IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали има противречности во библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали има противречности во библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
Автор
Порака Обратен редослед
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 15:40
abe kakvi islamski brsosurcinjaa jas ti pstavuvam citati od biblijata
pa nema sto da mi objasnis, nema objasnuvaanjee se kazanoooo.

od edna strana biblijata tvrdi deka bog ne se zamoruvaa a o druga veli se zamoruvaa,
zarem ima li nekakva logikaa
pa bi sakal da mi objasnite mozebi jas gresamm   nemam dovolno poznavanje   pa bi sakal da mi objasnite podobroooo

sto mislis ti evagelos dali ke se slozis so mene i rita deka bog ne se zamoruvaa?rita se slozi ti.

Изменето од el_kevser - 28.Февруари.2010 во 15:41
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 15:18
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

no sto sega so drugiot citat kade veli bog se odmori vo 7 den , e ovaa neee mie jasnoo te molam da mi objasnis ;;

И шо ако ти објасни? Не сфаќам која е мотивацијата на еден христијанин да ти објасни некоја од овие твои нејаснотии од исламските брошурчиња?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 14:39
uste edna golema protiv recnost vo biblijata, se raboti za; kerkata na jair,

Dali kerkata na Jair bese umrena koga i prijde Isus na nea ?

Da, taa veke bese umrena

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 9
18 Додека им зборуваше за тоа, ете, еден началник на синагогата дојде, падна пред Него ничкум и рече: „Мојата ќерка умре сега; туку дојди и положи ја Својата рака на неа, и таа ќе живее.”

Ne, taa bese seuste ziva

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО
Глава 5
22 И дојде еден од началниците на синагогата, по име Јаир и кога Го виде, падна пред Неговите нозе.

23 И Го молеше многу, велејќи: „Мојата ќерка е на умирање, дојди и положи ги рацете над неа - за да биде спасена и да живее!”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава 8
41 И ете, дојде човек, по име Јаир, кој беше настојник на синагогата, и падна пред Исусовите нозе и Го замоли да влезе во Неговата куќа,

42 зашто имаше единствена ќерка, на околу дванаесет години, и таа беше на умирање. И кога одеше, народот се туркаше околу Него.

Sto e tocno:

1. taa veke bese umrena (pocinata )

2. Taa bese pred umiranje, no seuste ziva

i za ovaa voopsto ne mi odgovorii   ke mozeli da mi objasnis ,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 14:20
e dobroo be ritaa   toa e logicnooo deka e taka bog ne se zamoruva , vo red,,

no sto sega so drugiot citat kade veli bog se odmori vo 7 den , e ovaa neee mie jasnoo te molam da mi objasnis ;;

И на седмиот ден Бог ги заврши Своите дела, што ги направи. И се одмори во седмиот ден од сите Свои дела, што ги направи ovaa e sigurno nametnat zbor   doaden zbor sto ne mu dolikuva na bog   on da se odmori e sto bog ke bese toj ako se umoruval,.

sega ti se slozuvas deka bog ne se umoruvaa ,, noo ovoj citat od biblijata zboruvam za drugiot veli sprotivno ,
od tvojata izjavaa , izgleda deka bog se umoruva , spored biblijata , tvoite zborovi se kosat so zborovite na biblijata,,

Изменето од el_kevser - 28.Февруари.2010 во 14:22
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 14:13
Не се уморува. Тачка. Не ги вади од контекст работите и ќе разбереш.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 14:02
prasanje mie dali bog se umoruva ili ne? toa ke go najdeme vo biblijata,vo isajiaa,40-28 kade veli;

Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта. Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив,,

ovde biblijata ni kazuva deka bog nikogas ne se zamoruva,,

dodeka vo drug citat od biblijata , vtorozakonie 31-17 veli;;

Таа нека е знак, засекогаш, меѓу Мене и Израелците. Па Господ за шест дни ги создаде небото и земјата, а на седмиот ден прекрати да работи и се одмори,

i vo tretiot citat (prva kniga mojsejova ,bitie,2-2 kade veli ;
И на седмиот ден Бог ги заврши Своите дела, што ги направи. И се одмори во седмиот ден од сите Свои дела, што ги направи

ovde ni veli deka bog    na 7 den se odmoril, znaci mu trebalo odmor ,

ovie dva citati od biblijata imaat golema razlika,
vo edniot veli ne se zamoruvaa, a vo drugioot   veli se imoril pa 7 den zel da se odmori.,,

ovaa navistina e nesvatlivo , zarem bog da se umorel, e sto bog ke bese toj

ritaa daj objasnimii ;;

dali bog se zamoruvaa ili ne zs vo edniot citat veli bog se odmori vo 7 den a vo drugiot veli ;
Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив,, ,, e stoe tocnnooo segaa ; zarem ovie ne se protiv recnostii ,

evee ti objasnimigii , no mislam deka se objasnato nema objasnuvaanjee jas mislam deka za ovie citati nemas objasnato jas prv pat prasuvam za ovaa;
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 13:52
Не се противречности, а веќе се објаснети. Прочепкај малку по форумов, нека не те мрзи. Нема зошто по сто пати да објаснуваме едно исто.

Ти мене никогаш не си ми објаснил за некои противречности во к*ранот (за два-три пати те имам прашано), и затоа не ми мрчи сега, што не сакам да ги п о в т о р а м.

Само сакав да дадам до знаење дека не се правиме наудрени, (ние христијаните), туку дека нема потреба да арчиме тастатура за нешто што е одамна дискутирано.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 13:46
ti preci toaa sto gi isakzuvaam protuvrecnostite vo biblijata   pa evee ti   bi sakal da mi objasnis za ovie poslednive dalie se ptrivrecni ile a ko ne se bi sakal d mi objasniv poveke i da me ubedis deka nese ,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 13:44
El kevser, колку пати треба едни исти работи да се објаснат? Па камен да беше ќе сфатеше.

Ова се стари дискусии, доста ги вадиш одново и одново.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 18:45
drugaa protiv recnostt;;

prasanje mie dali bog se umoruva ili ne? toa ke go najdeme vo biblijata,vo isajiaa,40-28 kade veli;

Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта. Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив,,

ovde biblijata ni kazuva deka bog nikogas ne se zamoruva,,

dodeka vo drug citat od biblijata , vtorozakonie 31-17 veli;;

Таа нека е знак, засекогаш, меѓу Мене и Израелците. Па Господ за шест дни ги создаде небото и земјата, а на седмиот ден прекрати да работи и се одмори,

i vo tretiot citat (prva kniga mojsejova ,bitie,2-2 kade veli ;
И на седмиот ден Бог ги заврши Своите дела, што ги направи. И се одмори во седмиот ден од сите Свои дела, што ги направи

ovde ni veli deka bog    na 7 den se odmoril, znaci mu trebalo odmor ,

ovie dva citati od biblijata imaat golema razlika,
vo edniot veli ne se zamoruvaa, a vo drugioot   veli se imoril pa 7 den zel da se odmori.,,

ovaa navistina e nesvatlivo , zarem bog da se umorel, e sto bog ke bese toj ,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 18:10
uste edna golema protiv recnost vo biblijata, se raboti za; kerkata na jair,

Dali kerkata na Jair bese umrena koga i prijde Isus na nea ?

Da, taa veke bese umrena

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 9
18 Додека им зборуваше за тоа, ете, еден началник на синагогата дојде, падна пред Него ничкум и рече: „Мојата ќерка умре сега; туку дојди и положи ја Својата рака на неа, и таа ќе живее.”

Ne, taa bese seuste ziva

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО
Глава 5
22 И дојде еден од началниците на синагогата, по име Јаир и кога Го виде, падна пред Неговите нозе.

23 И Го молеше многу, велејќи: „Мојата ќерка е на умирање, дојди и положи ги рацете над неа - за да биде спасена и да живее!”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава 8
41 И ете, дојде човек, по име Јаир, кој беше настојник на синагогата, и падна пред Исусовите нозе и Го замоли да влезе во Неговата куќа,

42 зашто имаше единствена ќерка, на околу дванаесет години, и таа беше на умирање. И кога одеше, народот се туркаше околу Него.

Sto e tocno:

1. taa veke bese umrena (pocinata )

2. Taa bese pred umiranje, no seuste ziva
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 13:39
Originally posted by Radijator Radijator напиша:

SREKNA NOVA 2010 GODINA

Среќа, Радост, Здравје а пред сè очи, уши и срца за Најважното, да дари БОГ на сите!

АМИН
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 13:12
Мала техничка забелешка..ако не сакаш да коментираш некоја реченица посебно не мора да го цитираш целиот муабет на соговорникот,зашто дискусиите стануваат непотребно километарски долги и непрегледни..

Pa kako mozela cela hristijanska religija da se zasnovuva na kazanoto na eden PAGAN a voedno i na biblijata.

А од каде ти е таа идеја дека ЦЕЛАТА христијанска вера се заснова на кажувањата на некој си паган па дури и само на библијата?!

Vidi vaka, site tie licnosti od istorijata sto gi imam spomnato mnogu dobro znam koi se, sto se, itn.

Не знам колку ти се познати, но да го преставиш Џордано Бруно како некаков си маченик во името на науката против мрачните сили на римсиот папа, а заборавјеќи ЗА ШТО ТОЧНО бил осуден (прочита ли негде во обвинението кон него за хелиоцентричниот систем?!)покажува дека не знаеш кој бил типот како историски лик,а па камоли како "научник".
(иначе добар ти е вицов-Џордано Бруно научник !)

Velis ova ti lici kako paflet na bolsevistickata partija do regionalnite komiteti. Eve vaka, fakt li e deka Religijata 14 vekovi go plasirala veruvanjeto i "vistinata" vo biblijata , a ja zanemaruvala vistinata za univerzumot?

Памфлет е ова реченица погоре.
Прво не гледам тука никаков ФАКТ туку нечие МИСЛЕЊЕ.
Факт нели е нешто недвосмислено јасно и непобитно
Друго...пак ќе те прашам од каде ти е таа идеја дека библијата е ЦЕЛАТА СУШТИНА НА ХРИСТИЈАНСТВОТО?

Kolku sto mozam da se potpram na faktite od istorijata, tvrdela deka se se vrti okolu zemjata, deka zemjata e centar na univerzumot, dodeka imalo licnosti sto go tvrdele sosema sprotivnoto, i uspeale da go dokazat sprotivnoto.

Значи уште еднаш...Дали земјат е рамна, дали е тркалезна и дали има рогови или нема не е ТЕОЛОГИЈА.
Тоа не ја интересира верата!
Еве ајде да речем хипотетички дека е така како што велиш..Дека така учела Црквата..Ајде ПОКАЖИ МИ КАДЕ Во библијата се вели дека земјата е раман и дека кој не верува во тоа е еретик и дека треба да биде спален.

Ako religijata stvarno ne se adaptirase kon svetot na naucnite otkritija, na primer ako prodolzese da gi ubediva lugeto samo vo bezrezervnata vistina na biblijata i da go brani faktot deka zemjata e centarot na univerzumot, dali stvarno mislis deka den denesen ke imase tolku vernici?

Од ова се гледа дека ти најверојатно никогаш не си влегол во Црква ниту си чул што велат и што учат и православните и римокатолиците и протестантите секој во своите конгрегации.
Ја колку што знам во Православната црква не се иде за да слушаме предавања за астрономија туку да се сретне Бога..
Да, оној лик кој го преставуваат како некој си дедо таму седант на столица кој се нешто ги гњави луѓено доле на земјата со некави си забрани.

Zatoa vo idnina te molam podobro citaj gi moti postovi, analiziraj gi pa odgovori mi.

Радијатор,ја те читам и те разбирам зашто истиове твои ставиви БИЛЕ И МОИ СТАВОВИ пред да се обратам кон Бога.
Како прво ја и ти не се разбираме терминолошки.
Како прво се гледа дека не си ја читал библијата,а нели за да критикуваш нешто треба нели да се прочита тоа.

Друго ,очигледно воопшто не ти познато учењето на Христијанството и на евангелието.(а тоа е нели зашто не си го прочитал евангелието).

И сепак информирај се за местото на библијата и нејзината улога од страна посебно на Православната Црква.
Протестантите имаат радикално поразличен став за нејзе од нас но и тие не би се согласиле со твоите ставови.

Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 12:44
Радијатор, сè што е во науката, технологијата, теологијата и секоја друга -логија, а е Животопријатно и ЛОГОСАНАЛОГОС тоа е и добро, додека сè другото БОГ е Моќен да го направи да боиде добро!

Само што дојдов од радиологија - кадешто за првпат во животот одам - и се чудам на Чудесниот БОГ зошто во последниве денови најповеќе ме тера да мислам, одговарам и пишувам на еден член со никот радијатор.

Во Сèопфатното Тело на Мудроста БОЖЈА сè е повржано и ништо случајно, а науката допрва ќе ги открива, проучува, заклучува, “канонизира“, легализира, ... фактите кои ги создал, создава и ќе ги создава Единсвениот *БОГ, преку Својата Прасветла *МУДРОСТ и *ДУХ!

ХалелуЈАХ!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,454 секунди.