|
Кина |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Камена Шума Јунан (Yunnan)Во Јужната кинеска покраина Јунан (Yunnan) има супертропска клима и растат многу рододендрони и камелии. Главниот град на покраината Кун Минг е познат како град на вечната пролет, а целата област претставува ризница од растенија и дрвја. Шумата што се наоѓа на висорамнината 120км југоисточно од Кун Минг не е позната по дрвјата, туку по варовничките столбови со необични форми што ги создале времето и природните услови. Јунанската камена пума се простира на подрачје од 5км квадратни и во неа се наоѓаат безбројни камени столбови, меѓу кои некои се високи колку човек, а други пак и до 30 метри. Некои камени столбови изгледаат како бамбусови стебленца, некои како големи мечеви, други пак личат на птици или животни, крупни печурки или јагоди. Многу генерации биле инспирирани да ги опишуваат, што се открива преку нивните имиња: "Фенкиксот што ги дотерува своите пердуви", "Скалест водопад", "Одмаралиштето на лавот", "Врвот на лотосовиот цвет". Во некои групи има стотици столбови, а други стојат осамени. Во мрачните премини меѓу столбовите се наоѓаат базени, пештери и кривулести патеки со бујна вегетација. Скалите што изгледаат како да се направени за да се помине полесно меѓу вертикалните карпи покрај многу места каде што се всечени. создаваат лавиринт што ги надминува сите човечки творби. На некои места постојат мостови и павилјони што оставаат впечаток дека се наоѓате во некоја шумска градина. Многу карпи се покриени со мов и лишаи; и покрај недостигот на почва и ограниченото количество на дневна светлина во погустите делови на шумата, таму одлично успеваат, држејќи се за стрмнините, растенијата што ползат, а нивните црвени и розови цветови ја прават оваа необична глетка уште поживописна. Пред повеќе милиони години оваа фантастична шума изгледала како компактна маса од варовник. Движењата на Земјината кора ја издигнале и ја обиколувале благо разбрануваната висорамнина, а на варовникот создале многу вертикални пукнатини. Дождовницата и водата од почвата, поради бујната вегетација заситена со јаглероден диоксид, се претвориле во блага киселина која многу делотворно го растопува варовникот, така што пукнатините многу брзо се прошириле. Првобитниот слој од варовник во централниот дел од Камената Шума денес речиси и го нема бидејќи го стопила киселината, а тоа што останало, стои во облик на остри, камени кули со жлебови |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
10 работи што не ги знаете за Кина
1. Кина егзекутира три пати повеќе луѓе од остатокот на Светот 2. Во Кина моментно има повеќе христијани отколку во Италија 3. Повеќе од 4000 бебиња во Кина биле крстени „Олимписки игри“ во 2008 година 4. Кинезите употребуваат 45 милијарди стапчиња годишно 9. Во кина сеуште има средновековна чума 10. До 2025 во Кина ќе бидат изградени 10 градови големи колку Њујорк Изменето од емил - 19.Јануари.2011 во 05:32 |
|
kokomoko81
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1363 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kina- drugata strana od prikaznata za svetot !!! |
|
......
|
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ima Mek
|
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bi sakala da prosetam vo kina
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bi otisol samo do Hong Kong, drugoto ne me intersira - nekako mi e premnogu golemo... Me zagrizuva samo siot toj smog koga nema veter.
Hong Kong pri samrak, so 7-te milioni ziteli naseleni vo oblakoderive Изменето од Majkl - 01.Април.2009 во 16:44 |
|
konan
Сениор Регистриран: 27.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 749 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
De ako sakas dajgo malku televizorot? da prosetam nekade
|
|
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata
|
|
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sum bila vo kina.....preku televizija
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кина ко Кина, полна со сваштарии, само доколку некој ја посети прво нека отвори 4 очи што јаде таму. Да не ви принесат печење од пресовано куче или супа од мачка [:-&]
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
DAC23
Сениор Регистриран: 20.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 357 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
би летнал до таму да им го видам ѕидот таму само
|
|
maki_seker4e
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 131 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koga bese majkata na drugarkami vo kina(neznam koj grad)na sekade im smrdelo na umreni macki,kucinja i majmuni...koga ke idam ke si kupam eden golem kufer i ke go napinam so hrana za koa ke otidam tamu da ne blujam...
|
|
I love saying yes...and doing the opposite. a friend is alweys there when you need them.NOT ME!
|
|
igi 3
Сениор KVO VADIS Регистриран: 30.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 18736 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kina e zemja so mitovi,legendi,cuda. I zatoa e za nas interesna i bi sakal i jas da ja posetam da ja vidam nivnata kultura i nivnata istorija.
|
|
^italina
Сениор Регистриран: 11.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bas bi sakala da idam-mi izgleda interesno.
|
|
A closed mouth catches no flies
|
|
THEPRINCESS
Сениор Регистриран: 29.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 4676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bi sakala da otidam vo Kina, ima mnogu raboti za da se vidat, ali mora prvo da se informiram dali imat restorani za evropska hrana oti ne mozam da zamislam da jadam ku4inja i ma4ki so marmalad
|
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |