|
Свински грип |
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Автор | ||
jackie
Нов член Регистриран: 14.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
КАКО ,,ЈАЈЦАТА ЗБОГАТЕНИ СО СЕЛЕН,, ВИ ПОМАГААТ ДА СЕ СПРОТИСТАВИТЕ НА ВИРУСОТ НА ГРИПОТ А Х1Н1?
Грипот А Х1Н1 (lat. A H1N1), познат уште и како свински грип, е заболување на дишните патишта, предизвикано од вирус на инфлуенцата од тип А. Болеста е наречена свински грип затоа што вирусот кој ја предизвикува, кај првите заболени се пренел од свињи. Грипот А Х1Н1, кој сега се распространува помеѓу луѓето, е многу поразличен од обичниот свински грип. Тој е предизвикан од нов вирус на свински грип, кој се променил до таков степен, што сега му овозможува да се шири од човек на човек. Во моментов бројот на заболените во Македонија драстично се зголемува, а два наши соседи (Бугарија, Србија) веќе прогласија епидемија. Затоа е особено важно да знаете како да се заштитите од првата пандемија на 21-от век. Од друга страна станува сé појасно дека ваквите заболувања значат излегување на имуниот систем од рамнотежа и оштетување на здравите ќелии и ткива. Стресот, недостатокот на физичка активност, генетската предиспозиција, лошите хигиенски навики и другите фактори можат да допринесат до зголемување на воспалението. Сепак не смее да се занемари исхраната како еден од најголемите фактори во целиот пренос на болеста. Анти-инфламаторната исхрана не е некој вид на диета, туку тоа е всушност начин на исхрана и припрема на храната која овозможува зачувување на добра кондиција на Вашето здравје. Таа значи внесување на одредена количина на витамини, минерали и јаглено хидрати, меѓу кои и селенот како есенцијален минерал. Селенот е неопходен олигоелемент. Најпрво, тој е моќен анти оксиданс. Штитејќи ги клетките од оксидација, тој го спречува прераното стареење на кожата, мускулите и нервниот систем. И на крај селенот е бариера за нарушување на Вашиот имунолошки систем. Генерално на недостаток од селен се најподложни луѓето изложени на оксидативен стрес (пушење, загаденост...) или оние кои страдат од болести пратени со овој вид на стрес, како што се инфекциите. Потребите за селен кај постарата популација растат, бидејќи сите болести кои се јавуваат во овој период на живот го нагласуваат недостатокот од овој олигоелемент. Но, нашиот организам не произведува селен па мора да се зема преку храната која во себе го содржи во одреден процент: морска храна, риба, телешки дроб, црвено месо, житарици и секако малата ,,хранлива лабораторија,, - јајцата збогатени со селен произведени со хранење на кокошките со специјална храна збогатена со селен во пептидна форма од растително потекло во строго контролирани услови. |
||
Audiofil
Сениор Регистриран: 23.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 374 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dark HaCkeR
Сениор Хакериште Регистриран: 20.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 683 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Првен објасни зошто да не се вакцинира или ти стана мета на глупостите што го плашат народот за вакцините за да умираат повеќе луѓе од грипот дај бе луѓе вакцината не е штетна како не ви е јасно тоа содржи Жива сите ке умрете да ама каква жива не онаква каква е во топломерот течен метал оваа жива има сосема друга атомска структура во однос на отровната жива Да точно е дека вакцината на „Новартис“, која е порачана кај нас, го содржи конзервансот тиомерсал, кој претставува органско соединение на жива. Но за разлика од неорганската жива, што ја има, да речеме во топломерите, оваа состојка не е воопшто штетна за луѓето. Се користи повеќе од 50 години и, за разлика од неорганската жива која е отров, конзервансот како органско соединение не е штетен ниту за ризичните категории - трудници и деца, кои се први на списокот за имунизирање. Тоа е многу мала количина, која по вакцинирањето, не се задржува долго во организмот и брзо се елиминира преку бубрезите. Никоја вакцина не е безбедна секоја има отровни сојстојки кој ни самите не сте свесни што внесувате во другите вакцини за тетинус,заушки и други и секоја вакцина може да предизвика нус појави не постои безбедна вакцина 100 % ако толку сакате да се вакцинирате мој совет ви е да си отидете кај матичниот лекар и да го прашате дали да ја примите вакцината или не он знае нај добро Изменето од Dark HaCkeR - 23.Декември.2009 во 20:45 |
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
nemojjjj da se vakcinirash......ti rekov ne udira grom vo kopriva......i sega ke se stopli vremeto ajjjj ojde zimata Изменето од bijonse1 - 23.Декември.2009 во 20:20 |
||
vodolija_89
Група Регистриран: 29.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
heehhe ne sum takov pojce, abe strasna rabota e bionsi, ne se znaj sod a se praj da lid ase vakcinira ili ne
|
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
za da kazhat deka prelezhal svinski grip.......treba i da go dokazhat prvo..... a ovde ne bash se dokazhuva neli ??? se prepostavuva spored simptomite deka e svinski grip no ne so sigurnost neli?? bidi smiren vodolija89 ti kako se sekirash i za sekoja sitnica idesh na lekar..... grom ne te udira ........nemaj gajle site koi na vreme se javuvaat kaj doktorot dobivajki soodveten medicinski tretman nemaat gajle..... kritichni se tie sho ne se javuvaat na vreme tuku posle dve , tri nedeli.... i kritichni se tie veke teshko bolni pacienti so hronichni bolesti koi ke bidat vo fatalna opasnost ako dobijat svinski grip...... paaa i bilo koj grip vo ova sezona na nastinki |
||
vodolija_89
Група Регистриран: 29.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
me interesira edna rabota samo kazuva na tv deka ima prijaveno so simptomi na sv grip zs ne kaza deka ima nekoj so go ima prelezano
|
||
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
nova zrtva snosti pocinalo uste edno lice....
strasna rabota
|
||
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
||
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
sh*tAKE PECURKA PROTIV VIRUSI
sh*take pecurkata sodrzi unikatni materii tnr., "fitoncidi", isparlivi soedinenija koja gi unistuva virusite, vklucuvajki go i HIV, predizvikuvacot na sidata. |
||
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
... море, да ги видиш како се уплашија кога им реков дека во раката имам трпки... одма 5 души над мене застанаа и ме седнаа на еден кревет.... иначе, дарк хакер, знам за имунитетот, ама немав друг избор, бидејќи утре ја напуштам државата,... па подобро овака отколку да одам невакцинирана |
||
Dark HaCkeR
Сениор Хакериште Регистриран: 20.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 683 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На здравје нека ти е, изгледа од младите во велес само ја и ти сме вакцинирани другите ги стра,вака сеа раката ке те боли 2 дена барем мене толку ме болеше ја се вакцинирав во понеделникот до сега еве 6 дена е сеа вакцината не делува одма ке треба да поминат две недели за вакцината да си создаде антитела кој тие антитела се борат со вирусот значи за две недели ти ке бидеш имун на вирусот до сега засега уште треба да се пазиш да не се разболеш |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јасно дека се наменети за негово спречување. Обично се практикува вакцинирање пред почеток на сезона, но кога се работи за пандемии се прават исклучоци, како би се спречило ширењето.
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A tie vakcinite dali se za sprecuvanje na gripot ili za negovo popbrzo shirenje ?
|
||
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На здравје нека ви е (така се вели нели), тоа ти се вика храброст.
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |