|
Жените на Мухамед |
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Автор | |
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da razjasnime samo edna rabota a toa e deka Ajsha mozebi se igrala so lutki no sigurno ne bila mazaena togash ako se zemat previd godinite na nejzinite sestri i seto toa se podredi so datumite na nekoi nastani od nejziniot zivot a i zivotot okolu nea se dodja do zaklucok deka taa konzumirala brak so Muhamed nekade na dvaesetgodisha vozrast.
A toa kolku zeni imal Muhamed i sto pravel so niv e negova rabota, toj sigurno ima ok opravduvanje za toa koe e podrzano od negovite vernici i ako na niv toa im e ok togash i na nas treba da ni e, doblesta nasha treba da bide vo prifacanje na nivnite veruvanja sto ne znaci deka se soglasuvame so niv, isto treba da bidie i od nivna strana taka da se ce bide ok.... |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
hanas
Нов член Регистриран: 26.Март.2011 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pred da kazes nesto dobro proveri :D |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вистината знае да заболи и да горчи, ама на еден верник не му прилегаат китнести, слаткоречиви а невистинити зборови.
Епа сеа, ние не измислуваме ништо, на крајот на краиштата сакаме само убава дискусија. Тоа не значи дека по дефолт сме непријатели на Исламот, туку дека некој нема храброст да погледне в очи на вистината. Бек ту д топик: Секако, една од многуте шокантни постапки на пророкот Мухамед е женидбата со жената на својот посвоен син Зеинеб. Зеинеб се се омажила за Зијад ослободен роб на неговата прва жена Кадија, кого Мухамед го посвојува. По некое време, оди Мухамед на гости кај Зијад кога тоа ја затекнува дома Зејнеб, без вел. Се возбудил и и дал некои комплименти. Кога се вратил мажот и, таа му пренела што и рекол свекоров. Зијад отишол кај татко му (Мухамед, нали) и му рекол дека ако веќе толку се напалил по Зејнеб, тој ќе се разведе од неа за да може Мухамед да ја земе. Но, Мухамед одбил и уште го охрабрил посинокот да остане со својата сопруга. Но по извесно време, Зијад сепак се разведува од Зејнеб и за чудо, баш тогаш Алах му наредува на Мухамед да се ожени со Зејнеб. Какво чудесно Божјо откровење и баш во вистинското време. Кај Аллах нема случајности Изменето од maria_magdalena - 05.Март.2010 во 21:29 |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кај муслиманите кога разговараат за исламот со немуслиманите забележувам(а сигурно и други ќе се согласат со мене)некоја доза на НЕКРИТИЧКО гледање на исламот.
значи повеќето муслимани просто се зачудени зашто им се смеат кога ги објаснуваат наводните научни чуда на коранот,па тоа колку бил убав коранот и неговата поезија и слично. И мене ми беше чудно што такви смешни аргументи користат за докажување на вистинитоста на исламот но послем кога ќе видам кави религиозни дебати има(и се дозволени) не ме ни чуди. Во исламските средини е рамно на БОГОХУЛИЕ да се анализира исламот критички. Па така младитe ревносни муслимани неспремни за дебата се шокирано кога парам- парче ќе им се напрат нивните "докази".Посебно кога цитираат БИБЛИЈА станува урнебесно забавно..од стилот- како је мохамед замишљао Хришчанство. Па послем не сме ги почитувале,сме ги исмевале и слично. Епа кога влагаш у верска дебата и то те како треба да бидеш спремен да слушаш нешто што не ти се свиѓа. Изменето од ahmar1 - 05.Март.2010 во 20:58 |
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Навистина? Па кој нормален родител би дозволил ќерката да се мажи на таа возраст? Па на тие години едно девојче уште не е ни во пубертет влезено. Види, селекцијата е секогаш присутна кај муслиманите. Си селектираат делови од Библијата: ќе го прифатам ова, но не и она, ова било вака, ама тоа не сакам да било онака... Па си селектираат дури и од к*ранот; повеќе муслимани ќе ти кажат дадат различни одговори на едно прашање. Мене не би ме чудело ништо. Ама ако велите дека на најверодостојниот не може да му се верува, ондак ни другите не заслужуваат нечија доверба. Изменето од Rita.MD - 05.Март.2010 во 17:53 |
|
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Епа според муслиманските толкувања Мухамед се женел за севап да направел, а јас убаво прашав што е со оние другите кои се на листата а не му биле жени, каков севап правел за нив? |
|
|
|
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Абе многу се бе марија!
Ако ништо друго го поштувам мухамед само за една работа а тоа е што можел на крај да искочи со толку жени. Ја со една мислам дека на моменти ќе се шекнам па камоли со двоцифрена бројка! |
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мојата замисла кога ја отворив темава не беше да се дискутира за Ајша, бар не само за неа. Иако за Ајша е дискутирано во повеќе наврати и повеќе теми, таа секако е неисцрпна тема поради контроверзноста на нејзините години и несогласувањата околу истите. Затоа го поставив списокот на жени со кои според дотичниот исламски теолог бил интимен Мухамед.
Сакав да разгледаме поедино, секоја од нив и да видиме по што биле посебни, зошто пратеникот Алахов ги одбрал токму нив, каква улога имале тие во животот на Мухамед но и поставување на основите на Исламот. Темата е можеби малку “женска“, но познато е дека “Жената го прави мажот и везир-и резил“ (исто како што и мажот може да ја направи жената и царица-и магарица) Значи сите жени на пророкот, мир и спас врз него |
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Rabotata e shto ima temi skoro za s'e i seshto... i za onie koi gi otvarash i ti, ama nikoj prvin ne proveruva vo arhiva da vidi dali e vekje govoreno za toa.
A ponekogash zatvorame ochi za da ima shto da diskutirame. Inaku kje izleze deka s'e e kazhano i nema potreba od natamoshni muabeti... |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koga postoi takva tema vo vrska so toa sto mora se edno isto da se poftoruva
|
|
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Odamna so eden clen od muslimanska veroispovest (efendija) diskutiravme i dojdovme do zaklucok deka:
Ajsha imala 18-21 godina koga prv pat go ima konzumirano brakot so Muhamed ... Isto taka se slozivme deka hadisite mora da se zemat so rezerva i da se vnimava na vremenskiot redosled na nastanite koi se opsiani vo niv i istite tie nastani da se proverat vo istorijata kade se naodjaat fakti za tocnoto vreme koga se slucile.. Nekade na forumov ja ima taa tema i tamu e se opisano. Znaci, tvrdenjeto deka Ajsha imala 9 godini koga konzumirala brak so Muhamed spored mene i efendija ne se tocni dojdovme do zaednicki zaklucok deka mora da imala pomedju 18-21 godina koga prv pat konzumirala brak ... |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Најверното нешто во исламот е к*ранот, и тука нема простор за одземи-додај Библиската тактика. Додека во Хадиската наука ниеден муслиман не тврди дека пренесувачите и пишувачите на хадисите биле 100% безгрешни. Напротив, забележани се многу апокрифни хадиси кои не кореспондираат со вистината, но за тоа си постојат критериуми во хадиската наука. Ако беше толку едноставно, немаше денес да имаат четири официјално признати правни школи во исламот, туку ќе беше само една. Од сега па натаму,треба да знаете дека се што се цитира од хадисите, треба да се подвргне на испитување од многу аспекти, а најбитниот од нив е да нема колизија со некој к*р'ански ајет. И конечно, за да немате забуни муслиманите имаат само ЕДНА света книга, таа е к*рАНОТ, не ХАДИСИТЕ.Треба да се прави и те како разлика помеѓу овие двете. Изменето од deshad - 02.Март.2010 во 12:44 |
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И двете нешта се битни, еве зошто Месинџер.
1. Годините на Ајша веројатно служат како репер на многу муслимани во светот па си даваат за право да венчаат малолетници, да не речам деца од по 9-10 години. 2. Ако Букхари паѓа во вода, ондак кое е значењето на Хадисите? Зар не е тогаш лицемерно селективното аплицирање на препораките дадени во истите? |
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za mene daleku pogolem problem e neverodostojnosta na Bukhari otkolku godinite na Ajsha.
Toa pokazhuva deka ne mozhe da mu se veruva na najverniot megju zapisnicharite. Od sega, pa natamu, s'e shto e citirano od nego treba da se zema so doza na rezerva, a ne kako "oche nash". |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |