IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Проја
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Проја

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2015 во 22:56

ПРОЈА - ВКУС КОЈ ЌЕ ВЕ НАВРАТИ НА ДЕТСТВОТО


Потребни состојки:

–      4 јајца

–      2 дл јогурт

–      9 лажици пченкарно брашно

–      12 лажици обично бело брашно

–      пециво

–      100 мл масло

–      200 мл кисела вода

–      200 гр бело сирење

Подготовка:

Од јајцата, јогуртот, брашното, пецивото и киселата вода направете тесто малку погусто од она за палачинки. Потоа во него ставете го сирењето, па сипете го во плех кој го намастивте и го набрашнивте. Печете на 200 степени околу половина час.



Изменето од Valerija - 08.Мај.2018 во 21:03
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2015 во 22:51

Интегрална проја со семки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

4 шољи пченкарно брашно

3 шољи интегрално пченично брашно

½ шоља масло за готвење

Мала лажичка сода бикарбона

Кисела вода за замесување на тестото

Сечкани маслинки

300 г спанаќ

Семки (сусам, сончоглед, лен и семки од тиква)

По желба, козјо сирење

 

ПОДГОТОВКА:

Измешајте ги интегралното со пченкарното брашно заедно со зејтинот и содата. Тријте ја смесата меѓу раце за да пројата биде ровка и не се лепи.

Додадете ги сечканите маслинки, претходно издинстаниот и исечкан спанаќ и козјото сирење. Додадете кисела вода колку да се замеси тестото. Посипете ги семките одозгора врз пројата и ставете ја да се пече на температура од 200 степени Ц околу 30 минути или додека не порумени.



Изменето од Valerija - 14.Август.2015 во 22:52
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2015 во 21:35

                Потпечена палента

Подготовка

  1. На загреано масло пропржете го ситно исечканото лукче со малку рузмарин и буковец.
  2. Турете ја супата и киселото млеко, ставете малку мелен црн бибер и оставете го додека не проврие.
  3. Турете ја палентата постојано мешајќи, и гответе едно 2 минути. Треба да имате погуста мешавина.
  4. Пред вадење додадете ја и урдата и добро измешајте.
  5. Турете ја готовата палента во плех на намрсена фолија и фино распоредете ја по целата површина. Оставете ја да се излади добро, може да ја ставите 1-2 часа во фрижидер.
  6. Извадете ја палентата од калапот и исечете ја на коцкести или правоаголни парчиња. Наредете ги на намрсен плех и ставете ги да се печат во загреана рерна на 250 степени околу 30 минути, додека не добијат златно жолта боја.

Состојки

  • 500мл сварена коцка за супа (зеленчукова или кокошја)
  • 2 лажици кисело млеко
  • 2-3 лажици урда
  • 200гр палента
  • 2 чешниња лук
  • рузмарин
  • 1/2 лажичка буковец
  • мелен црн бибер
  • масло

Коментар

Интересна опција за грицки или појадок. Варијантава испадна многу повкусна од обична мрсна палента. Најинтересна е крцкавата кора која се добива со печењето. Не е лошо да се експериментира со попекување на парчињата на скара или тостер. Не ги пробавме со пиво, ама треба да се има предвид како одлично и лесно мезе. Исто така постои опција да се направи истото со обично пченкарно брашно со таа разлика што треба да варите едно 20 минути, и сигурно да додадете малку повеќе вода. Ние сигурно ќе пробаме и некоја друга варијанта со палента бидејќи е многу едноставна за подготовка, се друго се нијанси за збогатување на вкусот.



Изменето од Valerija - 14.Август.2015 во 21:40
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2015 во 19:06
Уффф...само што испробав еден рецепт за проја со кисело млеко и кисела вода  и можам да ви кажам дека рецептот е фантастичен,многу е ровка и вкусна.Претходно имав испробано неколку рецепти ,ама не бев задоволна,беа со премногу брашно,без кисело млеко и кисела вода ....и кога ќе гризнеш задавува.голема насмевка
Овој рецепт не го менувам!
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2015 во 18:46

СЛАТКА ПРОЈА

Состојки
  • 120 грама пченкарно брашно
  • 120 грама пченично брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 200 грама пченка од конзерва
  • 60 грама шеќер
  • 50 грама путер
  • 2 јајца
  • 2.5 децилитри млеко
  • 2 лажици кафеав шеќер

Подготовка

Во сад промешајте ги двата вида брашно и прашокот за пециво.

Додадете ја исцедената пченка, белиот шеќер, 40 грама стопен путер и изматените јајца. На крај додадете го млекото.

Сето ова матете го додека не добиете изедначено тесто.

Ставете го тестото во сад за печење кое предходно е премачкано со путер. На врвот посипете со кафеав шеќер. Ставете го во загреана рерна и печете 40 – 50 минути на температура од 180 степени.

Откако ќе го испечете, оставете го колачот да отстои во садот околу 5 минути, а потоа извадете го и поставете го на соодветна чинија.

Послужете го со омилениот мармалад.



Изменето од Valerija - 02.Декември.2017 во 19:37
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2015 во 18:38
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.