|
АТЕИЗАМ |
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Автор | |||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
јас би рекол никој како ти... |
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
еее сега од една одиш во друга крајност... не може се ирационализам да дебатираме... одлучи се кој пат ќе го земеш...
прво велиш да не беше верата, ќе бевме во камено доба а сега велиш заради верата стигнавме кај што сме... Кое е сега? Јас ќе ти кажам дека секој изум, научен, штом е во доменот на спознавањето на човекот, БОГ САКА да го имаме. Но исто така, ни дал вера, морал, совест, ШТО ДА ПРАВИМЕ со тоа знаење... Како што знаеш, така е за секој научен изум. Погледни го нуклеарното откритие. Може да го користиме за струја (за нешто корисно и добро) или да го користиме за атомски бомби... Јас се што велам, е дека човекот без капацитетот што му го дава верата, НЕМА капацитет да одлучи што е МОРАЛНО добро и корисно, како за себе, така и за планетата земја... Затоа СЕКОЕ И ЕДНО научно откритие се злоупотребува за уништување и понижување на природата и на самиот човек... |
|||
Carnation
Сениор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
covekot ne e sovrsen i zato prajt greski.a ako se zamislam malku,imase negde tema vo koja so nabrojuvavte kako site genijalni umoj koj so pridonele za progres na naukata bile vernici.pa da te prasam adzija,dali svetot e donesen do ovde bas so izumite na tie naucnici?jas mislam deka da
|
|||
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
не само што прогрес е дозволен, тој е поттикнат од Бога. Па како прво, интелектот на човекот му е даден од Бога. Но исто така дадено му е и нешто кое рационализмот сака да го подзаборави: а тоа нешто се нарекува СОВЕСТ!
Значи, многу интересна морална дилема ми постави, велиш не ни треба Бог, туку човекот ќе го реши проблемот што човекот и го направи??? Не ја ли сфаќаш иронијата на твојава теза... |
|||
Carnation
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
od ovaj post mozam da zaklucam deka koga site bi bile vernici bi ziveele vo predistoriski uslovi,kaj so struja,internet i slicni raboti bi bile science fiction poso neli za da se dobiet seto to,za da naprednit svetot nekoj zaebal negde pa doslo do ova so e sega.stvarno ne te sfativ,dali spored biblijata ne e dozvolen progres na naukata?
|
|||
|
|||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
nikoj kako ti
|
|||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ееее тука сме, блузи до решението...
токму потсвесната идеологија на опстанок на посилниот и на „ние сме богови“ како што беше првиот грев, така е и најсилниот грев и денес, и пропаста на човекот, неговиот Армагедон... Човекот со својата самобендисаност, го направи тоа што природата сама на себе никогаш не би си го направила... но тоа е нормално, бидејќи човекот оставен без Бога, е суштество без морал, без одговорност, без сила да живее во хармонија со природниот свет, туку само да го користи како суровина за својата „среќа“... Да, баш убаво што го покрена ова прашање, бидејќи токму ВЕРАТА е таа која го СПРЕЧУВА човекот со вера, да уништува бескруполозно, да владее како тој да е господар и сопственик на оваа планета, и да потчинува се под него без отчет. Значи, одговорот е многу јасен. Кога сите би биле вистински верници, глобалното затоплување не би било проблем... |
|||
Carnation
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ah adzija,kazi mi ti kako so vera ke go spasime globlnoto zatopluvanje na planetava?ili sepak trebit nekoj da iznajdit resenie za da se namalit ispustanje na otrovni gasovi vo atmosferata?ili mozda ako vervime site vo bog samo po sebe ke prestanit to?
|
|||
|
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
па мислам дека е тоа неоспорен факт... сепак, повторувам, зависи за каква „вера“ зборуваме... не за билошто.. а Господ, нормално дека е тука, близу, до нас, отворената рака и понуда за еден поубав свет постојано стои отворена, ама човекот за себе мисли дека е поспособен, а Бог е толку доблесен што го остава така да си мисли, и да проба, па да видиме... |
|||
Carnation
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
prvo i osnovno,forumov e pred se za zabava,taka da ne se zamarame mnogu mnogu so gospod,ako vie ste opsednati so to i ako to vi pretstavuvat zivotot,debatiranje za veroispoved(so sepak ne vervam deka e taka)da znajte deka i mene ne mie.imam fakultet,rabota i slicni drugi stvarni so mi odzemet ogromen del od denot.druga rabota(ova za beleg),ko si se rodila beleg sigurno ne te ucele na fotografija,na nacinite na fotografiranje,na etikata fotografska i slicno,taka da stvarno nemas potreba ako ne te interesirat da pisis,a jas ko sum se rodil sum slusal uste od pred da pocnam da razbiram se i sesto za gospod,taka da apsurdna ti e sporedbata.za adzija ako covekot go donese svetot do ova deredze,kaj e gospod da go spasit svetov,ili mozda vernicie vo boga imet pokvaliteten zivot?
|
|||
|
|||
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
abe chitav i nevidov nishto strashno...chovekot e vernik i si zboruva od negova gledna tochka,a nevernicite si zboruvaat od nivna gledna tochka...ostanuva faktot deka ako mene NE ME INTERESIRA FOTOGRAFIJA NE PISHUVAM I NE CHITAM VO TOJ FORUM(ne gi ubeduvam drugite deka toa-fotografijata e nezdrava rabota,nekorisna,odzema dzabe vreme itn,itn....)A VO VEROISPOVED nemozam ako ne veruvam jas vo Bog na sekoja tema na vernicite da im velam GLUPOSTI<PROSTI<BABINI DEVETINI ITN ITN....Sfakash |
|||
|
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
содржината на првите постови, еве сега ги прегледав повторно, останува една голема вистина за атеизмот... ЗОШТО сте вие на овој форум? не е ли вистина, дека Господ (макар и имагинарен) останува фокусот на вашето дебатирање овде? не е ли тоа, за еден атеист, промашена цел, опсесија која го води кон поразително признание дека и во својата невера, му служи со своето време и мисли на Бога (макар и имагинарен)?
дебатата ако примети, се одвиваше токму заради вашата голема вера во др. примариус, или др. хомо сапиенс, оној кој еден на друг си е волк, а не човек... значи верата во човекот, е најголемото бесмислие, најголемата небулоза што може некој да ја каже... Како може да се верува на оној кој овој свет го доведе до ова дереџе до кое што е? Како може да се верува на оној кој растот за сантим, или векот за ден, не може да си го продолжи??? Изменето од аџија - 02.Јуни.2007 во 12:12 |
|||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
од една страна, нас ни е заповед од Исус да го шириме неговото учење,
затоа никогаш нема да се срамам од тоа во кое верувам, Исус рекол Zashto, koj se srami od Mene i od Moite zborovi vo ova preljubnichko i greshno pokolenie, i Sinot Chovekov ke se zasrami od nego, koga ke dojde vo slavata na Svojot Tatko, zaedno so svetite angeli. никогаш нема да се срамам зашто верувам, и нема да ме повредат ако мислат дека сум луда или слепа зошто верувам! а нити мислам дека тие што не веруваат се луди, ама „Си рече безумникот во своето срце: нема бог!“
Изменето од ACELERA - 02.Јуни.2007 во 10:48 |
|||
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Колку си во право
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |