![]() |
|
Религиозноста- расте или опаѓа? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 6> |
Автор | ||||||||||||||||||||||
polzavce ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
го проучувам православното христијанство.......имам над 18
![]() ![]() ![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
|||||||||||||||||||||
Која религија ја проучуваш?
Заради притисок од средината практикуваш ритуали? Ако имаш над 18 години, тоа не ти го оправдувам
![]() |
||||||||||||||||||||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
polzavce ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
|||||||||||||||||||||
Јас сеуште ја проучувам религијата. Верувам во Бог, но не и во догмите на религиите........а практикувам ритуали ( заради притисокот на средината)..... Спаѓам во таканаречените колебливи верници...... ![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
|||||||||||||||||||||
Шо убаво школски ви објасни полжавчево А ти полжавче, религиозна си?
|
||||||||||||||||||||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||
Оф пак ли да дефинираме религија и пак ли не е јасно. Еве вака ќе пробам
Религијата претставува верување во натприродно битие остварено со обредни практики поврзано со определена религиска симболика и организирано во рамките на религиска организација. Вака сфатена религијата има 4 основни елементи: 1. верувањето 2. ритуалите и обредите- кои претставуваат обид верникот да стапи во контакт со Бога пр. молитва 3. симболи- кои ја поткрепуваат идејата која ја има во светите книги пр. крст. полумесечина, фигура на Буда 4. религиски организации- институционализирана форма на религијата. Целта е верниците да се соберат на едно место, за подобро да го организираат верскиот живот. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||
Вие не крштевате?
|
||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
|||||||||||||||||||||
Vo Makedonija, no i na balkanot od 1989 navaka, mislam deka religioznosta postepeno raste paralelno so interesot za ezoterijata.
No ne e kaj site ludje toa vo smisla na posetuvanje sobiri na nekoja verska zaednica ili religiozna grupa, Tuku kako stav: ima nesto, Bog li, visa intelegencija li, nesto povece od ovozemniot zivot.
Bi spomnal samo deka ima i religiozni ludje i verski zaednici koi ne praktikuvaat rituali. Na pr. prahristijanite vo zaednicata Univerzalen zivot. Изменето од zidarski - 28.Јануари.2009 во 00:00 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||
Ајде се враќаме на темата......... Според мене религиозноста расте........Зошто? - Во општество кое поминува низ кризи ( какво што е нашето) утеха дава религијата и луѓето се осврнуваат кон неа. Се зголемува сиромаштијата, беспарицата, невработеноста, стресот, кој пак потоа предизвикува болести итн.....и немајќи начин луѓето да ги решат проблемите на поинаку се смируваат со религијата ( така требало да биде, судбина, Бог ме искушува, Бог дава, Бог зема..итн...) - Во општество во кое старите вредности ( социјалистичките во нашиот случај) веќе не важат, а новите вредности сеуште не се дооформени, луѓето збунети по кои вредности да се водат се осврнуваат кон религијата и вредносниот систем што таа го нуди. - Во општество во кое водството на државата има блиски односи со религиските водачи ( какво што е нашето)на населението му се праќа порака БИДЕТЕ РЕЛИГИОЗНИ.......и таа порака стасува и бива прифатена од некои..... При тоа за да нема забуни кога велам религиозност мислам на верување во Бог и практикување на верски ритуали и обичаи. И мислам на сите вероисповести во Македонија. И мислам на сите видови верници, од убедени до номинални.....не мора некој да е убеден верник, но сепак ај за секој случај ќе си запали свеќа во црква.......и тоа е религиозност..... |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
|||||||||||||||||||||
Полжавче, проштевај..
Секаде каде што се појавува Асја, дискусиите се уништуваат. ![]() п.с. Ајде, напиши нешто, за да се врати дискусијата на својот тек. Изменето од makarios - 27.Јануари.2009 во 22:18 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||
Уништена ми е замислата за тоа како требаше да тече дискусијата за темава..... |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|||||||||||||||||||||
makarios, доста ги замајуваш луѓето со твојата "поезија". Зошто ја вадиш од контекст Asya непотребно? Таа никаде не вели дека не ја љуби мајка и, но вели дека нема да одобри раскол дури и ако сопствената мајка застане од расколничката страна. Таа никаде не вели дека ќе се откаже од мајка и, но покажува една храбра христијанска објективност кон вистината, наспроти неморалниот непотизам т.е. да се нарече лагата "вистина" само заради тоа што на страната на лагата би била нашата мајка.
На заборавај, Исус во евангелијата никаде не ја нарече Марија своја "мајка", туку така ги нарече Своите ученици - оние кои ја извршуваат Божјата воља (Матеј 12:49). Не велам дека Марија подоцна не станала една од Неговите ученици, но сакам да го потенцирам она што и Христос го потенцираше, а тоа е дека кај Бог нема непотизам. Христос го воздигна духовното семејство над телесното и ги нарче мајка и браќа не оние кои по крв му биле тоа, туку оние кои по дух Му биле и Му се тоа.
Христос во една прилика рече: "Кој не е со Мене, тој е против мене." (Матеј 12:30) Така што доколку нашите мајки не се со Христос, сакале ние да прифатиме или не, тие се против Христос. Ние можеме да ги сакаме и должност ни е да ги почитуваме, но тоа не значи дека ние треба да ја подржуваме нивната духовна позиција во однос на Христос.
Јас имам личен пријател (екс муслиман) кој после заканите од неговите родители да се врати во Исламот и да не иде во црква, доби и официјално откажување од семејството, но остана верен на Христос, затоа што го возљуби Него повеќе од своите земни родители.
|
||||||||||||||||||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
|||||||||||||||||||||
Не миличка, само си играм на раска и греда. Многупати досега велиш: „вие“ немате право да се мешате во мојата интима - секогаш кога некој ќе ти противречи. Ти пак, се сметаш за повикана, и дека имаш право да се мешаш во нечии интими. Некому да велиш дека не се молат, затоа што „киснале на интернет“, е недолично, и секако мешање во туѓи интими. Но, ајде уште малце да „ситничарам“. Како ти успеваш да се грижиш за своето семејство, кога и „ти“ по цел ден „киснеш на интернет“?
Да ја кажам ли прикаската за ситните гревови и големот грев? Онаа кога старецот на едниот му рекол да пренесе голем камен, а на другиот еден куп ситни камења? Многумина паѓаат поради ситниците.
Асја мила моја, ти си најхиперемоционалната личност која што ја имам сретнано. Само твоите емоции имаат малку подруг облик.
Не мила моја, ова е јавна дискусија, и како што погоре реков, ти се мешаш во сечиј живот. Нема да те игнорирам, затоа што тоа не е патот на православните.
Еве, повторно дојдовме до твојата омраза кон личност, а не „критика на човечките постапки“. Никаде не го спомнуваме дедо Наум, или МПЦ, ти од ракав ги вадиш. Знаеш, опседнатоста некогаш може да биде опасна работа.
Ако мислиш дека умносрдечната молитва е прелест, тогаш што да ти кажам... ќе му кажам на духовникот да се моли за сите нас.
Пак судиш и си супериорна.
Мене православната Црква ме учи поинаку. Да плачеме за сите луѓе, и да се сметаме најнедостојни и криви за се. А ако ти си прочитала некои протестантски книжулиња или римокатолички либерални толкувања, не ги ставај во православен контекст. Знам дека тоа изгледа смотано пред луѓето, но не и пред Господ.
Прочитај од претходните преписки.
Токму така. А Грците и Србите не ни даваат афтокефалност, односно не ни даваат љубов, а бараат да се откажеме од нацијата.
Јас не барам од никого да ме признае како Македонец, кога самиот јас си знам дека сум Македонец. Туку, Грците и Србите бараат да се откажам од мојата националност, а некои се дразнат да одат до таму да ми кажат дека сум Грк, Србин или Бугарин. Во Црно Семе, главниот јунак вели: „Како може да кажам дека сум магаре, кога не сум!“
Ако сакаш, ќе отвориме тема за лицемерната љубов. А за искривената вера може да читаш во темите за баптистите и останатите протестантски секти.
Па, ајде, да почнеме да се љубиме. Најпрвин молејќи се еден за друг, и правејќи си метании.
Испревртување.
Јас не сум мерило за светоста на помесна Црква. Како што не е ниеден човек, та преку него да се изобразува Црквата.
„Вие“ сме СИТЕ останати на форумот, освен „ти“, нормално. Она што сега неправославен ти прави лице, не е дека се согласува со тебе. Тоа е состојба на протестантски ум, а тоа го прави за да си фаќа сеир, и после да може да сведочи дека православните си вадат очи. Како што сме тргнале, најверојатно е и во право. Ако другите не можат да видат љубов помеѓу мене и тебе, празни се моите зборови, а празни се и твоите зборови.
Јас се имам причестувано во помесни Цркви, и тоа на знаење на епископ или свештенослужител дека сум од МПЦ, и знаејќи дека Србите неканонски си инсталираа езгархија. А јас не сум исклучок. Јас познавам и свештенослужители кои сослужуваат со свештенослужители од останатите помесни Цркви.
Не само „нас“ од МПЦ, ти ги делиш сите луѓе. Во принцип, ти ги делиш луѓето на „ти“, заедно и тие кои ќе ти се потчинат (а впрочем проповедаш против послушанието, а од друга страна, сакаш сите тебе да те слушаат), и на „вие“, односно сите останати кои не мислат како и „ти“, без разлика дали станува збор за православни, баптисти, протестанти, римокатолици, исламисти, атеисти и останатите. А од православните на форумот има и такви кои не се во МПЦ, но не се согласуваат со „ти“, бидејќи своето учење го црпат од Христос, преку Светите Отци на Црквата, а не го тепкаат со свое размислување, колку и да е здраворазумско.
На сите им станав се... нели? Ако не можеш да постанеме „ние“, односно во секој свој ближен (практично секој роден човек - од првиот Адам, до последниот човек) ако не Го препознаеме Христос, тогаш суштински сме го промашиле нашиот живот.
Ете, пак со тоа, „ти“! ![]()
OCA e во раскол, а сепак нив ги одобруваш.
Во разговор со еден руски јеромонах: Вие сте нашата рана, и нашата болка. Треба сите да се молиме и плачеме еден за друг. Јас многу сострадувам со моите браќа и сестри од Македонија (секако мислејќи на верните од МПЦ). Ако тој отец, не знаејќи ме, не се откажал од мене, и ме сака, и плаче и се моли за мене, колку ли повеќе треба за нашите мајки, кои не` родиле, а колку ли повеќе исто и за нашите непријатели, со тоа исполнувајќи ја Божјата заповед да се љубиме еден со друг. Расте ли религозноста? Реално, нема да почне да расте, ако самите себе не се преобразиме... и не покажеме плодови на љубов кон секој еден човек. п.с. Многупати сум те прашал, и пак ќе те прашам (иако до сега не си ми одговорила: Ме љубиш ли? Изменето од makarios - 27.Јануари.2009 во 14:07 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Asya ![]() Сениор ![]() Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
|||||||||||||||||||||
Pogledni vnimatelno pogore, na shto lichi tvoeto sitnicharenje i prepiranje? Ne se razlikuva mnogu od toa na EvAngelos i drugite sektanti. Taka e toa, koga nekoj nema realni argumenti, pa se obiduva da te zalazhuva so sitnici.
Se chini, tebe ti e polesno da se drzhish za tugji emocii, otkolku da se borish protiv svojata hiperemocionalnost. Mojata prichina za repliciranje, e moja lichna rabota, a tvoe pravo e da me ignorirash ako sakash. Ete, vashiot dedo Naum se ochistil od strastite i se oslobodil od grevot, zatoa samovolno i pogreshno tolkuva (asketsko - isihastichki), i ve vodi vo zabluda na svojata prelest. No, kako samo li gi razbira svetite otci, koga seushte ne go razbira Evangelieto? Besmisleno e da se pravish kriv za toa shto ne si, a koga si vinoven da ne go priznavash svojot grev ili da go opravduvash vo tugjata greshnost. Treba da bidesh realen, a ne smotan! Ako chovekot veli deka e kriv za toa shto ne e, togash lazhe, a lagata e grev. Hristos ne povikuva hrabro da gi izdrzhime stradanijata, no ne i da priznavame grevovi za koi shto ne sme vinovni. Hristijanskata ljubov ne se bara, tuku se dava. A ti velish: "Ne mozhe", i chekash prvo Grcite i Srbite da te priznaat kako Makedonec. Pa, kakva e taa iskrivena vera i licemarna ljubov? Hristos zapoveda da go ljubime blizhniot kako sebesi, no nikade i nitu ednash ne postavuva uslov blizhniot da ni vozvrati so ista mera. Naprotiv. Hristos povela da gi ljubime i neprijatelite svoi, a ti odbivash da gi ljubish pravoslavnite brakja vo Hrista, samo zatoa shto gi smetash za neprijateli na nacijata. Stvarno me razocharuvash, bidejki ako tvojata vera e takva, dodeka propovedash ljubov i povikuvash na asketizam i molitva, t.e. barem se pretstavuvash kako chlen na MPC i imash nekakvo znaenje, togash kakva li e verata na onie Makedonci, koishto ne se vocrkoveni? "Vie" ste tie, koishto nemate liturgisko edinstvo so Pravoslavnata Crkva i prebivate vo sostojba na raskol. Realno, jas ne ve delam, nitu ja otcepiv MPC vo 1967g., a vie samovolno se delite od pravoslavnata ekumena. Zatoa, ne mozheme site zaedno da bideme "nie". Zhalam, i zhalejki stojam na drugata strana, no ne mozham da prifatam i odobram raskol, pa duri vo "vie" da spagja i mojata majka! Изменето од Asya - 27.Јануари.2009 во 06:57 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
|||||||||||||||||||||
Како прво, пак изразуваш емоции, односно ја имаш несогорливата желба да реплицираш. Тоа мила моја, не е добро.
Баш затоа се повикуваме на нив. Дека го проповедаат Христовото, а што е уште подобро, сигурни сме (од нивниот опит), дека го пренесуваат правилно. Не смееме и не можеме ние самите да си ги толкуваме работите. Особено не, ако не сме се очистиле од страстите. Можеби звучам досадно со ова очистувањето од страстите, ама шо да се прави, тоа е патот до вкусувањето на слобода. Мислам на слободата од гревот.
Осуда!
Испревртување.
Раска и греда.
Супериорност (ми кажуваш што да правам)!
Што подразбираш ти под оштење? На сите да им велиш дека се глупаци, а само ти си паметна и во себе ја имаш апсолутната вистина? Верувај, сите ние сме опрелестени.
Раска и греда, осуда и супериорност. Три ин уан аген.
Осуда со подзнак на „вашите“.
„Вашите“!
Знам.
Твојата омилена тема!
„Вие“.
Божјите дарови не се за фалење, и самиот Господ рече: не радувајте се на тоа дека духовите ви се покоруваат, а радувајте се шо имињата ваши се напишани на небесата. А Свети апостол Павле исто вели: да имам пророчки дар и да ги знам сите тајни, да ги имам сите знаења за сите работи, а и така силна вера што и планини да поместувам - ако љубов немам, ништо не сум. А тој што го читал старец Софрониј, можеби се сеќава на настанот за кој што тој пишува, кога индиректно се пофалил за неговиот внатрешен подвиг, и сето тоа му било одземено.
Не одбиваме.
Не може. Затоа Србите и Грците треба да не` прифатат како Македонци.
Осуда на цели народи... Е сега, ако се изанализираат овие неколку преписки, и луѓето кои само го читаат форумот, и не земаат активно учество (т.е. не пишуваат), а само се интересираат за верата, каква љубов ќе видат? Само се напаѓаме и надмудруваме, и даваме „критики на човечките постапки“. И на крај, религиозноста дали расте или опаѓа? Тоа не знам, но ако опаѓа, јас сум крив за тоа. Всушност, јас сум крив за се`! |
||||||||||||||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |