|
Исусова молитва - исцелител |
Внеси реплика | страница <1 2223242526 29> |
Автор | |||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Najdobro znae sveti Gospod Isus Hristos, a koga go prasale uchenicite negovi kako da se molat, toj jasno im kazal: Molete se vaka:
Tatko nas Nebesen
da se sveti Imeto Tvoe
da dojde carstvoto Tvoe
da bide voljata Tvoja
kako na neboto, taka i na zemjata
lebot nas nasushen daj ni go denes
i prosti ni gi dolgovite nasi
kako sto i nie im gi prostevame na dolznicite nasi
i ne voveduvaj ne vo iskushenie
no izbavine od lukaviot
zasto e Tvoe carstvoto i silata i slavata
vo site vekovi. AMIN!
|
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Rabotata e sto na vernicite mnogu popriemchivo im zvuchi tokmu teoloshkoto interpretiranje bidejki na toj nachin sekoj od niv vo takvite objasnuvanja gleda podgreana nadezh i osigurana gratifikacija bez obzir na lichnata svest i produhovenost.
Ponudenata shansa da se dobie SE za bezmalu NISHTO e tolku privlechna za umot na sekojdnevniot chovek sto toj vednash ja prifakja bez razmisluvanje. Esapot e ednostaven i jasen: ja prifakjam takvata teologija zatoa sto so nea ne mozham da izgubam nishto. A toa moshne dobro go znaele teolozite koi dale ovakva interpretacija... [/QUOTE] А ова мошне добро го знаеле и "слободните стрелци" од апостолско време и нивните денешни пандани, па затоа даваат ваква интерпретација на верата.(Бог да чува ако верата е таква како што мислиш!!) п.с има луѓе што знаат дека не знаат-тие ќе научат од тие што знаат, и има луѓе што незнаат а мислат дека знаат,бегај од таквите! (Арапска поговорка) |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
... svest..teologija svesta..teoloshko..svest.. teoloshkoto...svesta.. teolozite.. svest.. svesta.. teologijata.. svest.. teolozite..
mesenger, oslobodi se za momnet od istocnite religiski dogmi i praznata teologija i misticnata interpretacija na Isusovite zborovi. Oslobodi se od predrasudite, procitaj gi uste ednas prostite evangelija, od pocetok do kraj, doznaj koj e navistina Isus i potoa ke doznaes sto znaci da se moli ili da se bara nesto "vo Isusovoto Ime". Toa ne e "magicna recepta", toa ne znaci "hokus pokus", za toa e potrebno vera i doverba vo Isus, vistinsko poznavanje na Isus.
Isus na edno mesto veli "Ako Moite zborovi ostanat vo vas, togas sto i da pobarate vo moe ime, ke bi bide". Znaci ova vetuvanje ne e za site, tuku samo za onie vo koi i vkoreneto Isusovoto ucenje, a takviot ili takvata, koj ima Hristov um, ne bara od Bog da pobedi vo boks, ili vo fudbal, ne bara sedmica na loto, ne bara da dobie vo kazino ili sportska kladilnica, tuku bara molitvi koi sto mu se ugodni na Bog, koi se po Bozjata volja, pa makar toa znacelo i ziveenje so nekoja bolest ili hendikep kako sto toa bese slucajot so bolesta (satanskiot trn) na apostolot Pavle.
Vistinskiot nanovoroden vernik ne zivee za svoja slava i ne ja bara svojata ugodnost, tuku dozvoluva Hristos da zivee preku nego, ja bara Bozhjata slava, zivee za Bozjata sluzhba, zivee zivot so vera, a negovite molitvi, pobarani vo Hristovoto Ime, veruval ti ili ne, Bog gi uslishuva.
Procitaj gi ushte ednas evangelijata.
Pozdrav
|
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A toa AlDra de fakto go negira ponudenoto teoloshko interpretiranje deka dokolku nekoj se moli vo imeto na Isus togash Bog SE KE MU DADE.
Tokmu toa go velam i jas. Ako se sledat Isusovite zborovi (parafrazirano): "Preku mene e spasuvanjeto. koj ke poveruva vo moite zborovi ke pravi isto sto pravam i jas i koj ke bara vo moe ime ke dobie se...megju vas i Boga da nema posrednici" vsushnost mnogu koherentno, ednoznachno i dosledno govori za negovoto propovedanje i znaenje, neshto sto toj tolku nesebichno ni go prenel. Primanjeto na negovoto uchenje, negovoto osoznavanje i dobivanjeto na Hristovata svest vsushnost e kluchot za onoj premin od histerijata na ovaa materijalna egzistencija vo sferata na bozhenstvenata sovrshenost. I koga ke se mine vo taa sfera, togash sekoj ke mozhe da pravi sto pravel i Isus i togash so baranjeto vo imeto na Hristovata (negovata) svest Bog ke dade onoa sto ke se pobara od Nego. Jasno e deka nemozhe sekoj da dobie se od Boga samo zatoa sto ke bara bukvalno vo Isusovo ime ili ke go koristi Isus kako posrednik. Toa nikogash ne go imalo i nikogash nema da go ima. Duri nitu apostolite ne dobile se od Boga zatoa sto barale vo Isusovo ime. Rabotata e sto na vernicite mnogu popriemchivo im zvuchi tokmu teoloshkoto interpretiranje bidejki na toj nachin sekoj od niv vo takvite objasnuvanja gleda podgreana nadezh i osigurana gratifikacija bez obzir na lichnata svest i produhovenost. Ponudenata shansa da se dobie SE za bezmalu NISHTO e tolku privlechna za umot na sekojdnevniot chovek sto toj vednash ja prifakja bez razmisluvanje. Esapot e ednostaven i jasen: ja prifakjam takvata teologija zatoa sto so nea ne mozham da izgubam nishto. A toa moshne dobro go znaele teolozite koi dale ovakva interpretacija... Изменето од Messenger - 26.Декември.2008 во 08:22 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Месинџер интересно размислуваш. Мислам дека можам да дадам задоволителен одговор на прашањето: зошто Бог не ги исполнува сите наши молитви?
Најпрвин мора да сфатиме дека Бог секогаш ни го посакува најдоброто за нас. Кога бевме мали нашите родители не ги исполнуваа сите наши желби. На пример, ако мало детенце сака да вози автомобил татко му сигурно не ќе му го дозволи тоа- но тоа не значи дека никогаш нема да му купи кола или дека не го сака! Баш затоа што го сака не му дозволува да вози автомобил но кога ќе ја дорасне потребната возраст ќе добие автомобил. Така е и со Бог. Она што ние го сакаме можеби не е најдоброто за нас. Ние гледаме краткорочно, Бог гледа и знае се. |
|||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
[QUOTE=Messenger]Ednostavno ve prashav:
I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE? da potvrdata se gleda nasekade" i onoj koj bara ke dobie duplo a onaj koj ne bara ke muse odzeme i toa sto go ima. toa e napisano i vo biblijata i znaci deka on koj znae da cuva nesto toj {poseduva nesto} znaci se grizi za toa i ke mu se dade triduplo a onaj koj nema toj ne se grizi za nisto pa ke mu se odzeme i ona sto go ima. a sto se odnesuva do toa kolku covek saka da bide ponastrana od negativniot svet gospod ke mi izgeadi rajska gradina i toj ke e tamu smesten a onaj sto saka negativni raboti gospod ke mu izgradi pekol i toj tamu ke gori pa taka site so ISUSOVATA MOLITVA POSAKUVAME DA SNE PONASTRANA OD NEGATIVNIOT SVET I SO SEKOE POVTORUVAJNE NIE SNE PODALEKU OD TOJ NEGATIVEN SVET A POBLISKU DO ................................................ |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ednostavno ve prashav:
I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE? Vmesto odgovor so fakti jas dobivam evaluiranje na mojata lichnost, moraliziranje, novi molitvi i mislenja deka moeto razbiranje na Isusovite zborovi ne e tochno. Ako vakvite otvoreni diskusii za Isusovoto propovedanje gi sfakjate kako nekakov napad na vashata religija i se chuvstvuvate povikani da ja branite po sekoja cena, togash definitivno ne ste me razbrale, nitu ke najdete sogovornik vo mene. Stavot so koj site koi ne se slozhuvaat so nas se gledaat kako greshni, negativni, crni i loshi, a svoite mislenje sekogash pozitivni, svetli i dobri e edna od najgolemite zabludi na chovekoviot um. Zatvoranjeto vo tvrdina so dogmi koi onevozmozhuvaat soochuvanje so drugi misli ne e nishto drugo tuku sednuvanje vo soba so zakluchena vrata i zatemneti prozorci. Sekako deka na toj nachin ke se garantira mirot i spokojstvoto vo ogranicheniot prostor bez da se dovede vo somnenie takviot nachin na zhiveenje... Na krajot ve ostavam na ovaa tema so iskrena zhelba na sekoe molenje vo imeto na Isus, Bog se da vi dade. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Светите Отци за Исусовата молитва велат дека е скратено евангелие и ако би требало Евангелието да се скрати тоагаш Исусовата молитва би било доволна.
