|
Закон за извршители |
Внеси реплика | страница <1234 8> |
Автор | |
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што бидна ова луѓе? Знае ли некој како оди процедурава со овие извршителите? Знае ли некој колку смеат да наплатат за својата услуга? Како се одредуваат цените?Погодените од извршените дела на оваа служба се почесто се прашуваат- Што е во суштина ова- наплата или легален рекет?
До кога ќе трпиме рекетирање? |
|
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Епа , и јас имам проблеми со насилната наплата .
Фирма од Струмица со која соработував не магичен начин ми ја блокира сметката и ми наплати 3 пати повеќе пари од тоа што сум и должел. Долгот го признавам , но своевремено фирмата се распагаше , престана да ме снабдува со роба , имав роба која требаше да се рекламира , значи да се направи повратница, да се пребиеме и да ми фактурираат . Но на телефон никој не се јавуваше , едноставно ги снема . Неодамна ми ја блокирале сметката поради долг , отидовме кај извршителот и ми го даде извршното решението кое прв пат го видов дека воопшто постои . Го прашуваме за чаре , а он дека рокот за жалба поминал и дека треба да поднесеме контра тужба . Значи без мое знаење , без да добија известување , без да бидам повикан на суд, без да ми дојдат од фирмата за да ме известат , без да ми се јават на телефон ми ја блокираа сметката и се додека не им платив не можев да работам . Во банка викаат , плати па иди да се жалиш кај извршителот . И сега адвокати , контра тужби , записници , рочишта , ... за да можам да си ги повратам средставата и да си го платам само долгот . Плус треба да ја тужам и МРТВ , Управа за приходи ... Ми ги собраа парите без пардон без да ме тужат , е сега јас ќе треба да ги тужам и потоа дали со извршител или не , треба да си ги повратам средставата . Ова е лудница !!!!! Изменето од eptendosadno - 13.Декември.2009 во 00:07 |
|
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Им се најде на луѓето овој закон, ама ептен. Извршителите си покажуваат заби, си спроведуваат свој закон за кој еве адвокатите најавуваат тужби. Не им е гјле очигледно ни за закони, ни за луѓето туку само за својот приход и заработка. Им се даде, сега нека ги сопре оној кој им даде толкави овластувања
Прилепско семејство на раб на егзистенција поради скандалозна одлука на извршител |
|
RORAIMA
Нов член Регистриран: 13.Октомври.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 26 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa za zal nekako taka i doagja.
Za da go svatite toa , kje vi dadam primer. AKO ZEMES KREDIT OD BANKA ISTATA BANKA KJE TI ZEME KAMATA OD NAJMALKU 12 % GODISNO. AKO ZEMES KREDIT OD MENE A JAS TI BARAM 10% VO TOJ SLUCAJ JAS SUM LIHHVAR. E SEA BANKATA E ZASTITENA SO ZAKON A JAS NE SUM Rezime: Izvrsitel i reketar = Banka i Lihvar |
|
se sto e so pari , e bez pari !
|
|
vodolija_89
Група Регистриран: 29.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
abe izvrsiteli e isto i reketarstvo so ima sud neka te tuzi ne reketarid a ti prajca da ti krena od doma se ,samo strajk jak zbirajte se piuvajte da s e zbirame
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vodolija_89 се наоѓаш на подфорум Право, каде се дискутира за закони, значи темата треба да се обработува од правен аспект.
Ако си за политика и организирање штрајкови - повели на подфорум Политика. |
|
vodolija_89
Група Регистриран: 29.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
abe so pravo ustav so se zanesuvate bre ljuze ova e nevideno neso vlstva pajza veruavjtemi imav kazna 20 evra i sea imam 200 evra i mi dojdija vcera so izvrsiteli koj izvrsitel ima sud tuka so bara tie rekatari mme...ne mu plajcam ako tre i ce go tepam izvristelo samo strajk koj e eza neka pisi tuka da se soberime oti ako ne pocni nekoj site cuta pozdr
Изменето од Анастеа - 29.Септември.2009 во 16:06 |
|
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Можеби овој закон треба да се одложи заради големата немаштија што владее меѓу населението....односно да не се спроведе спрема оние кои припаѓаат на социјалните категории, а долгот им е како последица на неплаќање на редовните сметки за струја, вода, комуналии и слично...
Меѓутоа, покрај нив, се провлекуваат и оние кои знаат дека имаме тромаво и неефикасно судство и нефункционирање на извршителите, па тоа го злоупотребуваат за лично богатење, односно за задолжување, неплаќање, користење на разни услуги без надохнада, со назнака "ќе се видиме на суд" .... Тоа е болката на голем број наши претпријатија меѓу кои најмногу страдаат оние кои поштено заработуваат а не можат со години да си ги наплатат своите побарувања... Тој закон мора да биде донесен, а ако властите сакаат да и помогнат на сиромаштијата нека најдат поповолен начин за тоа... |
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Примената на измените во Законот за извршување ќе се одложи до 1-ви јули следната година.
Извршители нема, барем до следната година... |
|
Паланчански
Сениор Регистриран: 01.Декември.2007 Локација: Dubrovnik Статус: Офлајн Поени: 1655 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како јас да ги наплатам долговите од пропаднатата државна фирма? Или законот важи само ако јас сум должникот?
|
|
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шега настрана...извршителите се во акција...
СУДСКИТЕ ИЗВРШИТЕЛИ НЕ ЈА ПОЧИТУВААТ ТАРИФАТА ЗА ТРОШОЦИ Наплаќаат за услуги кои не ги дале Скопјанецот Г.П. вели дека лани, место банката, судски извршител го известил за законскиот рок од 8 дена за доплата на кредитот, и за услугата му наплатил 46.000 денари За две задоцнети рати за исплата на нов автомобил, за кои банката
заборавила да го извести за законскиот рок за исплата, скопјанецот
Г.П., иако наеднаш го исплатил автокредитот, седум месеци му плаќа
трошоци на извршител во висина од 46.000 денари. Тој има уште две рати,
иако уште во септември расчистил со долгот кон банката. |
|
mmomirovski
Сениор Регистриран: 15.Септември.2008 Локација: Tuvalu Статус: Офлајн Поени: 1219 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Законот за облигациони односи ги предвидува општите рокови на застареност, посебно чл. 367 кој предвидува: (1) За една година застаруваат: 1) побарувањето на надомест за испорачана електрична и топлотна енергија, гас, вода, за оџачарски услуги и за одржување на чистота, кога испораката, односно услугата е извршена за потребите на домаќинството 2) побарувањето на радиостаница и радио- телевизиска станица за употреба на радиоприемник и телевизиски приемник; 3) побарувањето на пошта, телеграф и телефон за употреба на телефон и на поштенски преградоци, како и другите нивни побарувања што се наплатуваат во тримесечни или во пократки рокови и 4) побарувањето на претплата на повремена публикација, сметајќи од истекот на времето за кое е нарачана публикацијата. (2) Застарувањето тече иако се продолжени испораките или услугите. Значи ова се однесува ако не е покрената тужба пред надлежен суд во рок од 1 година од пристигнувањето на сметката. Додека ако постои веќе правосилна судска одлука, застарува после 5 години(ако во тој рок не се наплатат средствата). Значи се што треба да се направи е да се поднесе приговор до надлежниот суд, е сега друго е колку е се ефикасни и брзи, али па после може да се бара враќање на средствата, хехе се разбира и камата |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...konkretno ova malku me zbuni del od napisot vo Nova Makedonija...zatoa ako nekoj razbira malku povekje ili ima nekoj pravnik...ubavo e da objasni...
Во Комората на извршители велат дека измените се во делот на старите судски предмети за кои имало период од 2,5 години да се завршат, но тоа не е сторено. Наместо судот, сега нотарите ќе ги издаваат решенијата за наплата на долгот. Доколку нема приговор нотарот става печат и го дава на извршителот- ни изјави Антонио Коштанов, претседател на Комората на извршители. Според него, со новите измени ќе се зголеми работата на нотарите, но и на извршителите. - Има близу 600.000 стари предмети, за кои и по 10-15 години траела постапката по судовите. Сега сите тие ќе се префрлат кај нас- вели Коштанов. Во Комората на извршители нагласуваат дека му се остава на должникот можност сам да предложи начин како да го намири долгот, како и модалитетите за плаќање. Во однос на задржување од платата, таа не смее да биде поголема од една третина од вкупниот износ. Должникот освен износот што го должи ќе мора да ги плати и трошоците на извршителите и наградата што им следува. Таа ќе се одредува во зависност од висината на неплатените побарувања. Konkretno... Доколку нема приговор нотарот става печат и го дава на извршителот... od kogo prigovor??? ...600 000 stari i po 10 do 15 godini , shto znaci ne zastaruvaat ???? Znaci deka na haracliite pokraj redovnata plata im sleduva i nagrada. Vo tursko vreme kolku shto ucevme po istorija im se davaa imoti, slugi, pa i po nekoja ubava moma koja sami si ja grabaa. Shto kje im se dade kako nagrada vo SAMOSTOJNA I SUVERENA MAKEDONIJA??? |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.. Ubavo e da se znae... ... a okolu ova "vo procedura" za koj tece sudska postapka...ama 10...15 godini... i nekoi lica se vekje dooolgo umreni...
|
|
Внеси реплика | страница <1234 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |