IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Инџилот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Инџилот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 36>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 22:12
Svemirski, ne mi e jasno kade e napishan i od kogo e napishan ovoj hadis. Dali e napishan od Muhamed i dali se naogja vo k*ranot?

Izvini sto te prashuvam vaka, no navistina ne mi e jasno koj e avtorot na ovoj hadis.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:47
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Obekjav deka ke go napisam Hadisot vo Koj Resulullah salallahu alejhi we sellem go spomnuva Indzilot.

Hadisot go prenesuva Nuajm b. Hammad a toh glasi vaka:

"Kada osvojite Rim,udjite u njegovu istocnu crkvu na vrata koja su od istoka.Kada prodjete sedam ploca,osmu razbijte jer je pod njom Musaov alejhi selam,shtap,Indzil i nakit iz Bejtul-Makdisa"

Ovoj hadis inaku go sretnav vo knigata "Tajna veza" od Muhammed Isa Davud.

Аллах да те награди брате,но, имаш ли сознание од во која Хадиска Збирка е преземен овој Хадис?

Iskreno neznam... kazav deka go sretnav vo pogore spomnatata kniga. Allah naj dobro znae. Momentalno ne sum doma i ne bi mozel da proveram.
No kazav i na samiot pocetok deka Hadisot go sretnav vo knigata,no posto mi ja zede edno drugarce da ja prelista,nemozev da se setam koj prenesuva.... pa ete,da go ispolnam obekjanoto. Za sega tolku znam za toj Hadis.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:42
Na ova prasanje za Indzilot odgovoreno e bezbroj pati...
Zborod Biblija ne e nisto drugo od "Kniga". Biblija znaci KNIGA.
Eve povtorno,po sive temi ke pisuvam,iako e odgovoreno milion pati.
Allah dz.s vo Qur'anot veli:

2-79. A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu(BIBLIJA), a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" (OVA E BOZJA OBJAVA)- da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

Znaci,tesko onie,koi so svoi race i od svoja pamet pisuvaat kniga i tvrdat deka e Bozja objava. Ova se odnesuva na denesnoto Evangelie a ne na objavata koja mu bese objavena na Isa a.s.

Vo drug Aet Allah dz.s veli:

Ние веруваме во Аллах, и во она што ни е објавено, и во она што му беше објавено на Ибрахим(Авраам), и на Исмаил, и на Исхак(Исак), и на Јакуб(Јаков), и на внуците; и во она што му е дадено од Господарот нивни на Муса(Мојсеј), и на Иса(Исус), и на пејгамберите(пророците) пред нив. Меѓу нив ние не правиме никаква разлика. И на Аллах сме Послушни!"
Сура Ел-Бекара 2:136

Znaci ona sto mu e objaveno na ISA,MUSA..... A ne na Josua i Pavleta..... Zatoa sto tie (Josua,Ezekiel,Melehija,Jovan,Matej,mARKO.....)se onie koi so svoi race i od svoja pamet pisuvaat pa potoa velat deka e Bozja objava.

Primer Pavle:
10 A ozenjenima zapovijedam, ne ja, nego Gospodin: zena neka se od muza ne rastavlja
11ako se ipak rastavi, neka ostane neudana ili neka se s muzem pomiri i muz neka ne otpušta zene.

Znaci,moze da se kaze deka e Bozja inspiracija,kako slusnal od poranesnite.... no vo prodolzenie veli:

12 Ostalima pak velim - ja, ne Gospodin: ima li koji brat zenu nevjernicu i ona pri voli stanovati s njime, neka je ne otpušta.

Dali e ova Bozja objava ????? !!!!! Pavle sam veli: "Na ostanatite mu velam JAS a NE GOSPOD"

Da se navratime na Aetite: "TESKO NIE KOI OD SVOJA PAMET PISUVAAT OI TVRDAT DEKA E OD BOGA" A vo drugiot veli: "NIE VEUVAME VO ONA STO MU E OBJAVENO NA ISA (A NE NA PAVLE).
Ne e znaci toa toj Indzil koj Allah s.w.t.a go spomnuva.
Pavle ponataka veli:

25 O djevicama nemam zapovijedi nego dajem savjet kao covjek po milosrdu Gospodnjem vrijedan povjerenja.

ZA DEVICITE NEMAM ZAPOVED znaci,ova sto ke vi go kazam za devicite NE E BOZJA ZAPOVED

Uste nesto od Savle:

Pavle,SAM NAUMIL da odi na zimuvanje. Kakva vrska ova ima so Bozjata inspiracija i Bozjata objava ???
Titus 3:12

12. Kad posaljem k tebi Artemu ili Tihika, postaraj se da dodjes k meni u Nikopolj, jer sam namislio da onde zimujem.
Znaci da se razbereme: A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu(BIBLIJA), a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" (OVA E BOZJA OBJAVA)-

NE POBITNO E. Pavle sam resil da odi na zimuvanje,mavrovo ili popova sapka ili nikopolus... sam si odlucil,nekoj sam si resil da zapise deka pavle otisol na zimuvanje i tvrdi deka toa e Bozja Objava !

Ostaj toa.
PATEM,VELI PAVLE,DONESIMI GI CORAPITE I JAKNATA..... (i toa bozja objava) ???? Dali corapite na pavle se vazen Bozji predmet ????? Kakva vrska ovie licni raboti imaat so Bozjata objava ??????
druga timothy 4:10-13

9. Postaraj se da dodjes brzo k meni;
10. Jer me Dimas ostavi, omilevsi mu sadasnji svet, i otide u Solun; Kriskent u Galatiju, Tit u Dalmaciju; Luka je sam kod mene.
11. Marka uzmi i dovedi ga sa sobom; jer mi je dobar za sluzbu.
12. A Tihika poslao sam u Efes.
13. Kad dodjes donesi mi kabanicu sto sam ostavio u Troadi kod Karpa, i knjige, a osobito kozne.

Sto ima vrska ova so Bozjata objava,zatoa sto Pavle sam si naumil da odi na zimuvanje !

Gledaj tuka kolku e zbunet,ova li e Bozja zapoved:

Prva do Korincanite 1:14-16
14 Hvala Bogu što ne krstih nikoga od vas, osim Krispa i Gaja; 15 da ne bi tko rekao
da ste u moje ime kršteni.
16 A da, krstih i Stefanin dom. Inace ne znam krstih li koga drugoga.
PAVLE NE ZNAE STO PRAVI. Procitajte go barem 2 pati.
So drugi zborovi: Fala Bogu sto ne krstiv nikogo osven,ete,Krispa i Gaija.... (verovatno se nasmevnal posle toa)da ne recete utrezadutre deka sum krstel nekogo.... A da,(posle veli Pavle,,,verovatno go potseti s.duh)ke zaboravev,ja krstiv i kukjata na Stefan.A posle veli.... a neznam sto sum napravil,krstil nekrstil....a sigurno,otkako go ostavile nasamo,storil: ух

Ne,ova 100% NE E BOZJA OBJAVA.

Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:37
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Obekjav deka ke go napisam Hadisot vo Koj Resulullah salallahu alejhi we sellem go spomnuva Indzilot.

"Kada osvojite Rim,udjite u njegovu istocnu crkvu na vrata koja su od istoka.Kada prodjete sedam ploca,osmu razbijte jer je pod njom Musaov alejhi selam,shtap,Indzil i nakit iz Bejtul-Makdisa"

Аллах да те награди брате,но, имаш ли сознание од во која Хадиска Збирка е преземен овој Хадис?
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:32
Svemirski - koga za prv pat e napishan ovoj Hadis i koga prv pat se pojavuva na videlo?
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:23
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

A ona im na njega pokaza. “Kako da govorimo djetetu u bešici?” - rekoše. “Ja sam Allahov rob” - ono
reče - “meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me
učiniti i učinit će me, gdje god budem, blagoslovljenim,
i naredit će mi da, dok sam živ, namaz obavljam
i sadaku udjeljujem, i da majci svojoj budem dobar,
a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan. I
neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i
na dan kada budem umro i na dan kada budem iz
mrtvih ustajao!” (Maryam, 29-33).

...i poslati kao poslanika sinovima Israilovim:
“Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napravit
ću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnut ću u
nju, i bit će, voljom Allahovom, prava ptica. I iscijelit
ću slijepa od ro|enja, i gubava, i oživljavat ću mrtve,
voljom Allahovom, i kazivat ću vam šta jedete i šta u
domovima svojim gomilate; to će, uistinu, biti dokaz
za vas, ako pravi vjernici budete (Ali ‘Imran, 49).

....i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije
mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo
zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara
vašeg - zato se Allaha bojte i mene slušajte (Ali
‘Imran, 50).

A kad je Isa očita znamenja donio, on je rekao:
“Donosim vam mudrost i dolazim da vam objasnim
ono oko čega se razilazite. Zato se Allaha bojte i Meni
se pokoravajte, Allah je moj i vaš Gospodar, pa se
Njemu klanjajte, to je Pravi Put!” Ali su se stranke
izmedju sebe podvojile, pa neka iskuse nesnosnu
patnju na Dan bolni oni koji o Njemu krivo govore!
(Az-Zuhruf, 63-65).

Ova mislam deka e dovolno.
Благодарам за одговорот.Јас тука би поставила уште едно-две прашања, од истата сура Мерјем:23. породилните болки ја натераа да се засолни под една гранка од урма и рече:_о тешко мене!Зошто не умрев пред овој ден, да бев непозната, да не се спомнував и воопшто да не се знаеше која сум?24. Ја повика Џебраил или Иса:-Не грижи се! Твојот господар направи под тебе да протеше извор.....итн.1. Кој ја повикал Меријем? Џабраил или Иса?2. И друго, во натамошните ајети што следат се вели дека Иса зборувал уште од колевка. Но ние пак знаеме дека Исус започнал со своите чуда “кога дошол неговиот час“. Дотогаш се истакнувал пред другите само по своето познавање на Словото на кое сите му се восхитувале а првото чудо го направил во Својата 30-та година, на свадбата во Кана.

Убави прашања.

1.И повикал мелекот Џебраил

2.Иса а.с. прозборел од колевка,за да ја одбрани својата мајка од нападите недолични кои и ги упатувале нејзе.Тоа е всушност едно од чудата на Иса а.с.,кој прозборел од колевката.

Тоа е Qur,anskoto кажување.А за другите чуда имаш во 49 ајет од Сурата Али Имран.Значи да резимираме според Исламското учење Иса а.с. прозборел од во својата колевка.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:21

Изменето од svemirski_duh - 17.Март.2008 во 21:25
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:21
Vratete se site na tema - nekjam pak denot da go pominam vo brishenje. Miroslave - ajde ushte dve nedeli odmor od mene...
Кон врв
bajaga Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2008
Поени: 31
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bajaga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:19
zboruvame tuka za ISUS ili mozebi gresam ? ... samo edno nesto ne mi e jasno .... kako moze nekoj koj se rodil celi 6 vekovi podocna poubavo da znae od nekoj koj ziveel i ucel od samiot sin bozji ????
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:16

A ona im na njega pokaza. “Kako da govorimo djetetu u bešici?” - rekoše. “Ja sam Allahov rob” - ono
reče - “meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me
učiniti i učinit će me, gdje god budem, blagoslovljenim,
i naredit će mi da, dok sam živ, namaz obavljam
i sadaku udjeljujem, i da majci svojoj budem dobar,
a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan. I
neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i
na dan kada budem umro i na dan kada budem iz
mrtvih ustajao!” (Maryam, 29-33).

...i poslati kao poslanika sinovima Israilovim:
“Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napravit
ću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnut ću u
nju, i bit će, voljom Allahovom, prava ptica. I iscijelit
ću slijepa od ro|enja, i gubava, i oživljavat ću mrtve,
voljom Allahovom, i kazivat ću vam šta jedete i šta u
domovima svojim gomilate; to će, uistinu, biti dokaz
za vas, ako pravi vjernici budete (Ali ‘Imran, 49).

....i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije
mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo
zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara
vašeg - zato se Allaha bojte i mene slušajte (Ali
‘Imran, 50).

A kad je Isa očita znamenja donio, on je rekao:
“Donosim vam mudrost i dolazim da vam objasnim
ono oko čega se razilazite. Zato se Allaha bojte i Meni
se pokoravajte, Allah je moj i vaš Gospodar, pa se
Njemu klanjajte, to je Pravi Put!” Ali su se stranke
izmedju sebe podvojile, pa neka iskuse nesnosnu
patnju na Dan bolni oni koji o Njemu krivo govore!
(Az-Zuhruf, 63-65).

Ova mislam deka e dovolno.

Благодарам за одговорот.
Јас тука би поставила уште едно-две прашања, од истата сура Мерјем:

23. породилните болки ја натераа да се засолни под една гранка од урма и рече:_о тешко мене!Зошто не умрев пред овој ден, да бев непозната, да не се спомнував и воопшто да не се знаеше која сум?

24. Ја повика Џебраил или Иса:-Не грижи се! Твојот господар направи под тебе да протеше извор.....итн.

1. Кој ја повикал Меријем? Џабраил или Иса?

2. И друго, во натамошните ајети што следат се вели дека Иса зборувал уште од колевка.

Но ние пак знаеме дека Исус започнал со своите чуда “кога дошол неговиот час“. Дотогаш се истакнувал пред другите само по своето познавање на Словото на кое сите му се восхитувале а првото чудо го направил во Својата 30-та година, на свадбата во Кана.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bajaga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:11
ete ... vo nedostig na argumenti , kidavela ... gubenje vreme големо%20гушкањеголема%20насмевкаголемо%20гушкање
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:11
Efendiaj,brat,neznam i so gubis popuistina vreme za vakvi

Vremeto e Skapocen dar,Ne go trosi za Vakvi!!
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bajaga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:11
i prestani da me narekuvas miroslav .... MOMCILO , taka mi e imeto голема%20насмевкаголемо%20гушкањеголема%20насмевка
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bajaga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 21:10
vidi sega .. kaj zabega ... vracaj se na temata големо%20гушкањеголема%20насмевкаголемо%20гушкањеa avatarot ako ti se dopadja , mozam eden i vo zivo da ti ispratam големо%20гушкањеголема%20насмевкаголемо%20гушкање
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.