IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Инџилот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Инџилот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 36>
Автор
Порака Обратен редослед
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 00:26
Originally posted by temimi temimi напиша:

Diskusija e, zasto imalo do vremeto koga bila krenata so Isus, neka e Bozjiot mir nad nego, za da ne vi ostane nisto....

Била крената со Исус? голема%20насмевка Оп! Еве уште една верзија на вистината.
Значи до сега ги имаме следниве алтернативни вистини дадени од муслиманите за случката со Инџилот:

а) Бил скриен во Рим (не дадоа одговор кога тоа се случило)
б) Бил уништен
в) Бил променет од Павле
г) Бил променет од Константин
д) Бил кренат заедно со вознесението на Исус

Значи ти гласаш под д. Ок. Прашање за тебе:
Ако Инџилот бил кренат со Исус, тогаш на кој Инџил мислел Мухамед кога им рекол на следбениците на Книгата да се придржуваат до него?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
temimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Saudi Arabia
Поени: 325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 00:20
Diskusija e, zasto imalo do vremeto koga bila krenata so Isus, neka e Bozjiot mir nad nego, za da ne vi ostane nisto....

No treba da znaes, kako sto vekje ti pisav, toa e prenesuvanje na ona koga Bog im se obratil na sledbenicite na Isus, da ne letaat tamu vamu, tuku sto da sledat!
Tolku ne ti e jasno?

Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 00:17
темини, сега не е дискусијата дали имало таква книга. Туку што се случило со таа книга? Каде била таа во времето на Мухамед?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 23:58
Eve i za tebe Evangelose:
O ti!намигнување
Sto ne ti e jasno?збунетост
Imalo kniga, vie ja nemate, imate samo sekjavanja od toa ucenje, ispomesano so vekovite, plus devijaciite na Pavle!

E, ako mislis deka ne e taka, pa ete i sam znes sto glasale, po tebe, krivite hristijani (pravoslavcite ili katolicite) koga odlucuvale za sliki ili bez, za knigi ili sl.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 23:12
Ефендија, не знам зошто ја мешаш Библијата во оваа тема. Тука не е тема Библијата, туку Инџилот. Јас ве прашувам на кој Инџил мислел Мухамед кога им рекол на следбениците на Книгата да се придржуваат за него, а вие се нешто ми заобиколувате, ја префрлате темата кон Библијата и уште што не. А прашањето е толку едноставно.
Но неијсе, знам зошто не можете да одговорите намигнување
Но еве, ако не знаете да одговорите нема да ве измачувам. Ќе почекам некои нови муслмани да се појават на форумов, па нив ќе ги опитам за Инџило.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 23:12
Almahdi - nikoj ne ochekuva od tebe da ja prifatish Biblijata kako avtoritet. Za tebe, kako musliman, samo k*ranot mozhe da bide avtoritet i toa e razbirlivo. Od tebe se bara da go pochituvash nasheto mislenje deka Biblijata e nash avtoritet i nikogash da ne iznesuvash navredi vrz nas na forumov. Nishto povekje. Bidejki forumov se sostoi i od hristijani i od muslimani (a i od drugi), mora da vnimavame na verskite chuvstva na site. Ako imash namera da pishuvash neshto protiv hristijanstvoto, pravi go toa na drug forum, kade shto nema da ima zasegnati od toa. Ovde - mozhe da prashuvame, da diskutirame, no sekogash so dolzhnata pochit kon drugata strana.
Кон врв
Almahdi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 183
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Almahdi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 22:46
Благодарност до ефендија. Доволно е тоа што го напиша. Немој да продолжуваш понатака, зачувај ги бисерите за момент.

Кон врв
Almahdi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 183
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Almahdi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 22:43
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Штета, а јас пак си помислив дека можеби оваа вечер ќе го добијам одговорот за фамозниот Инџил тага

Библијата не претставува никаков авторитет за мене. Ги молам и муслиманите да го завземат мојот став околу Библијата. Авторитет за Нас нека биде и е Светиот к*ран.

Библијата претставува авторитативна книга за тебе EvAngelos како Христијанин. Таа според тебе е Божја книга.

Затоа цитирам од Матеј, седма глава, пасус број шест. (Матеј, 7:6):

”Не давајте им го она што е свето на кучињата; ниту фрлајте ги своите бисери пред свињите . . .”

Нема да навлегувам во начинот како Исус се обраќа кон другите, нема да кажам за кои кучиња и свињи станува збор.

Одговорот ќе го слушнеш друг пат, сега прочитај во Матеј 7:6.

Изменето од Almahdi - 16.Март.2008 во 22:44
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 02:02
heheheheheheheeee

Izvini, no vecer pak nema da spies mirno i spokojno!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 01:57

Штета, а јас пак си помислив дека можеби оваа вечер ќе го добијам одговорот за фамозниот Инџил тага

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 01:50

Ефендија, зошто не напиша на почетокот на твојот долг копи-пејст дека ќе го заобиколиш моето прашање бар да не морав да го читам целиот твој пост. Вака залудно се мачев да го читам, бидејќи се изначитав еден кум..твои мисли, но не и одговорот на моето толку едноставно прашање:

На кој Инџил повикувал Мухамед да се придржуваат следбениците на Книгата?

"О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш."(Сура 5:68)

На скриениот ли?

Како е можно човек да се придржува до нешто што е сокриено од него?

Како можеш да се придржуваш до нешто до што немаш пристап?

Каков е овој контрадикторен повик на Мухамед?

Nemoj da izvrtuvas nekoi objasneti raboti. Ok?
Kje stanes dosaden, pa nikoj nema da te cita...намигнување
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 01:47
efendija, navistina si se potrudil da napravish iscrpen tekst za Indzhilot.

Onoa sto mene mi pagja vo ochi e shto ti terminot Evangelie (radosna vest) go poistovetuvash so pishana kniga. Evangelie, radosna vest, propovedanje, uchenje, informiranje i t.n. mozhe da bide pretocheno vo eden moment vo forma na kniga, no toa ne znachi deka mora da bide kniga. Toa sto ti go naveduvash e samo edna pretpostavka. Citatite sto gi naveduvash nikade ne kazhuvaat deka se raboti za nekakva pishana kniga koja mu e dadena na Isus, tuku se zboruva vo kontest na Isusovoto propovedanje. Vsushnost Evangelie e kazhuvanje za Isusoviot zhivot i negovoto propovedanje. Kako mozhe Evangelie da mi se dade na Isus? Ako terminot Evangelie si go zemash kako sto ti sakash, togash toa ke bide samo tvoj izbor i nema da argumentira i faktualizira nishto bez da ostane somnenie deka toa e samo edna varijanta odbrana za da pasira vo religijskata dogma sto ja podrzhuvash.

Ne velam deka greshish, no nemozham da kazham deka go prifakjam ova objasnuvanje bez golema rezerva. Ednostavno ne gledam nitu eden nepobiten dokaz. Gledam samo eden obid na objasnuvanje koj ostava mnogu mesto za somnevanje. I ova ti go velam kako nevernik, a ne kako hristijanin. Mene ne mi e problem da prifatam deka Isus dobil Indzhil, deka ne umrel i ne voskresnal i t.n. Mene me interesiraat samo fakti, a ne dogmi.

Inaku za onoa sto naveduvash okolu Adam ... "Adam, sko?iv?i na svoje noge, vidje u vazduhu natpis koji je sijao kao Sunce, a pisalo je: ”POSTOJI SAMO JEDAN BOG, A MUHAMMED JE POSLANIK BO?IJI..."
nesakam nitu da pochnam da diskutiram. Razbiram deka e toa e mnogu biten element vo islamot i za vas, pa od respekt ne bi sakal da komentiram.

Изменето од Messenger - 16.Март.2008 во 23:07
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 01:43

Ефендија, зошто не напиша на почетокот на твојот долг копи-пејст дека ќе го заобиколиш моето прашање бар да не морав да го читам целиот твој пост. Вака залудно се мачев да го читам, бидејќи се изначитав еден кум..твои мисли, но не и одговорот на моето толку едноставно прашање:

"О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш."(Сура 5:68)

На скриениот ли?

Muhammed a.s. ne povikuval ( ne mislel ) na nikoj Indzil, ti odgovoriv uste predhodno.

A sega ako ne si dovolno vo sostojba da rasuduvas so zdrav razum, odmorise i utre ce prodolzime. Ama ne zaboravaj da go procitas postot od efendija.
Dobra Noc Evangelose.

Изменето од muhadzir - 16.Март.2008 во 01:46
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 01:30

На скриениот ли?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.