IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Марципан торти и колачи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Марципан торти и колачи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2018 во 16:23
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;±&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;° &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;


Марципан обланда ролат

Состојки
1 лист обланда
200 гр марципан
100 мл слатка павлака
100 гр чоколадо
1 лажица мед
1 преполна лажица нутела

Во тенџерче на рингла се стваат слатката павлака и чоколадото искршено на коцки. Се загрева со мешање до точка на вирење, односно додека чоколадото потполно не се истопи.
Се трга на страна и се остава добро да се излади.
Потоа се додава лажица мед и се миксира, па на крај се вмешува лажицата нутела.
Марципанот со помош на оклагија се развлекува во кора со големина колку листот обланда.
За полесно справување, најдобро е да го ставите врз пек-хартија, а одозгора целофан и врз него постепено да тенчите.

Обландата омекнете ја меѓу две влажни крпи.
Премачкајте ја со чоколадниот крем, а потоа врз него ставете го истенчениот марципан.
Внимателно завиткајте ролат кој малку ќе го заролате врз работната маса за да добие што покружен изглед.

Откако ќе се излади се сечи на тенки парчиња.
Ролатот можи да се мрзни.





Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2018 во 16:21
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;±&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;°


Марципан обланда

Состојки
250 гр шеќер
10 лажици вода
200 гр маргарин
150 гр мелени ореви
150 гр мелени бисквити
200 гр чоколадо
1 лист обланда

Ставете го шеќерот и водата да зоврие, па во течноста додајте ги оревите, бисквитите и маргаринот и убаво измешајте.
Поделете ја смесата на три дела и во едниот ставете 50 гр. чоколадо.
Листот обланда поделете го на 4 дела.
На првиот дел ставете од белиот фил, па пак лист, црн фил, лист, бел фил и на крајот ставете го четвртиот дел. Притиснете убаво да се спојат листовите со филот и ставете нешто тешко одозгора, сето убаво да се спои.
Одозгора прелијте ја обландата со преостанатото чоколадо.




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2018 во 16:20
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;


Марципан колачи

Состојки
200гр. марципан-купечки
100гр. шеќер во прав
200гр. печени бадеми
200гр. црно чоколадо
Користени Делимано производи

Марципанот убаво се меси со шеќерот во прав се додека не се добие убава смеса.
Земаме од смесата по малку колку да формираме бомбица и убаво ја притискаме на средина за да добиеме вдлабнатина.
Така правиме со цела смеса и потоа ги чоколадираме и на крај во секоја длабнатина ставаме по еден бланширан бадем

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.