|
Форум во живо: Дали еволуцијата е научно издржана? |
Внеси реплика | страница <1234 11> |
Автор | |||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Amin! |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Би ја парафразирал следнава изјава на Џорџ Вол:
„Некои увидуваат дека теориите се невозможни но продолжуваат да веруваат: Ние мораме да веруваме во невозможното, а тоа е дека животот настанал случајно, спонтано или со предумисла, од бог.“ Ова е само еден дел, една област од смислата на мојот потпис.
Не би се соглсил дека станува збор за некакво наметнување. Барем јас така настапувам со изнесувањето на своите видувања за нештата. Тој збор наметнување го сфаќам како начин на присилување. А овде мислам дека нема никаква присила од никого. И да сакам да го наметнам моето убедување, посебно преку овој медиум, тоа едноставно не е можно. Значи, овие дискусии треба да се сфатат како спротивставувања на два концепта по однос на едно нешто (настанување на животот), поткрепено со соодветни докази (доколку ги има) и со свои размислувања и логички заклучоци, но тоа никако не треба да се сфати како нечие наметнување. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Abe vidi, fakt e deka se zabeguva, i to avo smisla sto sekoj se trudi da svoeto veruvanje koe moze da ne e tocno saka po sekoja cena da mu go nametne na onoj koj isto taka ima mislenje koe mozebi ne e tocno. Toa nametnuvanje na mislenja ne e ubavo. Veruvaj si vo shto si veruvash i toa pretstavi go kako svoj stav, a ne kako povik nekoi da se razbudat, da se osvestat i sto jas znam se kakva retotika se koristi. No, kako sto kaza ti ludjeto nekogash se preokupirani so nekoi raboti mislejci deka toa gi pravi povazni i pomudri od dugite. |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
za razlika od onie,..ovie drugive ne mu mislat bash sekojdnevno, od kade i zoshto nastanale,
.......na onie na svojata verba im e posveten zivotot , za razlika od drugive , koishto nea ja iskazuvaat incidentno...t.e...ako gi ''chepnesh'' za toa, ...shto e golema razlika. |
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Seto ovaa sto diskutirame se sveduva na veruvanje, verba vo toa deka sum del na Bozenstven plan ili pak verba deka sum del od proces vo prirodata koja pak samata pak moze da e del od Bozestven plan.
Taka da sekoj ima pravo da veruva vo onaa sto toj misli deka e ispravno. |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
...kolku ubavo shtio ni kaza kako ne bilo...ili ne e,
...ajde , sega kazi ni ,...kako bilo ...i kako e, vsushnost! ...samo,.. neka bide , barem malkucka, pomalku imaginativno,.... od ''prikaznata'' za konjot. |
|||
|||
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Blagoj_s, iako jas veruvam deka Bog ja sozdal zemjata, sepak seto ova shto go naveduvash ne se dokazi, tuku se mislenja na lugje, situacii i nastani za koi covekot nema logicno ili naucno mislenje i slicno. Dokazuvanjeto e licna rabota na poedinecot koja covecki go narukuvame vera. Ateistite VERUVAAT vo svoite "fakti" isto kolku shto vernicite VERUVAAT vo svoite "fakti". Nitu ednite nitu drugite nemaat FAKTI koj ke go dokazat Boga KAKOV SHTO E. Samo vidi gi religioznite denominacii i nivnite mislenja za Boga i ke vidish kolku nivnite veruvanja se razlicni, pa duri i kontradiktorni. Zarem Bog se definira na coveckite mislenja i e kontradiktoren na sebe? Site zboruvaat za EDEN IST BOG, no razlicno go narekuvaat, definiraat i oblikuvaat po svoja zelba. Neshto ne e vo red so coveckoto definiranje na Boga. Изменето од sk - 01.Април.2011 во 15:17 |
|||
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ЕБОЛУЦИЈА
• Што претставува еволуцијата ? • Кои се нејзините докази ? Уште со објавувањето на книгата „Потеклото на видовите” во 1859 година теоријата предизвикала несогласување дури и помеѓу врвни еволуциони научници. Денес тој спор продолжува со посилен интензитет. Еволуција: Според оваа теорија првиот жив организам се развил од нежива материја. Како растел и се развивал преминувал во друг вид на живо суштество. Овој вид се развивал и преминаувал во трет вид, и така со текот на времето се оформиле сите видови на оваа планета заедно со човекот. На прв поглед посебно за оној кој не испитал подлабоко,оваа приказна изгледа убедливо и логично. Но дали е тоа така? Теодосијус Добжански, еден од водечките еволуционисти во својата книга „Човештвото кое еволуира”напишал: Во Дарвиново време еволуцијата била хипотеза, денес таа е докажана. Карл Сеган писателот на бестселерот „Космос” изјавува: Еволуцијата е факт а не теорија. Некои увидуваат дека теоријата е невозможна но продолжуваат да веруваат: Ние мораме да веруваме во невозможното, а тоа е дека животот настанал случајно, спонтано – Џорџ Вол, нобеловец од Харвард. Доколку еволуцијата е факт, фосилниот доказ сигурно би открил постепено менување од еден вид живот во друг. Ако еволуцијата се случила, треба да очекуваме континуирани серии од фосилни организми, почнувајќи од простите до сите посложени денешни живи форми. Ископаните фосили од разни слоеви на земјата се оформени видови, без трага од било каков преоден облик. Ќе споменеме неколку работи кои се користат за подршка на еволуцијата. Човечкиот ембрион: Во одредена фаза на развој на човечкиот ембрион тој покажува особини на пониските облици на живот од кој настанал. Според Дарвин, сличноста на ембрионите во најраниот стадиум, обезбедува доказ за заедничкото потекло. Германскиот научник Ернст Хекел преку цртеж на два ембриона, еден човечки а друг животински, укажувал на нивната сличност. Посочувајќи на отвори за шкрги како доказ дека рибите се наши предци. Долг период се наоѓале овие слики во учебниците по биологија. Но денес се знае: Хекел користел преправени цртежи и неточни податоци. Она што се мислело дека се шкрги, всушност се анатомски делови на човекот од кои настануваат органите на средното уво и некои други ткива. Во денешната еволуционистичка литература доказот од ембриологија не се спомнува. »Еволуцијата денес има помалку докази од минатото«. Мутации; винска мушичка: При експериментирање со вински мушички се забележани нови промени кај нив. Меѓутоа примерите се главно дегенеративни, наместо прогресивни, покажувајќи губиток на крилја, очи и др. Мутираните типови се инфериорни во однос на нормалните, и обично не преживуваат во природа. Мутациите не создаваат нови видови, туку промени во веќе постоечкиот вид. Мутациите кај мушичките создаваат повторно мушички. »Еволуцијата ја нема на видик.« Археоптерикс: Преоден облик од влекач во птица е често спомнуван пример. Поради тоа што поседувал канџи на крилјата и заби во клунот. Но и денес некои птици имаат канџи на крилјата но никој не тврди дека се преоден облик. Со реконструкција на археоптериксот е утврдено дека поседува совршена конструкција за летање и аеродинамичност. Палеонтолозите се сложуваат дека тој не е предок на современите птици. Настанокот на коњот: Се претпоставува дека еден мал глодар сличен на зајакот постепено преминал во денешниот коњ. За ова е потребна голема имагинација за да се прифати бидејќи не постојат никакви докази. Првобитнот приказ за еволуцијата на коњот во Американскиот природонаучен музеј тргнат е од очите на јавноста. Истражувачите ги разгледуваат новите идеи за еволуција на коњот. Хомо Сапиенс: Тој е еден од повеќето замислени човекови предци. Повеќе за нив види под„ Човеколики Мајмун” а овде само ќе потврдиме: НЕ ПОСТОИ НИКАКОВ ФОСИЛЕН ДОКАЗ Овде спомнавме само неколку од повеќето измислици за подршка на еволуцијата. Теоријата на еволуцијата е пример на парадигма која опстојува и покрај недоволно докази за нејзино постоење. Таа навлегува не само во училиштата, туку и во разни други полиња. Книги, статии во списанија, филмови и ТВ програми ја прикажуваат како утврден факт. »И ќе ја познаете вистината и вистината ќе ве ослободи.«(Јован 8.32) Изменето од Blagoj_s - 01.Април.2011 во 12:01 |
|||
www.myspace.com/sblagoj
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не, не е до мравката. До нас е! Кој ни’ е крив што ние не можеме да ја разбереме мравката!
Е па така де! Па токму тоа цело време го зборувам/е, дека теоријата за еволуцијата е теорија. Таа, низ повеќе можности, објаснувања ... се обидува да даде одговор за тоа како настанал животот. Но, дефинитивен цврст доказ сеуште нема. За разлика од нас еволуционистите, кои сме свесни за некои недоречености, празнини ... и, истите ги прифаќаме како реалност, теистите имаат доказ/и за нивното тврдење дека бог го создал животот (се разбира и се друго) и дека дури до сега и го изнеле
само што ние (поточно јас) го немам/е забележано. Р.Ѕ. Ев, пријателе. Навистина неможев да го пронајдам таков материјален доказ за вашето тврдење (учење) за создателот. Значи, кога велам материјален доказ, мислам на ист доказ каков што вие (теистите) го барате од нас. Во спротивно, во најмала рака не би било фер, вие од нас да барате материјален доказ за еволуцијата, а ние да ви веруваме на збор или на тоа што некој го напишал пред илјадници години. Во овој контекст, се надевам дека наведувањето на ставовите на некои научници кои се обидуваат да ја побиваат еволуцијата не ги сметаш за материјален доказ. Ако е така, тогаш и тврдењата на други научници, кои се застапници на теоријата, би требало да се сметаат како релевантен доказ за нашето видување. Зборот ми е, еднаков аршин за/од двете страни. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ajde bree, ...ma , shto mi iznakaza...?!
|
|||
|||
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vistinata e deka lugjeto ne mozat da go dokazat postoenjeto na Boga. Jovan vo 4:24 veli
Бог е Дух, и кои Му се поклонуваат, треба да Му се поклонуваат во дух и вистина.” Telo kako shto e covekot ne moze da dokaze duhovni raboti. Moze da dozvoli toa telo da bide vodeno od duh i licno da bide osvedoceno ili ne - zavisi kakov duh vladee so toa telo. Shto lugjeto - ograniceni so grev - znaat za bezgreshen Bog? Toa e kako mravka da ti objasnuva postoenje na radijacija. Od druga strana, osnoven problem na Teorijata na Evolucijata e deka e se ushte TEORIJA. Koga ke stane DOKAZ za Evolucija, let me know. |
|||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I temata e dali evolucijata e naucno izdrzana.
Nekoi velat deka ne e. Nekoi velat deka e. |
|||
Give me your secrets
|||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
a jas pomislev citas knigi ...tuku stom takva bila rabotata, PEKI :), nemas gajle, si pravite muabeti so vrapicinajta i si skrabate po forumov ko ptici `itrici` -uuummmmniii tie ! Изменето од Marko sk - 30.Март.2011 во 19:16 |
|||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Eh, sega od kade doznavam, i mene mi shepna edno vrapche... Da mozheshe, se da se doznava, togash i za laboratorijata kje komentiravme... |
|||
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|||
Внеси реплика | страница <1234 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |