![]() |
|
Извадоци,исечоци,цитати |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2324252627 46> |
Автор | |
nelson ![]() Сениор ![]() ![]() НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Decurliji nasoj smisljasmo imena
voleh je sve vise svaki bozji dan, ubedih se najzad, to je prava zena, zajedno smo stedeli za stan, stedeli za stan. Sedeo sam tako sam za nasim stolom, sve sto iole vredi palo je u vodu opet me je zensko napravilo volom, igrao sam samo epizodu, samo epizodu. Htedoh da zaurlam, strcao sam dole nisam mogo da izdrzim duze, socijalni slucaj pred vratima WC-a rekao je - Dva dinara, druze. Dva dinara, druze. - Mala nuzda jedan, a velika dva. Pogledom ga sasekoh k'o macem. - Izvinite, molim - Pitao sam ja - Kolko kosta kad unutra placem? - Kad unutra placem? |
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
“Толку е чудно. Постои миг во кој, ако доволно длабоко се прашуваш кој си и ако доволно високо си го изговараш името, ако целиот се претвориш во тоа прашање и во тој одговор, ќе го заборавиш своето име, веројатно затоа што името е лажен одговор на прашањето: Која сум јас? А потоа ќе го заборавиш и прашањето, не ќе можеш да го најдеш ниту тоа Која сум јас? во својот ум за да можеш да се запрашаш, веројатно затоа што со тоа прашање, со тоа Кој сум јас? не се стигнува до она што е јас. И тогаш настапува еден толку чудесен миг, кога ги губиш и одговорот и прашањето, тогаш имаш чувство дека ги губиш и сите оние нешта за кои веруваш дека си ти, а не си, и тогаш стануваш ти, тогаш постоиш во себе.“
“Разговор со Спиноза“ - Гоце Смилевски
|
|
![]() |
|
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Влада Урошевиќ
Хаос Сé повеќе има жени со зелени очи Сé повеќе возови што не доаѓаат на време. Сé повеќе луѓе што влегуваат со почит во една голема сала каде што џелатот дреме. Сé повеќе има тополи што се сушат. Сé повеќе има градови од кои се заминува. Сé повеќе заминати за кои не се слуша. Сé повеќе провеви од кои се настинува. Сé повеќе има луѓе што се плашат од сината боја. Сé повеќе питачи што те влечат за ракав. Сé повеќе непознати кои на скалите стојат. Сé повеќе оние што не прашуваат зошто е тоа така. Изменето од filmadzijka - 14.Октомври.2008 во 23:25 |
|
![]() |
|
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
.....i povtorno ,prekrasni stihovi .....
ONOJ KOJ GO NAPUSTA LJUBENOTO
Onoj koj go napusta ljubenoto go otvora prozorecot i gi slusa negovite odzivi i veli: ova e se sto imav. Onoj sto go napusta ljubenoto gleda cudata kako se prevrtuvaat kako se preoblokuvaat vinoto kako se presozdava vo krv lebot vo kamen i Crvenoto More koe nikogas odnovo nema da se otvori za eden nov zivot tuku ke ostane taka nedopreno kako amajlija na zaboravot kako spomen nesovladliv vo koj samoto ke se udavi. YEHUDA AMIHAJ |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
![]() |
|
toksik ![]() Нов член ![]() Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1 |
''.....ОД МОЕВО СРЦЕ ЌЕ ОТКИНАМ АТОМ БОЛКА И КЕ ТИ ГО ПОДАРАМ ТЕБЕ ЗА ДА ГО ПРЕТВОРИШ ВО НЕСЛАДА....''
Кочо Рацин |
|
![]() |
|
mamma ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
- "Ene go dolu, megu dva brega,
vo tisinata megu dva zbora, toplo seme na svojot jazik, potpren na svojata senka ceka nisto i - nikogo " - Ante Popovski |
|
![]() |
|
mamma ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
....."Dobar den",reche maliot princ.
"Dobar den"...odgovori trgovecot. Toa beshe trgovec so sovrsheni apchinja za gasenje na zed. Ke progoltash edna nedelno i ne chuvstvivash potreba za pienje. "Zoshto toa go prodavash?",prasha maliot princ. "Toa e golema ushteda na vremeto",reche ovoj. "Zashteduvash pedeset i tri minuti nedelno". "I...shto pravish za tie pedeset i tri minuti?" "Pravish shto sakash".... "Koga jas bi imal pedeset i tri minuti slobodno vreme,bi se upatil sosema poleka prema nekoj izvor........" Antoine de Saint Exupéry-Maliot Princ |
|
![]() |
|
Andjelina ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
koga sme kaj Serbedzija....
CEKAJ ME
Cekaj me i ja cu sigurno doci
samo me cekaj dugo
Cekaj me i kada zute kise
Noci ispune tugom
Cekaj i kada vrucine zapeku
I kada mecava brise
Cekaj i kada druge nitko ne bude cekao vise
Cekaj i kada pisma prestanu stizati iz daleka
Cekaj i kada cekanje dojadi svakome koji ceka
Cekaj me i ja cu sigurno doci
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
http://www.youtube.com/watch?v=fH-7Z0EEzzA
ne daj se Ines - Serbedzija
"A ponovo pocinje kiša,kao što vec kišni listopad,
na otocima more od olova i nebo od borova,
udaljeni glasovi koji se mješaju glas majke, prijatelja, kceri , ljubavnice, roda, brata ...
Na brzinu pokupljeno rublje pred kišu i nestale svjetlastom bjelinom , još malo šetnje uz more i gotovo."
"Meni je ipak najdraži pocetak..."
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
![]() |
|
Delfin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Јуни.2005 Статус: Офлајн Поени: 15178 |
.... знаеме дека Александар подоцна навикнал да го почитува непишаниот договор според кој на определени места ,мегу кои и театарот ,човек треба да се преправа дека маските се лица а лицата -маски...
Фрески и Гротески - Венко Андоновски
|
|
![]() |
|
Biba_G ![]() Сениор ![]() ![]() Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
"Ни самиот ѓавол незнае што е тоа на што луѓето треба да се сеќаваат и зошто?У ствари,од секогаш мислев дека не постои колективно сеќавање,кое би можело да биде еден вид одбрана на човечкиот род.Реченицата "Времето кое помина беше многу подобро" не значи дека порано имало помалку зло,туку дека,за среќа, луѓето тоа го забораваат.Се разбира,таа реченица нема општа вредност;за мене,за жал, е карактеристично што одлично се сеќавам на немилите настани така да би можел да речам дека "Времето кое помина беше многу полошо",доколку сегашноста не би ми изгледала толку страшна како и минатото...Си спомнувам за толку несреќи,за толку свирепи и цинични лица, за толку лоши дела да, сеќавањето за мене е срамежлива светлина која го осветлува музејот на срамот"
Ernesto Sabato- Tunel |
|
![]() |
|
alan ford ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
21 Јануари, 2008 - 04:05
Ако не умрам утре, ќе умрам некогаш Ќе почнам да пишувам „Писмо до моите сакани и оние што некогаш биле мои сакани“. Ако не умрам утре, ќе умрам некогаш, а писмото е добро да се има. После сите умирачки во последно време, нема на кој не му се смачија деновите на жалост, од безнадежните прашања низ солзи, од колнењето на ова проклето наше место. Таман си мислиш дека Дедо Мраз ќе ти оствари една единствена новогодишна желба - и ете сме, повторно назад на рандом рипит. А ти, како се справуваш? Дали паѓаш во депресија мислејќи дека ти си следен, дали ги гасиш класичните концерти и пушташ музика да рока, или измислуваш некој начин да се изглупираш и да си ги скратиш маките? Ах, да... купив карта за Мексико Шпанија! Гајле ми е ако падне авионот или ме заколат на сред гето, нешто слично може да ми се случи на празен пат на Флорида, на кошаркарско игралиште во Тетово, на плоштад после чаша пиво или за време на огномет, на шетање во Хрватска, на улица во Чаир, на пет минути од долгоочекуваното враќање дома... битно писмото ќе биде напишано. А јас ќе ги таложам котите сè погусто збиени зад мене без оглед на сè. Ќе се карам со професори, ќе седам до сабајле читајќи и ќе спијам до следното попладне, ќе пишувам колку што ми е волја, ќе работам она што сакам, ќе пркосам на она што ќе ми застане на патот, ќе го критикувам она што ми смета и ќе пцујам луѓе што мочаат на мојата зграда. Нема нешто да остане ненапишано, зашто она што другите не го знаат, нема да знаат дека требало да го дознаат, а она што требало да го дознаат ќе го дознаат во тоа писмо. Како за почеток одам кај мојата Стотинка. Единствено ебењето ме прави да се чувствувам жива. http://taa.blog.com.mk/node/130378 |
|
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
|
![]() |
|
Alekta ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 8670 |
Sudbinata e obicno zad agolot. Moze da bide neranimajko, k*rva ili prodavac na srekjki. No ne praktikuva domasni poseti.
|
|
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
|
![]() |
|
- "Ona,...shto e neobichno e samo momentot,
taa vremenska sekvenca vo koja postojam. Moment vo koj se zagleduvam vo tebe i tuka ostanuvam.....zasekogash." - I.Jovanova-Pomedju |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2324252627 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |