|
ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ..... |
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кој е најчесто употребуван зеленчук во светотЗеленчуци кои ги има во најголема количини во светот се доаматите и компирите. Но најмногу користен зеленчук во светот е кромидот! Кромидот се користи во најголем број на јадења во многу земји за разлика од дригите зеленчуци. Во некои земји кромидот се корист за да го збогати вкусот на готвените јадења, а во некои земји се јаде само кромид како зеленчук. Античките Еѓипќани го јаделе кромидот и на двата начини, пред се затоа што кромидот пред 5000 години во Египет бил најкористен и најчесто употребуван зеленчук. Во средниот век, кромидот и сродните зеленчуци како празот биле најчесто користени во исхраната во Европа. Денеска се произведува повеќе од 9 милијарди килограми кромид низ целиот свет годишно! Императорот Неро од Рим јадел многу праз бидејќи мислел дека на тој начин ќе пее подобро |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Црната трупка ги полни резервоарите
Сокот од црна трупка ќе ги дополни резервоарите на организмот со калиум, калциум, фосфор, железо и со витамини, а и полесно ќе се свари отколку овој зеленчук да го јадете свеж. За да добиете сок од трупка, треба да ја измиете, излупите, ситно изрендате и прецедите низ газа. Може и да ја прелиете со вода со малку мед, да ја оставите да отстои пет-шест часа, зашто така самата пушта сок. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јадете лисичарки во зима зашто содржат витамин Д Предноста на лисичарката е што содржи малку калории, поточно само 12 во 100 грама. Овие жолти шумски плодови содржат калиум, кој е важен за срцето, варењето, мускулите и нервите и калциум кој е потребен за коските. Освен тоа, лисичарката содржи и магнезиум, важен за срцето и крвотокот, фосфор за мозокот и витамин Д, исто така, важен за коските. Познато е дека организмот сам произведува витамин Д кога кожата е изложена на сонце. Но, во текот на зимските ладни денови, кога нема сонце, се советува витаминот Д да се обезбеди со јадење лисичарки. Меѓутоа, нутриционистите советуваат да не се јадат повеќе од две јадења со лисичарки неделно, зашто овој вид печурки тешко се вари. Таа мора добро да се џвака, зашто цели парчиња минуваат низ желудникот и цревата, а во најлош случај, таа се таложи во дебелото црево на едно место. При купување треба да обрнете внимание лисичарката да не биде сува и обесена и воопшто не смее да има кафени дамки. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ананас - од конзерва или свеж?
Дали знаете дека за подготовка на торта подобро е да не користите свеж ананас, зашто го содржи ензимот бромелин од кој слатката павлака станува горчлива, а желатинот не се стврднува. Бидејќи ананасот од конзерва претходно се загрева, со таа постапка се уништува споменатиот ензим, па затоа компотот е многу подобар избор. Ако сакате свеж ананас и сепак би го искористиле за торта, тогаш кратко проварете го во шеќерен сируп, добро исцедете го и исушете го со кујнска хартиена салвета. |
|
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ahaa, da...............seir........................y=3x-4
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Витамини од природата Кога сме во мешаница и под стрес, често не стигнуваме ни да јадеме. Како последица на тоа, се поголем број луѓе се фаќаат за таканаречените средства за замена на храната. И тоа според мотото: една пилула на ден и снабдена сум со сите оние материи што се неопходни за мојот организам. Истражувачите на храна предупредуваат на предозирање со витамини или со минерални материи, зашто тие може да доведат до оштетувања како што се грчеви во стомакот или до дијареја. Исклучок се бремените жени и постарите луѓе. Во сите останати случаи важи: во меѓувреме изедете овошје - за тоа секогаш најдете време. Вкусно е, а има и доволно витамини. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во кои држави се пие компот?Компотот е традиционален пијалок во Централните и Источните европски држави уште од 1300 година. Тој е лесен, освежителен пијалок, најчесто направен од свежо овошје кое се вари во вода со шеќер и се остава да се излади и кисне. Узвар е компот кој е подготвен од повеќе видови на сушено овошје (оригиналниот рецепт се прави со јаболка, круши и сливи), а понекогаш и бобинки, засладен со мед или шеќер. Узварот се пие на традиционалната вечера на Бадник во повеќе земји и тоа: Украина, Србија, Босна, Русија и во некои други земји од Источна Европа. Тоа исто така е наречен компот од суво овошје кај земјите на поранешна СССР. Компот на другите јазици: * Compot во Романија; |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како да проверите дали јајцето е варено или не?Не можете да се сетите дали некое јајце е варено или не ? Сите знаеме дека ако завртите јајце веднаш ќе препознаете дали јајцето е варено или не, односно ако тоа се врти без проблем тогаш е варено, ако не се врти, тогаш не е варено. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Киви за студените денови Посветете внимание на исхраната во овие студени, зимски денови. Неопходно е вашето мени да биде богато со витамини и со хранливи материи. Овошјето, особено кога станува збор за витамините, е идеален избор. Кивито спаѓа меѓу најздравото овошје. Содржи витамини од Б- групата, А и Ц, но и нијацин, белковини, калциум и железо. Тоа е одлично овошје за идните мајки, зашто витамините од Б-групата помагаат во правилниот развој на фетусот. Ова овошје е значаен извор на калиум, кој го регулира крвниот притисок, а е богато и со фолна киселина, која ја потпомага синтезата на протеините. Супстанцијата лутеин го штити видот. Најдобро е да се јаде свежо секој ден во поголеми количества. Кивито го намалува холестеролот, ги неутрализира слободните радикали, ги зголемува одбранбените способности на организмот и ја потпомага елиминацијата на токсините од организмот. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Маслинките посилни од антибиотик Кога ќе се спомене маслинка прво се мисли на нејзиното масло, меѓутоа, и листовите од оваа билка се користат во лекувањето. Екстрактот од листовите содржи супстанци кои дејствуваат антибактериски, го јакне имунитетот, го намалува зголемениот крвен притисок, како и концентрацијата на шеќерот во крвта. Бројни медицински студии укажуваат дека помага и во случаи на синуситис, херпес, грип, воспаление на мочните патишта, зголемениот холестерол, артритис, гастритис и хроничен замор. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Замена за јајцата во рецептите
* 1 белка со 1 лажица ленено семе + 3 чаши вода |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Видови ориз Оризот е основа на здравата кујна. Видете ги само тие Кинези кои го јадат место леб. Оризот лесно заситува и содржи вредни белковини. Го има во разни варијанти. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бамјите имаат огромно количество калциум
Во 100 грама бамји има најмалку 84 милиграми калциум. Се берат зелени, недозреани и така се подготвуваат. Гумбо семките се користат и во производството на маргарин. Внимание, гумбо семките брзо се расипуваат, дури и ако се чуваат во фрижидер. |
|
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |