IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2011 во 09:34

Кој е најчесто употребуван зеленчук во светот

 

Зеленчуци кои ги има во најголема количини во светот се доаматите и компирите. Но најмногу користен зеленчук во светот е кромидот!

Кромидот се користи во најголем број на јадења во многу земји за разлика од дригите зеленчуци. Во некои земји кромидот се корист за да го збогати вкусот на готвените јадења, а во некои земји се јаде само кромид како зеленчук.

Античките Еѓипќани го јаделе кромидот и на двата начини, пред се затоа што кромидот пред 5000 години во Египет бил најкористен и најчесто употребуван зеленчук. Во средниот век, кромидот и сродните зеленчуци како празот биле најчесто користени во исхраната во Европа.

Денеска се произведува повеќе од 9 милијарди килограми кромид низ целиот свет годишно!   

Императорот Неро од Рим јадел многу праз бидејќи мислел дека на тој начин ќе пее подобро

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2011 во 05:49
Црната трупка ги полни резервоарите

Сокот од црна трупка ќе ги дополни резервоарите на организмот со калиум, калциум, фосфор, железо и со витамини, а и полесно ќе се свари отколку овој зеленчук да го јадете свеж. За да добиете сок од трупка, треба да ја измиете, излупите, ситно изрендате и прецедите низ газа. Може и да ја прелиете со вода со малку мед, да ја оставите да отстои пет-шест часа, зашто така самата пушта сок.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2011 во 14:42

Јадете лисичарки во зима зашто содржат витамин Д

Предноста на лисичарката е што содржи малку калории, поточно само 12 во 100 грама. Овие жолти шумски плодови содржат калиум, кој е важен за срцето, варењето, мускулите и нервите и калциум кој е потребен за коските. Освен тоа, лисичарката содржи и магнезиум, важен за срцето и крвотокот, фосфор за мозокот и витамин Д, исто така, важен за коските. Познато е дека организмот сам произведува витамин Д кога кожата е изложена на сонце. Но, во текот на зимските ладни денови, кога нема сонце, се советува витаминот Д да се обезбеди со јадење лисичарки. Меѓутоа, нутриционистите советуваат да не се јадат повеќе од две јадења со лисичарки неделно, зашто овој вид печурки тешко се вари. Таа мора добро да се џвака, зашто цели парчиња минуваат низ желудникот и цревата, а во најлош случај, таа се таложи во дебелото црево на едно место. При купување треба да обрнете внимание лисичарката да не биде сува и обесена и воопшто не смее да има кафени дамки.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2011 во 08:04
Ананас - од конзерва или свеж?

Дали знаете дека за подготовка на торта подобро е да не користите свеж ананас, зашто го содржи ензимот бромелин од кој слатката павлака станува горчлива, а желатинот не се стврднува. Бидејќи ананасот од конзерва претходно се загрева, со таа постапка се уништува споменатиот ензим, па затоа компотот е многу подобар избор. Ако сакате свеж ананас и сепак би го искористиле за торта, тогаш кратко проварете го во шеќерен сируп, добро исцедете го и исушете го со кујнска хартиена салвета.

Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 23:52
ahaa, da...............seir........................y=3x-4
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2011 во 12:12

Витамини од природата

Кога сме во мешаница и под стрес, често не стигнуваме ни да јадеме. Како последица на тоа, се поголем број луѓе се фаќаат за таканаречените средства за замена на храната. И тоа според мотото: една пилула на ден и снабдена сум со сите оние материи што се неопходни за мојот организам. Истражувачите на храна предупредуваат на предозирање со витамини или со минерални материи, зашто тие може да доведат до оштетувања како што се грчеви во стомакот или до дијареја. Исклучок се бремените жени и постарите луѓе. Во сите останати случаи важи: во меѓувреме изедете овошје - за тоа секогаш најдете време. Вкусно е, а има и доволно витамини.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 06:02

Во кои држави се пие компот?

 

Компотот е традиционален пијалок во Централните и Источните европски држави уште од 1300 година. Тој е лесен, освежителен пијалок, најчесто направен од свежо овошје кое се вари во вода со шеќер и се остава да се излади и кисне.  

Узвар е компот кој е подготвен од повеќе видови на сушено овошје (оригиналниот рецепт се прави со јаболка, круши и сливи), а понекогаш и бобинки, засладен со мед или шеќер. Узварот се пие на традиционалната вечера на Бадник во повеќе земји и тоа: Украина, Србија, Босна, Русија и во некои други земји од Источна Европа. Тоа исто така е наречен компот од суво овошје кај земјите на поранешна СССР.

Компот на другите јазици:

    * Compot во Романија;
    
* Kompot на полски, хрватски, словенечки;
    
* Kompot или компот на српски;
    
* Компот на бугарски, македонски, руски;
    
* Узвар во Украина и
    
* Komposta на грчки

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2011 во 20:54

Како да проверите дали јајцето е варено или не?

 

Не можете да се сетите дали некое јајце е варено или не ? Сите знаеме дека ако завртите јајце веднаш ќе препознаете дали јајцето е варено или не, односно ако тоа се врти без проблем тогаш е варено, ако не се врти, тогаш не е варено.

Но, има и уште еден начин да проверите дали јајцето е варено или не. Вареното јајце ќе плови ако го ставите во вода, невареното ќе потоне.

Јајцата содржат есенцијални протеини, минерали и витамини, освен витаминот Ц. Жолчката е природен извор на витамин Д.

Бојата на јајцата не е поврзана со квалитетот, вкусот или нивното приготвување. Белите јајца се снесени од кокошки со бели пердуви. Жолтите јајца се снесени од кокошки со црвени пердуви.
Обично белите јајца се поефтини од жолтите.

Еве некои интересни податоци за кокошките :
- Еден од најголемите прозиводители на јајца е Кина со околу 160 милијарди годишно.
- Една кокошка може да снесе околу 250 јајца годишно.
- Обвивката на јајцето содржи до 17,000 пори на површината.
- Постојат 150 видови на кокошки.
- Кокошките се потомци на црвената кокшка од џунглите во Азија.
- Кокошките се едни од првите домашни животни, појавувајќи се како такви во Кина околу 1400 години п.н.е.
- Сигурно ја знаете вечната дилема „Што е постаро, јајцето или кокошката

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2011 во 12:34

Не претерувајте со месо скара

Месото печено на жар, може да биде многу ризично за жените. Докажано е дека месото и рибата зготвени на скара содржат потенциално штетни амини кои, според најпесимистичките проценики, двоструко го зголемуваат ризикот од карционом на дојкиите. А, бидејќи покрај добра скара обично се пие и алкохол, оваа комбинација уште повеќе го зголемува ризикот од појава на карцином на дојката, па не им се препорачува на девојките и жените. Вреди да се предупреди, но само за оние припаднички на понежниот пол кој претеруваат и уживаат во ваквиот гурманлук. Според американските доктори, скара двапати во неделата е добро да се јаде, но не и повеќе од тоа. Подобро скарата да ја замените со многу овошје и зеленчук, тоа е и хранливо и здраво.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2010 во 05:25

Киви за студените денови

Посветете внимание на исхраната во овие студени, зимски денови. Неопходно е вашето мени да биде богато со витамини и со хранливи материи. Овошјето, особено кога станува збор за витамините, е идеален избор. Кивито спаѓа меѓу најздравото овошје. Содржи витамини од Б- групата, А и Ц, но и нијацин, белковини, калциум и железо. Тоа е одлично овошје за идните мајки, зашто витамините од Б-групата помагаат во правилниот развој на фетусот. Ова овошје е значаен извор на калиум, кој го регулира крвниот притисок, а е богато и со фолна киселина, која ја потпомага синтезата на протеините. Супстанцијата лутеин го штити видот. Најдобро е да се јаде свежо секој ден во поголеми количества. Кивито го намалува холестеролот, ги неутрализира слободните радикали, ги зголемува одбранбените способности на организмот и ја потпомага елиминацијата на токсините од организмот.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2010 во 16:59

Маслинките посилни од антибиотик

Кога ќе се спомене маслинка прво се мисли на нејзиното масло, меѓутоа, и листовите од оваа билка се користат во лекувањето. Екстрактот од листовите содржи супстанци кои дејствуваат антибактериски, го јакне имунитетот, го намалува зголемениот крвен притисок, како и концентрацијата на шеќерот во крвта. Бројни медицински студии укажуваат дека помага и во случаи на синуситис, херпес, грип, воспаление на мочните патишта, зголемениот холестерол, артритис, гастритис и хроничен замор.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2010 во 22:20
Замена за јајцата во рецептите

* 1 белка со 1 лажица ленено семе + 3 чаши вода
* 1 јајце во колачите со 1 банана
* 1 јајце со 2 лажици скроб од компири
* 1 јајце со 1 лажичка сода бикарбона + 1 лажица вода + 1 лажица оцет

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2010 во 21:54

Видови ориз

Оризот е основа на здравата кујна. Видете ги само тие Кинези кои го јадат место леб. Оризот лесно заситува и содржи вредни белковини. Го има во разни варијанти.
* Азиски тип - се вари околу 8 минути на тивок оган, а откако ќе се тргне од рингла, се остава да отстои уште 10 минути.
* Див тип - се вари околу 20 минути на тивок оган, во покриено тенџере.
* Интегрален тип - се вари околу 25 минути.
* Ризото тип - се вари околу 30 минути на тивок оган.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2010 во 07:16
Бамјите имаат огромно количество калциум

Во 100 грама бамји има најмалку 84 милиграми калциум. Се берат зелени, недозреани и така се подготвуваат. Гумбо семките се користат и во производството на маргарин. Внимание, гумбо семките брзо се расипуваат, дури и ако се чуваат во фрижидер.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.