|
Колку се чита Библијата? |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова не е точно.
Спорен православната и католичката црква Светото Писмо е "тврда храна" за обичниот верник и наводно треба таа тврда храна црковните великодостојници (клирот на црквата) да им ја џвакаат и потоа да им ја бутаат во устата на обичните верници, наспроти Исус кој секогаш милуваше да им проповеда на обичните селани, на бедните, сиромашните, а додека пак најчесто ги укоруваше токму свештениците.
Со оваа измама (Светото Писмо е тврда храна за обичните верници) ткн. "црква" со векови манипулирала со обичната раја и ги влечела за нос неинформираните луѓе каде што ќе посакала.
Но за среќа денес го имаме Светото Писмо на разбирлив јазик и тоа е достапно до речиси секој човек што ќе посака да го има. Така што залудно ти Miki_P и сите останатаи православци се обидувате да ја ширите оваа средновековна ерес во 21век кога луѓето можат слободно да ја земат Библијата во раце и да ги разобличат вашите човечки бизнис придодавки на неа
|
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
Miki_P
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво. Прво - Библијата (Светото Писмо) не им е наменето само на свештениците туку, првенствено на нас - верниците. Второ - Познавам повеќемина што читаат Свето Писмо, особено Новиот Завет, но и многумина кои не читаат. Знам, исто така, дека многумина читаат и друга богословска литература, особено дела од Светите Отци на Црквата, од разни периоди, како и дела од современи богословски автори. Знам и зошто тоа го прават. Затоа што, според учењето на Црквата Христова, Светото Писмо е тврда храна за обичниот верник (тоа е исто како на бебе да му давате двопек) и, читајќи, литература (богословска), неизмерно полесно ќе ја сфатат и суштината на напишаното во Писмото. Ако го прочиташ постот во Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА - Што е постаро - Црквата или Новиот Завет полесно ќе го разбереш ова што го пишувам. Таму можеш да видиш (разбереш) што значи да се толкува Св. Писмо „слободоумно“ и кон каде води тоа! Поздрав во Христа Господа. |
|
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne citam (probav i se okazav)a i onie so gi poznavam ne citaat a ne ni probale...samo skrateni verzii so slika za mali deca
|
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам дека не доволно
|
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
paaa od tie sto gi znam 60% ja citaat ili ja imaat procitano....ama sto ako ja procitale koa ne ja primenuvaat..
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
VasilK
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 28.Ноември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Драги сестри и браќа во Исус!
Би сакал да ве запрашам околу тоа колку често се чита Библијата во вашата околина? Мене ме интересира дали вашите родители / деца / роднини / комшии / пријатели / колеги - дали знаете дека и тие читаат? Дали некогаш сте разговарале за некој стих/послание од Библијата? Морам да кажам дека поголем дел од членовите тука имаат читано / читкаат чат-пат / проучуваат Библија - но тоа е само исклучително мал број на верници во Македонија и пошироко. Иако во Македонија над 70% се декларираат како христијани - мене ми паѓа многу тешко како никој од мојот круг на познаници не чита Библија - освен неколку браќа и сесри кои се посветени во верата. Јас кого и да прашам - сите пореку ме гледаат... ко небаре кузнае што да сум ги прашал?! :) Или пак ќе добијам коментар - Библијата е за свештениците :D Па би сакал да знам како е во вашате околина? Што мислите за тоа? Исто, дали им посочувате дека Библијата е за сите верници и дека ако нависитна сакаат да растат во Христа, мора да ја читаат?! Поздрав и Божји благослов! ВасилК Изменето од VasilK - 04.Февруари.2009 во 12:39 |
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |