IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЗА ПРОСТУВАЊЕТО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЗА ПРОСТУВАЊЕТО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака Обратен редослед
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2009 во 12:50
    Матеј: 12:31 Затоа ви велам: секој грев и хула ќе им се прости на луѓето, но хулата против Духот нема да се прости.

Хулата и против Таткото и Синот ке ни биде простена доколку се покаеме.

Хулата против Духот нема да биде простена!

Значи свесното одбивање на Божјиот повик за приклучување кон стадото нема да биде простено.
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2009 во 09:32
Hulenjeto e jasen grev, losh grev: ona shto koga vernicite i nevernicite si pravat shali na smetka na Bog, ona shto nekogash Bozjoto ime go tolku ponizhime shto se zagubime i go zaguvime nashiot pamet...

Ushte neshto shto doznav vchera i od Maran Ata:
Hulata na Svetiot Duh e i samoubistvoto...
Кон врв
папата Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2009
Поени: 81
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај папата Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2009 во 00:23
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

ako hulam protiv svetiot duh 7 pati i mu velam na Gospoda, gospodi prostimi ke mi bide li prosteno?голема%20насмевка

А што е хула против Св. Дух?
Баци!!!
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2009 во 02:06

Простувањето е ПОТРЕБНО!
Промислата Божја за овој свет беше да сите кои ќе Го прифатат и кои ќе сакаат да бидат со Него да бидат едно семејство во кое сите луѓе ќе бидат во мир едни со други, и ќе живеат во хармонија и:
- по прашањето на Бога и БогоПознавањето - СИТЕ ЌЕ БИДЕМЕ ИСТИ,
- по прашањето на обраќањето кон Бога - СИТЕ ЌЕ БИДЕМЕ СУШТИНСКИ ИСТИ,
- сите ЕДНОДУШНИ во молитвата,
- сите ќе бидеме постојани во секоја добродетел, и
- во потполно почитување едни кон други, макар колку и да сме различни (т.е. секој со Талантите и Даровите дадени / подарени од Бога, како резултат на Неговата љубов кон нас заради Слава Божја и заради општо и лично добро).

Бидејќи во овој свет има за жал и личносни паѓања и секој од нас грешиме секојдневно и многу пати секој ден, потребно е да принесеме молба за прошка и да се извиниме на Бога и на оние луѓе на кои им грешиме, но и да простуваме, и сето тоа со цел - да останеме заедно, да продолжиме да бидеме ЕДНО. Затоа е потребно и да се трудиме и да настојуваме, па дури и да се тераме себеси да ја одржиме здравата љубовна и личностна врска со сите... и со Небото и со земјата.

Многу е важно кон секоја Божја Заповед да се пристапи од суштински, а не од формален и површен аспект.
Така и смислата на простувањето не треба да ја сфатиме како пазар, во смисла: “ако ти не простиш, тогаш ЗА ДА ТИ ВРАТИ ЕГОИСТИЧНО ниту Бог нема да ти прости“, туку да ја сфатиме како ПОТРЕБА за реализација на промислата Божја за мир во светот и љубовна нераскинлива заедница меѓу луѓето.

Имено, како би сакал да влезам во Рајот кој е вечна хармонична заедница на луѓе, кога јас сум се карал со дел од нив кои се во Рајот и сум ги лутел, но и не сум им простил кога тие погрешиле спрема мене и побарале или не побарале прошка? Што барам јас, како таков во Рајот???

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2009 во 00:21
jas pa mislev deka dokolku si hulel samo ednash veke nema nadesh za spasenie
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2009 во 00:18
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

ako hulam protiv svetiot duh 7 pati i mu velam na Gospoda, gospodi prostimi ke mi bide li prosteno?голема%20насмевка

Господ ти ги простува гревовите кога ке се покаеш за сторениот грев, односно кога ке си го промениш умот и ке се откажеш од постапките кои те тераат на грев.

А цитатот што го наведов погоре се однесува на христијаните како треба да се однесуваат во однос на простувањето.

Изменето од izvoren - 10.Август.2009 во 00:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 16:51
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2009 во 00:44
   Внимавајте на себе! Ако ти згреши твојот брат, укори го и прости му, ако се покае. Ако и седумпати на ден, згреши против тебе и седумпати се обрати кон тебе и рече: ‘Се кајам!’- прости му!”

Лука 17:3-4

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2009 во 19:31
Toa i sakav da go kazham, ne (Bogstveno) da se chustvuvame kako Bog tuku Bozhenstveno...
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2009 во 19:27
COVEK PROSTUVA , Dzango i GOSPOD NE
prostuvanjeto e prekrasna covecka kategorija

gresenje e isto taka covecki
no cuvstvoto e bozenstvenoголема%20насмевка

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2009 во 19:18
Chovechki e da se greshi, no Bozhenstveno e da se prostuva!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2009 во 17:14
hulata na sinot moze da se prosti no na svetiot duh ne
potoa samoubistvoto a mislam deka i ubistvoto, sepak bog mi prosti na mojsej koj go ubi egipetskioot....
egipetskiot.. ne znam so bese toj
hah
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2009 во 01:14
Originally posted by connected connected напиша:

„нема грев кој неможе да биде простен“ среќа

Според христијанството има еден грев што не може да биде простен - хулата на Светиот Дух.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2009 во 00:25
„нема грев кој неможе да биде простен“ среќа....освен (д`авај EvAngelos) голема%20насмевка големо%20гушкање

Изменето од connected - 05.Август.2009 во 02:17
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.