|
МАЛКУ СКРОМНОСТ |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | ||
goor
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Od miralem Ova prasanje e za tebe. Nie velime: Od Allah sme i Nemu site ke mu
se vratime. Dali pak tebe te tesi sto veruvas deka ke se prerodis posle
smrtta vo sto sakas ti ? Dali toa ne ti dozvoluva da ne veruvas vo Boga
?
Za onoj zliot,nema sto da se tesime deka vo rajot ke odi,oti go
znaeme deka bil zol i ne go zasluzil toa. Za onoj dobriot imame bolka a
i ne tesi deka Allah ke go nagradi. Kako prvo od kade znaete vie mislam vernicite (mislam na hristijani i muslimani)koj kade ke odi..... Ne bese li toa odluka na semokniot BOG ili ALAH Ponekogas ne li ne e dovolno samo da si vernik...... I od kade znaete koj e dobar na primer poa da ne zalite za nego ,,ako na vas vi ostavil dobar vpecatok ne znaci deka i na alah ili na bog mu ostavil isto...Se stavate vo uloga na bog i mislite deka ke se sretnete tamu so najbliskite....vo rajot.....samo so ova sto go pisavte po vasite pravilka idete u pekol...velite deka ste dostojni za tamu a bog veli nikoj ne e sovrsen.... Sto znaci rajot pak ostanuva prazen...... |
||
end off days 15...14...13....
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
-Верниците велат- ВЕРУВАЈ па ќе ВИДИШ
ova ti e dobro Miralem se nadmasuvate nekogas a ako nevidis- slabo veruvas znaes Miralem ima edna prikaska od Andersen se vika NOVOTO ODELO NA CAROT tamu dvajca mangupi smislija i rekoa ako covek e glupo ne go gleda odeloto i taka go oblekle carot vo nisto a toj gol setal niz narodot a site se divea na carovoto novo ruvo nikoj nejkel da priznae deka carot e gol oti kje ispadnel glup no malo dete rece carot e gol tuka na forum ima mnogu mali deca i se gordeam so niv |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Butel... od "prikaskite" nisto ne si razbrala,za zal. Vo "prikaznata" zloto e prestaveno kako losata senka na slikata... i ova garant nekolku pati sum ti go kazal.Ako se priblizis do slikata ti se cini deka senkata koja na nea e naslikana e greska i mana vo slikata,no ako slikata ja gledas od vistinskata dalecina,ke vidis deka senkata sodrzi sovrsena zadaca.
Zarem ne bese poloso ako moie prijateli udrea vo druga kola a ne kako sto izletaa nadvor od ulica,bez da zemaat i drugi zrtvi ????? Zarem ne e Allah milostiv sto so "nevnimanieto" necivo zastedil i drugi ?
Mestata na koi sega sedime,nebi ni pripagjale da bea zivi nasite dedovci.
Smrtta ne e kraj,tuku pocetok.
Bog ja dal rekata i veterot, no kapetanot na brodot ke ja prenatrupa so lugje i roba, pa togas koga ke potone brodot go pcue Gospod i ja krivi sudbinata. Kakov e grevot na Gospod vo toa? Toj ja dal vodata po koj brodi brodot i veterot koj ke go pridvizuva, no coveckata pohota i alcnost go prestorija dobroto vo zlo.
Ova prasanje e za tebe. Nie velime: Od Allah sme i Nemu site ke mu se vratime. Dali pak tebe te tesi sto veruvas deka ke se prerodis posle smrtta vo sto sakas ti ? Dali toa ne ti dozvoluva da ne veruvas vo Boga ?
Za onoj zliot,nema sto da se tesime deka vo rajot ke odi,oti go znaeme deka bil zol i ne go zasluzil toa. Za onoj dobriot imame bolka a i ne tesi deka Allah ke go nagradi.
|
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не.болката е болка и секако не жалиме помалку и ние сме луѓе леле, ќе помислам дека на нас гледате како на друга раса.
јас скоро имав смртен случај, и ми беше тешко но не правев циркус од тоа, достојно ја испратив тетка ми, не го колнев Бог, не правев циркус на гроб (како другите роднини кои викаа -Стани, земи ме и мене...јас да легнам во гроб само ти стани... и слично. аха, и верувам дека пак ке ја видам- во Рајот |
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ajde objasni mi kako vie poinaku se spravuvate so bolkata? pomalku zalite bidejki pokojniot sega uziva vo rajot?
|
||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
мене никогаш не ми паднало на памет да барам да го видам Бог, или да барам да се симне, или да направи некој трик, чудо за да поверувам..има една реченица која ми се допаѓа
-Атеистите велат-да ВИДАМ па ќе ПОВЕРУВАМ -Верниците велат- ВЕРУВАЈ па ќе ВИДИШ јас верувам дека Бог Создателот на се сакал да ни се објави и тоа го направил преку Библијата, и верувам во неговите зборови. Зошто верувам? Има многу факти кои ме убедиле.Мојата вера е без сомнеж.Иако немам одговор на се ,(некои тајни само Бог ги знае) воопшто не се срамам да благодарам на Бог за се што имам.Јас не бев верник од секогаш! Но моите ставови и цел живот ми се промени (на подобро) откако почнав да го читам Светото Писмо.Не мислам дека сум нешто НАД другите луѓе, туку само имам поинаков пристап кон животот.И кога имам лош период не го обвинувам Бог.Од секое искуство се учи. За Бутел 2 , секој од нас се бори секој ден, било верник или неверник, не сме ние некоја посебна категорија луѓе.Сите имаме ‘борби‘...Но за нас каков и да е исходот позитивен/негативен веруваме дека Бог знае зошто е тоа така и дека неговата Волја е исправна и непогрешлива. Дури и да изгубиме некој драг или да страдаме..поинаку се справуваме со болката. |
||
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
veke si mi gi kazuval ovie prikaski Miralem, a jas ke ti kazam za se ima svoja pricina, nesrekata vo koja zaginale tvoite prijateli sigurno se slucila od necie nevnimanie kako i site soobrakajni nesreki na svetot
jas samo ke prasam, tebe Alah te spasil, no kakov e toj Alah koga dvajca drugi oteral vo smrt, a tretiot go ostavil invalid? |
||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Butel,izvini,,, ne rekov deka nemas razum.Naprotiv,jas veruvam deka imas,toa e vidlivo kazav,se osekja deka imas.....
Malku poveke za citanje ima,no bi sakal da ja procitas ovaa slucka,ti se molam:
Nekoj vlada imal sluga,ustvari,imal mnogu slugi,vladar ko vladar,no eden mu bil nerazdvoen.Kade god vladarot,tamu bil i slugata,znaci,nerazdvoen sluga. Sekogas i sekade so nego. Slugata bil dobar,miren,uctiv,poslusen... nebi go ni izbral vladarot da ne bil takov,neli ? Imal edna "mana" se' sto se slucuvalo,dali dobro,ili zlo,slugata na se velel "Allahova volja" toa bilo edinstveno sto na vladarot (za kogo i nemoze da se kaze bas deka bil nevernik) znaelo da go isprovocira.
Eden den zel vladarot nozici da se zabavuva vo dvorot,da si ja kastre ogradata,ama ne vest vo toa,se presekol vo vo levata raka,presekol edno malecko parcence od prstot.... skoknale site slugi,koj da mu duva na prstot,koj da go prevrzuva,koj da go tesi... dosol i negoviot nerazdvoen pa rekol: "Allahova volja" ovoj znael i onaka da se isprovocra,sega i presecen,naredil toj sluga da se zatvori vo temnica......
Drugiot den vladarot izlegol vo lov,sam,prepusten sebesi.... ne ni znael kolku ponekogas ubavo e da se bide sam,sednal do nekoe drvo i zaspal. Koga se razbudil pred nego nasol nekakvi cudni luge-divjaci.Go vrzale i go odnele vo nivnoto selo.Slusnal vladarot deka im e praznik na koj treba da mu prenesat zrtva na nivniot "bog" i deka zrtvata treba covek da bide.
Go odvrzale i pocnale da go soblekuvaat gol kako sto majka go rodila i na kraj i negovite vladarski rakavici,desnata,pa levata... koga videle zavoj na rakata.Mu go izvadile zavojot,videle presecen e i mu fali parce,istiot moment divjacite se pustile po druga zrtva a nego goostavile povtorno sam.Koga go poglednal prstot,svatil deka navistina toa bilo Allahova odredba,za so toa da bide posteden od polosoto. Se setil na slugata a slugata vo temnica. Na brzina se oblekol na preseka i stignal do negoviot dvorec i naredil slugata da bide pusten i da bide nagraden.
Slugata odbiva,veli deka veke e nagraden.
Kako,prasal vladarot.
Pa so toa sto me stavi vo zatvor,rekol slugata.
Kako !!??
Pa Allahova Volja,povtorno toj.
No kako,besno povtorno prasuva vladarot ?
Pa da ne me stavese vo zatvor jas ke bev so tebe,rekol slugata,a ako bev so tebe,nemase da baraat druga zrtva divjacite,ke me zrtvuvaa mene !!!
Ako ovaa slucka mislis deka e samo prikaska,ke ti kazam edna koja jas ja doziveav so eden stanar od istava zgrada. Sekogas treba pouka da zemame od nestata sto ni se slucuvaat.
Bese ferie i se spremavme za doma,za Makedonija. Iskreno,so nestrpenie cekavme koga ke dojde denot da si dojdeme doma,zboruvam za mene,kako jas se osekjav,edinstveno bese toa sto posakuvav da si dojdam doma.Trebase da odime jas i uste drugi trojca od istata zgrada (isto od makedonia),so nivniot avtomobil.eden den pred da si odime doma (a zelbata neopisliva e) ja skrsiv nogata i morav da ostanam ! Drugite si zaminaa jas ostanav. Trebase da ja psujam sudbinata ili da kazam fala mu na Boga,ima i poloso ? Dvajca od niv na pat za doma zaginaa a tretiot invalid za sekogas ostana ! Ajde kazi deka Gospod ne sakal da me socuva so toa sto usm ja SKRSIL NOGATA ?!
Eden cel den niz cel grad barav kosteni da si kupam,tolku mi tekna,no nikade da najdam,cel den kosteni si barav. Koga komsijata,ni pomalku ni poveke,mi nosi edno kilo a neznaese deka jas cel den kosteni po cel grad po prodavnici barav !
Bidete na se' blagodarni na Stvoritelot,navistina e Mnogu Milostiv.
|
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Blagodaram Miralem .... i jas kako Anakin sum bez razum....
Gideon, toa sto ne veruvam vo ona sto ti i ostanati milionio vernici veruvate nitu mi gi skratilo bolkite vo zivotot, nitu me zaobikolile radostite. Duri ke kazam deka eden vernik mnogu lesno se pomiruva so problemite sto mu se slucuvaat vo zivotot otkolku eden nevernik. Nevernikot se bori so site sili, vernikot mnogu cesto samo slegnuva so ramena i veli " Bozja volja" ako e toa toj vas vnatresen mir na se da kazes , taka treba da e , Bozja volja, togas ne mi ni treba toj mir, jas ednostavno se boram se dodeka postoi moznost i sansa i ne se obrakam kon nekoe bozestvo za pomos, pomosta ja baram kaj onie sto navistina mozat da mi ja dadat. |
||
Gideon
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 302 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne samo nie tuku i milioni ostanati vernici-Hristijani,koi sekojdnevno gi posevetuvaat svoite zivoti na Verata i na spasenieto,koi se mnogu posrekni i pouspesni od vas nevernite ,zasto znaat deka koga im e tesko i se vo nevolja ima komu da se obratat za pomos,ima visa sila kojasekogas gi cuva!So samata vera se zgolemuva i izobilstvoto vo zivotot! Pa najgolemiot neprijatel na Hristijanite vo toa vreme-Rimskata imperija svatila kolku e Mokjna ovaa vera za podocna da prifatat,Ej Carot Kosntantin ja proglasuva za Drzvna religija!Najgolemiot neprijatel ja prifakja kako dravna religija!Eh pa koga toku golemi i semokjnio lugje svatile tesko vie kako ne mozete da svatite!heh,epa tolku za sea! |
||
In God we Trust!
God Bless our Land! |
||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Butel... Fakt e deka veruvame na mnogu raboti koi ne sme gi videle,no sme gi osetile,pocuvstvuvale... Anakin,prijatelot moj ednas kaza deka ne veruva vo Boga,oti "Ne go videl,ne go slusnal,ne go doprel,ne go pomirisal...."
Ako moze ova da bide pricina,togas imam potpolno pravo da kazam deka onoj koj ima potreba da go vidi Boga da go slusne,da go dopre,pomirisa... togas jas ne veruvam deka takviot Ima RAZUM. "Ne sum go videl,ne sum go dopred,ne sum go cul,ne sum go pomirisal..."
I sam Njutn,avtor na teorijata,vo pismoto upateno do prijatelot Bentlij veli: “Navistina e nesvatlivo da imame materija koja e bezivotna I neosetliva a deluva na drugi materii I gi privlekuva iako megjuniv nema nikakva vrska I odnos.
|
||
|
||
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne mora da se vidi za da se poveruva,zasto pogolema e vrbata vo ona sto nemozes da go vdis i dopres zatoa sto toa e pomokjno od tebe i do bilo sto drugo na svetot!Vistinata e vo verata lugje!
so ova potpolno se slozuvam, ona sto ke si go zamislis vo svojata glava, moze da bide tolku jako i verodostojno, pa ne moze nikoj da te razubedi, taka jas potpolno ja sfakam vasata vera vo nesto sto ne postoi a vie sakate tolku mnogu da vi se sluci. |
||
Gideon
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 302 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eh vie nevernicite nikogas nema da go razberete toa,i mozebi nikogas nema da mozete da poveruvate,pa zatoa i nema da bidete spaseni,zatoa sto ke se spasat onie sto ke poveruvaat,i tie ke imaat vecen zivot!Bez razilka kolku i da se somnevate i protvite vistinata e taa,spasitelot ke dojde,nikoj ne znae koga,no ke dojde on sam si znae koga!A vie tesko vas,nema da ima mesto zavas vo Carstvoto Bozjo na Zemjata!
Samo vazno e da se poveruva i da se primi Isus vo tvojot zivot,bez razlika kolku i da se ste skeptiocni i agnostici i ateisti... Zaklucok:Ne mora da se vidi za da se poveruva,zasto pogolema e vrbata vo ona sto nemozes da go vdis i dopres zatoa sto toa e pomokjno od tebe i do bilo sto drugo na svetot!Vistinata e vo verata lugje! |
||
In God we Trust!
God Bless our Land! |
||
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
da se simne, ke go vidime i ke receme, ete Acelera bila vo pravo, ama ne se simnuva.....sto e najtragicno, nikogas nema da se simne |
||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |