![]() |
|
Венко Марковски- жртва на политиката или не? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 8> |
Автор | |
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Во логорот е однесен во 1941 година, откако се донесени фашистичките закони, поради критика на шовинизмот и големобугаризмот, а не во 1938 година. |
|
![]() |
|
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Нееееееее - таман работа - јас не те обвинувам за пристрасност,ти кажуваш се со своите текстови
![]() Не е темата за поствоениот живот 41/53 инаку ке споредевме со останатите балкански држави за да видиш што значи комунистичка пресија ![]() |
|
![]() |
|
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
На еден друг форум, еден член по име Афион има постирано материјали за една организација СДРМА, си слушнал ли за неа? Таму има нешто повеќе за тоа дали имало или немало србомански режим по војната. Кажано од лице што го почувствувало тоана свој грб, и што слушнало со свои уши демек, кои се газдите во Македонија. Ти можеш да поврзуваш што сакаш, а јас не сум пристрасен кон ништо, само ги разгледувам сите факти, токму тоа не е знак на пристрасност. Повисоки цели? Јас овде сум само обичен член. |
|
Zero Tolerance For Silence
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Се зависи од кој аспект гледаш - јас го разбирам твоето пристрасно гледиште но не го оправдувам бидејки е потполно извадено од контекст,тоа обично се прави така за да се постигне некоја повисока цел(од една или друга страна) - Но јас ке си останам кон моето гледиште и ке ги поврзам Јуда и Марковски а не Мисирков и Марковски
![]() Инаку тој барал кариера и очекувал да биде многу повеке отколку што бил и тоа му го пружил баш Македонскиот комунистички режим бидејки во негово време немало Српски,се буниш со Мисирков ![]() |
|
![]() |
|
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Најлесно е така да се каже. Меѓутоа и Мисирков им се додворувал на Русите кога бил во Русија. Колку што можеш да му најдеш маани на Марковски, толку можеш и на Мисирков, и обратно, кога зборуваме за доблестите. А инаку на каква кариера можел да се надева Марковски кога режимот во тоа време очигледно бил просрпкски? |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Ти можеш колку сакаш да ја вртиш работата но потполно е јасно - и неможеш да ги споредуваш Мисирков и Марковски бидејки станува збор за суета а не за дело - Мисирков работел и творел во потполно различни услови за разлика од Марковски - Марковски за мене е пишман аџија бркајки кариера
![]() Изменето од Boogie - 28.Септември.2010 во 13:47 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Знам јас дека не ви пречи но дали делото е акт или ништо слично
![]() |
|
![]() |
|
Има и други од Македонија такви. Ама тоа не ни пречи да ги броиме за македонски писатели ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Исто како Левски на пр. нели
![]() |
|
![]() |
|
Па гледаш сега, тоа е доста релативно. Исто како што се правдал тука, можеби се правдал и пред Живков. Како и да е, сепак јасно кажува и во првата изјава за неговите ставови. А не се сеќавам кој академик беше, ама гледав едно видео на Јутуб каде што Венко во некоја антологија во подготовка на МАНУ сакал да биде вброен како бугарски, а не македонски писател. |
|
|
|
![]() |
|
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
На предната страна ја покажав целата изјава од 1951. Не се чита јасно, но ми изгледа дека Венко се правда пред јавноста.
Каков дошол и каков се вратил мислам вистината ја пишува во „Крвта..“. Тоа го покажуваат неговите активности. |
|
![]() |
|
Едното е пишувано во Скопје, а другото во Софија. А тоа првото од некој весник е, или е изјава или што е тоа?
|
|
|
|
![]() |
|
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Во која од изјавите Венко Марковски лаже?
![]() ![]() Во единиот случај пишува дека од Скопје во Софија дошол како македонски Славјанин и станал македонски Бугарин, а во другата изјава обратното. Кога ја кажува вистината? |
|
![]() |
|
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Тоа е небитно,јас не сум тема на форумот,а и не треба да биди тема некој член.Што се однесува до книгата,сигурно ќе се најде некаде,можеби оној што се прави наследник на Марковски ќе сака да си каже нешто за Венко и она што тој го има пишано во македонскиот епос “Робии“
![]() |
|
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |