IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Обланди
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Обланди

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2018 во 13:00
&amp;#208;&amp;#158;&amp;#208;±&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;

Обланди со смокви

Состојки
2 листа обланда
фил
200 гр сецкани суви смокви
250 гр шеќер
250 гр мелени ореви
2 лажици рум
глазура
100 гр чоколадо за готвење
3 лажици масло

За оние кои уживаат во вкусот на смокви (како мене) еве еден рецепт за експрес обланда за која не се потребни повеќе од 15-тина мин. Подготовката оди вака

Шеќерот со малку вода (колку да го залее) се става во сад на оган да зоврие и да се добие густ шербет како за слатко. Кога ќе се добие густината се трга садот на страна и во него се додаваат исецканите смикви, ореви и рум. Со оваа смеса се филува првата обланда од кај грубата страна. Јас сакав да ја правам повисока па составив од 2 листа три слоеви на обландата. Ако правите само со два листа мачкате фил врз него вториот лист обланда со мазната страна нагоре и оставате да излади. Чоколадото искршено на парченца се топи на пареа и со него се прелива обландата. Од кога е убаво стегната се сече во форми по желба.

Забелешка-Ако смесата е ретка почекајте да се подолади, па потоа филувајте, со ладењето ќе се згусне.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2018 во 12:58
Со секаков вид на филови.
За секаков вид на моментисреќа
Дали Ви се меѓу омилените десерти?
&amp;#208;&amp;#158;&amp;#208;±&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;


Обланди

Состојки
300 мл вода
200 грама шеќер
100 грама чоколада за готвење
250 грама маргарин
400 грама ореви
400 грама бисквити
2 лажици какао
1 паковање обланди
Во сад на оган ставете ја водата и шеќерот да зовријат, па додадете 2 лажици какао и 100 грама чоколадо за готвење. Тргнете го садот од огнот и додадете ги претходно измелените ореви и бисквити и на крај додадете го маргаринот. Со добиената смеса премачкајте ги обландите и тоа прво ставете една па фил па над неа друга обланда и така се додека не се потроши филот и обландите. Покријте ги обландите со кујнска крпа и над нив ставете некој потежок предмет за да се залепат полесно. Исечете по желба и уживајте.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.