![]() |
|
Укината веронауката во училиштата |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 10> |
Автор | |||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Ateist ne znachi antiteist. Ateist e onoj koj ne veruva vo religii, no ne e chovek koj mrazi religii. ![]() Lugjeto denes ne veruvaat vo mitologii, pa sepak mozhat prekrasno da predavaat za niv. Patem, ne veruvam deka bilo koj sto mrazi religii kje se podgotvuva da bide nastavnik ili profesor po predmet "Zapoznavanje so religiite". ![]() |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
||
атеистот треба да има разбирање и почит кон верникот и неговата желба за верување
а презир кон религијата може да има тоа не е исто ![]() |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
||
Не се сложувам. Атеистот може само да има „подеднаков“ презир, кон сите религии. Зошто тој религиозен поглед (атеизмот) би се сметал за подостоен да биде коректен кон религиите? Јас баш мислам дека само верник човек може да зборува со почит и кон другите религии и нивната историја. Но, се разбира, не може државата да прави анкета дали тој што предава е верник или атеист. Тоа што беше проблем е што предавачите беа од старата марксистичка гарда, која има изразито негативен став кон религијата. Така всушност религиите во овој предмет се претставуваа како заостанати и примитивни појави од кои човек треба се ослободи. Тоа мислам дека е крајно некоректно. Всушност, овој предмет беше „веронаука за атеисти“, а не коректно и чесно „запознавање со религиите“.
Да, скриптата за овој предмет проф. Цуцуловски како да ја препишал од к*рикулум за на факултетот филозофија. Не знам дали е намерно, но ефектот беше „бегство“ на децата кон „полесното“, како што секој ученик и гледа да помине, односно што полесно тоа подобро. Кое дете гледа што е добро за него? Гледа само како да се протне. Еве еден клик. |
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
![]() |
|||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
||
од како го проучивте правниот аспект на укинувањето
кажете ми каде е науката ако нема наука укинувањето треба да е на научна осова ![]() |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Za toa koi go predavale predmetot "Zapoznavanje so religiite", dali vernici ili ateisti, za mene ne e mnogu vazhno. Duri smetam deka podobro e da go predavaat ateisti bidejki kje imaat podednakov pristap kon site religii i nema vo rabotata da protektiraat nitu edna od niv. Problem e toa sto go napravile pretezhok za petodelenci. Tuka potfrlile onie koi ja podgotvile programata. Ovoj predmet treba da bide informativen, interesen i razigran za ovaa vozrast. Malu poseriozen mozhe da e samo za srednoshkolci koi kje umeat da gi razberat razlikite i nijansite megju religiite. Duri i tamu ne treba da se bara od uchenicite znaenje kako od studenti koi posetuvaat teoloshko uchilishte. Изменето од Messenger - 12.Мај.2009 во 01:21 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
||
Не баш за 2, туку за 5.
Предметот запознавање со религиите не е укинат, но тој некако по автоматизам изгледа ќе престане. Тој и онака беше воведен како камуфлажа од страна на власта, да се каже дека еве наводно не се воведува веронаука, туку децата имаат „избор“. За волја на вистината тој предмет се направи толку тежок и толку невозможен за децата, што и тие што се запишаа на тој предмет бараа да се префрлат на некоја веронаука, затоа што слушнаа дека на другиот се поминувало со песнички и со прекрстувања. Реално, ниту предметот Запознавање со религиите го биваше, го предаваат атеисти, поточно социолози-марксисти, а беше претежок за 5-то одделенци. |
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
![]() |
|||
||
Znachi li toa deka ovoj predmet sega se navogja vo programata na uchilishtata? Vo koi, osnovnite ili srednite? Kolku godini kje se uchi?
Tokmu na toa mislev i jas koga napishav za samo edna vera. Razbirajki go sega ova, se slozhuvam so odlukata na sudot. Изменето од Messenger - 12.Мај.2009 во 01:08 |
|||
|
|||
![]() |
|||
Marko sk ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
||
Ok, znachi: Kako shto napishav taka e !!!
Da, predmetot Zapoznavanje so religiite ostanuva, toj voopshto ne beshe sporen. Tajmingot na odlukata za ukinuvanje na predmetot veronauka definitivno beshe pogreshen, inaku odlukata spored mene e korektna i izdrzhana. PS. Generalno mnogu buka okolu nishto. PPS.
Ne, tuku za dvete dominantni veroispovesti vo Mkd
normalno chasovite se odrzhuvale odvoeno, hr.pravoslavni vo edna, muslimani vo druga paralelka. Изменето од Marko sk - 11.Мај.2009 во 23:48 |
|||
![]() |
|||
||
Se izvinuvam za mojata neinformiranost vo ovoj sluchaj. Jas bev ubeden deka ima samo eden predmet. Spored ona sto sega go razbiram od tebe izlaga deka Ustavniot Sud se proiznel za izborniot predmet Veronauka koj bil zamislen kako religijski predmet za samo edna vera (istovetno kako k*rsevite sto se organiziraat od verskite organizacii), dodeka toa ne go storil za izborniot predmet "Zapoznavanje so religiite". Ako e taka, togash dali predmetot "Zapoznavanje so religiite" se ushte stoi kako oficijalen predmet vo uchilishtata ili e opcija okolu koja kje se razgovara pred da se donese nekakva definitivna odluka? P.S. Dokolku prvata opcija za predmetot Veronauka bila vo onakva forma kako sto mi ja opishuvash, togash se slozhuvam so proiznesuvanjeto na Ustavniot Sud. Jas seto vreme razgovaram za vtorata opcija i zatoa ne mi beshe nikako jasno zoshto sudot zazel takov stav? Изменето од Messenger - 11.Мај.2009 во 22:40 |
|||
|
|||
![]() |
|||
Ateist ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
||
Никој верата не ја забранил. А дека е православна Македонија.... Којзнае (60% православни не се цела македонија, па ако се одземат и декаларираните верници) нема ни 50% Изменето од Ateist - 11.Мај.2009 во 22:35 |
|||
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
|
|||
![]() |
|||
Marko sk ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
||
Templarius, taka e !
I da doobjasnime okolu ovaa problemataika i od onoj - shpekulantskiot aspekt : Znachi po predmetot veroispovest, kolku shto sum informiran, se izuchuvalo za Hristijanstvoto - Pravoslavieto, i za Islamot - dokolku ima deca muslimani vo soodvetnoto uchilishte. E sega, onie hristijani - vernici koi ne go prifakjaat pravoslavieto( kje se zadrzham kaj niv), se vsushnost i najglasnite podrzhuvachi na ovaa odluka na Ustavniot sud. Niv ne im konverirashe odluka na vladata - da se vodvede predmetot veronauka, pa zatoa na siot glas trubea protiv MPC i vladava, a sega so odlukava na sudov likuvaat do nesvest :))). Dokolku beshe predvideno i ovozmozheno da ima predavachi i od nivnite crkvi ili verski zaednici, decava da gi uchat i na hristijanstvoto gledano od nivniot aspekt, istite tie kje bea najglasni PROTIV odlukata na sudot, zatoa shto kje im beshe uskaratena shansta - na pogolem broj deca nivnoto veruvanje da go prezentiraat. Znachi nastrana sega kolku e ispravno ili ne veronauka vo uchilishtata, sega imame 'koristenje na sozdadenava situacija' da se napadne i po ovoj osnov MPC od strana na onie drugite- dlaboko zagrizhenite nepravoslavni hristijaski vernici ! Изменето од Marko sk - 11.Мај.2009 во 22:15 |
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Makedonija e pravoslavna drzava,so vekovi takava bila, ustavniot sud i site drzavni instanci mozat da pravat sto sakat no verata ne mozat da ja zemat od ludjeto ...
|
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
||
Mislam deka ne si go dorazbral sudijava? Imashe dva predmeta, edniot 'Veronauka' , a vtoriot e 'Zapozanavanje so religiite', ili istorija na religiite beshe, ne sum bash siguren. Decava moraa eden od niv da izberat! Znachi zborime za predmetot 'veronauka' ( toj predmet go ukinaa, onoj drugiot ne), kade sudijava potencira: Ako chasot po veronauka zapochnuva so molenje i krstenje, toa znachi i soodvetno praktikuvanje na verata,( верско дејствување) a toa soglasno ustavot - deka sme sekularna drzhava, e nedozvoleno vo drzhavnite uchilishta. Barem jas taka go razbrav komentarot vo inetrvjuto! Изменето од Marko sk - 11.Мај.2009 во 21:40 |
|||
![]() |
|||
||
liberalno demokratska partija
|
|||
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |