|
Аикидо |
Внеси реплика | страница <1 2021222324 25> |
Автор | |
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група Регистриран: 27.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 98 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Interesno... toa shto ne mozhe da se smeta za fakt e sepak fakt... ke mora da bidam upaten vo vakvata logika.
Joshinkai si e joshinkai, i kako posebna organizacija nema nishto zaednichko so aikikai. Vo joshinkai se raboti eden "stil" na aikido, dodeka vo aikikai ima kolku ti dusha saka stilovi, shto e poblisku do realistichnosta i smislata na borecka veshtina. Koga ke ogranichish neshto na stil, se podrazbira deka neshto si isfrlil. A koga neshto ke isfrlish, toa poveke ne celo i seopfatno. Zatoa aikikai (osnovana od Morihei pod imeto Kobukai) e dobra takva kakva shto e i velime deka go chuva aikidoto na najdobar nachin. Pa ottuka ne gledam kako mozhe posocheniot primer so Amos Parker da bide relevanten za ona shto go kazav! Vtoro, jas ne izraziv stavovi (sudovi) za da moze da se problematizira dali se predrasudi ili ne. Jas ponudiv dve opcii, koi mozhe da bidat razgledani... i do nekade go dobiv odgovorot koj sakav da go dobijam. Shtom Oshavkov se soglasuva so mene deka japoncite ne se rasno predodredeni da znaat aikido poveke od drugite, ZOSHTO SAMO TIE IMAAT NAD 8-mi Dan??? Relativno mladite i so relativno kus aikido stazh koi se promovirani vo 8-mi danovi se promovirani vo poslednive 40 godini koi Oshavkov gi kvalifikuva kako godini na cvrst standardi i normi. Tuka neshto ne drzhi voda... Изменето од DamjanC - 20.Декември.2006 во 03:50 |
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 15.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа размислување дека не-јапонец не може да добие повеќе од 7-ми Дан, не може да се смета за факт. Доказ - Амос Паркер - Јошинкан, 8-ми Дан.
Кога се работи за Аикикаи ранг, точно е дека до овој миг, колку што ми е мене познато, нема не-јапонец носител на 8-ми Дан.
Двете искажани тези за јапонците како расно предодредени за аикидо мислам дека се само предрасуди.
Точно е дека некои јапонски инструктори, релативно млади и со релативно кус аикидо стаж, биле промовирани во 8-ми, а некои дури и во 10-ти Дан од О-Сенсеи, како негови директни ученици, но во последните 40-тина години воспоставени се прилично цврсти стандарди и норми, па така тешко може да се очекува дека некој јапонец или не-јапонец, без најмалку 45 години аикидо стаж би бил промовиран во висок 8-ми Дан.
Повеќето не-јапонци, сега познати аикидо инструктори го започнале својот тренинг после 1965 година и веќе се доближуваат до таа граница.
Еден од попознатите е Кристијан Тисие, 7-ми Дан од Франција, еминентен и влијателен Шихан кој е релативно млад и веројатно би бил сериозен кандидат за толку висок ранг.
Но, ќе покаже времето!
Поздрав!
|
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Gledam deka prethodniot post ne go sfativte seriozno poradi shegovitiot ton vo nego, pa eve ke se obidam povtorno da zapocnam diskusija na taa tema, ama ovojpat seriozno, oti izgleda ne vi e do shega... :) Imeno, na site vi e poznat faktot deka ne-japonec prakticno ne moze da dobie poveke od 7-mi dan (a i so 7-mi dan gi ima na prsti da se izbrojat). Ostavajki gi nastrana vo momentov zasluzenosta i vistinskoto znacenje na Dan stepenite, mene mi pagjaat na um dve opcii poradi koi e mozno da se slucuva gore posocenoto: opcija 1. Japoncite se rasno predodredeni da znaat aikido poveke od site ostanati; i opcija 2. Namerno ne sakaat da im gi otkrijat site svoi znaenja na ne-japoncite za da mozat zasekogash da bidat najdobri. Znaci, povtoruvam, ovie se edinstvenite mozni opcii ako zememe deka Dan stepenite navistina go otslikuvaat znaenjeto na sekoj shto gi dobil. Shto mislite vie? |
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 15.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...со мало задоцнување еден важен датум На 14 декември 1883 во градот Танабе е роден Морихеи Уешиба, творецот на аикидото
|
|
SURFAC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Камашику вестина хехе
|
|
Михаил Мојата чанта
чантата ми тежи точно еден тон на неа ке зестане комотно и слон ке се лизне и ќе шизне надвор кога роси кај да најде еден билдер за да му ја носи. |
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Imam edno prashanje...
Ako si napravam plasticna operacija na ocite - da mi gi zakosat malku, ke znam li potoa podobro aikido? |
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...заради историјата да бидеме прецизни
Досега во Македонија гостувале следните јапонски аикидо инструктори:
во пролетта 2004, Минегиши Сенсеи и Јокота, Хомбу Шихан
во пролетта 2006, Ториуми, Хомбу Шихан и есента повторно Минегиши Сенсеи.
Да се надеваме дека овој тренд ќе продолжи барем со досегашното темпо.
|
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Blagodaram, no sepak uste ednas bi te zamolil da obrazlozis vo sto ne se soglasuvas. Ne za da bide plodna diskusijata tuka zatoa sto navistina me interesira... Sekako ako ne ti e maka da pishuvash! Pozdrav! P.S. Ne mu zameruvaj na Sisko, go znam, toa e samo izraz na negoviot stil na humor. Изменето од DamjanC - 08.Декември.2006 во 14:43 |
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам дека половина е фер за сите спанковци! |
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ljupco, ima li cena za eden trening? Oti jas vo nedela izgleda nema da bidam sloboden tolku rano... nema da spijam, ako vednash na toa si pomislivte ! |
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas sum za! Samo da ne vezbame "realno aikido" - toa mi e gubenje vreme. :) Eve neka pomine skoresniov seminar i moze da dogovorime zaednicki seminar. Ljupco? Pozdrav! |
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...не мислам дека аикидото може драматично да ја промени личноста, ниту карактерот, а поготово темпераментот. Најверојатно секој ќе ја задржи својата "убавина". Но, аикидото ке ни понуди; принципи и модели. Дали дел од нив ќе допрат до нас и ќе бидат дел од нас и што за нас ќе претставува аикидото, е тоа е друго прашање.
Секако секој влегува во аикидото, впрочем како и во секоја друга вештина или систем со свои мотиви, желби и очекувања. А, тоа некогаш може да биде извор на фрустрација која тешко може да се надмине.
А, за смиреноста...не би рекол дека е некаков продукт или цел на аикидото, освен ако не вежбаме барем 3 часа дневно, 6 дена неделно. Е тогаш би биле прилично "смирени".
Поздрав Изменето од Ошавков - 07.Декември.2006 во 13:04 |
|
ikoman
Нов член Регистриран: 20.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Uste ednas, dajte da bideme konstruktivni, a ne da se delime ko ostanatite borbeni vestini, dadov predlog da se soberat site klubovi koi vezbaat aikido i odrzat zaednicki trening.Ima li nekoj za.Sekoj od sekogo moze da nauci nesto. |
|
Delfin
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2005 Статус: Офлајн Поени: 15178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не ми замерувај но кога се работи за такаречи дијаметрално спротивни ставови и кога макар едниот поцврсто стои на својот став сметам дека размената на постови нема да донесе плодна дискусија . Затоа ...еве ..Ако со твојот став не се согласувам не значи и дека не го почитувам .
Оние кои одлучиле да го прифатат АИКИДОТО во својот живот едноставно ги почитувам по дефаулт :)
|
|
Внеси реплика | страница <1 2021222324 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |