IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Претрпен мозочен удар-Рехабилитација
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Претрпен мозочен удар-Рехабилитација

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2010 во 13:53
lele ....dobro koj go lechi ??
Tramadol e lek vo grupa na opijaten analgetik....
znaesh sho se opijati?? narkotichni sredstva??
anlgezija smiruvanje na bolka preku CNS(mozok)...
toj nema bolki ....ne bi trebalo ovaa dijagnoza da ima takva rabota....shto u stvari ke lechish so toa??
dosta e ,,umrtven,, mozokot funkcionalen ti ke go dokrajchis???lele ...
Vie treba da go ,,razbudite,, mozokot....
dajj pishi sho terapija celosno prima...shto ima paralizirano...t.e.koj funkcii mu se seushte dobri....
se misli na dvizhenje , govor , goltanje....dajj neshto popiplivo....
negata e na kraj kao rehabilitacija...daj pochetokot e biten na stabiliziranje na hemijata vo teeloto..
prvo nega se ide samo kaj rastenijata...   
Кон врв
piperka Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Јануари.2010
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај piperka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2010 во 12:11
Iskreno ne mi e poznato ke treba da se konsultiram i so doktor i po apteki ke prasam, fala ti na sugestiite, inace mu preporacaa tramadoli no smetam deka poveke mozat da mu nastetat otkolku da mu pomognat
подобро е да станеш човек отколку крал
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2010 во 11:27
off mori majko...
nema para sho mozhe da se plati na nekoj da go povratat pacientot....toa povratuvanje da recham rehabilitacija mozhat samo i samo domashnite koi ke imaat trpenie....
prvo neshto kako pochetok e stabiliziranje na shekerot...
kako osnoven prichinitel na ovaa situacija.....
posle se ide na drugi poremeteni parametri da recheme kr.pr.pritisok, holesterol,cirkulacija-krvna slika ...itn..
toa e shiroko pole .....oshtetuvanjeto veke e napraveno....
taka da ne treba da se zamoruvash shto znachi medicinski ..
sega treba da se gleda napred....
Vasolastine .... vazoprotektiv...
Instenon.....vazodilatator..
Cerebrolysin....psihostimulator.....
Aminalonum.....mozochen metaboliten stimulator....
dali od ova neshto ti e poznato vo negova terapija???
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај piperka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2010 во 10:34
Инаку се работи за 57 год. човек кој истовремено пати од дијабетис веќе со години. Интравенозно не може да прима инфузии, лекови итн. Да и јас имам слушнато за тој дом во Ѓорче мислам дека се вика "Сју Рајдер" но не им го знам бројот, и какви услови нудат ќе морам да се распрашам. За жал здсравствениот систем таков каков што е го остава обичниот граѓанин на милост на Господ, ако немаш пари да си платиш врвен третман во друга држава каде има комплетни установи ќе те ашкаат по ходници и ќе даваш пликови под рака само за да ти закажат преглед а за точна дијагноза додатно ќе мораш да се позајмиш за да подмитиш некој со "стручно мислење". Чест на исклучоци секаде има барем по еден човечен но не знам....се соочуваме со многу разочарувања и заглавуваме во лавиринтите на болниците и пропаѓаме во дупките на законот за здравсто. Тоа е тоа.
Само доколку не успеам да најдам институција, ме интересира дали има некој со слично искуство да ми каже како да обезбедиме најоптимални домашни услови и како блиските да се однесуваат со болниот. Барав по интернет али податоците се повторуваат има многу оскудни информации за оваа болест, претежно за симптоми, манифестација и превенција, а за рехабилитација многу многу малку... ако некој знае повеќе пишете
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2010 во 18:28
Teshko na negovite domashni...navistina mnogu losha situacija......
ne gi kazha godinite....ajj da recheme deka e postara osoba....
vo drzhavna institucija takva nega 24 chasovna  na zhalost nema da najdesh...
i dokolku na bilo koj nachin uspesh da ti go primat.....bidi siguren deka dodeka si prisuten ke trchat okolu nego...
a ke si otidesh ......go (bukvalno vrzuvaat) imobiliziraat i nikoj nema da go gleda do vashata sledna poseta...
zhalosno e...no toa  e vistinata i kolku da e bolna....
sluchajno pred nekoj den bev prisutna vo edna situacija....
da edna postara zhena ( dosta bogata so nasledstvo i koja seushte  ne go prepishala imotot) vo ista takva sostojba mislam duri polosha .....pred koma....
nejzinite najbliski rodnini da ne recham kerki ja odnele vo eden gerijatriski dom vo SK konkretno Gjorche Petrov....
tamu lezhat takvi pacienti koi im treba 24 h monitoring i nega......
toa e privatana kukja na tri sprata so po dvajca pacienti vo soba ...chisto i dosta solidni uslovi ima....
i shto e najvazhno lekarot doagja tamu i dr medicinski personal...
ako bash te interesira mozhe da se rasprasham za imeto i telefonite.....
veruvaj ne vnimavav na detalite.... oti odma me depremiraat ovie raboti....тага
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај piperka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2010 во 15:42
Ве молам за малку внимание!
Имам близок роднина кој претрпе мозочен удар по втор пат, ситуацијата е многу комплицирана бидејќи е во исто време и дијабетичар и лице со телесен инвалидитет, моментално се наоѓа во многу критична ситуација тешко се хранни и повремено губи контрола на остатокот од телесни функции, прима домашна терапија и нега.
Сепак барам институции во Македонија кои би можеле да му пружат комплетна нега и 24 часовна грижа и терапија, но не знам каде да најдам здравствена институција со болнички услови што истовремено ќе му пружаат грижа за сите проблеми кои ги има, без да не шетаат од едно одделение на друго од еден доктор кај друг, затоа што секое движење за него е стрес. Ве молам ако имате било каква информација за ова или за начин на третирање и рехабилитација во домашни услови на лица кои претрпеле мозочен удар ИТНО пишете.
Поздрав на сите што ќе прочитаат
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.