![]() |
|
Падот на социјалистичкиот блок |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 9> |
Автор | ||||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
До некаде тоа е и вистина , но не целосна . Југето не беа задоволни од системот , од политиката , значи системот во секој случај ќе паднеше . Во Југославија замена за социјализмот стана национализмот , како идеологија , начин на живеење . Секој нека извлече закључок како е возможна таква трансвормација на идеолозите на комунизмот , од комунисти станаа националисти , потоа промотори на “ европските вредности “ : Европа без граници , заеднички безбедносен систем , скоро идентични закони , координирана надворешна политика , заедничка валута во заедница со Србија , Хрватска , Словенија , Бугарија и.т.н. Изменето од eptendosadno - 18.Јануари.2010 во 17:59 |
||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||
![]() |
||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||
Очигледно не ги читаш постовите пред да напишеш одговор, никој не кажа такво нешто, не знам од каде го измисли ова. Ајде цитирај да го видиме тој некој, што и како рекол за изборите. Да видиме каде ти тоа си го прочитал,јас никаде не сретнав такво нешто. |
||||
![]() |
||||
Zeksi71 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
|||
Interesno, se rasplamtuva bitkata.
Eden predlog do nekoi lugje. Ako tolku vi se dopagja socijalizmot imate i sega opcija, Severna Korea, Kuba, Vietnam. Pak ke kazam deka vo socijalizmot imase i dobri raboti, davani od drzavata na poedinci no cenata za tie "dobri" raboti ja plakavme togas ( nizok standard vo site segmenti )ja plakame i sega, a i vo idnina ke ja plakame. Nesto sto so decenii lezelo od osnovata na neekonomski parametri, normalno e deka ke ni trebaat najmalku uste tolku da go nadmineme toa. Nekoj rece deka na izbori ja imaat vlasta dobieno???????? Vistina zboris ili taka mislis ili se zezas. Daj boze da e poslednoto. Ima vreme, ke se smenat mislenjata na pogolemiot del od lugjeto vo pogled na socijalizmot, barem nestata se dvizat vo toj pravec. Aj kako za potsetuvanje sto znacese socijalizmot: 1. Cekanje vo red sekoe sabajle za leb i mleko 2. Prasak za perenje, zejtin, seker na bonovi, vo redovite celi familii, Vangel milicaecot odrzavase red i poredak vo redovite. 3. Bonovi za benzin, vozenje par - nepar. 4. Sekoj treti den restrikcii na struja, po 8 saata. Dovolno li e ova ili uste da redam. kako deca cekavme leto da dojde, i na zeleznicka gi molevme napalenite zapadnoevropjani koi odea na more da ni frlat po edna prazna limenka koka kola za da gi stavame molivite za vo skolo. Za razlika od zapadnite zemji, cenite bukvalno na se bea skoro duplo pogolemi, ( taka da ne drzi tezata deka socijalistite bile socijalno nastroeni sprema narodot ). Mnogu raboti ne mi teknuvaat vo momentot, ama za da ve potsetam vo ponatamosniot period ke vi pisuvam od vreme na vreme. Ako ste malku postari ili barem kolku mene sigurno se sekavate na pogore napisanoto. Ama ako ste od pomladata generacija, normalno e da gledate na eden propadnat sistem niz prizmata na rozovi ocila, vo koja edinstveni parametri ke bidat, "a be tatko mi mi kazuvase deka bilo poarno". Nikogas ama nikogas narodot da ne go iskusi povtorno zivotot koj sto go imase od 45 do skoro do 90 god. Vo nikakva smisla na zborot. |
||||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
||||
![]() |
||||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
|||
не Милорд, несакам ова да кажам
|
||||
![]() |
||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||
Да, 40 години. Дали со ова сакаш да ми кажеш дека смртта на Тито ја одигра главната улога при распадот на социјализмот во Југославија? |
||||
![]() |
||||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
|||
Милорд, да ти напомнам за Моисеj - колку време ги водеше лугето во пустината? 40 години? |
||||
![]() |
||||
|||
Да бе, говорам за Југославија, а во Југославија ( барем во СР Македонија ) првите слободни избори се одржаа во Ноември 1990 година, а тие избори беа плуралистички, немаше само една опција, туку повеќе. Токму на тие избори победија, барем во Македонија, националистите сепак најмногу пратеници имаа. Така чинам дека беше и во останатите југословенски републики. |
||||
![]() |
||||
|||
од каj факторот за падот може да е победникот на некви избори ![]() |
||||
![]() |
||||
|||
Па поправи ме,ама, каде не победија националистите? Изменето од Македон - 18.Јануари.2010 во 14:13 |
||||
![]() |
||||
|||
еве - jас ке те поправам |
||||
![]() |
||||
|||
Интересно, ете, кога говориме за СФРЈ, несомнено национализмот беше најголемиот фактор за падот на социјализмот овде, затоа што чинам, нека ме поправи некој ако грешам, ама на сите плуралистички избори победија националистите, или пак некакви прогресивни комунисти кои сепак играа на националистичка карта. Во право е eptendosadno, дека е така кога станува збор за СФР Југославија. Во однос на другите земји, сепак, мислам дека и таму постоеше определена доза на национализам, но не како кај нас, кај нив пред се постоеше желба за надминување на она што СССР им го наметна, односно желба за остварување полн суверенитет, а не ограничен, што дотогаш беше пракса.
|
||||
![]() |
||||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
|||
Секако , секој има право на свое мислење , па дури и јас . Темата е Падот на социјалистичкиот блок Дадов една квалификација , и сеуште останувам на неа , значи негирање по секоја цена , па дури и со изнесување на невистинити настани , невистинити вредности , со еден збор лажење. Тука ќе изнесам факти поради кои сметам дека социјализмот не падна . Како што кажав , земен е голем имот од мојот дедо ( земја , куќи ) и истиот мораше една од куќите да ја дели до својата смрт со кираџии кои му ги смести социјалистичкиот блок , својата куќа он ја делеше со други , и чинам дека киријата која ја плаќаа на мојот дедо беше , во денешна вреднос , околу 100 денари , две кутии цигари . Земјата која му е земена , на неа се изградени згради ( можеби тоа што сте го добиле од комунистите е изградено на земја за која не сте му платиле на мојот дедо ). Едно знам , ни еден од мојата фамлија , од децата на мојот дедо и нивните деца не гласал против социјализмот поради тоа , ни еден . Сите гласаа од националистички побуди , за злоупотребената познатата парола “ Солун е наш “ . Како што имам кажано , социјалниот мотив не беше причина за падот на социјализмот . Ова се аргументи а не судење , фрлање клетви , клеветење и слична евотивна “ аргументација “ . Socijalizmot padna taka kako sto i se instalira, dojde na sila padna so sila. Од времето на Васил Главинов ( од турско ) па до 1945 година , невозможно било комунисти да дојдат на власт на мирени , демократски и парламентарни избори . Социјализмот во Бугарија и Македонија не пада на сила туку на демократски парламентарни избори . И ова е аргумент . Од создавањето на Југославија , ФНРЈ , во сите пописи до 1992 година постојат лица кои се декларирале како Бугари и знам дека не се идело во затвор ако се декларираш како Бугар . Ова е аргумент исто . Социјализмот не паднал поради неможноста слободно да се декларираш на која нација и припагаш. После 1945 год , Југославија и Бугарија имаа добри , ако не и одлични политички и други односи , двете држави - партии соработуваа одлично , за македонските историчари беа отворени бугарските архиви со што дознавме за Мисирков , Пулевски , Марко Цепенков и многу , многу други македонски националисти , етнолози од минатото . После инфорнбирото имаше апсења на Сталинисти , поточно , имаше и пред и после инфорнбирото политички судења , затварања , уништување на животи поради политичка или идеолошка определба , доколку не ти е јасно за што пишувам прочитај за такви пикантерии тука = Smeese li nekoj da kaze nesto protiv socijalizmot i komunistickite funkcioneri. И политичките прогони , апсења , јавно шиканирање не се причина за пад на еден систем , доказ е САД . Мислам , во ред е кога има такви како Вас , едноставно сте потребни да се преиспитаме , да си ги преиспитаме сознанијата , ставовите и сл. За некои работи , најмалку се потребни двајца . Инаку ако нема дебели , нема да знаеме дека другите тоа не се . Ако нема глупи , нема да се знае дека има и интелигентни , ако нема лажење , нема да знаеме дека постои вистината . ![]() |
||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||
![]() |
||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|||
Факт е дека оние што имаат најмногу добиено, најмногу фрлаат со дрвја и камења.
Колку има само вистина во онаа нардоната, рани куче да те лае. |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
![]() |
||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|||
Значи на дедоти некој му дал стан, да живее во него, да ја гледа фамилијата и да плаќа не економска кирија. Тој стан да се изгради требало финасиски средства, нели? Е таа скапана држава ги прибирала тие средства и ги алоцирала таму каде што има потреба, односно му пдарувала нешто на некој кој имал потреба. Да живее некој во општествен стан тоа значи дека истиот бил субвенциониран, субвенцијата се канализирала преку дражвата, а на сметка на даночните обврзници. Зошто би купувал стан, ако некој ми подари и во него би живеел комотно и без ограничување, веројатно за 1/10 од ралната економска кирија или интерес кој би и го плаќал на банката? Што значи сето ова! Па ако еден стан вреди 100000 парични единици, а употребната вредност му е 50 години и со смешна фиксна интерсна стапка од 4%, реалната кирија би требало да биде 4000 парични единици месечно. Притоа во пресметаката невлегува тековнот одржување, поравките, административните издатоци, платите за вработените во СИЗОТ итн. Е тој твој дедо наместо 4000 плаќал 400 парични единици. Значи дека до 50 година дедоти платил 240000, а некој останал должен 2160000. Станот не е за живеење, треба да се руши, а долгот и останал на државата, не на дедоти. И некој да ви барал 50% од вредноста, а небеше толку беше многу помлаку, пак ќе сте се стекнале со капитално добро чија вреност била многу пониска од реалната. Ваквите нелогичности, каде солуцијата небила водена од рационални економски постулати туку мотивирана од социјалените и иделошките побуди ќе го доведе системот да небиде економски солвентен. Секако дека и твоето семејство има идиректен допринос во распадот на системот. Само колку за информација, мнозинството во тој систем не живело во општествени станови, туку си ги заработувале своите живеалишта. Во мојата непосредна околина, а таа е прилчно голема, знам само еден кој живееше во општествен стан. Човекот беше академик, професор на факултет. Значи не дека неможел да си купи стан, туку несакал. Значи и небило се така црно во тој систем, некој се грижел за тие што имаат потреба. Се грижел да нема бездомници. Распрашај се убаво и ќе научиш дека и во Канада има државни станови, кои им се доделуваат на оние кои имаат потреба. Листата на чекање е долга, но сепак ги има. Во меѓувреме караван приколките звучат прекрасно. Друго, системот на запад е светиња, истиот несмее да се критикува, но затоа може со поединцте да се изигрува кој ќе стигне, макар тоа бил и Буш. Во социјализмот било обратно несмееш да си играш со поединецот, ама со системот колку сакаш, барем едно 10-15 години пред неговиот распад. Кога зборуваш за Радко, Албанците, Бугарите, Грците, Србите, Јован Вранишковски солзи на очи ми навираат. Како може Македонија толку лошо да се однесува со овие кутри, напатени малцинства? Зарем Македонија неможе да види како се постапува со Македонците во соседните земји. Па тие ги имаат сите човекови права што може да се посакаат, политички партии, образовни институции, културно уметнички друштва, електронски и пишани медиуми, јазикот, националноста и црквата им е призната. Мислам дека и Македонија треба да постапува исто како и тие. Принципот на реципроцитет е мајката. Да Македонецот стана Американец, во споредба со неговите соседи и пошироко. Се описмени и фати приклучок со оние кои својата државност ја стекнале 100тина години порано. Во многу сегменти и ги имаа надминато. Каде би му бил крајот кога би ги имал истите услови за развој? Верувам дека само небото би му бил лимит. Те молам немој да ни објаснуваш што значи вистински Американец. Имам некое предчувство дека и тука би загалвил, дури и многу повеќе. Прости што ќе си дозволам да те прашам, во кој свет ти живееш? Ајде веќе еднаш симнија маската! |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |