![]() |
|
Поуки од Светите Отци |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2425262728 32> |
Автор | |||
kat. ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 28.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Како што огинот и водата не можат да бидат заедно, така самооправдувањето и смирението се исклучуваат едно со друго. (Св. Марко Подвижник)
|
|||
|
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Темата е Поуки од Светите Отци. Назад на тема!
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Nekoj ja ima muvata nekoj ima nesto drugo, nie ja imame realnosta i poukite od Svetite Otci a ti si kontradiktoren kako moze nekoj koj gi kritikuva Svetite Otci da ce povikuva na nivni zborovi - kazi mi se povikuvas na niv zasto se sl*gas so niv ili za da gi kritikuvas ???????? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
stevompc ![]() Сениор ![]() Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
||
a koj spomna loso? eh, kako si ja imate muvata na kapata. |
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
A sto ima loso vo toa da se bide realen i da se kaze vistinata koja milion pati dosega e potvrdena vo istorijata ?????????? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
||
И затоа брате мој, не барај ништо друго во молитвата, освен покајание. Ниту светлини, ниту чуда, ниту пророштва, ниту благодатни дарови, туку само покајание. Покајанието ќе ти донесе смирение. Смирението - благодат Божја. И внатре во Својата благодат, Бог ќе ти даде сè што ти е потребно за твоето спасение. И сè што е потребно, ако треба да ѝ помогнеш на некоја друга душа. (Старец Паисиј Светогорец) |
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
|||
![]() |
|||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
||
Која добродетел е најголема? - Онаа која се изршува тајно и никој не знае за неа! преподобен Пајсиј Велики |
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
|||
![]() |
|||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
||
штета што има вакви погледи и што погледите се закачаат баш на таквите погледи. Штета |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
![]() |
|||
stevompc ![]() Сениор ![]() Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
||
Јас сакам мир, но сум реалист. Извесен период ќе има мир, но тоа ќе биде време за подготовки за нов конфликт, за нова војна, за нова борба.
Vladika Amfilohije Pravoslaven Otec |
|||
![]() |
|||
evangelist ![]() Сениор ![]() Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
||
http://vizantia.info/docs/146.htm
интересен куср по ПАТРОЛОГИЈА... На руски ама нема везе. |
|||
![]() |
|||
Опитен ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
||
„Душата не може да има мир ако не се моли за непријателите. Душата што научи да се моли од благодатта Божја, ја љуби и ја сожалува сета твар, а особено човекот, заради кого Господ пострада на Крстот, со болка во душата заради сите нас.
Ве молам, проверете сами. Ако некој ве нажалува, или ве бесчести, или ви одзема нешто, или ја прогонува Црквата, тогаш молете Му се на Господа, велејќи: “Господи, сите ние сме Твое создание. Помилуј ги слугите Твои и обрати ги кон покајание”, и тогаш во душата ќе имаш благодат. Најнапред принуди го своето срце да ги љуби непријателите. И Господ гледајќи ја твојата добра желба, ќе ти помага во сè, и ќе се научиш преку опит. А оној што мисли лошо за непријателите, ја нема љубовта Божја, и не Го познава Бога.“ (свети Силуан Атонски) |
|||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|||
![]() |
|||
Maran Ata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
||
Onoj koj ne si gi gleda sopstvenite grevovi, stanuva sudija na tugite
otec M. |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
![]() |
|||
belichka ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
||
Sv.Siluan Atonski:
"Sekoja dusha otkako , ednash ke Go poznae Boga vo Svetiot Duh, a potoa ke ja izgubi blagodatta gi prezivuva stradanjata na Adam" Изменето од belichka - 17.Октомври.2008 во 01:30 |
|||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||
![]() |
|||
belichka ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
||
koga ednash brakjata go zamolile avva Pimen da zboruva za molitvata rekol:
Onoj sto ne se moli nemoze da zboruva za molitvata, a onoj sto se moli nema potreba da zboruva za nea Za zenite nekoj dobro rekol:" Najdobriot ukras na zenatae molcenjeto...bidejki e retko Ednas po pat go zaprashale eden pustinozitel od Nitriskata oustina:Avvo dali si srekjen" Starecot odgovoril pominuvajki ne sum imal vreme da razmisluvam za toa...? Avva Titoj slushajki gi bogoslovite od Aleksandrija rekol: Da gi zadolzese Bog bogoslovite da gi napisat desette Bozji zapoved, kje gi imavme iljada... |
|||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2425262728 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |