IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пилешки специјалитети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пилешки специјалитети

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2016 во 21:24

ВКУСНО ПИЛЕШКО СО МАСЛИНКИ

Состојки:

4 лажици путер

4 лажици маслиново масло

6 парчиња пилешко (копани, крилца, наткопани)

1 кромид, ситно сечкан

5 чешниња лук, здробени

2-3 пиперки, сечкани на големи парчиња

500-600 г домати, излупени и исечкани

250 мл бело вино

сол, бибер

100 г неутрална хопла

300 г зелени маслинки

350 г варени тестенини

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 200 степени.

Во голема огноотпорна тава стопете го путерот со маслиновото масло на средно висока температура. Испржете ги парчињата пилешко од двете страни. Пренесете го пилешкото на чиста чинија.

Намалете ја температурата на средна. Во тавата додајте ги кромидот, лукот и пиперките. Промешајте и гответе неколку минути. Додајте ги доматите и гответе минута-две. Зачинете со сол и црн пипер. Прелејте го виното и промешајте.

Претурете ја смесата во тава за печење, додајте ги и пилешките парчиња во неа, покријте ја со капак и ставете ја во рерна 45 минути.

Извадете ја тавата од рерна и тргнете го капакот. Додајте ги зелените маслинки (цели) и хоплата (попрскајте ја рамномерно одозгора). Покријте ја со капакот и протресете ја тавата за да се измеша хоплата. Вратете ја во рерна уште 15-20 минути за да згусне сосот. Извадете ја од рерната и чувајте ја покриена сè до послужувањето.

Ставете ги сварените тестенини во голем сад за послужување. Врз тестенините наредете ги парчињата пилешко, а потоа врз нив прелејте го сосот. По желба, може да украсите со сечкан свеж магдонос и рендан пармезан.



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:26
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2016 во 21:48

Бајадера од пилешко месо

Пикантно јадење од пилешко бело месо и сув врат се одлична комбинација за послужување во посебни прилики…

Состојки:

  • 2 големи парчиња пилешко бело месо
  • 200 грама димен сув врат
  • 150 грама тост кашкавал
  • 3 јајца
  • 200 милилитри павлака
  • Сенф
  • 2-3 чешниња лук
  • Бибер

Подготовка:

Белото месо одвојте го од коската, исечете го на шницли и исчукајте го.

Сувиот врат исечете го на тенки листови. Огноотпорниот сад премачкајте го масло.

Наредете ред бело месо, ставете бибер и премачкајте го со сенф и ставете малку ситно сецкан лук. Потоа наредете врат, а врз него кашкавал, посолете и ставете бибер по желба.

Изматете ги јајцата и павлаката и прелијте преку месото. Печете околу саат време на 220 степени.

Оставете добро да се излади па сечете на коцки или правоаголници.

И тоа е тоа, веруваме дека ќе ги импресионирате гостите со ова вкусно предјадење.



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:25
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2016 во 08:45

ПОТПЕЧЕНО ПИЛЕШКО СО ЗЕЛЕНЧУК

Станува збор за мошне лесен и економичен рецепт за потпечено пилешко со зеленчук. За подготовка на ова јадење за четири лица ќе ви биде потребно околу 1 час.

Состојки:

  • 1 поголема главица кромид, ситно исечкана
  • 300 грама млади компири, исечени на тенки кругчиња
  • 2 црвени пиперки, исечени на поголеми парчиња
  • 2 поголеми парчиња праз исечени на половина, па ситно исечкани
  • 4-6 пилешки копани
  • 3 лажици масло за јадење
  • Сол, бибер

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени, или на 160 доколку печете со вентилатор.

Ставете ги пилешкото месо и зеленчукот во тавче претходно премачкано со масло и добро распоредете ги. Зеленчукот треба да биде долу, а месото на врвот. Зачинете со сол и бибер по вкус.

Печете околу 45 минути, додека пилешкото месо не добие златна боја, а зеленчукот не омекне и не почне да се карамелизира. Поделете на 4 порции и сервирајте додека е топло.



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:29
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2016 во 13:17
Пиле во маринада

Дали постои некој којшто не го сака пилешкото месо? Па уште и кога ќе се подготви на малку поинаков начин?

За да подготвите вакво сочно пиле потребна ви е само добра маринада којашто ќе ја подготвите од состојки коишто ќе ги пронајдете во продавниците за здрава храна и во маркетите. Значи, ништо тешко, а сепак несекојдневно. Па, да започнеме со подготовката.

Потребно е:

 Едно пиле
 За маринада: 6 кажици зелена кари паста, 4 лажици рибин сос, 1 кажица сок од лимета, 1 лажица кафеав шеќер.
Измешајте ги сите состојки, а пилето засечете го на неколку места поради маринирање, а во него вметнете ја преполовената лимета. Ставете го во тефлонско тавче и добро премачкајте од сите страни со маринадата. Прекријте го пилето и оставете го да остои три часа. Потоа отстранете ја алуминиумската фолија, насолете и набиберете од сите страни, прекријте со алуминиумска фолија и печете малку повеќе од еден час на 180 степени Целзиусови. 

Пред крајот, тргнете ја фолијата и печете уште половина час.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:28
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2016 во 20:49

Звучи многу вкусно: Пилешки ролни со печурки и сланина


Се мислите што да приготвите за ручек? Ние ви предлагаме одлични вкусни ролни со пилешко месо, печурки и сланина, кои може да ги комбинирате со компир и салата.


Потребни состојки:

  • путер
  • 1 црвен кромид
  • 250гр печурки
  • ½ лажичка сол
  • ½ лажичка мелен црн бибер
  • 500гр бело пилешко месо
  • 2 шолји пармезан
  • 24 парчиња тенко сечена сланина
  • 12 парчиња тенко сечена шунка

Начин на подготовка:

- Загрејте ја рерната на 190°С.

- Загрејте го путерот во тава и испржете го ситно исечканиот кромид со печурките. Зачинете со сол и црн бибер и пржете околу 5 минути.

- Исчукајте ги парчињата месо и ставете ја шунката, три лажици од печурките и потоа малку пармезан.

- Завиткајте ги ролните со помош на две парчиња сланина. Зацврстете ги со чачкалици и печете околу 35 минути.

Пријатен апетит!



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:29
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2016 во 09:59

Сочен и брз ручек: Пилешко филе ала италијана


Италија и нејзината кујна отсекогаш биле инспирација за многу рецепти кои на некој начин се обидуваат да вметнат дел од класичните италијански тајни.

Pilesko-file-ala-italiana-01

Ова е токму таков рецепт во кој пилешкото филе декорирано со боите на Италија (и секако препознатливите италијански производи) ќе бидат одлична идеја за вашиот ручек.

Одличниот вкус ќе биде главната причина што овој рецепт ќе ви стане омилен, а брзата подготовка и минималниот труд се нешто кое дополнително ќе ве натера да го засакате.

Потребни состојки:

  • Пилешко филе
  • Моцарела
  • Домати
  • Босилек
  • Павлака за готвење
  • Песто сос
  • Сол и црн бибер

Подготовка:

1. Засечете го пилешкото филе на повеќе места.

pilesko-file-ala-italiana-1.jpg

2. Во секој засек ставете парче моцарела, домат и босилек.

pilesko-file-ala-italiana-2.jpg

3. Вака подготвеното филе ставете го во сад за печење и зачинете го со сол и црн бибер.

pilesko-file-ala-italiana-3.jpg

4. Прелејте со павлака за готвење и додадете малку песто.

pilesko-file-ala-italiana-4.jpg

5. Печете 30 минути на температура од 180°C. 

pilesko-file-ala-italiana-5.jpg



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:26
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2016 во 08:53

Печено пилешко со домати, маслинки и фета

  • Време на подготовка: 1 час / ќе послужите: 4 
  • 8 пилешки батачиња
  • 3 супени лажички маслиново масло
  • 1 грст шери домати, пресечени на половина
  • ½ чаша маслинк
  • 6 кромитчиња средна големина, излупени и исечени на половина
  • 3 ливчиња мајчина душица
  • сол и бибер
  • свежи ливчиња од нане
  • изгмечено фета сирење

Чекор 1

Загрејте ја рерната на 200 степени. Искомбинирајте ги пилешките батаци, маслиновото масло, доматите, кромотчињата и мајчината душица во голем сад.Попрскајте ги со сол и бибер. Префрлете ја смесата на пекарска хартија во садот за печење, во еден слој. Печете на 165 степени, 35 до 40 минути.

Чекор 2

Извадете ги пилешките батаци, ставете ги во сад за сервирање и покријте ги со фолија. Вратете го зеленчукот во рерната и печете го додека не добие златна боја, што значи печете ги уште 10-тина минути. Со сосот и зеленчукот од садот за печење прелијте го пилешкото, додадете сол и бибер. Гарнирајте со фета сирење.

 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2016 во 08:52

Вкусно пилешко со прелив од фета сирење

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 4 пилешки гради исчистени од кожата и коските

* маслиново масло

* сол

* бибер

* 1 лажица путер

* 4 лажици сенаменско брашно

* 1 конзерва кондензирано млеко

* 1 чаша фета сирење

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Загрејте ја тавата на умерен оган. Намачкајте ги пилешките гради со маслиново масло. Ставете сол и бибер. Додадете го место во тавата кога ќе биде врела. Печете 4-5 минути од двете страни, додека добро не поцрвенат. Отстранете ги од огнот и одржувајте го месото топло. Истопете го путерот на умерен оган. Додадете го брашното и постојано мешајте 1 минута. Постепено додавајте го млекото. Крчакјте 5-7 минути додека не се згусне, повремено мешајќи. Додадете го сирењето и мешајте додека не се стопи. Со лажица полиете го пилешкото со подготвениот сос.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2016 во 15:46

Лесно и во едно тавче: Пилешко со сусам


Лесно, брзо за подготвување, здраво и вкусно. Јадење полно со протеини и витамини, а сето тоа во едно тавче. За подготвувањето ви е потребно  едно поголемо тавче (ако немате вок тава), а остатокот од состојките можете да ги погледнете подолу.

Состојки:

  • 1 килограм пилешки гради
  • ½ лажица сол
  • ½ лажица црн пипер
  • 3 лажици брашно
  • 2 лажици масло од сусам
  • 1 лажица маслиново масло
  • 2 чешниња лук (ситно сечкан)

  • 1 лажица соја сос
  • 1 лажица кафеав шеќер
  • 1 лажица оцет
  • 60 грама пилешка супа (само течноста)
  • 2-3 лажици сусам
  • 100 грама обарена зелена боранија

    Подготовка:



Во подлабок сад измешајте ја супата, шеќерот, маслото од сусам, лукот, сојата и оцетот и оставете ја смесата на страна. На рингла загрејте го добро тавчето, а пилешкото исечено на коцки со големина од околу 2 сантиметри посипете го со брашно. Добро промешајте за сите парчиња да се обвитаат со брашно па посолете ги и ставете им црн пипер. Печете на масло додека не добијат златна боја од сите страни. Во тавчето додадете ја смесата која ја зачувавте и ја ставивте на страна.

Промешајте и намалете ја троплината на ринглата, па покријте го тавчето со капак и оставете 5 минути да се издинса. По 5 минути вклучете ја рерната на 180 степени целзиусови и ставете ја смесата во тавчето да се испече околу 20 минути, додека не испари речиси целата течност. 

На крајот додадете обарена боранија и печете уште додатни 5 минути. Послужете топло.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2016 во 18:01

ТЕРИЈАКИ ПИЛЕШКО


Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
25 мин.

Вкупно време:
35 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 500гр. пилешко бело месо, исецкано на коцки од околу 3см.
  • 1 лажица масло
  • 300гр. ориз
  • 2 чили пиперчиња, исецкани без семе
  • 1 морков, изрендан
  • 100гр. зелка, ситно исецкана

Теријаки маринада

  • 20мл. соја сос
  • 20мл. вода
  • 10гр. шеќер
  • 1 лажица Ворчестер сос
  • 1 лажичка оцет
  • 1 лажица масло
  • 1/4 лажичка лук (зачин)
  • 1/4 лажичка ѓумбир

Подготовка

За да ја приготвите маринадата сите состојки добро измешајте ги до длабок сад. Потребно е да мешате додека да се растопи шеќерот.
Потоа во еден сад измешајте го пилешкото со маринадата во стаклен или керамички сад. Покријте го садот и оставете го во фрижидер 30 минути.
Загрејте масло во голема тава на силен оган. Извадете го пилешкото од садот но зачувајте ја маринадата. Пржете го пилешкото околу 3 минути за да добие златно жолта боја. Потоа префрлете го во чинија.
Во тавата додадете го оризот. Додадете ја останатата маринада и 2 1/2 чаши вода. Оставете го да зоврие. Потоа намалете ја јачината на ринглата и додадете го во оризот пилешкото и чили пиперчето. Гответе го 15 минути со покриен капак додека да се зготви месото. Потоа додадете го морковот и зелката. Гответе го оризот со месо уште 2-3 минути додека да омекне зеленчукот.
Послужете го веднаш. На здравје!



Изменето од Valerija - 22.Февруари.2016 во 18:01
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2016 во 12:05

Пилешки стек на нов начин - полнет со спанаќ и кашкавал


Ако сте љубители на пилешко месо, но веќе ви е здосадено класичното подготвување на ова месо, ви нудиме интересен рецепт кој сигурно ќе ви се допадне.

pileshki-stek-na-nov-nacin-polnet-so-spanakj-i-kashkaval-001.jpg

Вкусен, здрав, лесен и брз со еден збор идеален за брз ручек кога ќе се вратите од работа и сакате да го изненадите партнерот со нешто убаво и здраво.

Потребни состојки:

  • Масло
  • 50g свеж спанаќ
  • 50g сирење рикота
  • 2 парчиња пилешки гради
  • 20g кашкавал чедар
  • Црвен пипер
  • Сол
  • Бибер


Подготовка:

Пропржете го спанаќот на малку масло околу 2-3 минути додека целосно не омекне. Додадете ја рикотата и гответе уште 30-60 секунди. Тргнете го настрана и оставете да се олади.

Направете засеци на пилешките гради на растојание од околу 1cm. Наполнете ги засеците со смесата од спанаќ и рикота. Зачинете го пилешкото со сол и бибер.

Изрендајте го чедарот и ставете го врз пилешките гради. Наросете со црвена пипер за да добие боја и посебен вкус.

Печете во претходно загреана рерна околу 25-30 минути на температура од 200 степени. Јадењето е готово кога кашкавалот ќе се стопи, а течностите ќе испарат.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2016 во 16:01

Панирани пилешки медаљони


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 500гр. пилешко бело месо (исецкано на коцки)

* 2 јајца

* 150гр. презла

* 100гр. пармезан

* сол и бибер

* 100гр. пченкарно брашно

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Исецканите коцкички пилешко тркалајте ги во пченкарно брашно, потоа презла, јајце, па сол и бибер. На крајот тркалајте ги во рендан пармезан. Ставете хартија за печење на една тава и загрејте ја рерната на 200 степени. Наредете ги коцките пилешко и печете ги во рерна половина час или додека не добијат убава златна боја.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2015 во 17:14
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2015 во 21:19

Пилешко со печурки


Се прашувате ли што да зготвите денес? Ви го предлагаме овој рецепт



Подготовка

Измешајте го брашното со солта и црниот пипер. Пилешките гради истолчете ги и откако ќе ги извалкате во смесата со брашно, пржете на загреан зејтин додека не поруменат. Откако се готови извадете ги од тавата на страна. Во тавата каде го пржевте пилешкото, додадете го сосот од домати и мешајте додека да се загрее. Потоа додадете ги исечканите печурки и оставете да се вари на тивок оган околу 10 тина минути. Потоа вратете ги и пилешките гради во сосот и прелијте ги со него. Оставете така покриено на тивок оган уште 10 минути. Пред крај додадете свежо исецкан магданос и сервирајте.

Време на подготовка од: 45
Време на подготовка до: 60
Број на лица: 5
Kомплицираност: 3

Состав

1. 4 пилешки гради
2. 100гр брашно
3. 1 лажичка сол
4. црн пипер пола лажичка
5. околу 300 гр печурки
6. маслиново масло
7. 200 гр сос од домати
8. свежо сецкан магдонос

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.