IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исусова молитва - исцелител
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исусова молитва - исцелител

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 29>
Автор
Порака Обратен редослед
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 02:04
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

... ние знаеме дека можноста за да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото, т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а наш Бог, а да не биде услишана...

Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос? 
Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува.
Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа?
И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог?  Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог?
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 02:00
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Секој може да ја практикува оваа молитва. и световен човек и монах. секој што има желба да се држи до Бога најлесно тоа може да го направи преку Исусовата молитва. Доволно е да имаме смирен и покаен дух и да се советуваме со искусен духовен отец. Светите отци за Исусовата молитва велат дека е царски, прав пат да се стигне до Бога. Па, срекно патување

Да, но кои се тие духовни степени?

најпрво те молам Марија да ми простиш што те оставив та не ти одговорив веднаш на твоето прашање. Ќе се потрудам, колку што можам од Господ да примам, да ти одговорам ако сакаш на секое прашање. но ке треба да имаш малку трпение , знаеш.

И сега само накратко.

Иако некој ги порекнува степените во духовниот живот и молитвата но сепак тие постојат и се посочени од светоте Отци уште од најраната Црква па се до денес. Од божествениот Дионисиј Аеропагит, Мистикот Максим Исповедник, св.Симеон Нов Богослов, св. Григориј Палам светилникот на Православието, до св.Никодим Агиорит, Пајсиј Величковски, па до најновиот бран на преподобни Отци возобновители на аскетско исихастичката пракса на Свта Гоа, Страците Јосив Спилеот- Исисхастот и Арсениј заедно со нивните ученици.

И кој не верува сам нека провери.

Светите Отци разликуваат три степени во духовниот живот.

- чистење на срцето од страстите
- просветлување на умот
- обожување на целовкупната личност

на сите сите овие три степени им одговара и соодветеен степен и начин на молитва.

карактеристично за првиот степен е усната или умната молтва кога се трудиме умот да го заклучиме во молитвата. и ја изговараме усно или полутивко. Сите ние сме на овој степен од духовниот живот и молитва и затоа туку и повеќе ќе се концентрираме.

На вториот степен е каратеристична аскетската умносрдечна молитва кога во доволно очистеното сцре ке ја спучтиме молитвата и аскетски, односно со напор ке се трудиме да ја задржаме во него.

и на третиот степен е каракреристична непрестајната или благодатна умносрдечна молитва која ни во сон не престанува. Може ова ни изгледа чудно и невозножно, но е реално според зборовите на св.ап. Павле: Молете се напрастајно

Многу е добра малечката книшка: Раскази на еден поклоник. убаво би дило да ја најдеш некаде по книжаритеили во црквите.

со голема почит,

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Земјотрес Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Земјотрес Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:53
Од што да го разрешат?
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:46
se nadevam skoro ke te razreshat
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:37
Originally posted by belichka belichka напиша:

custvuva...Isusovata molitva e Silna molitva samata vo sebe sodrzi SE...

Pa ne sodrzi bas se. Tamu nema slavenje na Bog, nema molitva za svetkuvanje na Imeto Bozjo, nema baranje za doagjanje na Carstvoto Bozjo, nema molitva za nasite sekojdnevni potrebi, nema baranje na Bozjata volja, nema molitva za izbavuvanje od iskushenijata i od lukaviot.. nisto od ova nema vo taa prekratka pokajnicka molitva, no zatoa pak seto ova, vklucuvajki go i pokajanieto gi ima vo molitvata koja Isus ni ja ostavi kako POUKA kako treba da se molime.

Originally posted by belichka belichka напиша:

Isusovata molitva e kratka i se naseluva vo umot se spushta vo srceto taa izvira neprekinato do stepen na isihia...

Da da, se naseluva vo umot, pa potoa se spusta po arteriite, pominuva preku limfnite jazli, pa ide kon srceto, pa izleguva od aortata, pa ide pokraj rbetot, pa vo stomakot, pa kruzi okolu pankreasot i crniot drob itn itn.
Devojcinja, slushnete eden sovet od cicko Pravoslaven: Pomalku poezija i babini devetini, a poveke od Bozjiot Zbor!
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:35
..

Изменето од belichka - 24.Декември.2008 во 02:10
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:27
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Miki, postedi me od babini devetini. Vo Svetoto Pismo, koga ucenicite go prasaa Isusa KAKO DA SE MOLAT, toj jasno im kaza kako. I ako nekoja molitva treba da se izdvoi kako "Isusova" toa sigurno e taa koja popularno e narecena "Oce Nas" t.e. "Tatko Nas".

Vo Svetoto Pismo kako se spasi razbojnikot na Krstot

molitvi se mnogu po koi nie se molime i sekoj se moli kako sto custvuva...Isusovata molitva e Silna molitva samata vo sebe sodrzi SE...

taa e molitva na umot na srceto,taa tece neprekinato...

Oche nash ja kazuvash neodredeno nekolku pati..poradi obemnosta umot se rasejuva, se custvuva zamor....

Isusovata molitva e kratka i se naseluva vo umot se spushta vo srceto taa izvira neprekinato do stepen na isihia...

Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:27

Мир, мир , мир...

Бидете барем малку мирни на една тема и без префрлање ве молам. Посеббно на темата која ја носи молитвата на мирот, тишината, исихијата, молитвеното тихување...

Марија, се ке дознаеш. Што нагласив на почетокот е потребно? Смирение... затоа те молам имај смирение, а да знаеш кога ќе ја откриеш смислата и силата на оваа молитвичка не ќе сакаш да се одделиш од неа и како што пишува во светото Писмо од твоето срце ке потечат реки на жива вода кои ќе те оденсат до престолот на Небесниот Цар, а веќе уште на почетокот постави добар почеток, па затоа не растурај го.

Господ е голем.

Изменето од Опитен - 24.Декември.2008 во 01:34
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:25

Pravoslaven:

„Исусовата молитва„ кажувана во „друштво“ на: IKONA KRST I KANDILO е чудотворна. Со братски поздрав.
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:19
[QUOTE=belichka]

Матеј: 9:27 А кога Исус си одеше оттаму, тргнаа по него двајца слепи и викаа: „Смилувај ни се, Исусе, сине Давидов!”
Марко: 10:47 Па, кога чу дека е тоа Исус од Назарет, почна да вика и да вели: „Исусе, сине Давидов, смилувај ми се!”
Лука: 18:38 Тогаш тој извика и рече: „Исусе, Сине Давидов, смилувај ми се!” Site koi sakale da bidat isceleni se molele na Gospod so taa molitva. Ako nekoj ti rece deka vo ovie stihovi se veli deka Isus e Sin davidov, ti samo potseti gi deka
Matej 22:42 „Што мислите за Христос? Чиј син е Тој?” Му одговорија: „Давидов.”
43 Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот Го нарече Господ, велејќи:
44 ,Му рече Господ на Мојот Господ: Седи од Мојата десна страна, додека не ги положам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои.‘
45 И така, ако Давид Го нарече Господ, како тогаш може Тој да Му е син?

Pravoslaven:

Еве ти го одговорот, изгледа слабо читаш?!

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:13
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Miki, postedi me od babini devetini. Vo Svetoto Pismo, koga ucenicite go prasaa Isusa KAKO DA SE MOLAT, toj jasno im kaza kako. I ako nekoja molitva treba da se izdvoi kako "Isusova" toa sigurno e taa koja popularno e narecena "Oce Nas" t.e. "Tatko Nas".

Дали ова значи дека не треба да ги почитуваме светците и да ги просиме нивните молитви?
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:11
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:09

Мacedon_Аlex:

Да, тоа е во ред. Поздрав.

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:03
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Навистина, би можело и така да се рече, но ние знаеме дека можноста за да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото, т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а наш Бог, а да не биде услишана. Тоа Спасителот го прави од преголема љубов кон Неговата Мајка.

Miki, токму и тоа се мисли под терминот "спаси не". Не се мисли на вечното Спасение на душата, туку Мајката Божја да не спаси од секојдневното зло и гревови токму со нејзината молитва.

Некаде слушнав и мислење дека не треба да се користи "спаси не" бидејќи тоа е неправилен превод на старословенски збор кој во коренот го има зборот спаси, а всушност треба да се користи "помогни ни". Сепак и овој термин го има истото значење- помош во секојдневниот живот и спас од злото и гревот преку молитвите на Мајката Божја.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 29>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.