Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
KINGDAVID
Сениор
Solomon's father
Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 09.Август.2010 во 01:06 |
alf напиша:
Можеш ли за момент календарот да го замислиш како голем град,невидлив град во кој живеат сите луге на планетава.
Све што ќе правиш во твојот живот е само живеење според правилата во градот.
Ништо не можеш да направиш ако не знаеш колку е саат,кој ден сме ,кој месец.
Секој докумет има дата,превоз точно според возниот ред,банки и лихвари работат со време,произвоство на храна,сите тргуваат со времето.Пробај нешто да направиш,а времето да не е назначено.
Оди во банка кажи сакам кредит без да назначите време,
или побарај прехрамбен индустриски производ на кој нема датум на проивоство.
Трговците се збогатија од неа.
Блудница која седнала на лугето и не ги пушта.
ОТКРОВЕНИЕ НА ЈОВАН
Глава 17
18 А жената, која ја виде, е големиот град, кој царува над земните цареви.”
Размислувај за тоа што е прад твојте очи ќе видиш,не оди подалеку со мислите.
Подрав
|
Si zamisliv kako bi bilo da ziveam vo toj zamislen grad, toa bi bil vistinski haos. Nisto ne bi funkcioniralo, lugjeto bi bile izgubeni vo vremeto i prostorot... Vo red Alf, sekoj ima pravo na svoe mislenje i jas go pocituvam tvoeto iako ne se slozuvam so tebe . Pozdrav i sekoe dobro!
|
|
alf
Сениор
Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 09.Август.2010 во 00:59 |
Изменето од alf - 17.Септември.2011 во 14:20
|
|
KINGDAVID
Сениор
Solomon's father
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 09.Август.2010 во 00:26 |
alf напиша:
KINGDAVID напиша:
Sekako deka BOG ni gi dal Sonceto i Mesecinata za da mozeme da se orientirame vo vremeto.I samiot BOG upotrebuva merki za vreme , na pr. vo Biblijata pisuva precizno za mnogu lugje kolku godini ziveele, na pr. ima datumi koga pocnal i kolku vreme trael potopot , dadeno e vremeto i casot koga tocno koga ISUS umrel itn.Znam veruvas deka Biblijata e vdahnoveno Sveto Pismo od BOG . Sto mislis za gorenavedenite fakti?Pozdrav Alf! |
Според кој календар е тоа мерење на времето?
Што преставувало една година?
Немој буквално да ги свакаш работите напишани во библијата,ниту тогашните сваќања и изразувања дека одговараат со денешните.
На некој места денот преставува еден човечки живот или една генерација,на друго место војска,началници,свештеници преставува време-види 1Летописи 25,26,27
На друго место календарот е преставен како блудница –откровение 17
Но најубаво е опишано во псалма 71,
3 Горите нека им донесат мир на луѓето, и ритчињата - праведност,
4 Он ќе им суди на бедните меѓу луѓето, и ќе ги спаси синовите на сиромасите, а клеветникот ќе го понизи.
5 И ќе живеат, додека постои сонцето и месечината - од род во род.
6 И ќе слезе како дожд на ливада, како капки што наросуваат земја.
7 Во Негово време ќе зацари правда, и ќе има изобилен мир се додека не се одземе месечината
Од календарот сега што се употребува одземена е месечината т.с. само по сонцето е каледарот.
Поздрав |
Togasniot kalendar ne bil istiot se segasniot, toa e tocno. Imalo 12 meseci po 30 dena. No, sepak imalo kalendar i se broelo vremeto, toa sakav da kazam. A velis vo Otkrovenie 17 poglavje kalendarot e pretstaven kako bludnica? Kako samo li go protolkuva toa taka ? Bas bi sakal da znam
|
|
alf
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 09.Август.2010 во 00:19 |
|
|
KINGDAVID
Сениор
Solomon's father
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Август.2010 во 22:17 |
alf напиша:
KINGDAVID напиша:
Alf, dali znaes deka smetanjeto na vremeto ni e dadeno od BOG za orientacija?Eve vidi sto pisuva vo 1 Mojseeva 1 :14 , 15 : " Потоа рече Бог: "Нека се појават *светила на сводот небески, што ќе
ја осветлуваат замјата за да го делат денот од ноќта, и да бидат знаци и
за времињата, и за деновите и за годините;
и
нека светат на сводот небески, за да ја осветлуваат земјата!" И би така." Sto mislis za ova? Pozdrav i do tebe ! |
КИНГДАВИД, Поставени се две светила,според кое светило сега се мери времето?
Неможе да се двои сметањето едни по сонцето други по месечината,ако бог одредил по двете зошто не се практикува така.
Имаш прочитано за стапот на Мојсе кој се претвори во змија,на врачарите им ги проголта двете змии.Во една змија(синусоида,време) две змии.
Лугето се поделени едни за темнината и нејзиниот симбол месечината и други за светлината-сонцето,а бог не се двои тој ги создал двете да преставуваат една целина.
Е сега ти кажими ова време кое сега се употребува за сметање дадено е од бога?
Квиско прашува,горење наградува одговор е во шишето.
Поздрав
|
Sekako deka BOG ni gi dal Sonceto i Mesecinata za da mozeme da se orientirame vo vremeto. I samiot BOG upotrebuva merki za vreme , na pr. vo Biblijata pisuva precizno za mnogu lugje kolku godini ziveele, na pr. ima datumi koga pocnal i kolku vreme trael potopot , dadeno e vremeto i casot koga tocno koga ISUS umrel itn. Znam veruvas deka Biblijata e vdahnoveno Sveto Pismo od BOG . Sto mislis za gorenavedenite fakti? Pozdrav Alf!
|
|
alf
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Август.2010 во 14:01 |
|
|
Македон
Сениор
Caesar Constantinus
Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Август.2010 во 14:17 |
alf напиша:
Македон напиша:
Oва многу ме потсетува на она што го пропагирале и пробале да го сторат комунистите во Русија. Не го признаале бракот, не признавале наследство, трговија, па дури и пропагирале смрт на државата, сметајќи дека дошло таквото време. Праксата ги демантирала. Бракот како основа на семејството штом престанал да функционира, еднсотавните односи уредени денес почнале да создаваат огромни проблеми во однос на живеењето. Непостоењето на наследството го направило човекот целосно зависен од државата и посиромашен, зависејќи целосно само од работата. За смртта на државата да не говориме. Очекувајќи "старата и болна држава" да умре создадоа тоталитарна држава, која половина од своето население прати во логори, затвори или во смрт.
Ист ваков пример имаше во Романија, во времето на Николае и елена Чаушеску. Елена Чаушеску сметаше дека не треба да се прават анализи на крвта, па ги забрани истите, сметајќи дека тоа е некаква декаденција увезена од западните држави, каде "царувала" сидата. Резултатот од таа глупост беше неможност да се утврдат едноставни нарушувања во крвта, дијагностицирање на некои болести, чиј понатамошен третман зависи од тие анализи и секако, влошување на здравствената состојба на населението.
Такви нешта одамна се покажаа во пракса како нефункционални и треба да бидат препуштени онаму каде што и припаѓаат, на минатото и да останат засекогаш таму. |
Не преставувам нитуедна партија,религија,нација,здружение -споредбата не одговара.Од молец се исплашивте и вавки не соодветни споредби правите.
Можеби оправдано е да се плашиш под препоставка да еволуира духовно целото човештво ќе има ли потреба од правен субјект?
Научна фантастика нели,ништо не е невозможно ако се стремите во таа насока.
Немање вера или правничко резонирање,упкопајте се во ров и не се мрдајте.
Во врска со бракот погрешно имаш разбрано,не го негирам него посочувам дека првин треба да се созрее телесно и духоно за да се стапи во брак,но оној кој не може да си ги контролира емоциите е прелажан од истите и од убавината на женското тело,кое таа многу лукаво го користи.
Ако земеме две единки,машко и женско кое попрво ќе созрее за размножување.
Женското нели,а машкотот ако не е созреано духовно, жената може да го прелаже.Приказната за Адам и Ева.
|
Сосема погрешно си ме разбрал. Јас не те споредив тебе со сето тоа кое ти го напиша, само кажав дека пишувањата ми наликуваат на нештата ги посочив.
Јас воопшто не се плашам од духовна еволуција, ниту најмалку.
Во однос на исчезнување на правото, тоа не може да се случи, сепак, во стапување на луѓето во некакви односи, несомнено бараат некаква гаранција, која засега е правото. Сепак, во историјата нема пример на живеење во политичка заедница без некакви правила, освен во првобитното општество, но и таму постоеле правила, табу, забрани.
|
|
alf
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Август.2010 во 11:54 |
Изменето од alf - 17.Септември.2011 во 14:19
|
|
alf
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Август.2010 во 09:22 |
|
|
Македон
Сениор
Caesar Constantinus
Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Август.2010 во 01:24 |
alf напиша:
Се губи евиденција,матични броеви,кредити,картичи,историја нема да се запишува ништо бидејќи неможеш да ставиш дата на истото.
Како ќе контролираат???
Мислиш хаос ќе настане,дека ова е ставање некаков ред.
Ве сметаат за животни и затоа кафез ви направиле.Решетки низ кој ѕиркате кон небото и го повикувате вечниот,оној кој не мери време,оној кој едноставно постои.
Се разбира дека некој ќе рече дека тоа е уназадување на човекот враќање на селски начин на живот и тоа ми е сосема јасно.Но прашањето е дали ќе беше подобро човекот првин духовно да еволуора,па после ако смета дека му треба олеснителни работи во неговиот живот да се развива во науката,технологијата итн.
Сега имаме сосема различно развивање авиони,бродови,компјутери,атомски бомби итн,но духовно не е развиен,тоа ти е исто како на мало дете да си му дал даљинско од атомска бомба кога тогаш ќе го притисне и пак ќе дојде на она што го пишувам.Пак сељаци ќе станеме.
|
Oва многу ме потсетува на она што го пропагирале и пробале да го сторат комунистите во Русија. Не го признаале бракот, не признавале наследство, трговија, па дури и пропагирале смрт на државата, сметајќи дека дошло таквото време. Праксата ги демантирала. Бракот како основа на семејството штом престанал да функционира, еднсотавните односи уредени денес почнале да создаваат огромни проблеми во однос на живеењето. Непостоењето на наследството го направило човекот целосно зависен од државата и посиромашен, зависејќи целосно само од работата. За смртта на државата да не говориме. Очекувајќи "старата и болна држава" да умре создадоа тоталитарна држава, која половина од своето население прати во логори, затвори или во смрт.
Ист ваков пример имаше во Романија, во времето на Николае и елена Чаушеску. Елена Чаушеску сметаше дека не треба да се прават анализи на крвта, па ги забрани истите, сметајќи дека тоа е некаква декаденција увезена од западните држави, каде "царувала" сидата. Резултатот од таа глупост беше неможност да се утврдат едноставни нарушувања во крвта, дијагностицирање на некои болести, чиј понатамошен третман зависи од тие анализи и секако, влошување на здравствената состојба на населението.
Такви нешта одамна се покажаа во пракса како нефункционални и треба да бидат препуштени онаму каде што и припаѓаат, на минатото и да останат засекогаш таму.
|
|
KINGDAVID
Сениор
Solomon's father
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Август.2010 во 01:19 |
alf напиша:
KINGDAVID напиша:
Alf, sekoja pocit kon tebe, no pocudni tolkuvanja na Biblijata ne sum videl od tvoite. Prosto covek da se zacudi kako mislis za vremeto deka ne treba da postoi, za Dedo Mraz deka e Antihrist, kako i za brakot i za seksualnite odnosi.Se nadevam deka nema da se navredis sto bev iskren vo mojot post. Ne go sfakjaj toa kako licen napad vrz tebe, tuku samo kako moe licno mislenje , kako moj pogled od drug agol za temata. Sekoe dobro. Pozdrav! |
KINGDAVID Сосема оправдана е твојата реакција,во денешно време да го наречам модерно живеење сосема е нормално употребата на времето,славење на дедо мраз(нова година),а покасно во животот и сексот и бракот.
Све што гледаш дека сега постои во ова општество не би постоело ништо ако се прекине јавното сметање на времето.
Нема банки,нема телефони,нема авиони,нема прехрамбени производи едноставно све ќе застане,слично на тоа е ако снема струја.
И ако добро размислиш, да нема јавно сметање на времето нема да постои ниту една религија токму тоа што го раздвојува човекот,причинител за многу војни и страдања.
Нормално е дека на некого не му одговара да не постои времето,бидејќи се губи контролата на лугето,не ќе можат да контролираат ништо.
Се губи евиденција,матични броеви,кредити,картичи,историја нема да се запишува ништо бидејќи неможеш да ставиш дата на истото.
Како ќе контролираат???
Мислиш хаос ќе настане,дека ова е ставање некаков ред.
Ве сметаат за животни и затоа кафез ви направиле.Решетки низ кој ѕиркате кон небото и го повикувате вечниот,оној кој не мери време,оној кој едноставно постои.
Се разбира дека некој ќе рече дека тоа е уназадување на човекот враќање на селски начин на живот и тоа ми е сосема јасно.Но прашањето е дали ќе беше подобро човекот првин духовно да еволуора,па после ако смета дека му треба олеснителни работи во неговиот живот да се развива во науката,технологијата итн.
Сега имаме сосема различно развивање авиони,бродови,компјутери,атомски бомби итн,но духовно не е развиен,тоа ти е исто како на мало дете да си му дал даљинско од атомска бомба кога тогаш ќе го притисне и пак ќе дојде на она што го пишувам.Пак сељаци ќе станеме.
Што се однесува за сексот и бракот,дали можеш да ја контролираш онаа работа меѓу нозете ако пред тебе игра гола девојка?
Нормална работа ќе речеш,сосема природно е тоа, НЕ СИ ЖИВОТНО ти си ЧОВЕК.
Тој ќе завладее со твоето тело,со твојте мисли,па уште ако те допре девојката готово се губиш немаш контрола.
Како тогаш мислиш да раководиш со семејството со жената и со децата ако не можеш ти самиот да се контролираш?
Многу години ги истражуваш религиите,голема библиотека имаш,прошетан и начитан си,ме чуди како толку кратковид си.
Извини ме за мојата искреност,се надевам нема да се наљутиш.
Поздрав
|
Alf, dali znaes deka smetanjeto na vremeto ni e dadeno od BOG za orientacija? Eve vidi sto pisuva vo 1 Mojseeva 1 :14 , 15 : " Потоа рече Бог: "Нека се појават *светила на сводот небески, што ќе
ја осветлуваат замјата за да го делат денот од ноќта, и да бидат знаци и
за времињата, и за деновите и за годините;
и
нека светат на сводот небески, за да ја осветлуваат земјата!" И би така."
Sto mislis za ova? Pozdrav i do tebe !
|
|
alf
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 06.Август.2010 во 20:05 |
|
|
EvAngelos
Сениор
Doulos Evangelos
Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 06.Август.2010 во 13:11 |
Мислам дека тука воопшто не станува збор за толкување на Библијата, туку за некаков микс на библиски цитати со научно-фантастична поезија. Така што мислам дека не станува збор за поглед од друг агол, туку само за друг агол.
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
KINGDAVID
Сениор
Solomon's father
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 06.Август.2010 во 12:47 |
alf напиша:
Човекот созреа телесно,воден од својте емоции реши да ја земе за жена својата сакана.Со двајца сведоци едениод едната страна и другиот од другата страна, дадоа збор на верност додека смрта не ги раздели.Уште истата вечер опиен од љубовта и заслепен од убавото женско тело,мажот ја предаде власта на ѕверот со едно око,кој се надува и влезе во живеалиштето на безимениот човек.Не му беше доволно на зверот што пролеа невина крв ,тој дури и плукна во неговиот храм ,место од каде излегоа и мажот и жената.
Откако плукна го снема ѕверот иако постои.Ѕверот имаше смртна рана на главата која брзо му зарсна.
Кој може да војува против ѕверот?
После некое време,стомакот на жената порасна и кога дојде време да роди,таа згазна на главата на змијата(времето) ,роди безимен Човек кој ќе придобие нивните емоции и слуги ќе станат.На крајот Тој и имотот ќе им го земе и ќе ги закопа,прав и пепел под неговите нозе ќе станат .
Разумот се сокри при налетот на емоциите.
Што го прави човекот разумен?
Проповедник: 8:17 Го набљудувам целокупното Божјо дело: и навистина никој не може да го долови онаа што се збиднува под сонцето. Зашто колку и да се труди човек да го открие, никогаш не може да го открие. Па ни мудрецот не може да го открие тоа, иако мисли дека знае.
Ме интересира дали погледнувате од друг агол.Секој има свој поглед,кој е вашиот или рововски сте укопани во одбрана на вашата религија и верување?
|
Alf, sekoja pocit kon tebe, no pocudni tolkuvanja na Biblijata ne sum videl od tvoite. Prosto covek da se zacudi kako mislis za vremeto deka ne treba da postoi, za Dedo Mraz deka e Antihrist, kako i za brakot i za seksualnite odnosi. Se nadevam deka nema da se navredis sto bev iskren vo mojot post. Ne go sfakjaj toa kako licen napad vrz tebe, tuku samo kako moe licno mislenje , kako moj pogled od drug agol za temata. Sekoe dobro. Pozdrav!
|
|