|
Аикидо |
Внеси реплика | страница <1 22232425> |
Автор | |
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група Регистриран: 15.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво!
Токму таква соработка имав во предвид, но за моја жал, овојпат бев приватно спречен да учествувам на овие два семинари.
Мојот личен став е дека во време кога во Македонија има сеуште малку аикидо настани, значајно е да се присуствува на повеќето од нив. Се разбира доколку тоа го овозможуваат нашите можности.
Како еден од официјалните претставници на Македонската Аикидо Асоцијација можам да кажам дека нашите членови се информирани за сите поголеми аикидо настани и се разбира, слободни се да одлучат на кои од нив ќе учествуваат.
Но, исто така треба да се има во предвид и строгата хиерархиска структура на секое аикидо доџо, во кое инструкторот го има правото и одговорноста, некогаш да одлучи и поинаку во корист на тренингот на неговите ученици.
Поздрав!
|
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 27.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 98 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zdravo,
Eve me i mene... :) Gledam se zboruva za aikido pa si vikam da se vklucam... Imam edno prasanje do Ljupco (Ошавков)... Vo najskoroto minato vo Makedonija se odrzaa dva seminara. Edniot vo Kumanovo, odrzan od Njegosh Gjakovik 5 dan i eden vo Skopje odrzan od Aleksandar Dejanovik 3 dan. Zosto nitu eden clen na Makedonskata aikido asocijacija ne bese prisuten na seminarive? Nemase da prasuvam dokolku prethodno ne bev ubeduvan deka MAA e za sorabtoka i razvoj na aikidoto vo Makedonija. Sega nezaobikolno se nametnuva prasanjeto: kakva sorbotka imase vo predvid koga ja proklamirase? Pozdrav |
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 15.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Драги аикидо пријатели,
Македонската Аикидо Асоцијација Ве кани на семинар со Мустафа Ајѓун Сенсеи, 5-ти Дан Аикикаи.
Семинарот ке се одржи на 9-ти и 10-ти декември 2006.
Локација: гимназија Р.Ј.Корчагин, Скопје
Распоред
сабота 9-ти декември - 19:30
недела 10-ти декември - 09:30
Семинарска такса: 10 евра
За повеќе информации:
Поздрав
|
|
Delfin
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2005 Статус: Офлајн Поени: 15178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не трабало да го бришеш , беше прекрасен , и нема никаква врска со насоката на дискусија овде. Всушност , дајте свое сопствено мислење зошто мораме да коментираме туги постови .
|
|
zupan
Нов член Регистриран: 21.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 25 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aha ok ako sakate taka da otvarate diskusija nema problem sledi od mene sesto kako za vas |
|
REMY BONJASKY IS THE SHAMPION OF THE WORLD IN K-1
|
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
[QUOTE=makoto]Ако во следната порака пак копи-пејстувате огромен текст како минатиот пат, ја нејкам да учествувам во темава...
Форумиве се замислени да комуницираме со СВОИ мислења а не со туѓи... Ај замислете сега ја да ви пуштам од Саито сенсеи некј текст па вие ќе ми одговорите со копи-пасте од Тохеи сенсеи и така ќе си „дискутираме“? --------------------------------------------------------------
Уште едно извинување за должината на пораката кон "форумашите". Значи се нема многу желба за читање.
О.К. Есејот е избришан!
Есејот требаше да биде вовед во можна дискусија, се разбира со сопствени размислувања за Аикидо.
makoto, zupan? Изменето од Ошавков - 24.Ноември.2006 во 10:14 |
|
zupan
Нов член Регистриран: 21.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 25 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro be luge kako ne mrzi ta barate i da kopirate citati od nekoj sto si nemal popametna rabota i vie im veruvate!!!
|
|
REMY BONJASKY IS THE SHAMPION OF THE WORLD IN K-1
|
|
makoto
Нов член Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако во следната порака пак копи-пејстувате огромен текст како минатиот пат, ја нејкам да учествувам во темава...
Форумиве се замислени да комуницираме со СВОИ мислења а не со туѓи... Ај замислете сега ја да ви пуштам од Саито сенсеи некј текст па вие ќе ми одговорите со копи-пасте од Тохеи сенсеи и така ќе си „дискутираме“? |
|
чесност...
|
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајде да провериме дали има активни аикидо практиканти на форумот! Некој рекол дека аикидото е "индивидуално патување".
Само од нашите желби, мотиви и способности зависи дали ќе биде ефикасна самоодбрамбена вештина и доживотна страст и преокупација или добра вежба за рекреација.
Така прашањето би било:
Како вие го доживувате вашето Аикидо?
...а сега брзо назад на "татами"
|
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Би сакал да дадам едно кусо објаснување за аикидо почетниците или за тие што некогаш гледале аикидо тренинг, дека најчесто основниот аикидо тренинг се состои од практикување на основни аикидо техники и принципи во форма на "Kata" т.е. вежба во парови со однапред договорен напад и одбрана. Заради тоа, аикидо почетниците или други "лаици", често извлекуваат погрешен заклучок и сомнеж за практичната употреба на аикидото во конфликтни ситуации, а притоа немајќи сознание за понапредната фаза од аикидо тренингот - "Waza". Поздрав.
Изменето од Ошавков - 24.Ноември.2006 во 09:57 |
|
Sanga
Нов член Регистриран: 15.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво на сите,
гледам доста интересна тема (која лично ме погодува) и едноставно не можев да одолеам а да не искометирам. Некако ми беше отповеќе да кометирам во претходната тема, ама се надевам дека тука ќе биде посоодветно. Мислам дека ќе е убаво да ја развиеме дискусијата за тоа што нуди аикидото, и не само во смисла од физички/биолошки аспект. Самото постоење на многу стилови може да не донесе во некој ќорсокак за тоа што е подобро, и искрено по малку и очекував такви коментари во претходната тема. За мене аикидото во најмала рака е практикување на почит, без разлика дали вертикално (кон учителот) или кон партнерите/пријателите. Секако секоја боречка вештина во суштина го нуди ова истото, само претпоставувам тоа е работа на самиот човек. Особено би го препорачала аикидото за деца, за дополнување на делови каде природната социјализација и образовниот систем понекогаш подлегнуваат, повторно од аспект на практикување на почит, "чување" на другиот. Ајде за почеток толку, па да видам дали некој би сакал да се надоврзе на ова. Поздрав |
|
ZaZu
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 15.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za malce i ke zaboravev za poveke info okolu seminarot koj go organizira Henbo dojo poveke info na http://www.henbo.com.mk
Site se dobredojdeni ke bide super seminar so mnogu druzenje se nadevam ke dojdete vo pogolem broj. pozdrav. |
|
ZaZu
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 15.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zdravo pozdrav do site na forumov, gledam dosta Aikidoki ima milo mi e sto ste tolku zaenteresirani za najdobrata borecka vestina, zatoa eve edna pokana do site aikido klubot Henbo dojo od Skopje organizira ovoj vikend seminar so renomiraniot majstor od srbija sensei Aleksandar Dejanovik aikikai 3 dan taksata e okolu 500 den za cel seminar ke prisustvuvat i drugi majstori od srbija ne smee da se propusti. Ke se odrzat 4 treninzi dva vo sabota i dva vo nedela so isto vreme tranje i pocetok :
od 10:00-12:00 i od 17:00-19:00 uste ednas taksata e 500 den sto prakticno e cabe koga ke vidite za kakov majstor stanuva zbor. pozdrav |
|
makoto
Нов член Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Инструкторите низ светот предаваат доста различно аикидо. Тоа е затоа што и самиот основач Морихеи Уешиба низ својот живот се развивал и ги менувал своите идеали и верувања. Па затоа, неговите ученици од различни периоди шират различни идеи за аикидото и со аикидото!
И тоа е можеби добро, затоа што секој може да си најде по нешто интресно за него и да се пронајде себеси таму... а дали е тоа лага или вистина, и дали е квалитетно или не е, тоа е друго прашање... |
|
чесност...
|
|
Внеси реплика | страница <1 22232425> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |