|
Ми треба рецепт за... |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | ||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зелник во современиот речник на готвачиве е нешто што е направено со две кори. Едната од горе едната од долу и краевите се спојуваат најчесто во онаков вртен дел и во пресек треба да изгледа ВАКА. Јас селски зелник од стари баби во село сум јадела правен од една кора долу, шест големи кори внатре. И на крај долната кора се превиткува навнатре. Некои наши домаќинки зелник ја викаат и вртената пита, некои зелник ја викаат и мрзливата пита. Во Бугарија тоа што го имам видено на име зелник го прават емил како што го кажа т.е слично на бурекот кора врз кора. Патем, зелников ти изгледа многу потпечено и тврдо за јадење. За бабите без заби како да не е, а демек они го правеле
Изменето од evangeline - 05.Јануари.2014 во 22:09 |
||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..fala ti Isuse(vivi) sto me nahrani,barem duhovno. ...a ova poslednovo ne e recept za zelnik.Zelnik e nesto drugo...koe moze samo da go vidime na slika. |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас не сукам, многу ретко е тоа. Правам зелник со кори кои што ги тегнам. Ќе замесиш тесто со пола кило брашно, коцка квасец (претходно стасан), мал филџан зејтин, една лажичка сол и прстофат шеќер. Тестото да ти е средно, ни меко ни тврдо. Ќе го оставиш 30-40 минути да стаса. Ќе го запржиш празот со малку масло и ако сакаш можеш да додадеш и ориз, јас никогаш не сум ставала ниту ќе ставам. Тестото ќе го поделиш на две или три топчиња (зависи на колку спратови сакаш да ја направиш, јас на две најчесто) и или ке го расукаш или ке го истегнеш колку што ти е тавата. И знаеш, ред тоа ред тоа. Ставаш да се пече и тоа е тоа. Ако сакаш можеш и вртена пита да направиш, тестото е исто само постапката е малку поинаква со корите.
|
||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
kompir mandja so pet casi voda ...toa e barem lesno
|
||
vivi
|
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
....da nahranam pet gladni usti,a imam samo eden kompir od 215g.nelupen,cekam recept da ne se zae*am ako go izlupam.
pobrzajte. |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne e toa toa....sakam so testo, kori domasni
|
||
vivi
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
|
Купи си готови бутер кори и не се замарај со месење тесто . Празници се . Немој да бидеш врзана во кујната како слугинка .
|
||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
kako do korite Emil...ne gotovi...i ne treba magdonos kolku sto znam jas
i kakva gazirana voda...ne prasuvam za gibanica Изменето од vivi1 - 05.Јануари.2014 во 14:56 |
||
vivi
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
|
Празот го сечеш на ситно и го динсташ во 100 милилитро зејтин . Кога почне да станува златист додаваш сол , бибер , магданоз исечен на ситно .
Корите за зелникот ги ставаш во намрсено тавче и ги попрскувааш со газирана вода и дел од празот . И така додека ја наполниш тавата . Најодгоре намачкувааш корите со путер и вода и печеш во рерна до готовност на 2оо градуси . п.с. Кога го издинсташ празот може да додадеш ако сакаш урда или сирење .
|
||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
aj sega ve molam recept za ZELNIK....
onoj so praz, kako sto go pravele nasite babi |
||
vivi
|
||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pa 3-4 tegli dosta mi se...
|
||
vivi
|
||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не ме плаши, немој да си измешала
Во едни тегли едно, во други друго. Ќе пишам после еден начин на кој ги подготвувавме, мислам пред три години. Само да побарам во тетратка. За да ти кажам точно количински колку треба.
|
||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ke pomesam ....
ne dolzi se e jasno
|
||
vivi
|
||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не мислев на пиперки, туку општо.
Дали си подразмислила зошто ајварот на пример се собира топол и не се потпекуваат теглите а совршено се затвараат. И зошто овие ладниве собирања бараат да се "потпече" теглата. И да не должам многу, освен овие стави си и ајварки во тегла кога веќе ставаш. Прсти да излижеш!
|
||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |