IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС Е БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 21222324>
Автор
Порака Обратен редослед
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2006 во 15:57

Цитирај

Јас не можам да го дефинирам Тројството. Никој не може.

Ubavo sto barem se priznava deka NIKOJ NEMOZE TOA DA GO DEFINIRA. Sto e so pripadnicite na ostanatite religii Stevce ? Da receme na sekoj pripadnik na druga religija,ili otpadnik na religiite (ateist) mu treba definicija ili dokaz. Ne pravedno e da kazete deka ke ni se sudi ako ne veruvame vo trojstvoto a za toa ne ste ni dale definicija,nitu logika,nitu smisla,nitu dokaz..... Mislam deka vie za toa ke odgovarate.

Ke se vratam na Isusovite zborovi. Kako dokaz deka Isus e Bog,sekogas gi stavate citatite: "jas sum pat,vistina i zivot" ili "jas i otecot sme edno" kako dokaz deka Isus e Bog. A ne obrakjate vnimanie na Direktnite Isusovi zborovi koga veli : "Jas ne sum Bog" ili "Zosto mene me narekuvas dobar,nikoj ne e dobar osven eden i edinstven Bog" Isus ponataka veli i priznava deka: "za sudniot den nikoj ne znae nitu sinot (covekot) nitu angelite,tuku samo otecot (Bog). Bog znae Isus NE. A vie-veli Isus-nitu glasot negov ne ste go cule.Dodeka site na Isus go videle i cule. Sive se ovie direktni zborovi i jasni na Isus deka NE E BOG. Isus rekol,nikoj nema da mi gi zeme ovcite moi,oti ti mi gi dade Bog a Bog e posilen od mene.Bog e naj silen i nikoj nema da mi gi zeme oti jas i nego sme edno.

Dadov eden primer. Kako koga bi mi poklonil tipot od gradov,za kogo se znae deka e naj opasen,naj silen,,,,, pa mi rekol,eve ti go ova,drzi go,ako nekoj proba da ti go zeme kazi deka Jas sum to go dal. Mi veli ako nekoj tebe te zdirne,seedno kako mene da me udril. Kazi im taka. Znaci,bliski sme so covekot. Allah dz.s na sekoj na planetava zemja im dal cedo,da da se potvrdat ovie zborovi za koi Sirk pravite. Ako vidam deka nekoj udrl na nekoj drug,kogo go sakam i pocituvam odsrce (a Bog go sakal na Isus) veruvajte deka Bolka i jas osekjam. Nie sme inace site Bozji sinovi,kako sto i Isus veli. Deka site sme sinovi Bozji. Znaci Isus rekol: "Jas sum pat vistina i zivot" togas sakal da kaze deka e Bog. Isus rekol: "JAS NE SUM BOG" Togas sakal nesto drugo da kaze.

Inaku,site nie ednas sme bile kaj Boga i sme posvedocile za negovoto EDINSTVO.

Drugo,za slucajot so filip,razmisli za nego malce. Isus tolku cuda napravil i povtorno ne mu veruvale. Pa filip mu pobaral da go vidi Boga. Isus mu rekol,pa filipe,bratecot licen,uste kolku vreme treba da ti trubam be filipe,malku li storiv,uste li ne mi veruvas,,,, pa filipe bre bratecot mili,pa ako si me videl mene si go videl i boga. Sto da ti kazam ?? Zarem tolku malku mi veruvate be filipe ? A ako ponataka citame,togas gledame deka nebil sepak filip tolku tenok vo glavata,svatil deka isus ne e bog pa mu rekol,daj togas tatkoto pokazini go.Togas Isus mu veli,aman be filipe,se' sto sum napravil sum napravil vo imeto na Tatkoto,i nisto ne mozam da napravam sam od sebe. Se e so volja na Tatkoto,tatkoto e vo mene jas sum vo tatkoto. Dali znaci deka e bog ? Sekoj covek poseduva bozanski duh vo nego. Samo praveden e onoj koj ke go vozdigne toj duh vo nego. Za cudata,Stevce.... i Mojsie pravel cuda. Za cudata ne treba da ni pisuvas,veruvame deka Isus cuda pravel.Pa so kakov narod ziveel i vo kakov narod se rodil. Uste cuda da ne pravel. Da se vratime malku ponazad. Pokraj site tie cuda sto gi pravel Filip mu baral Boga da go vidi pa da mu veruva. Na Isus preku glava mu doslo pa mu rekol filipe,tubo edna (samo so ne mu rekol) usteli da ti trubam ???? Pokraj site tie cuda sto gi pravel,da ne recam go ubija,ama sakaa da go ubijat. Sekoj Bozji pratenik,si imal svoi sposobnosti. Sto e so cudata MOJSIE KOI GI PRAVEL ???? A STEVCE ????

Кон врв
Стевче Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Март.2006
Локација: Macedonia
Поени: 34
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2006 во 12:49

ТРИЛОГИЈА

ИСУС тврдел дека е Бог, ако не е Бог значи Исус лажел и ги измамувал своите ученици и следбеници. Ако бил лажго, тогаш бил и лицемер, бидејќи на другите им зборувал да бидат поштени по секоја цена. Би бил и сосема луд, бидејќи поради своите тврдења дека е Бог, смртно настрадал, бил распнат на крст.

Ако Исус бил лажго, тогаш тоа не би се совпаѓало со неговото учење. Каде и да им се зборувало или каде и да им се зборува на луѓето за Исус, животите се променувале и се променуваат. Крадци, наркомани, алкохоличари стануваат поштени. Христијанството се покажало способно да дејствува во сите периоди, народи и услови.

Христијанството е највисок пример на добри особини.

Исус бил тој што ги искажал најдлабоките мисли кои било кога биле запишани. Неговите упатства ослободиле многумина кои биле душевно заробени.
Вештината и умешноста на неговото учење потврдуваат дека бил потполно душевно здрав. Кога и ние би биле душевно здрави како што бил тој.

Преку Исус луѓето добиваат успешен човечки живот полн со оптимизам, дучевно здравје и задоволство. Значи Исус не е ни лажго, ниту лудак.

Така да и кога ќе запрашате некој Муслиман, Евреин или Атеист: ,,Дали Исус е лажго или лудак,, - Ќе ви одговорат не. Дури и к*ранот го споменува Исус.

Значи Исус не е лажго ниту лудак. Третото е она што тој тврдел дека е БОГ.

Значи ИСУС Е БОГ.

Решението за избор е ваше. Ако верувате во него имате живот, ако не верувате во него немате живот.

СТЕФАН
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2006 во 10:04

7. На Исус не му се суди за делата што ги правел туку за тоа што тој тврдел дека е. На денот на погубувањето неговите судии и неговите непријатели потврдиле дека Бог преку Исус дошол во човечки облик.

8. Бог имал неограничена способност на се*е да ги прими гревовите на целото човештво преку распнувањето негово на крстот.

9. Затоа и Христијанството не е религија. Религијата е збир на човечки настојувања за се*е си да си создадат пат до Бога. Христијанството е кога Бог им се приближи на луѓето преку Исуса Христа.

СТЕФАН
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2006 во 09:57

6. Исусовото воскреснување беше последниот доказ на Неговите тврдења.

* Буда, Мухамед или Конфучие не тврделе дека се Бог, а Исус го тврдел токму тоа.

* Исус Христос е име и титула. Името Исус доаѓа од грчки облик на еврејското име Јошуа, што значи Јахве- Спасител или Господ спасува.

СТЕФАН
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2006 во 09:55

4. Исусовите чудотворни знаци и дела биле несекојдневни.

- Марко: 1:28 ...Им заповеда и на неЧистите духови и тие Му се покоруваат.
- Марко 3: 39 И стана, му се закани на ветерот и му рече на морето: ,,Стивни! Молкни!   3:41 И ги опфати голем страв и говореа еден на друг. Кој е овој што и ветерот и морето му се покорауваат?
- Марко 5:41 (за мртвото девојче) ,,Јас ти велам стани!,, И девојчето стана... И се зачудија многу.

5. Исус исполни повеќе од 300 Старозаветни пророштва, од кои 48 се многу специфични во однос на Месијата.

- Веројатноста еден обичен човек да исполни само 8 пророштва е 1 од 10 на 17.

СТЕФАН
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2006 во 09:49

2. Исус прифаќа да го слават како Бог.
    И другите тврдат дека е Бог.

- Јован 20: 25 Затоа и другите ученици му рекоа: ,,Го видовме Господа!
- Јован 20:28 Тома одговори и Му рече Мој Господ и мој Бог! Исус му рече: ,,Поверува зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.

3. Исус опростува гревови

- Марко 2: 5-7 А Исус, кога ја виде нивната вера му рече на фатениот: ,,Синко, ти се опростуваат гревовите. А некои од книжниците седеа таму и размислуваа во своите срца   ... Кој може да опростува гревови освен Еден Бог?

*Никој не може да опрости грев направен против Бог, освен самиот Бог. А Исус го направи тоа.

Изменето од Стевче
СТЕФАН
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2006 во 09:44

ИСУС Е БОГ!

1. Исус за се*е тврди дека е божество:

- Јован 10:30 Јас и Татко Ми едно сме... и познајте дека Татко ми е во Мене и Јас во Него!
- Јован 8: 58 Јас сум пред да се роди Авраам.
- Јован 14:8- 11 Филип Му рече: ,,Господи покажи ни Го Таткото и доста ни е. Исус му рече: ,,Толку време Сум со вас и не Ме позна Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото, тогаш како велиш ти: Покажи ни Го Таткото! Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам , не ги зборувам од Се*е. Таткото Кој е во Мене, Тој ги прави делата. Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене.

- Матеј: 28:18 Исус им се приближи и им рече: ,,Дадена Ми е сета власт на небото и на земјата.,,
- Матеј: 28:20 И еве Јас Сум со вас во сите дни до свршетокот на светот. Амин! (Кој ако не е Бог би го тврдел ова)

СТЕФАН
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2006 во 12:54

Во претходниот пост напишав:

-Кој е Бог? Има само еден Бог, но тој се манифестира Се*еси во три личности Отецот, Синот и Светиот Дух. Тоа ние го нарекуваме Тројство. Јас не можам да го дефинирам Тројството. Никој не може. Човек кој го отфрла Тројството ќе ја загуби душата. Човек кој се обидува да го сфати Тројството ќе го загуби умот. Ние кои сме ограничени, не можеме да го сфатиме Бог, кој е неограничен.

Можеби Недим пречка ти претставува разбирањето на Светото Тројство.

Исус е БОГ. Тој тоа го тврди на повеќе места во Библијата каде кажува дека е исто - едно со Бог. Божји Син е повеќе симболично, зашто Бог најде форма за да дојде меѓу луѓето. Тој дојде во човеково тело.

Исус или Бог во човеково тело бил три дена мртов но воскреснал, но продолжил да живее Бог Создателот и Бог- Светиот Дух.

Затоа обиди се да го разбереш Светото Тројство, прифати го Исус и Светиот Дух ќе ти помогне во твојот растеж.

Изменето од Стевче
СТЕФАН
Кон врв
krale Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Јануари.2006
Поени: 923
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2006 во 22:04
Абе можат да тврдат дека бил распнат и на метален крст, ама има ли за тоа ронка докази? Нема. Само празни шпекулации.

Инаку се знае дека Апостолот Петар бил распнат со главата надолу, бидејќи не сакал да биде распнат исто како Господ Исус, велејќи дека тој не е достоен да биде распнат како Исус.
Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2006 во 19:23
znaete, mi kazaa deka nekoi naucnici (NE MUSLIMANI) tvrdele deka Isus na krstot bil raspnat NAOPAKU! Ne se glavata nagore tuku so glavata nadole!
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2006 во 09:33
Замислете си ја сликата- Исус на крстот. Таму виси Тој, преку кого Бог го урнал ѕидот. Таму виси Тој за кого Библијата вели: ,,Бог ги положи сите наши гревови врз Него.,, Исус плати за сите. За секоја вина мора да се плати. Исус плати за нас. Затоа или ќе поверуваме во него или сами ќе си платиме за гревот. А казната за гревот е смрт. Исус ја победи смртта со воскреснување. Ние можеме да имаме живот вечен преку Исус. Вечниот живот не почнува со смртта. Вечниот живот почнува со прифаќање на Исус. Или ќе го прифатиме Исус и ќе имаме живот вечен. Или ќе го негирате Исус и ќе одите во пеколот.
СТЕФАН
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2006 во 09:30

Има само една врата до Божјото царство. Тоа е Исус. Тој рече: ,,Јас сум патот вистината и животот. Никој не доаѓа кај таткото освен преку мене.,, Затоа треба да ви биде јасно. Ние сами не можеме да дојдеме кај Бог, но Бог во својата голема љубов дошол кај нас преку Исус. Бог толку го засака светот, што го даде Својот единороден Син, Исус, за ниеден што ќе ја прифати таа љубов да не загине, туку да има живот вечен. Одговорете: Што треба Бог уште да направи? Тој го даде својот Син да умре само ние да имаме живот! Исус умре на крстот на страшен начин. Тој со тоа дело остварил спасение и за најголемиот грешник. Тој воскреснал од мртвите и не вика преку Светиот Дух. Неговата крв била пролеана за секој од нас! А од нас само се бара да си ја признаеме нашата вина и отплатата на Исус да ја прифатиме со вера. Библијата сосема јасно кажува: ,,Кој го има Синот Божји, тој има живот. Кој го нема Синот Божји, тој нема живот.,,

СТЕФАН
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Стевче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2006 во 09:28

Кој е Бог? Има само еден Бог, но тој се манифестира Се*еси во три личности Отецот, Синот и Светиот Дух. Тоа ние го нарекуваме Тројство. Јас не можам да го дефинирам Тројството. Никој не може. Човек кој го отфрла Тројството ќе ја загуби душата. Човек кој се обидува да го сфати Тројството ќе го загуби умот. Ние кои сме ограничени, не можеме да го сфатиме Бог, кој е неограничен.

Би можел да објаснам: Х2О се јавува течна, тврда или гасовита агрегатна состојба, зависно од тоа дали се работи за вода, мраз или пареа. Кое од нив е Х2О?

Или пак, човек е сопруг, татко и син- сепак, тој е еден човек. Ниту една илустрација не е адекватна, но може само приближно да се насети каков е Бог.

Ако си Христијанин, Светиот Дух веќе престојува во те*е. Кога купуваш маханичка направа која работи на батерии, редовно е наведено во кутијата ,,без батерии,,. Светиот Дух- е твојот извор на моќ за живеење и тој е вклучен кога Го примаш Исус Христос за свој Спасител и Господ. Во моментот кога си Го примил Христос, Светиот Дух не само што дошол да престојува во те*е, туку ти пренесол и духовен живот, предизвикувајќи одново раѓање како Божјо дете.

Дали си победоносен и плодоносен сведок за Христос? Ако не си, можеш да бидеш, зашто се е од Него, преку Него и за Него. Нему нека Му е слава во вечни векови.
СТЕФАН
Кон врв
krale Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Јануари.2006
Поени: 923
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2006 во 20:08
Докажан лажго, најде да збори за мојот карактер... Ех, Миралем Миралем, се сеќавам се уште, многу добро кога „во очи“ не лажеше на овој форум, за да потоа те снема на месец дена како попарен и посрамотен. Не ти викам оди си, ама смешно е ти да збориш. Ајде другите, ама ти? Со што ти се докажа? Само се посрамоти. Во секој и еден аргумент изгуби:

Во аргументот со 6000000 муслимани во африка што бегаат од исламот
во аргументот со Коранот и злоставувањето на жената
во аргументот со ненаучноста на коранот
во аргументот со неверодостојноста на коранот

Уште ли да ги редам? Се пораз до пораз!
Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 21222324>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.