IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Посебноста на нациите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Посебноста на нациите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2728293031 34>
Автор
Порака Обратен редослед
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2009 во 13:35
Не знам од каде ги вадиш ти тие докази, ама еве документ, односно весникот Македонско дело на ВМРО (об), каде јасно стои дека македонско национално сознание веќе има, дека Софија и Белград се окупатори и провокатори. Толку остана од твоите докази.

http://bp0.blogger.com/_NzpNBfJxkY8/R6-VszAIW6I/AAAAAAAABKU/XnTs0-mvHI4/s1600-h/scan0001.jpg

П.С. Ако те фатам уште еднаш со бугарски букви, нема да поправам, суспендирам одма.

Изменето од macedon_alex - 29.Јуни.2009 во 21:23
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2009 во 12:16
Во почетокот на 30-те години буржоазнолибералните кругови во Југославија се обраќаат со лице и кон теоријата на Ј. Цвијиќ за националната неопределеност, неоформеност на македонското словенско население. Тие налагат дури во европскиот печат појавата на статии, во кои се кажува, дека Македонците во својата национална аморфност се ориентираат кон создавање на самостојна, одделна од Бугари и Срби нација. Макс Фишер исто го прифаќа овој став и на 11 јануари 1930 г. публикува статија во „Дојче алгемајне цајтунг”,во која тврди, дека „Македонците не се ниту Бугари, ниту Срби. Тие претставуваат едно особено племе од југословенската националност” [*].

Во отговор на тоа ВМРО (об.) му сообштува на Фишер, дека тој не „кажува ништо ново”, зошто тоа е „официалната теза на великосрпската наука (Цвијиќ)”. . . „Во Македонија одделна македонска народност немало и нема, како немало и нема например швајцарска народност — изјавува ВМРО (об.). — Имало и има одделни народности, од кои едни повече, други помалку ја населуваат Македонија, како има француска, германска, италианска и романска народности, кои ја населуваат Швајцарија. И како тие четири главни народности, обособени во една географска, политичка и економска единица, го носат општото име швајцарски народ, така и Бугарите, Грците, Турците, Власите, Албанците и Србите, доколку ги има, родени и живушти во Македонија, образуваат разнородностниот мозаик, која го носи општото име македонски народ” [297].

извор -297. С у м о р о в. Македонскиот „сфинкс” (по повод една статия на Макс Фишер). — Балканска федерация, бр. 131, 20. III. 1930, 2869—2870.

Изменето од macedon_alex - 28.Јуни.2009 во 13:28
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2009 во 16:53
Имам коментар за документите, на 4-а страна.
За коjа статиjа?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2009 во 16:05
Коментар за документиве немаш, за статијата и слично?голема%20насмевканамигнување

Изменето од macedon_alex - 27.Јуни.2009 во 16:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2009 во 15:43
Еден од омилените ви "борци против бугарштината" Димо Хаџи Димов и неговото "Македонско ослободително дело":

Верваjте, не сакате да ве преведуваам...

Изменето од lav4eto - 28.Јуни.2009 во 08:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2009 во 07:51

меѓутоа дека увидел дека тоа не е слобода

Никаде нема таква реченица.Преведов точно напишаното од Чуповски и коригирав од "чувствал" на "почувствал".

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2009 во 01:28
Originally posted by cercetator cercetator напиша:

Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

I kaj federalistite ima Makedonci, ama koi se Makedonci? Toa se site zhiteli na Makedonija bez razlika na narodnost, vera i t.n.
Jас ти кажав како е за емиграцијата во Америка, та и самиот си виде кој ја води истата, па и како се чувствуваат луѓето, како поткрепа на тоа и професор истото го тврди, сигурен сум дека си видел и Устав како изгледа, па сам изведи си заклучок од сето ова. Како Македонци во Уставот фигурираат сите што ќе бидат дел од Автономна Македонија, Македонци, Албанци, Власи итн.

Кој ја води емиграцијата?
Никој водач во емигрантските средини до формирањето на Република Македонија во состав на ФНРЈ не бил небугарин!
Акои имаш пример, посочи го!

(Ги исклучуваме интернационалистите-комунисти.)

Прво, ако мислиш на Смиле Војданов, не е комунист, туку неговата организација е затворена како комунистичка, само затоа што ја помага НР Македонија, а тогаш како што знаеш во Америка владее хистерија и т.н. лов на вештерки ( комунисти ), па затоа по налог на јавниот обвинител истата е забранета, за подоцна да се обнови како "Обединети Македонци."Точно е дека и во неа имало комунисти, меѓутоа не биле сите комунисти, затоа бесмислено ти е обвинувањето.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2009 во 01:10

I kaj federalistite ima Makedonci, ama koi se Makedonci? Toa se site zhiteli na Makedonija bez razlika na narodnost, vera i t.n.
Jас ти кажав како е за емиграцијата во Америка, та и самиот си виде кој ја води истата, па и како се чувствуваат луѓето, како поткрепа на тоа и професор истото го тврди, сигурен сум дека си видел и Устав како изгледа, па сам изведи си заклучок од сето ова. Како Македонци во Уставот фигурираат сите што ќе бидат дел од Автономна Македонија, Македонци, Албанци, Власи итн.

Кој ја води емиграцијата?
Никој водач во емигрантските средини до формирањето на Република Македонија во состав на ФНРЈ не бил небугарин!
Акои имаш пример, посочи го!

(Ги исклучуваме интернационалистите-комунисти.)

Изменето од cercetator - 27.Јуни.2009 во 01:11
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2009 во 00:39
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Второ- Лавче, Буги е прав за преводот. Македонците само се ПОЧУВСТУВАЛЕ слободни, не биле слободни, подоцна и самите сфатиле дека не е така!

Добро, аjде ке го редактирам-еве почувствале слободни-и што?
После што вие пишувате тоа го нема кажано од Чуповски, jaс ви преведуваам што пише во "Македонски голос"-значи дури Чуповски признава дека бугарскиот дел од Македониja бил слободен-тоа се фактите, се што е после е ваше толкување.
Видите дека сум коректен и го редактирав постот на предната страна,а Буги ми избриша сканираната страна од "Илустрациja Илинден", за коja викаше дека е промакедонска.

Јас ти кажав дека Чуповски пишува дека македонскиот народ се почувствувал слободен во Пиринскиот дел, меѓутоа дека увидел дека тоа не е слобода. Така ли пишува или не? Ако не пишува, преведи, па и точно посочи што и каде.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2009 во 00:36

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2009 во 18:53
Уште од почеток бугарите се за автономиja на Македониjа, зошто им е jасно дека Европа нема да дозволи Голема Бугариjа.
Тоа се го сфатиле дури и наjпростите селани после Берлинскиот конгрес.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2009 во 18:43
Второ- Лавче, Буги е прав за преводот. Македонците само се ПОЧУВСТУВАЛЕ слободни, не биле слободни, подоцна и самите сфатиле дека не е така!

Добро, аjде ке го редактирам-еве почувствале слободни-и што?
После што вие пишувате тоа го нема кажано од Чуповски, jaс ви преведуваам што пише во "Македонски голос"-значи дури Чуповски признава дека бугарскиот дел од Македониja бил слободен-тоа се фактите, се што е после е ваше толкување.
Видите дека сум коректен и го редактирав постот на предната страна,а Буги ми избриша сканираната страна од "Илустрациja Илинден", за коja викаше дека е промакедонска.

Изменето од lav4eto - 26.Јуни.2009 во 18:49
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2009 во 18:12

...Македонците само се ПОЧУВСТУВАЛЕ слободни, не биле слободни, подоцна и самите сфатиле дека не е така!

Kako potkrepa na gorenavedenoto eve eden citat od intervjuto na eden blgarski profesor,( vprochem ne e bitno samoto intrevju kolku shto e indikativna i bitna samata konstatcija koja e taka ochigledna od citatov):

За време на 1861 година во Агреб, Македонецот Константин Миладинов го издава Зборникот со "бугарски" народни песни. Дваесет години подоцна во главниот град на Бугарија, ослободен од Русите, неговите сонародници определбата "бугарски" ја заменуваат со "македонски". Привидниот парадокс го толкува грчкиот весник Неологос од 29 април 1892 година, кој се печател во Цариград: "Славомакедонците, измамени и далеку од своите родни огништа, се преселуваат во Бугарија, каде што, откако ќе се запознаат поблиску со бугарскиот народ, со неговиот јазик, природа и обичаи и откако ќе откријат дека им се туѓи, ќе ја почувствуваат измамата и започнуваат да му се посветуваат на својот мајчин јазик, публикувајќи на него разни списанија и весници". И не само тоа. Македонците во Софија создаваат организации како онаа наречена "Таен македонски комитет", "Словенско-македонска книжовна дружина", "Млада македонска книжовна дружина" и започнуваат со издавање на списанието Лоза, со цел да извршат атак врз бугарската национална политичка черупка, која ја задушувала македонската народносна јатка.

Изменето од Marko sk - 26.Јуни.2009 во 18:25
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2009 во 18:00

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2728293031 34>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.