|
МКД Молитва |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Првиот стих од Библијата е "На почетокот Бог ги создаде Небото и Земјата." (Битие 1:1) и со тоа верувам Aldra сака да потенцира дека целата планета Земја е библиска Земја, а не само Македонија.
Во Библијата се спомнуваат многу места кои денес се во Иран, Ирак, Турција, а сепак денес овие земји се претежно муслимански, а не христијански. И што фајде од тоа ако се спомнати во Библијата?
И Содом и Гомор се библиски градови, па сепак беа изгорени до темел од Господ.
Затоа, национализмот настрана, да не се фалиме со тоа што името на нашата земја се спомнува во Библијата, затоа што тоа не ни носи никакви поени или привилегии кај Бог. Секој индивидуално ќе се одговара пред Бог и тоа нема да зависи од нашето државјанство, од нашата националност, нема да зависи ни од нашите предци кои биле, ниту од нашите внуци, туку од нас самите - Го послушавме ли она што Господ ни го заповеда во Неговиот пишан Збор - Библијата, или пак ги свртевме нашите уши кон човечките преданија, суеверија и празноверија. Изменето од EvAngelos - 27.Јануари.2009 во 16:50 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Алдра - ќе проштеваш, не те разбрав што мислеше со тоа...
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ох бре зидарски... ај отвори ја Библијата и погледни го првиот стих. |
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
veruvaj zajcef,i samite avtori pojma nemaat za tie kontradiktornosti.
ove me potseka na igrana narecena "mafija". najjako igraa tie ne sto imama startegija kako sto da gi izmamat protivnicite i pogreshno da gi navedat, tuku onie koi nemaat NIKAKVA startegija a drugite se cudat koja e taa nivna misteriozna strategija sto ovie ne mozat da ja ukapiraat. |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
Zajcef
Сениор TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не знам мене ми е малку контрадикторно ова.
1.Бог ни ги прати кралевите-богот христијански ни прати неверници и пагани(такви се во очите на христијаните)? 2.Јас ве избрав вас македонците...и сл.јас колку ште занам бог не сака сите подеднакво и нема миленици-а во клипов бог зборува како да не фаворитизира како народ |
||
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
||
vesnaa
Група Регистриран: 26.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
auuuu ne znaev deka ovie od MPC bile tolku zabegani
|
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
na kratko..nesto po ODVRATNO,GADNO,MIZERNO nemam videno.ednostavno nemav dovolno stomak ni da go dogledam klipot do kraj.a bashka ova e NEVIDENA ZLOUPOTREBA na pravoslavnata vera kako pozadina!!
koj e toj makedon!!??? i ova so aleksanadar makedonski veke se nema granica i oset!! beshe smeshno a sega stanuva veke i mizerno. dodeka stavot na toj protojerejot(a ne mu e ni prvpat)e samo negov licen stav i samo negov. no sepak smetam deka celata taa intencija voopsto ne e religiozna na celiot toj cirkus tuku nekakvo si kvazi politicko-moronska. |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti razbirash li shto znachi da se bide sveshtenosluzhitel na Pravoslavna Crkva i sekretar na eparhija? Sveshtenikot mozhe da ima lichen stav za mnogu raboti, no ne i vo odnos na Boga i verata! Sekoe pravo dovagja vo paket so dolzhnosti, a sekoj sveshtenik na Pravoslavnata Crkva e dolzhen da ja chuva verata ispravna (pravoverna) Ili, sakash da rechesh deka MPC ne e pravoslavna?! Koga bi znael shto smee ili ne smee hristijaninot, najverojatno ne bi bil mason, kako shto sam se pretstavuvash. Eve ja izjavata na izvesniot protoerej po povod t.n. makedonskata molitva: "Ja чувствувам болката на нашите предци, поаѓајки уште од Александар Македонски па до денес, поготово денешната болка можеби е посилна затоа што често еве се случува, секогаш сме онеправдани пред многу институции во светот и Европа, и на тој начин оваа молитва која е дадена, всушност представува бол кон вечноста“, изјави Коста Станоевски, протереј". Kako smee protoerej na Pravoslavna Crkva da opravda takva glupost, koja shto se granichi so bezumstvoto na nacizmot?! Изменето од Asya - 26.Јануари.2009 во 09:41 |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Смее да изјавува сопствен став... и тоа не се смета за официјален став. Официјален е само ставот на Архиепископот и на Светиот Синод (дури ставот на поединечните членови на Синодот не се смета за официјален). За ова, многу е едноставно - прашај во МПЦ, лесно се достапни.
|
||
|
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kolku shto jas se sekjavam, ti pobegna od diskusijata za masonstvoto, a zapochnuva ovde:http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15145&PN=5
I prodolzhuva do osma stranica. Pa, sam vidi go sopstvenoto nepoznavanje na masonstvoto i pravoslavnata vera. A shto se odnesuva na sekretarot na Skopskata Eparhija na MPC i negovata izjava, ti si vo zabluda ako mislish deka sveshtenosluzhitel smee da izjavuva "sopstven lichen stav" vo odnos na Boga i verata. Изменето од Asya - 26.Јануари.2009 во 08:23 |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Масонството нема никаква врска со ниедна вера, бидејќи не е религија и не се меша во религијата воопшто, така што не го разбирам воопшто твоето инсистирање да не се занимавам со овие разговори. Твоето непознавање на темата масонство не е причина да ги малтретираме со тоа сите учесници во сите теми.
Да, свештенослужител и секретар има право јавно да изјавува сопствен личен став. Црквата е строга хиерархија, но не е ниту затвор, ниту војска, па да има забрана за зборување. Секоја една црква ја има истата слобода - и грчката и руската и бугарската и српската... и соодветно има доста примери на такви лични изјави од страна на служители на соодветните цркви. |
||
|
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A chij sveshtenik e protoerejot Kosta Stanoevski, ako ne e na MPC? Smee li sveshtenosluzhitel i sekretar na eparhija, javno da izjavuva svoj lichen stav? Ako smee, toa mozhe samo da go potvrdi bezzakonieto na MPC! Tuku, ne mi odgovori na prashanjeto: Od koga masonstvoto ima vrska so pravoslavnata vera? I so koe pravo si dozvoluvash od tvojata masonska lozha da se meshash vo crkovniote raboti? Изменето од Asya - 26.Јануари.2009 во 04:21 |
||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се согласувам со Asya. Сепак тој е секретар на г.г. Стефан и како таков тој го изнел официјалниот став на МПЦ во однос на оваа богохулна, националистичка и етнофилетистичка квази-молитва. Изменето од Pravoslaven - 26.Јануари.2009 во 03:29 |
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како што реков - изјавата е негова лична. МПЦ официјално не излегло со став во врска со ова. Ова се факти, а не нечии толкувања за тоа дека ако некој кој е секретар рекол нешто, значи мора да е официјално...
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |