|
Писмени состави,семинарски... |
Внеси реплика | страница <1 2021222324 113> |
Автор | ||
milospanzo
Нов член Регистриран: 19.Март.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zdravo mi treba raskaz deneska pravam pismena vezba po makedonski jazik na tema Zosto ne bi izraduval i vozbudil nekogo pa dali ke moze da mi kazete
Fala unapred pozdrav <3 |
||
kum112
Нов член Регистриран: 18.Март.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Itno mi trebaat sostavi za pismena na tema Makedonska krvava svadba i Krvava kosula....
|
||
Frose111
Нов член Регистриран: 18.Март.2014 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Анализа на песната Денови (Бели мугри)
На почетокот од песната, преку компарација, поетот ги опишува тешките аргатски денови. Тие се толку мачни - како ѓердан од камења постојано висат на вратот од аргатот. Во продолжение, Рацин ги опишува аргатските денови, долги, неиздржливи, денови што започнуваат со надеж дека нешто ќе се смени, но завршуваат со истата тага и очај дека ништо не се сменило. Употребувајќи го контрастот (наутро радост понеси - навечер тага донеси) тој го засилува чувството на безнадежност. И уште повеќе: со метафората живот кучешки го завршува овој дел. Врвот на незадоволството и деградацијата на наемните работници е претставена во третиот дел од песната. Аргатите се принудени да работат за друг за да преживеат. Тие повеќе не се слободни луѓе, туку се робови на експлоататорите кои им плаќаат толку малку, колку да сврзат крај со крај. Повторно употребувајќи го контрастот (бели дворови - црни гробови) ја потенцира огромната социјална разлика (некој може да живее раскошно, а за другите гробот е доволен). Во завршните стихови, во исчекување на барем малку оптимизам - го дочекуваме крајниот безизлез. Поетот го прикажува постојаното, трајно страдање на аргатите кои до крајот на својот живот ќе си го нижат ѓерданот од тешки денови. Метафорично го претставува како железен синџир од алки ковани. Освен наведените стилски фигури, поетот употребува епитети (камења студени, маки големи, живот кучешки, скотски живот, бели дворови, црни гробови, синџир железен); како и анафора (повторување на исти зборови на почетокот од стихот - роди се..., за себе...,нижи си...). Според мотивот (аргатски), песната е под директно влијание на народната поезија. Со бавен ритам и патетичен тон се искажани елегичните чувства за тешкиот живот на македонскиот народ. Песната ја сочинуваат осум строфи и тоа четири со по четири стиха (катрени) и четири со по два стиха (дистих). Стихот е осмерец и не е римуван (бели стихови). |
||
Frose111
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ми треба состав за САКАМ ДА ЖИВЕАМ ВО ЧИСТА СРЕДИНА ве молам кој може да ми помогне (јас не сум по пишувањето ве молам помош) фала однапред
|
||
Frose111
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ќе може и мене да ми помогнеш?Ми треба состав на тема АСАКАМ ДА ЖИВЕАМ ВО ЧИСТА СРЕДИНА АКО МОЖЕ по порака да ми го пратиш те молам за денес ми е
|
||
lido 23
Нов член Регистриран: 17.Март.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pozdrav jas sum majka na edno 11 momce , mi treba pomos sostav 'NEMAME REZERVNA PLANETA' vi blagodaram
|
||
my_jenny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mi treba itno sostav na tema "Dali besmrtnosta e privilegija na bogovite". Ne mora cel esej moze samo nekolku recenici.
|
||
tamara96
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ми треба хитно за утре писмена работа на темите:
1.Љубовта победува без оглед на се ( Во ова тема само во воведот да се напише за љубовта и после средишниот и завршниот дел да се заврши со драмата Чорбаџи Теодос за точе и сотјанка ) 2. Мотивот на печалбарството ( за драмата печалбари ) 3. Моќта на парите ве молам многу ми треба за утре Ви благодарам однапред. |
||
Bopoklepe
Нов член Регистриран: 01.Октомври.2012 Статус: Офлајн Поени: 4 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Aj ako mozi sostav za 8mo odelenie pod tema "Naucno fantastikata vo romanot nasproti fantazijata vo zivotot" i "Prvata ljubov vo zbunetite godini"
fala mnogu |
||
Belata Ciganka
Нов член Регистриран: 15.Декември.2012 Статус: Офлајн Поени: 37 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ми требаат информации за расказите од Гогољ, ако најде некој нешто, Ве молам да постира!
Три раскази се, Нос, Шинел и Сорочинскиот панаѓур! Ги имам прочитано, меѓутоа ми треба помош, бидејќи ми се за писмена и морам да ја кажам поуката од сите три раскази и што всушност е опишано во нив...?! Благодарам однапред :) |
||
„Добрите луѓе завршуваат лошо во животот, а лошите завршуваат уште подобро“.
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти му напиши , он ќе аплицира кај сите и каде му упали таму ќе биде
Изменето од емил - 15.Март.2014 во 13:20 |
||
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
||
АНТОНИО
Нов член Регистриран: 15.Март.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
дали можи да ми напишете за ромео и јулија или за каде послем 8мо
|
||
pink13
Нов член Регистриран: 11.Март.2014 Статус: Офлајн Поени: 4 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ми треба состав на тема:
"Книга за Јов-симбол на големата вера во Бога, но и прва побуна против моралното устројство на светот" Благодарам. |
||
Внеси реплика | страница <1 2021222324 113> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |