IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Ролат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ролат

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2018 во 20:27
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;

Декоративен ролат


Состојки
* За шарката
1 белка + прхрамнеби бои (зелена, црвена, кафеава или какао)
30 гр шеќер
30 гр брашно
30 гр путер или маргарин
* За кората
4 јајца
1 жолчка
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
3 лажици масло
110 гр брашно + на нож мерено прашак за пециво
* За фил
500+50 мл млеко
2 пак. пудинг од малина (или друг по избор)
100 гр путер или маргарин
50 гр шеќер во прав
100 гр или повеќе малини (или др. овошје по желба)

Најпрво спремете си еден поголем плех, пек хартија со бела боја и молив. Исечете ја пек хартијата со големина колку дното на плехот. Со моливот нацртајте шарки, слики, овошки, орнаменти... по желба и тоа што сметате дека умеете. 
Мене најлесни ми се видоа црешите. Поставете ја хартијата во плехот со цртаното надолу. За да не ми лизга, јас прво го намастив плехот иако не мора.

Потоа, спремете ја смесата за шарањето. 
Убаво изматете ја белката и матејќи постепено додавајте го шеќерот. На крај додадете го и путерот, предходно омекнат на собна температура. Поделете ја смесата на толку делови, колку што мислите да употребите бои и обојте ги. Ставете во шприц со тенок отвор или во најлон за замрзнување и откинете го малку ќошето, па шарајте врз цртаната хартија.
Плехот ставете го во замрзнувач додека ја спремате кората.

Има и уште еден начин, а тоа е шараните елементи да ги ставите во загреана рерна, многу кратко време 1-2 мин. колку да се запечат одозгора, односно да фатат коричка. Јас работев по првиот начин.

Во сад за матење иматете ги белките. Во друг сад жолчките плус останатата жолчка од јајцето за шарање со шеќерот и ванилиниот шеќер исто така изматете ги убаво, па додајте го маслото и со најмала брзина на миксерот на крај брашното и пецивото. Потоа, додадете го снегот од белките, внимателно мешајќи со лажица.
Смесата истурете ја врз формите и пек хартијата рамномерно и печете на 180 степени, некои 15на минути.
Кога малку ќе подизлади печениот ролат извадете го внимателно од пек хартијата завиткајте го во влажна крпа и сролајте го така што, долниот дел треба да е лицето.

Млекото ставете го во тенџере на оган, а во 50те мл разредете ги пудинзите и додајте 2-3 лажици шеќер и варете пудинг.
Во сад на страна изматете го путерот со шеќерот во прав, додајте ги малините (за колку и да се одлучите, составот трпи) и на крај изладениот сварен пудинг.
Со кремот премачкајте ја кората и убаво сролајте ја, па оставете некое време да се здрви пред да сечите.
Наместо овој фил, можи да ставите секако, било кој или едноставно само да го премачкате со Нутела.
Уживајте и во погледот и во вкусот!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2018 во 20:25
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;±&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;


Декоративен солен ролат од обланди



Состојки
30 гр сусам
2-3 кисели краставички
50 гр цврст кајмак
150 гр бело сирење
220 мл цврста кисела павлака
1 рамно лажиче лук во прав
1 морков од туршија
1 лист обланда

1. Најпрво потпечете го сусамот во сув огноотпорен сад и оставете го да излади.
2. Краставичките исецкајте ги на ситни коцкички, а морковот изрендајте го.
3. Со вилушка издробете го сирењето, потоа промешајте го со кајмакот и на крај промешајте ја и павлаката.
4. Додадете го лукот и сите состојки заедно убаво измешајте ги.
5. Листот од обландата омекнете го во влажна пацета.
6. Премачјакте ја обландата со филот и свиткајте ја во ролат.
7. Оставете ролатот добро да се стегни и потоа исечете го на парчиња.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2017 во 14:00
Ролат со свежи смокви

Ролат со свежи смокви


Состојки
Тесто
3 јајца
120 гр. шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
150 гр. брашно
1/2 пециво
3 лажици топла вода
1 лажица рогач во прав или какао
за шербет со смоквите
9 свежи смокви
200 гр. шеќер
вода колку да се покрие шеќерот, малку лимонтус
Фил
45 гр. шлаг крем со вкус на ванила
125 мл. ладно млеко
50 гр. чоколадо (изрендано)
за украсување
45 гр. шлаг крем со вкус на ванила
125 мл. ладно млеко
Ова е еден десерт кој е лесен за јадење и малку поинаков, но не помалку вкусен од другите ролати што зашербетените свежи смокви во средината го прават да биде таков.

1. Јајцата, ванилиниот и белиот шеќер се матат убаво 10-15 минути, се додава брашното со помешаното пециво, и топлата вода.

2. Во правоаголно тавче (32 х 22 см) обложено со хартија за печење, се истура 2/3 од тестото, а во останатата 1/3 се става рогач во прав (или какао), се мати со миксерот и се истура врз жолтото тесто со шарење. Се печи на 180 степени околу 20 минути.

3. На тестото му се вади хартијата, се става во влажна кујнска крпа и се витка во ролат. Тестото така завиткано се остава да се излади.

4. Додека се пече тестото се подготвуваат смоквите кои претходно се мијат и им се сечат дршките.
Од шеќерот и водата се вари шербет и во него се ставаат смоквите цели. Смоквите се варат во шербетот (во кој се става малку лимонтус) околу 15 минути, внимателно превртувајќи ги од двете страни рамномерно. Се ладат добро.

5. Се мати прашокот за крем шлагот со млекото, се додава крупно изренданото чоколадо, се изедначува и со него се премачкува изладената кора за ролат.

6. По должина на едниот крај на ролатот се редат шербетните смокви и внимателно се завиткува ролат.

7. За украсување се мати крем шлагот и со готварски шприц се украсува по желба, се лади малку во фрижидер и потоа се служи.

Забелешка
Ролатот е исто вкусен и со иста текстура и наредниот ден, смоквите не го менуваат својот состав поради шербетот во кој се вареа.
Шарењето со кафеното тесто го прави ролатот декоративен.
Крем шлагот со кој се премачкува тестото може да биде и со вкус на чоколадо, а и декорацијата може да е според желба, со слатка павлака, со прелиено чоколадо или како сакате.
На здравје!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2017 во 18:29
Француски ролат

Подгответе посен десерт, француски ролат.

Потребни состојки:

200 грама чоколада за готвење

125 грама маргарин

30 грама суво грозје

30 грама суви брусници

30 грама суви вишни

Начин на подготовка:

Чоколадата растворете ја на пареа и во неа додадете го маргаринот. Потоа додадете го ситно исецканото суво овошје, грозјето брусницата и вишните.

Почекајте смесата да се олади, обликувајте ја во вид на ролат, замотајте во фолија и навечер оставете ја во фрижидер.

Пријатен апетит.  



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:50
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2017 во 21:32

ПРОЛЕТЕН РОЛАТ

Потребни состојки:

  • 500гр. Свинско филе
  • Сол, бибер
  • 1 тиквица
  • 1 црвена пиперка
  • 150гр. Масен крем сирење
  • 2 лажци маст

 

Начин на подготовка:

  1. Месото измијте го и исушете го. Исечете го надолжно но не сосема. Од сите страни побиберете го и посолете.
  2. Зеленчукот подгответе го, исчистете го и иситнете го на блендер. Додадете го крем сирењето и добро измешајте. Загрејте ја рерната на 175 C.
  3. Смесата намачкајте ја на месото, завикајте го и поврзете го со кујнски конец. Испржете го месото на врело масло од сите страни. Префрлете го во ватростален сад и ставете го во рерна да се допече, уште околу 20 мин. Во текот на печењето, превртете го месото 2 пати. и преливајте го во сосот од печењето.
  4. Извадете го месото, завиткајте го во фолија и оставете го така да отстои колу 10 мин. Да се извади конецот и да се исецка на кришки. Се сервира со пире од компир и рукола( млад спанаќ или зелена салата).

 

[/QUOTE]

Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:54
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2017 во 09:25
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2016 во 15:57

РОЛАТ ОД ПИЛЕШКО МЕСО И ЛЕБ - ДЕЛИКАТЕС КОЈ МОРАТЕ ДА ГО ПРОБАТЕ!

Состојки:

   .   Пилешки гради

  • 400 гр брашно
  • 400 грпрезла
  • 4 јајца
  • 200 мл масло за пржење
  • 1 голем багет
  • 10-12 парчиња моцарела
  • 65 гр растопен путер
  • 3 чешниња лук
  • 1 лажица сечкан магдонос
  • 1 лажица пармезан

 

Начин на подготовка:

 

Исечете ги пилешките гради на парчиња со дебелина од околу еден сантиметар. Убаво поминете ги во брашно, изматени јајца и презла.

Парчињата пилешко месо испржете ги во врело масло додека да добијат златно-жолта боја.

Багетот исечете го на три или четири еднакви делови, со големина на прженото пилешко. Од багетот извадете ја меката средина и внатре ставете ги парчињата пилешко кои сте ги замотале во моцарелата.

Така подготвениот багет исечете го на парчиња широки околу 2,5 сантиметри.

Преку лебот намачкајте сос од путер, магдонос, лук и пармезан.

Замотајте ги парчињата багет во алуминиумска фолија и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 20 до 25 минути.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:53
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2016 во 12:09

Сочно уживање: Ролат од багет, кашкавал и сланина


Ви се пријаде нешто калорично, а немате желба за готвење и поминување драгоцено време во кујната? Ова е совршениот рецепт за вас.

baget-so-cedar-i-slanina-za-vistinsko-uzivanje-1.jpg

Сосема едноставен, од само неколку основни состојки ова е рецептот со кој во никој случај не можете да погрешите.

Заборавете на нарачувањето пица и покажете ги вашите кулинарски способности така што ќе ги изненадите родителите со овој интересен рецепт.  

Потребни состојки:

  • 1 багет
  • 1 чаша чедар кашкавал
  • 1/2 чаша путер, омекнат
  • 1/3 чаша пропржена сланина
  • 2 средни парчиња кромид, исецкан
  • 2 лажички сенф
  • 1 лажичка сок од лимон


Подготовка:

Загрејте ја рерната на 350 степени. Расечете го багетот по должина, водејќи сметка да не ги исечете целосно краевите.

Измешајте ги заедно кашкавалот, путерот, сланината, кромидот, сенфот и сокот од лимон.

Распоредете ја смесата низ целиот багет и на крај завиткајте го багетот во фолија.

Печете 10 -15 минути или додека не забележите дека кашкавалот е растопен.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2016 во 21:07

РОЛАТ ОД ПЛАЗМА И НЕСКАФЕ

Потребни состојки:

250 гр мелени плазма кекси

100 гр шеќер во прав

100 гр мелени ореви

100 мл вода

1 супена лажица нескафе

100 гр путер (за филот)

100 гр шеќер во прав (за филот)

6 гр какао (за филот)

Начин на подготовка:

Измешајте ги кексите, оревите и шеќерот во прав во подлабок сад. Нескафето растворете го во водата и додадете го во смесата. Мешајте убаво (со рака) се додека не се добие убава компактна маса.

Во друг сад со миксер изматете го путерот со шеќерот во прав и со какаото.

На рамна површина поставете парче пластична или алуминиумска фолија, а потоа врз неа распоредете ја масата за тестото во рамномерен слој дебел околу 0,5-1 см (по желба).

Врз тестото рамномерно распоредете го филот и со помош на фолијата завиткајте го ролатот. Ставете го во фрижидер да се олади барем 2-3 часа пред да го послужите.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:53
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2015 во 17:18

МИНИ СОЛЕНИ РОЛАТИ СО ТОПЕН КАШКАВАЛ

8

Ако сте страсен уживател на топен кашкавал, тогаш малите ролати од леб со топен кашкавал се идеален предлог за вас.

Потребни состојки:

  • 6 парчиња леб за тост
  • 1 лажица путер
  • 6 парчиња кашкавал

Подготовка:

Исечете ја кората од парчињата леб и натапкајте ги со чинија за да можете полесно да ги направите како мини ролат. На нив ставете ги парчињата кашкавал и направете мали ролати.

На претходно загреана тава ставете го путерот, почекајте да се растопи, а потоа ставете ги мини ролатите со кашкавал.

Пржете додека не се стопи кашкавалот внатре, а горниот слој од лебот не крцка.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:53
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2015 во 19:57

СОЧЕН „BOUNTY“ РОЛАТ

4

Ако сте љубители на кокос овој колач ќе ви ги разбуди сите сетила! Се приготвува за половина час, а сите кои ќе го пробаат ќе сакаат да го дознаат рецептот.

Потребни состојки:

  • 4 јајца
  • 160г шеќер
  • 90г брашно
  • 70г растопен путер
  • 30г какао

За фил:

  • 800мл млеко
  • 150г шеќер
  • 50г скробно брашно
  • 2 жолчки
  • 1 лажичка ванилин шеќер
  • 250г. путер
  • 250г. кокос

Подготовка:

Во еден сад ставете половина литар млеко, додадете шеќер и кокос и откако смесата ќе проврие, намалете ја температурата и варете уште 15 минути, па додадете го целиот путер и почекајте целосно да се растопи. Изматете ги жолчките, додадете го останатиот дел од млекото, ванилата и на крајот и брашното и прелијте ја оваа смеса во смесата со млеко и кокос и со постојано мешање варете додека не се згусне смесата. Откако ќе се излади на собна температура ставете ја смесата во фрижидер за да се зацврсти во текот на ноќта.

Одвојте ги белките од жолчките и изматете ги белките додавајќи шеќер малку по малку и откако ќе добиете сјајна смеса додадете ги и жолчките и матете со миксер додека состојките не се соединат. Додека матите додадете и претходно растопен путер. Измешајте ги брашното и какаото и постепено додавајте ги во смесата.

Израмнете го тестото и печете на 180 степени околу 15 минути или во зависност од јачината на вашата рерна. Откако тестото целосно ќе се олади треба внимателно да го одвоите и да го намачкате со фил. Замотајте го ролатот во фолија и почекајте целосно да се зацврсти (во фрижидер). Ролатот може да го прелиете со чоколадо по желба или кокос.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:53
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Статус: Офлајн
Поени: 13926
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Ноември.2015 во 12:19
,,,chekam vale da stavi od nejnite specijaliteti za nedelen ruchek,,, ,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2015 во 18:29

Dave’s Kitchen: Ролат со мак


Ви се јаде нешто благо, но сè уште не знаете што?  Еве една вкусна и лесна идеја за ролат со мак.  Дури и да немате навика да месите, ова е рецепт што лесно ќе можете да го приготвите во својата кујна.

Потребни состојки за тестото:

  • 150 мл. млеко
  • 100 гр. шеќер
  • 1 јајце
  • прстофат сол
  • 1 квасец
  • 100 гр. путер
  • 400 гр. брашно

Најпрво квасецот ставете го во чаша и посипете го со млекото за да стаса. Кога квасецот ќе нарасне, заедно со сите други состојки замесете меко тесто и оставете го да стаса најмалку 1 час или додека не го зголеми волуменот двојно. 

Потребни состојки за филот:

  • 150 мл. млеко
  • 100 гр. путер
  • 150 гр. шеќер
  • 250 гр. мак
  • 1 лаж. цимет

Сите состојки ставате ги во тенџере на оган да се сварат за да се згусне. Тргнете го на страна и додајте 2 лажици мед. 

Кога тестото ќе стаса, поделете го на два дела и секој дел формирајте го во правоаголна кора. Премачкајте ја секоја кора со филот и виткајте во ролат. 

Ставете ги двата ролата во тавче обложено со хартија да стасаат, премачкајте ги со 1 јајце и печете ги на 150 степени околу 50-тина минути или додека не добијат убава златно-кафена боја. 

Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB странаDave’s Kitchen.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2015 во 13:36

Вкусен солен ролат со кашкавал и шунка

Вкусен солен ролат со кашкавал и шунка



Потребни состојки:
  • 300 грама кашкавал
  • 200 грама крем сирење
  • 100 грама шунка
  • 50 грама кисели краставички
  • 50 грама црвени пиперки
Начин на подготовка:

На загреана фолија ставете го кашкавалот. Откако тој ќе се растопи обликувајте го како квадрат и премачкајте го со крем сирење. Изрендајте ја шунката, исечкајте ги краставичките и црвените пиперки на мали парчиња и потоа заедно додајте ги врз кашкавалот. За крај, вртете го кашкавалот сè додека не добиете ролат и оставете го да се олади.

 



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:52
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.