку, како што се вели кај на­ро­дот, распоп", изјави вчера владиката Петар, администратор на Авс­тра­ли­ско-новозеландската епархија.

Поп во затвор оти ја тепал љубовницата
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2010 во 20:01
...ma,...lesno e za shumata...ke porasne pak,..samo, ushte da ima i  koj da gi iseche drvata...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2728293031 49>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.