|
ЈЕХОВА-Јеховини Сведоци |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | ||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Hehehehehehe Majk za edno nesto nemaat prashanje odgovor.. Zvrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Dobar den . Dobra den nie sme Jeh..... More mrsh vo pi..d ma..rina, Dedo brgu daj pushkana pak onije sto vo 43 im gradea strazarski kuli na nacistite hahahahahahaa |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од Majkl - 01.Септември.2010 во 22:55 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I tie veruvaat, kako i nekoi drugi, deka Isus tokmu na niv im rekol da go shirat negovoto uchenje megju narodot.
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Моментално ги има околу 7 милиони низ светот. Годишно одржуваат помасовни предавања пропратени со песни и библијски драми, тоа го нарекуваат конгрес на јеховините сведоци. На тие манифестации честопати има и базени каде се одржуваат масовни крштевања на оние кои решаваат да станат сведоци на Јехова.
Јас лично не гледам некоја подблабока духовна смисла во учењето и сето тоа, но некому тоа му значи многу. Но навистина умеат да ми бидат досадни кога ќе дојдат наврата да ме „спасуваат„ за да задобијам вечен живот на „рајот на земјата„. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jehovini svedoci se religija, bez obzir kolku se popularni.
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Hmmmm sepak mislam deka se sekta koja ne e bas mnogu popularna medju narodot....
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од Majkl - 01.Септември.2010 во 00:27 |
||
Pejik
Сениор Регистриран: 13.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Земи корегирај се срамота е!
|
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Имам впечаток дека многумина веќе слушнале за оваа верска заедница но помал е бројот на оние кои се подетално информирани за нивните верувања. Слушнале најчесто преку нивната мисионерска дејност со проповедање од врата до врата и дистрибуција на нивните бесплатни списанија Разбудете се! и Стражарска Кула.
До 30-те год. од ХХ век се нарекувале себе си Истражувачи на Библијата. Истражувајќи ја Библијата дошле до заклучок дека Бог има лично име: Јехова односно Јахве. Бидејќи тие сведочат за божјото постоење и планови, се нарекуваат себе си: Јеховини сведоци. Накратко: - Библијата ја сметаат за реч Божја - Исус не бил распнат на крст туку на столб - единствен празник што го слават е Спомен за Исусовата смрт - одбиваат примање на крвни трансфузии но немаат ништо против современата медицина - не веруваат во задгробен живот ниту во постоење на душата но веруваат во телесно воскресение и вечен живот на праведниците(значи не само на Јеховини Сведоци). - 144000 воскреснати праведници(од многумината други) ќе бидат накнадно одбрани да бидат членови на Божјата влада на Небото заедно со Исус и Јехова. - не слават родендени - не обожаваат верски и политички статуи и слики - ги респектираат државните закони но не им искажуваат чест на знамиња, химни, грбови и сл. бидејќи честа му припаѓа само на Бога. - придаваат голема важност на тнр. библиски студии(проучување на тематски брошури, книги и статии од Стражарска Кула) и активното редовно мисионирање(честопати од врата до врата) бидејќи според нив тоа Бог го бара и е во интерес на сите луѓе за да се спасат т.е. ги дознаат условите за задобивање вечен телесен живот на Земјата откако грешниот свет ќе пропадне. - се собираат во тнр. Сали на Јеховиното Царство(нешто како конференциска дворана - немаат икони и сл.), во Скопје имаат во Радишани и во Стар Аеродром. - главното седиште и управа се наоѓа во Бруклин, Њу Јорк(САД). Тамошните старешини се меродавни за исправно толкување на Библијата. Во Р.Македонија се легално регистрирани како верска заедница а на овие простори проповедаат уште пред II-та светска војна. Ваква тема има и тука. Изменето од Majkl - 31.Август.2010 во 19:51 |
||
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
единствената информација за нив што ја имам е од оние трулине флаери што ми ги оставаат пред врата...
=.= |
||
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Луѓето во Македонија многу слабо се информирани за оваа религија. Според општо прифатената историја, таа религија започнува во 1870 година. Сепак сведоците веруваат дека Исус и апостолите верувале и поучувале исто како нив и дека тие исто така биле Јеховини сведоци. Така што ако ги прашаш сведоците, повеќето од нив веројатно ќе ти кажат дека тие потекнуваат од времето на Исус. |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
nove27
Група Регистриран: 07.Јули.2010 Статус: Офлајн Поени: 57 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Колку се лугево информирани за оваа религија и од кога потекнува?
|
||
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |