|
БРОЈАНИЦА |
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Автор | |||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
,,Кога се молите, не редете празни зборови, како што тоа го прават оние што не Го познаваат Бога, мислејќи дека ќе бидат услишани поради својата речовитост."(Mт. 6:7)
Сметам дека повторувањето на едни исти молитви, со помош на бројаница или без неа, е она на што мислел Исус. Нашиот однос со Бога треба да биде активен и близок, Нему да му кажуваме се како на најдобар Пријател, макар што Тој знае се. Не се молиме поради Него туку поради нас. На нашите земни родители сигурно не им кажуваме секојдневно едно исто туку секогаш нешто различно. Која е целта на повторувањето на истите молитви додека умот си пасе некаде? Подобро нека биде една кратка молитва ама искрена отколку стотици долги во кои веќе молителот и заборавил за што моли. |
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кај некои хинду-деноминации на пр. следбениците на Меѓународното друштво за Кришна свесност(Ваишнавска верска заедница, попозната како Харе Кришна движење) користат бројаници од 108 зрна - тнр. џапа-мала Бројот 108 во хиндуизмот има мистично значење.
На секое зрно се изговара Харе Кришна маха мантрата(санскр. маха=голем; мантра=зборови со мистична религијска моќ) и така минимум 16 круга на бројаницата за сериозните аспиранти. 16круга х 108 монистра(перли)=1728 пати изговорено со повремени паузи. Бројот на круговите бил изворно поголем(64х108=6912 пати повторена) но следбениците од запад се пожалиле дека им е тоа многу па индијскиот гуру Бактиведанта Свами(1896-1977) кој беше активен мисионер на оваа религија низ западните земји, направи извесна отстапка дозволувајќи им на учениците мантрање помалце кругови. Бројаницата може да биде од стаклени перли или од дрво на пр. од сандалово дрво или туласи. Се чува во торбичка посебно наменета за тоа, или ја носат(поретко) околу врат. Изменето од Majkl - 11.Август.2008 во 00:16 |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
he tema me potseti na nekoj
mnogu vazen i sakan vo mojot zivot mojot golem heroj toj gi vikase KUMBULOI odmnao go nemam cueno toj zbor |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И? Што е поентата да ја ставиш и да ја чуваш засекогаш? Можеш ли да ми појасниш каква цел/функција има тоа?
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
mia**
Нов член Регистриран: 09.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
prvata se stava i se cuva zasekogas
|
|||
Sektas
Сениор Регистриран: 14.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Фалконе значи секој што носи бројаница е православен македонец.Навистина не сум го знаел ова.Алал да ви е навистина сте бисер балкански. Изменето од Sektas - 07.Октомври.2007 во 15:21 |
|||
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
|||
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
.
Изменето од Azrael - 17.Април.2008 во 00:44 |
|||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
|||
ASTRIX
Сениор OBSESSIVE DREAMS Регистриран: 18.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Порано имав една црна, ја носев не за да ме заштити туку бидејки ми се допаѓаше а и убаво ми е да носам нешто изработено од моите браќа и сестри по вера
|
|||
rice
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
MisIcA,
Сениор The first MISS suspended Регистриран: 01.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 1089 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zloto e vo lugjeto so gnasna prljava dusa, polni so zloba a od takvi ne moze da me zastiti nekoj predmet.svetot e oboen , a vo nego vladee i dobroto i losoto, nase e da sme svesni kade pripagjame a ne so sto da se branime!
|
|||
атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш за боите...(модератор аџија) |
|||
Sektas
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Секако дека Христос умрел за сите,тоа ни на крај памет не би го порекнал.Тука станува збор за бројаницата за што ја користи народот.Да ти кажам право и во право се неверниците кога ја носат само за украс,за разлика од вас што мислите дека има некоја волшебна моќ.
|
|||
|
|||
rice
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ПАК ГРЕШИШ СЕКТАШЧЕ!!!!!! БРОЈАНИЦАТА Е ИСКЛУЧИВО ЗА МОЛИТВА И ЗА НИШТО ДРУГО. А ТОА ШТО НОСАТ КРИМИНАЛЦИТЕ БРОЈАНИЦИ ТОА НЕ ЗНАЦИ ДЕКА ТИЕ НЕМААТ ПРАВО НА ПОКАЈАНИЕ .......СЕТИСЕ КОЈ БИЛ РАСПНАТ ОКОЛУ ХРИСТОС НА ГОЛГОТА. Изменето од rice - 02.Октомври.2007 во 10:15 |
|||
|
|||
Sektas
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бројаницата е едно големо суеверие,кое нема никаква врска со верата и молитвата.јас до пред некое време носев но кога сфатив дека е безначајна работа ја извадив.Таа може да биде само украс и ништо друго.Затоа немојте да се навредувате вие што ја носите него размислете по трезвено и ке видите.Бројаница носат и криминалците и неверниците и секој што му искочила пред очи на некоја тезга во охрид.
Поздрав.
|
|||
|
|||
Sektas
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А што си?
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |