IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Се од тиквички
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Се од тиквички

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2018 во 16:32
&amp;amp;#208;&amp;amp;#161;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;·&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;° &amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;° &amp;amp;#208;·&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;»&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#209;&amp;amp;#135;&amp;amp;#209;&amp;amp;#131;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;: &amp;amp;#208;&amp;amp;#159;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#209;&amp;amp;#135;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184; &amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#134;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184; &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190; &amp;amp;#208;&amp;amp;#191;&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;»&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;&amp;amp;#178;


Сезона на зеленчук: Печени тиквици со прелив


Вкусни печени тиквици со прелив по оригинален турски рецепт…

СОСТОЈКИ:

  • 600 гр тиквици
  • 80 гр кромид
  • 200 гр црвени свежи пиперки
  • 2 чешиња лук
  • 1 лажичка исечкан копар
  • 1 лажица зачин
  • 2-3 лажици маслиново масло

СОСТОЈКИ ЗА ПРЕЛИВ:

  • 2 лажици јаболков оцет
  • 2 лажици вода
  • шеќер
  • бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. На маслиново масло кратко пропечете го кромидот исечкан на листови и пиперките исечкани на стапчиња. 
  2. Додајте тиквици исечкани на кругови и зачин. Измешајте и динстајте под поклоп на слаб оган околу 10 минути. 
  3. Посебно кратко згответе оцет, шеќер и вода, прелијте преку тиквиците и малку измешајте. 
  4. Тиквиците ставете ги во огноотпорен сад и запечете ги во рерна загреана на 180 степени околу 15 минути. 
  5. Запечените тиквици посипете ги со исечкан копар и послужете ги како прилог со плескавици или месо.


Изменето од Valerija - 18.Јуни.2018 во 16:33
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2018 во 16:23
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#133;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;µ: &amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;±&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;


Поховани тиквиици со сирење

Јадење чиј вкус долго ќе го памтите…

СОСТОЈКИ:

  • 2 средни тиквици
  • сол
  • малку бибер
  • фета или тврдо сирење
  • јајце
  • брашно
  • презла

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Тиквиците измијте ги и излупете ги, па исечете ги по должина на тенки ленти. Посолете и малку побиберете, па оставете ги да отстојат и да пуштат вода. Исцедете ги тиквиците, па земајте по две ленти и направете крст. 
  2. На средина ставете парче сирење па префрлете ги лентите лево и десно и горе и долу и свиткајте ги листовите тиквици околу сирењето. 
  3. Загрејте го маслото во тава на умерена температура, разматете јајца и подгответе брашно и презла. Извалкате ги тиквиците во брашно, разматено јајце, па во презла и поховајте ги додека не поруменат. 
  4. Похованите тиквици исцедете ги од вишок маснотии на хартиени салфети.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2018 во 11:11
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;

Тиквици полнети со домати и моркови

Лесно јадење, едноставно за подготовка, идеално за врелите летни денови.

СОСТОЈКИ:

  • 1 кг тиквици
  • 500 гр моркови
  • 2 домати
  • 4 лажици путер
  • 2 лажици брашно
  • 2 дл кисела павлака Пекабела
  • 1 лажица ситно сечкан копар
  • 1 лажичка сув зачин
  • сол

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Измиените тиквици излупете ги и извадете ја средината. Исчистените моркови изрендајте ги, додајте ситно сечкана средина од тиквиците, излупени и исечкани домати, сув зачин и сечкан копар. Со овој фил наполнете ги издлабените тиквици. 
  2. Со путер премачкајте огноотпорен сад, наредете ги тиквиците, прелијте со тенка запршка и налијте со топла вода, или уште подорбо супа. Гответе на умерена температура околу 40 минути тиквиците да омекнат, а водата да испари. Пред послужување прелијте со кисела павлака.

Добар апетит!



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2018 во 18:27

Ова ми е омилениот рецепт со тиквички! Нема човек да не му се допадне, дури и свекрва ми ме пофали!

Има толку многу рецепти за овој вкусен производ, но ние сакаме да го споделиме со Вас еден од најдобрите.

Состојки:

1 тиквички (2 помали)

70 гр. кашкавал

100 гр. павлака

1 чешне лук

магдонос , копар , сол – по вкус

Подготовка:

Измијте ги тиквичките, исечете ги на парчиња и зачинете ги со сол

Изрендајте го кашкавалот

Лукот измелете го или згмечете го со преса

Измешајте ги кашкавалот, лукот и павлаката. Ако сакате, можете да му додадете на сосот и ситно исечени зачини.

Намачкајте ја тавата со масло и наредете ги тиквички. Рамномерно распоредете го одозгора крем сосот.

Печете на 180 степени околу 20 минути.

Добар апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2018 во 21:08
&amp;#208;&amp;#140;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;° &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;

Ќофтиња од тиквички

Состојки
1 тиквичка
2-3 јајца
4лажици гриз
2-3лажици брашно
1/2 пециво
1чешне лук ситно сецкан
Тиквицата се ренда на крупно ренде и се остава да одстои 10 минути. Потоа се цеди низ цедалка и се додава гризот, брашното, пецивото и јајцата. Смесата се меша со вилушка и и се додаваат зачините, па со лажица се зема од неа и се пржат на топол зејтин.
За овие ќофтиња добро би било доколку имате Делимано тава да се пржат во неа заради количината на зејтин. Ќофтињата се пржат од двете страни и се добар прилог кон ручекот а ладни може да послужат и како добро мезе


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2018 во 21:59
Тиквички со сирење и сланина


Тиквички со сирење и сланина

Состојки

    750 грама млади тиквички ( или 3 средно големи )
    350 грама кравјо сирење
    6 јајца
    8 лажици гриз
    3 лажици растопен путер
    150 грама сланина
    1 лажиче сол
    1 лажиче црн бибер

Изрендајте ги измиените тиквички сосе лушпа. Посолете ги и оставете ги да пуштат вода. Потоа убаво исцедете ги со раце од водата што ја пуштиле. Изгмечете го сирењето и во него додадете ги тиквичките. Одвојте ги жолчките од белките и додајте ги во сирењето и тиквичките, а од белките изматете снег. Додајте во смесата гриз, растопен путер, сол, бибер и сланина. На крај, се ставете во изматените белки, убаво измешајте и истурете ги во подмачкан плех. Печете во загреана рерна на 200 степени, 30 минути. Обожавам тиквички, а на овој начин припремени се превкусни. Може да употребите и друг вид на сувомеснат производ по желба. Ова е одлична вечера после двонеделниот пост. Добар апетит!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2018 во 21:57
Тава со тиквички и сирење


Тава со тиквички и сирење

    500-600 гр тиквички
    1/2 рамна лажичка хималајска сол
    200 гр полномасно мешано сирење
    2 лажици презла од интегрален леб
    1 јајце
    1 чешне лук
    1 рамна лажица шарена сол
    1/2 лажичка црн бибер
    1/2 лажичка мешан сув зачин
    2 лажици пармезан - за одозгора

Супер лесна верзија на пролетен оброк, во кој ќе уживате!

1. Тиквичките излупете ги и изрендајте ги. Потоа насолете ги и ставете ги на цедалка да пуштат сок и да се исцедат.
2. Изрендајте го и сирењето и изматете го јајцето.
3. Во садот каде што ќе ги печете тиквичките, ставете масло и убаво намастете го садот.
4. Тиквичките притиснете ги со рака за убаво да се исцедат и префрлете ги во длабок сад. Додадете го матеното јајце и промешајте. Потоа ставете ги зачините и лукчето и се измешајте.
5. На крај додадете го ренданото сирење, измешајте и смесата префрлете ја во садот за печење.
6. Се пече во загреана рерна на 200 степени, околу 15 мин, односно додека да фати убава коричка одозгора.
7. На крај наросете со пармезан и послужете со пролетен зеленчук по избор.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2018 во 21:52
Кремасти тиквички




Кремасти тиквички

Состојки

    600 гр. тиквички
    на вкус мешавина од сув зеленчук, бибер и сол
    според потребата гриз
    според вкус лук,и магдонос
    околу 500 мл. млеко
    малку путер и масло

- Измешајте ги сувиот зеленчук, биберот и солта. - Насецкајте лукот и магдоносот и измешајте ги. - Тивкичките измиени доколку се млади нема да ги лупите, исечете на тенки тркалца или по должина, посолете со мешавината од сувиот зеленчук, солта и биберот. - Ставете во тањир гриз и секоја тиквичка само од едната страна извалкајте ја во гриз. Редете во подмачкана тава со масло, така што страната со гризот да биде одозгора. Посипете малку од мешавината лук и магдонос, па продолжете со истата постапка се додека ги потрошите тиквичките. Најодозгора посипете само со магдонос. - Внимателно залијте ги со млекото во кое исто така сте ставиле од мешавината на сувиот зеленчук, солта и биберот. Исецкајте малку путер на коцки - ставете одозгора, додадете и малку масло. Вака приготвени ставете на тивко да печат во рерната, на 180С додека не заруменат малку. Одличен ручек кој ако избегнете лукот и зачинките... е добро и како бебешка храна. Вака приготвените тиквички се одличен прилог кон печено мевце без разлика какво, а и засебно како целосен оброк со салата...одлично. Рецепт на една дама која има најголема, најискрена и најтопла насмевка ... Драгана Петрович. Гаго- Благодарам мадам!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2018 во 20:32
Роловани тиквички со намаз од сончоглед и урда


Роловани тиквички со намаз од урда и сончоглед

Состојки

    2 тиквички
    100 гр лупен сончоглед
    4 лажици урда
    10 ливчиња нане
    1-2 чешниња лук
    50 мл масло
    50 мл вода
    1 лажица сенф
    по желба црн бибер, сол
Најпрво се припрема намазот од сончоглед и урда. Сончогледот се остава во вода да кисни неколку часа, се цеди и се става во блендер заедно со сите други состојки. По желба може да ја измените количињата на состојките, само маслото и водата ставајте ги постепено, за да не добиете многу течен намаз. Тивичките ги сечиме на долги ленти, ги посолуваме и оставаме половина час да излезе водата. Ги премачкуваме со малку масло и ги печеме на скара. Секој тиквичка ја премачкуваме со намазот и виткаме во ролат. На здравје!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2018 во 20:29
Намаз од тиквички (ајвар од тиквички)


Намаз од тиквички

Состојки

    2 тиквички
    2 моркови
    2 благи пиперки
    2 главици кромид
    По вкус
    сол, шеќер и бибер

Овој намаз се користи во Русија како во Македонија што се користи ајварот. Многу омилен и многу е познат. Може да се прави во големи количини за зимница. Се сече ситно кромидот, морковот, пиперките и се' се пржи на тивко да омекне. Тиквичките се сечат на коцки се додаваат во тавчето и се заедно се пржи на тивко околу 15 минути. На крај посолете, додајте малку шеќер и црн бибер. Испржениот зеленчук ставете го во блендер и изблендирајте. Оставете во фрижидер да излади. Изладениот намаз мачкајте го на лебче. Добар апетит.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:57

Полнети тиквички со ориз и печурки


Со­стој­ки:

2 мла­ди ти­квич­ки

250 гра­ма ориз

250 гра­ма све­жи пе­чур­ки

Кро­мид

2 зе­ле­ни пи­пер­ки

2 до­ма­та

2 мор­ко­ва

Лук, маг­до­нос, сол, црн пи­пер, ме­шан за­чин, ори­га­но, цр­ве­на сол

Под­го­то­вка:

Уба­во из­миј­те ги и из­лу­пе­те ги мла­ди­те ти­квич­ки. Пре­се­че­те ги на не­кол­ку де­ло­ви и из­лу­пе­те ја вна­треш­но­ста. Та­ва­та под­мач­кај­те ја со мас­ло за ја­де­ње или со пу­тер. На­ре­де­те ги вна­тре ти­квич­ки­те.

Ори­зот ва­ре­те го де­се­ти­на ми­ну­ти и по­тоа про­це­де­те го низ сту­де­на во­да.

На шпо­рет за­греј­те мас­ло за ја­де­ње во ед­на та­ва. До­дај­те го сит­но исеч­ка­ни­от кро­мид, за­чи­не­те со сол, црн пи­пер, ме­шан сув зе­лен­чук и оста­ве­те го да се дин­сту­ва. По­тоа до­дај­те сит­но сеч­ка­ни пе­чур­ки, пи­пер­ки и мор­ко­ви. По­тоа до­дај­те го ори­зот и пр­же­те уште мал­ку до­де­ка се­та сме­са не би­де го­то­ва. На крај до­дај­те ги исеч­ка­ни­от маг­до­нос и лук. Со оваа сме­са на­пол­не­те ги ти­квич­ки­те. До­ма­ти­те исеч­кај­те ги на кру­го­ви и на­ре­де­те ги врз ти­квич­ки­те. На­леј­те во­да до по­ло­ви­на на ти­квич­ки­те и во во­да­та до­дај­те до­мат­но пи­ре или рен­дан до­мат. По­криј­те ја та­ва­та со ка­пак. Не­ка се пе­чат во рер­на 45 ми­ну­ти. Де­се­ти­на ми­ну­ти пред два би­дат го­то­ви, из­ва­де­те го ка­па­кот, да се пот­пе­чат.



Изменето од Valerija - 07.Јуни.2018 во 21:58
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2018 во 08:53

Направете вкусен деликатес како прилог за ручек или мезе за со пиво


Чипс од тиквички

Состојки:

2-3 тиквички

3-4 чешни лук

вегета

сол

бибер

Подготовка:

Тиквичките не се лупат, се сечат на дебели кругови, па се оставаат половина час да се исушат.

Се пржат на врело масло, додека не добијат убава боја.

Се ставаат во чинија со ситнет лук над нив, сол, бибер и вегета.

Додадете си и зачини по желба.



Изменето од Valerija - 01.Јуни.2018 во 08:53
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2018 во 13:23

Тиквички на грчки начин

Состојки:

  • 1 главица стар кромид,
  • половина главица лук,
  • 300 грама мелено месо,
  • 100 грама варен ориз,
  • 4 тиквички,
  • 3 домати,
  • 4 лажици маслиново масло,
  • 30 грама сечкани бадеми, 3
  • 0 грама суво гозје,
  • малку сол и црн пипер,
  • малку ким и цимет,
  • малку црвен пипер, 1
  • 100 грама кашкавал.

Подготовка:

Кромидот и лукот ситно се сечкаат, се мешаат со меленото месо, бадемчињата и сувото грозје. Се додаваат зачините, сол, црн пипер, црвен пипер, ким и цимет.

Потоа се мијат тиквичките, се сечат на половина, се длабат со помош на лажица. „Месниот“, издлабениот дел од тиквичката се става во посебен сад.

Во меѓувреме оризот се вари, и кога изгледа омекнат, на самиот крај се додавава „месниот“ дел од тиквичките за малку да омекне (1 минута).

Оризот и мекиот дел од тиквичките се додаваат на садот со месо, кромид, лук и зачини. Ги сечкаме доматите на ситни парченца и ги додаваме во смесата. Се добро се меша, а потоа со смесата ги полниме издлабените тиквички.

Наполнетите тиквички ги редиме во сад за печење. Ги полеваме со маслиново масло и ги ставаме во загреана рерна. Печеме на 200 степени 35 минути.

Во меѓувреме го рендаме кашкавалот. Малку пред да бидат готови печените полнети тиквички, ги наросуваме со кашкавал и печеме уште малку додека кашкавалот не се стопи.

Ги сервираме топли и ги украсуваме со сечкан магдонос.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2018 во 13:22

Вкусна тава со тиквички

Состојки:

  • 4 тиквички
  • 2 млади компири
  • 200 мл јогурт
  • 60 г рендан пармезан
  • 150 г чаден кашкавал
  • малку маслиново масло
  • магдонос
  • 3 чешниња лук
  • сол и црн пипер
  • доматен сос по желба.

Приготвување:

Измијте ги  тиквичките, исечете ги на тенки листови или на кругови и ставете ги во врела посолена вода да се сварат само 30-на секунди. Извадете ги и исцедете ги од водата.

Тавчето за печење премачкајте го со маслиново масло. Потоа, почнете да ги редите тиквичките – ред тиквички, ред јогурт и ситно исечкан димен кашкавал, ситно исечканото лукче и магдонос, изренданиот  сварен млад компир. Повторно, врз нив, ред тиквички и останатите намирници. Редете едно врз друго додека имате од материјалот за готвење.

Сосема на крајот ставете го изренданиот пармезан, па зачинете по желба и додадете по желба доматен сос.

Тавчето ставете да се пече 20-на минути во претходно загреана рерна, на температура од 200 степени, се додека пармезанот сосема не се расопи и горниот дел стане малку крцкав.

Сервирајте ја вкусната тава со тиквички со препечен леб.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.