Господи Исусе Христе Сине Божји, помилуј ме(не) оваа молитва во себе содржи славословување, исповедување, умилкување и барање. Подигање до небесните широчини и спуштање до адските бездни. |
|||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Прости ми Меси што ќе ти кажам, но апсолутно не си во право и се сложувам со Ахмар и Дејан. Гледаш дека светот Писмо си го толкуваш како што сакаш. Од една страна знаеш да кажеш дека треба буквално да се разбираат зборовите на Исусус(како што милуваш да го нарекуваш Господ Исус Христос)и во последно време, како еден наш поранешен форумџија бараш цитати,сега пак кога овие зборови се однесуваат конкретно за повикувањето на Името Исусово, ќе знаеш да ги толкуваш и тоа за жал, погрешно. И друго сум забележал кај тебе брате. Секогаш работите ги гледаш од црната, лошата страна што ми дава до заклучок дека, се надевам несвесно, енергијата во тебе е негативна. Или пак може да ова се однесува само на Православното Христијанство, и секогаш за критериум според кој доаѓаш до заклучоците ти се погрешно избрани. те молам прости ми за овој пост, не е јавна осуда, туку само ти посочувам едно мое гледиште на состојбите и одбрана на моето, Православно, мислење. со почит |
|||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
[QUOTE=Messenger] Koga Isus veli "koj ke se moli vo moe ime" vsushnot veli vo ime na onoa sto propoveda toj, a ne vo negovo ime kako lichnost.
Тоа е само твој став,а не е (и немора да е) како ти што мислиш.ако веќе сме субјективни до крај. Инаку тоа Bog SE ke dade,т.с дека ние бараме а он ни извршува желби и честитки повеќе одговара за Дедо Мраз. Верниците не се молат на Бог зашто: 1.ќе ги скрши од ќотек ако прават спротивно. 2.за да добијат нешто материјално и само материјано. Верниците му се молат на Бог затоа што го сакаат Оној кој нив бескрајно ги сака знаејќи дека тие самите не ја заслужуваат таа љубов. [QUOTE=Messenger]Toa znachi vo ime na onoa sto gi uchel apostolite. I toa e golema razlika vo odnos na onoa sto denes si pretpostavuvaat vernicite. Samoto povikuvanje na Isusovito ime ne znachi nishto, kako sto ne znachi deka dokolku toa se pravi Bog SE ke dade. Знам сега дека ако ти напишам што мислам за овој твој став ќе ми речеш дека така мислат теолозите. епа ја сметам дека вака мислат тие што се наклонети кон солипцизам. [QUOTE=Messenger]I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE? Епа сега ќе ти кажам едена православна шега која ќе ги опфати сите твои примери. отишол некој отец на бокс натрпревар. пријателот со него рекол:Оче еден од боксерите носи крст и трипати се прекрсти кога влезе во рингот ,ќе победи ли сигурно сега? а Отецот: ако не знае да боксува..тешко!! а еве во прилог и една молитва за тоа како се молат(т.с би требало) да се молат верниците: МОЛИТВА НА СВЕТИ ФИЛАРЕТ МОСКОВСКИ Господи, не знам што да побарам од Тебе. Само Ти знаеш што ми е потребно. Ти повеќе ме сакаш, отколку што сам знам и умеам да се сакам себе си. Отче, дај му на Твојот слуга она што ни сам не умее да побара. Не се осмелувам да барам ни крст ни утеха, а само стојам пред Тебе и срцето мое е отворено заТебе. Ти ги согледуваш потребите што јас не ги знам, па затоа гледај и постапи со мене според Својата милост. Порази, но и излечи; собори, но и подигни; ништожен и нем сум пред Твојата света волја и пред недостижните за мене Твои судови. Себе си се принесувам жртва за Тебе и Ти се предавам. Немам друга желба, освен таа да ја исполнувам волјата Твоја. Научи ме да се молам. Самиот Ти моли се во мене. Амин! Изменето од ahmar1 - 25.Декември.2008 во 15:10 |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
se odnesuva na delot so bokserot da znaes ako ja koristis isusovata molitva nikogas nema da ja prifatis osobinata agresivnost sto znaci tie bokseri ne bile hristijani nego bile demonizirani..................... Изменето од dejanpp - 25.Декември.2008 во 17:36 |
|||
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
OCE NAS KOJ SI NA NEBESA DA SE SVETI IME TVOE
DA BIDE CARSTVO TVOE, KAKO NANEBOTO TAKA I NA ZEMJATA...... |
|||
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Eden moj prijatel monah mi dade edno kamence na koe prekrasno nacrta grancinja , izboeno e vo zelena boja i na nego se napisani zborovite ` Gospodi Isuse Hriste pomiluj me mene gresniot. Ova kamence mi stoi pokraj televizorot i koga da go vidam si gi povtoruvam ovie zborovi vo mene i se molam za mojot drag prijatel monah koj se naogja na drug kontinent Bog da go blagoslovi. |
|||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Го зачистив и јас. |
|||
Внеси реплика | страница <1 2223242526 29> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |