IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Колку се чита Библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Колку се чита Библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 17:51
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

според учењето на Црквата Христова, Светото Писмо е тврда храна за обичниот верник

Ова не е точно.
Спорен православната и католичката црква Светото Писмо е "тврда храна" за обичниот верник и наводно треба таа тврда храна црковните великодостојници (клирот на црквата) да им ја џвакаат и потоа да им ја бутаат во устата на обичните верници, наспроти Исус кој секогаш милуваше да им проповеда на обичните селани, на бедните, сиромашните, а додека пак најчесто ги укоруваше токму свештениците.

Со оваа измама (Светото Писмо е тврда храна за обичните верници) ткн. "црква" со векови манипулирала со обичната раја и ги влечела за нос неинформираните луѓе каде што ќе посакала.
Но за среќа денес го имаме Светото Писмо на разбирлив јазик и тоа е достапно до речиси секој човек што ќе посака да го има. Така што залудно ти Miki_P и сите останатаи православци се обидувате да ја ширите оваа средновековна ерес во 21век кога луѓето можат слободно да ја земат Библијата во раце и да ги разобличат вашите човечки бизнис придодавки на неа намигнување
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 17:26

Originally posted by VasilK VasilK напиша:

Драги сестри и браќа во Исус!Би сакал да ве запрашам околу тоа колку често се чита Библијата во вашата околина? Мене ме интересира дали вашите родители / деца / роднини / комшии /
пријатели / колеги - дали знаете дека и тие читаат? Дали некогаш
сте разговарале за некој стих/послание од Библијата?Морам да кажам дека поголем дел од членовите тука имаат читано / читкаат чат-пат / проучуваат Библија - но тоа е само исклучително мал број на верници во Македонија и пошироко.Иако во Македонија над 70% се декларираат како христијани - мене ми паѓа многу тешко како никој од мојот круг на познаници не чита Библија - освен неколку браќа и сесри кои се посветени во верата. Јас кого и да прашам - сите пореку ме гледаат... ко небаре кузнае што да сум ги прашал?! :) Или пак ќе добијам коментар - Библијата е за свештениците :DПа би сакал да знам како е во вашате околина? Што мислите за тоа? Исто, дали им посочувате дека Библијата е за сите верници и дека ако нависитна сакаат да растат во Христа, мора да ја читаат?!Поздрав и Божји благослов!ВасилК

Здраво. Прво - Библијата (Светото Писмо) не им е наменето само на свештениците туку, првенствено на нас - верниците.

Второ - Познавам повеќемина што читаат Свето Писмо, особено Новиот Завет, но и многумина кои не читаат.

Знам, исто така, дека многумина читаат и друга богословска литература, особено дела од Светите Отци на Црквата, од разни периоди, како и дела од современи богословски автори. Знам и зошто тоа го прават. Затоа што, според учењето на Црквата Христова, Светото Писмо е тврда храна за обичниот верник (тоа е исто како на бебе да му давате двопек) и, читајќи, литература (богословска), неизмерно полесно ќе ја сфатат и суштината на напишаното во Писмото.

Ако го прочиташ постот во Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА - Што е постаро - Црквата или Новиот Завет полесно ќе го разбереш ова што го пишувам. Таму можеш да видиш (разбереш) што значи да се толкува Св. Писмо „слободоумно“ и кон каде води тоа!

Поздрав во Христа Господа.

Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 17:05
ne citam (probav i se okazav)a i onie so gi poznavam ne citaat a ne ni probale...samo skrateni verzii so slika za mali deca
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 12:51
Мислам дека не доволно
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 12:50
paaa od tie sto gi znam 60% ja citaat ili ja imaat procitano....ama sto ako ja procitale koa ne ja primenuvaat..
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
VasilK Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VasilK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 12:36
Драги сестри и браќа во Исус!

Би сакал да ве запрашам околу тоа колку често се чита Библијата во вашата околина? Мене ме интересира дали вашите родители / деца / роднини / комшии / пријатели / колеги - дали знаете дека и тие читаат? Дали некогаш сте разговарале за некој стих/послание од Библијата?

Морам да кажам дека поголем дел од членовите тука имаат читано / читкаат чат-пат / проучуваат Библија - но тоа е само исклучително мал број на верници во Македонија и пошироко.

Иако во Македонија над 70% се декларираат како христијани - мене ми паѓа многу тешко како никој од мојот круг на познаници не чита Библија - освен неколку браќа и сесри кои се посветени во верата. Јас кого и да прашам - сите пореку ме гледаат... ко небаре кузнае што да сум ги прашал?! :) Или пак ќе добијам коментар - Библијата е за свештениците :D

Па би сакал да знам како е во вашате околина? Што мислите за тоа? Исто, дали им посочувате дека Библијата е за сите верници и дека ако нависитна сакаат да растат во Христа, мора да ја читаат?!

Поздрав и Божји благослов!
ВасилК

Изменето од VasilK - 04.Февруари.2009 во 12:39
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.