|
Што претставува монаштвото? |
Внеси реплика | страница <1 1920212223 97> |
Автор | |
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Никаде не пишува, ама така е. И зашто посветувањето на својот живот на Бог е толку трагична случка? Тоа треба да биде најубавата работа што ни се случила, а не... И текстов ме наежи. Малку ми е и морничав. Се надевам дека нема да ми замерите за искреноста. Изменето од Rita.MD - 13.Септември.2009 во 00:08 |
|
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Треба малку да си реален и да се согласиш со фактот дека монасите го поминуваат времето во некои изолирани манастири. И со оваа религиозна дисциплина МПЦ се гордее. |
|
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|
Момче Македонче
Сениор Регистриран: 16.Август.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па кај пишува дека оние кои се замонашени се затворени помеѓу четири ѕида?
|
|
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
|
|
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кхм, кхм... аааммм... мислам дека поставив прашање...
|
|
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|
Момче Македонче
Сениор Регистриран: 16.Август.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пред некоја година, случајно на 11 септември се најдов во манастирот Бигорски, изгледа таму имаат некој празник или така нешто Замонашуваа едно момче, па сигурно беше на помала возраст од онаа што ја имам јас денес. Многу беше жално и потресно, мајка му липаше на цел глас, тажно... не знам како да го опишам тоа, ми се натажува душата кога размислувам на тој момент од животов
|
|
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
|
|
pcelka
Сениор Регистриран: 10.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 3326 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Го прочитав текстов за Спасе и од една страна се радувам за него,
што се замонашил, оти тоа доброволно го сторил, ама пак од друга страна, ми е жал за мајка му... Дали сега на Сулиан, ќе му биде дозволено пак некогаш да си ја види мајката, или ќе си остане онаму
затворен, засекогаш.... ???
|
|
секој нов ден, носи нова надеж...
|
|
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Така, одејќинаправете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат се што Сум ви заповедал!-Матеј 28:19
Како, ако си затворен во манастир, во самица, можеш да ја извршиш оваа Исусова заповед (една од Неговите најголеми)? Хм? |
|
|
|
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се заколна на вечна љубов и служба кон Бога, се откажа од сите
земни искушенија и световни желби, и почна да живее
испоснички живот, во молитва и тага
Ако човек е нановороден треба да блика од радост. А тука пишува дека почнал да живее во молитва и тага. Зошто да тажи? |
|
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Многу убав текст за замонашувањето на едно момче, преполн со емоции...(Вест)
ЗАМОНАШУВАЊЕ ВО МАНАСТИРОТ "ЈОВАН БИГОРСКИ" Го нема веќе Спасе, се роди монахот Сулиан Дваесет и деветгодишниот скопјанец Спасе завчера се заколна на вечна љубов и служба кон Бога, се откажа од сите земни искушенија и световни желби, и почна да живее испоснички живот, во молитва и тага. Стана монах Облечен во бела кошула, бос, со понизно наведната глава, поминувајќи крај мајка си, се упати кон олтарот каде што го чекаше владиката Тимотеј кој, откако се увери во решителноста на Спасе да стане монах, му го соопшти монашкото име Сулиан Откако заврши со молитвата, најпрвин владиката Тимотеј, а потоа и другите свештеници, монаси, монахињи, роднини и пријатели му пристапуваа и понизно му честитаа за неговото ново раѓање. Најдолга и најтешка беше прегратката на мајката. Цврсто го гушна својот син и не го пушташе од прегратките По две години живот во искушеништво, за дваесет и деветгодишниот скопјанец Спасе завчера се случи најзначајниот ден во неговиот живот. Се заколна на вечна љубов и служба кон Бога, се откажа од сите земни искушенија и световни желби, и почна да живее испоснички живот, во молитва и тага. Стана монах. Во манастирскиот комплекс "Свети Јован Бигорски", владиката Тимотеј, го благослови Спасе и го воведе во монашки живот. Сите монаси и монахињи во манастирот уште претпладнето почнаа со подготовките за свечената литургија на замонашување на нивниот брат Спасе. Се подготвуваа свеќите, монашка наметка, обувките, и со нетрпение го очекуваа новото монашко име кое ќе му го дадат отецот и владиката на Спасе. "Сега ќе бидеме на ист број со браќата монаси. Досега бевме 10 монахињи и 9 монаси", со блага насмевка го почнаа разговорот за замонашувањето на Спасе монахињите од манастирот "Свети Јован Бигорски"."Пред да дојде Спасе до овој миг на замонашување, кој за него е ново крштавање односно ново раѓање, во манастирот околу две години водеше искушенички живот, во кој се упатуваше во монаштвото и во духовниот начин на живеење. Големата љубов кон Бога е причина поради која Спасе дојде во манастирот. Искушеничкиот период може да трае од 6 месеци до 3 години, во зависност од подготвеноста на самиот монах. Тој перидот помина за Спасе, отецот одлучи дека тој е подготвен да се венча со душата на Господ. За време на искушеничкиот период, можеш со благослов на игуменот на манастирот да го напуштиш духовниот живот, но откако ќе станеш монах, тоа не смее да се случи", ни раскажаа монахињите и побрзаа да се подготвуваат за литургијата. Замонашувањето на Спасе се случи ноќта спроти празникот на манастирот 11 септември - денот кога му била отсечена главата на свети Јован Крстител. Литургијата ја водеше владиката Тимотеј. По едночасовната литургија и читањето на Стариот Завет, свештениците во црквата го внесоа Спасе. Облечен во бела кошула, бос, со понизно наведната глава, поминувајќи крај мајка си, се упати кон олтарот каде што го чекаше владиката Тимотеј. Мајката, кога во виде својот син во белата руба и подготвен да му го посвети својот живот на Бога, болно заплака. Спасе, треперејќи од возбуда, трипати длабоко се поклони пред владиката и легна на земјата, со широко отворени раце, како Исус Христос распнат на крстот. Владиката ја почна литургијата, а монасите и монахињите го благословуваа Спасе, пеејќи нежно "Господи, помилуј". На прашањата на владиката дали доброволно се откажува од земните искушенија и световни желби и дали е подготвен да води монашки или маченички живот, Спасе решително, преку молитва, одговараше дека е подготвен за живот во тешкотија и тага. Кога митрополитот се увери во решителноста и желбата на Спасе да се венча со бога, му го соопшти неговото ново монашко име. "Сулиан се облекува во риза, се откажува од материјалните добивки на земјата, се обврзува да живее во сиромаштија и единствено живее за царството Господово", беше дел од молитвата на митрополитот Тимотеј, во која го соопшти новото име на Спасе. Слушајќи го новото име на нивниот брат, монахињите од среќа заплакаа, и среќно изговорија дека Спасе го добил име на светоецот Сулиан, кое баш нему му прилега. Веднаш по откривањето на името, свештениците и монасите, низ молитва, почнаа да го облекуваат во новата монашка облека. Мајката, низ плач, едвај стоејќи на нозе, го гледаше преминувањето на нејзиниот син во божји човек. Сулиан најпрвин ја врза во опавче косата. Рацете му се тресеа, не можеше да го најде ластичето, но неговите сестри монахињите го забележа тоа и веднаш притрчаа и ми подарија едно од нивните ластичиња. Бела искушеничка кошула ја покри со црна монашка наметка и капа. Во тој момент се роди нов човек, кој својата душа му ја подари на Господа. Го нема веќе Спасе, кој живеел земен живот. Се роди Сулиан, кој се заколна на вечна љубов кон Бога. Возбудата се забележуваше на неговото лице. Треперејќи, монахот Сулиан застана пред иконата на Исус Христос, и тивко пред него се помоли. Откако заврши со молитвата, најпрвин владиката Тимотеј, а потоа и другите свештеници, монаси, манахињи, роднини и пријатели му пристапуваа и понизно му честитаа за неговото ново раѓање. Најдолга и најтешка беше прегратката на мајката. Цврсто го гушна својот син и не го пушташе од прегратките. Но веќе знаеше дека мора да го препушти на Бога, го бакна, го помилува и, плачејќи да се раздели од него. Сулиан првата вечер како монах ја помина сам во својата одаја, во молитва. Молитвата, постот, исповедта, а најважно од сe, љубовта кон Бога, е животниот пат кој во иднина ќе го оди Сулиан. Ана Антевска ФОТО:О.Теофиловски Текстот е прочитан 1171 пати. # |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
bob
Нов член Регистриран: 03.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 32 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
прости православен, немав намера да те вознемира, во твоите зборови се осеќа дека ти создадов голем гнев внатре во тебе, стварно простими, те молам... твој е изборот брат, никој неможе да ти го одземе тоа... јас дека потполно те разбирам, сакав да ти посочам и едно друго доживување за душата, кое навистина неможам да ти го опишам со зборови, не се емоции, мислам дека е нешто возвишено... а не мислам дека тебе, срцето ти било потполно отворено кон Бога, кога си бил тие 10на пати во манастирите, зашто во манастир се влегува со вера во Бога а не туристички, и кога во тебе би имало малку ама само малку вера за Вистинскиот Бог, све ќе ме разбереше што сакам да ти кажам ... жалам за се вака што испадна...прости уште еднаш, сега брат ни останува само да се молиме еден за друг. поздрав
п.с. и сатаната ја знае библијата на памет ама неговото его му е поважно од БОГА... Изменето од bob - 26.Јануари.2009 во 11:15 |
|
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikoj ne e imun na grevot, a monashtvoto ne dava garancija deka chovekot kje go ischisti svoeto srce od strastite. Naprotiv. Iskushenijata na monahot v manastir mozhat da bidat duri poteshki od tie na mirjanite vo svetot, osobeno ako monahot go povede i svetot so sebe vo manashtvo (luksuzni avtomobili i razni svetovni udobstva). Za razlika od mirjaninot, monahot dobrovolno se odrekuva od svetot, t.e. se otkazhuva od site zemni interesi i siot imot, duri i od staroto ime. Ako mislish deka monashkiot zhivot e lesen, ti si vo golema prelest! Vistinskite podvizhnici i svetci nikogash vo tekot na zemniot zhivot ne mislele deka nivnite srca se ischisteni od strastite. Monashtvoto ne e posebna kasta obrechena na spasenie, kako shto mislish ti, tuku e izbor na povisok duhoven podvig, a patot kon spasenieto e makotrpen i tezhok, kako za monasite, taka i za mijanite. Zatoa, edni so drugi treba da si pomagaat, vo molitvite, i na sekoj mozhen nachin. Realno, Hristos e Spasitel i ljubovta spasuva! Ne e sekoj povikan da bide monah, nitu site treba da se monasi. No, kakvo e vasheto monashtvo? Samo se falite so svoite darovi na internet, a delata vashi, koi se? Ili, ne znaete deka drvoto se poznava po plodot? Изменето од Asya - 26.Јануари.2009 во 06:02 |
|
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не е убаво да се зборува од аздис.
|
|
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шо си запнал толку со тоа манастирот? Шо мајка барам во манастир? Зарем Господ - Изворот на Љубовта - во манастирите живее?
Прочитај што вели Светото Писмо за тоа каде живее Господ:
Дела на Апостолите 7мо поглавје, стих 48,49
А Сèвишниот не живее во ракотворни храмови, како што вели пророкот: ’Небото Ми е престол, а земјата е подножје на Моите нозе. Каков дом ќе ми изградите - говори Господ - или какво ќе биде местото за Моја починка?
Тоа што ти си се фрапирал од Византиската уметност или музика, тоа нема врска со Бог, Божјата љубов и вистинитоста на верата. Бог не поттекнува од Византија. Бог ја објавува Својата Вистина преку Светото Писмо, како што вели и Исус: Освети ги во Својата вистина. Твоето Слово е Вистината. (Исус Христос).
Многумина будистички монаси имаат слични емоционални доживувања кога се во своите будистички манастири. Многу муслимани имаат исти такви силни емоционални доживувања кога слушаат цитирања од Кyранот или кога идат на Аџилак. Верниците од Харе Кришна исто така се фалат дека имаат такви доживувања кога го слават Кришна. Итн. Но верата не е излив на чувства. Емоционалните доживувања се субјективни и Бог не одбрал на тој начин, преку слики, архитектура и музика да ја објави Својата вистина, туку тоа го направил преку Својот пишан Збор - Светото Писмо - токму онака како што рекол и Исус Христос.
Затоа, поштедиме од одење во манастири за да ја дознаам "вистината". Јас сум бил десетици пати во манастир и сум си поминал исто како кога сум посетувал и разни музеи во земјата и странство. Јас мојата вера си ја засновам на вистините кои Бог ги објавил во Светото Писмо, преку учењето на Христос и апостолите, а не преку некакви манастири, цркви, олтари или пак музика.
Поздрав!
|
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
bob
Нов член Регистриран: 03.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 32 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
уф...сега ако почнеме со мудрување, ќе нема крај на тоа... замислиси си сега, како ќе ти биде на тебе ако твоите потомци отпаднат од тоа во што ти веруваш-а?? и двајцата знаеме дека срцето ќе ти се скрши од тага, па исто е брат и со нашите БЛИСКИ предци, не им било лесно и на нив... ок, изборот е твој, јас не ти се мешам, биди што сакаш и знај дека јас потполно те разбирам, зашто бев таму ...мене целта на пораката ми беше со друга намера и мислам дега е многу разбирлива, само некој сака да ја изврти. а тоа беше, да може секој еден од вас да добиеше свое лично искуство ако престојува во православен манастир и незнам што сте се фатиле за предците, тие веќе си го одслужиле своето а ние ако толку ги сакаме ни останува само да се молиме за нив... слушниме сега брат, не се плаши ако сакаш, појди еднаш во манастир, поседи малку таму, молисе заедно со монасите и заборави на светов...мислам дека нема што да изгубиш... ти гарантирам ако толку навистина го сакаш БОГА, ќе ја осетиш Љубовта што извира во манастирот и верувајми таа Љубов неможе да се почувствува никаде на земјава, освен во православните манастири... п.с. ех, да можев да бидам храбар, како Христовите Јунаци, ќе немаше посреќен човек во светов |
|
Внеси реплика | страница <1 1920212223 97> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |