ПИРОШКИ, ПИТИ И РОЛАТИ ОД ТВРД ЛЕБ
Што правите со тврд, сув и исушен леб? Не фрлајте го, ви даваме рецепти со кои можете да го збогатите менито
Лебот е еден од најважните продукти, барем во исхраната на балканскиот човек, а неговиот состав е добро познат - брашно, вода, квасец, сол, шеќер, а некои ставаат и малку витамин Ц. Брашното има белковини (протеини) и скроб, трите растворливи белковини се албуминот, глобулинот и протеазата, а нерастворливи се глутеинот и глијадинот. При замесувањето на тестото, растворливи протеини се раствораат во водата и ја формираат структурата на лебот. Глутеинот создава низа од долг и тенок синџир од молекули, а глијадинот ги сврзува овие синџири, формирајќи мостови. Како резултат на тоа се формира мрежа од два протеина, глутеин и глијадин. Смесата од овие два протеина е позната под името глутен. Ете затоа по месењето е важно тестото да се одмори. Дали сте знаеле дека корката од лебот е покорисна во споредба со мекиот дел од внатрешноста? Германскиот биохемичар Томас Хофман, на пример, дошол до сознание дека при процесот на печење, во корката на лебот се формираат различни антиоксиданси, што ја прави многу здрава. Инаку, што правите со тврд, сув и исушен леб? Не фрлајте го. Од сувиот леб можете да направите трошки што ќе ги искористите за похување, тој може да се потпече, да се измеле или истолчи и, се разбира, да се направат пржени лепчиња и двопек. Еве уште некој совет како да го искористите бајатиот леб.
Мусака од леб
Потребно е:
1 векна стар леб
300 г сирење
200 мл павлака
200 мл кисела вода
200 мл млеко
3 јајца
сол, сусам
50 г зелени маслинки без семка
Лебот се сече на тенки парчиња и се реди во подмачкано тавче. Настрана се мати едно јајце со 100 мл кисела вода, се полива врз првиот ред лепчиња и одозгора се става дробено сирење и сечкани маслинки.
Се реди вториот ред лепчиња и се додава преостанатиот фил, т.е двете јајца, 100 мл кисела вода, павлаката, млекото и дробеното сирење. Полијте го врз лепчињата и убаво распоредете го филот. Одозгора попрскајте со масло. Оставете да стои 30 минути. Посолете со сусам. Загрејте ја рерната на 200 Ц степени и печете додека не поцрвене.
Пирошки
Потребно е: 1 бајат леб
2 јајца
100 г кашкавал или сирење
100 г салама
50-100 мл млако млеко или вода
100 г трошки од леб
Подготовка
Лебот се кршиме на ситни парчиња, се полева со млеко или вода за да омекне и се оставаме да покисне околу 10-15 минути. Во меѓувреме, сечкаме салама и кашкавал и матиме јајца. Лебот го замесуваме малку, па потоа ги додаваме јајцата, саламата и кашкавалот. Ставаме и трошки од леб и убаво месиме да се добие смеса од која може да се формираат пирошки. Пирошките ги валкаме во трошки од леб и пржиме во загреано масло.
Салата
Потребно е:
600 мл кисело млеко
2-3 лажици кисела павлака
2 лажици зејтин
средината од 1 векна леб
лук
толчени ореви
Во сад ставете газа, во неа млекото и за кратко време нека се процеди векната. Ставете го млекото во друг сад, додадете кисела павлака и зејтин, по по вкус сол, лук и зејтин и измешајте. Додадете ја изронетата средина и малку толчени ореви. Измешајте и салатата е готова.
Лажна пита
Потребно е: 10 парчиња бајат леб, 4 јајца, 150 мл јогурт, 150 мл масло за јадење, 150 мл кисела вода, 200 г урда сол, 30 г путер, мирудии по желба и малку ајвар.
Сето ова се меша додека не се добие компактна смеса. Потоа се става во подмачкан плех, се попрскува со масло, а пред самото вадење се наросува со рендано сирење.
Ролат од бајат леб
Потребно е:
половина векна бајат леб
100 г сирење
100 г трошки од леб
100 г салама
2 јајца
100 г на парична казна сирење
Сомелете го лебот и додадете едно јајце, малку млеко, сол и добро измешајте. Кашкавалот, саламата и сирењето се рендааат и се додаваат во смесата. Површината ја посипуваме со трошки, потоа ја развлекуваме смесата и внатре редиме неколку варени јајца. Тоа се витка како ролат, се става во тава и се пече околу 20 минути. Пред да се извади, може да се намачка со кечап или да се нароси со пармезан.
Макало
Потребно е:
1 главичка лук
2 филџани бајат леб
половина филџан оцет
1/2 филџан масло, по можност маслиново
сол
малку магдонос
малку мелени ореви
Лепчињата се топат во вода и се цедат, се толчи лукот и се меша со лебот, а потоа се додаваат и другите состојки со постојано мешање. На крај, се полева во загреано масло, се меша и макалото е готово.
Пица пита
150 г чадено мисиркино
месо
150 г мрсен колбас
4 јајца
550-560 г бајат леб, исечкан на парчиња
700-800 мл топло млеко
100 г мајонез
кечап
150 г пармезан
Лебот се натопува во топло млеко и се остава да отстои половина час. Изматените јајца се додаваат во смесата, а потоа и сите состојки, исечкани на парчиња, заедно со мајонез и кечап. Смесата се става во подмачкан плех, се израмнува и пред вадењето се посипува со пармезан.
Изменето од Valerija - 30.Април.2018 во 08:34