IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што не’ учи библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што не’ учи библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
Автор
Порака Обратен редослед
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 18:12
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Помина скор цела недела, а нема некој да пише на оваа тема. Дали тоа значи дека вас се ви е јасно што не’ учи библијата?изненадувањенамигнувањеМене многу работи не ми се јасни. Меѓу другото еве и ова:Што не’ учи библијата во однос на богатството? Во Мар.4:25 се вели: „Кој има ќе му се даде, а кој нема, ќе му се одземе и тоа што го има“. Дека ова не е зборувано исклучиво како парабола, со преносно значење на зборовите (се мислело на нешто друго како во Мат.13:12), потврдуваат стиховите во Мат.25:14-29, каде на нај експлицитен начин се кажува смислата за „имањето и немањето“ богатство - во пари (таланти). Значи овде се оправдува богатењето на одредени луѓе за сметка на осиромашување на други.Но, што се случува во Лука 12:15-21? Таму бог му ја зема душата на човекот кој сакал да направи поголем амбар. Демек, многу сакал да има. Па нели претходно беше речено да му се даде повеќе на тој што има?!?! Зошто сега човеков бива убиен? И друго. Во Лука 12:33 се вели:„Продајте го својот имот и поделете го на сиромашните“ Нели ова се коси со претходните Мар.4:25 и Мат.25:14-29, каде се вели дека од сиромашните треба да им се одземе и тоа што го имаат?А сега се вели да им се дава!Навистина незнае човек што да прави, да има или да нема?Уште нешто! Ако Ти си го продал својот имот, со цел парите да ги распределиш на сиромашните, тогаш што ќе се случи со Мене, кој сум го купил тој имот. Дали бог ќе ми суди според Мар.4:25 и Мат.25:14-29 или според Лука 12:15-21?И на крај (малку хипотетично), ако сите го продаваат својот имот, кој ќе купува?
На сите овие (но и други) прашања има многу убави и интересни објаснувања во книгата „Ова е Мојата Реч:Алфа и Омега„ - едно обемно Христово откровение примено 1989 година. Сите стихови кои ти ги наведе се таму содржани и по секој од нив следи толкување и продлабочување. Бесплатно на хрватски јазик може да се симне(околу 1,5MB) во PDF формат под Ovo je Moja Riječ - Alfa i Omega - Kristovo otkrovenje
Иако е истата преведена и отпечатена на македонски јазик(за повеќе инфо пишете во л.п.), засега нема линк за он-лајн читање.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 17:23
Златник - многу јасно се зборува за духовното богатство.
Прочитај го целото поглавје, а особено следниот стих - 26.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 11:29
Помина скор цела недела, а нема некој да пише на оваа тема. Дали тоа значи дека вас се ви е јасно што не’ учи библијата?изненадувањенамигнување
Мене многу работи не ми се јасни. Меѓу другото еве и ова:
Што не’ учи библијата во однос на богатството?
Во Мар.4:25 се вели: „Кој има ќе му се даде, а кој нема, ќе му се одземе и тоа што го има“. Дека ова не е зборувано исклучиво како парабола, со преносно значење на зборовите (се мислело на нешто друго како во Мат.13:12), потврдуваат стиховите во Мат.25:14-29, каде на нај експлицитен начин се кажува смислата за „имањето и немањето“ богатство - во пари (таланти).
Значи овде се оправдува богатењето на одредени луѓе за сметка на осиромашување на други.
Но, што се случува во Лука 12:15-21? Таму бог му ја зема душата на човекот кој сакал да направи поголем амбар. Демек, многу сакал да има. Па нели претходно беше речено да му се даде повеќе на тој што има?!?! Зошто сега човеков бива убиен?
И друго. Во Лука 12:33 се вели:„Продајте го својот имот и поделете го на сиромашните“ Нели ова се коси со претходните Мар.4:25 и Мат.25:14-29, каде се вели дека од сиромашните треба да им се одземе и тоа што го имаат?А сега се вели да им се дава!
Навистина незнае човек што да прави, да има или да нема?
Уште нешто! Ако Ти си го продал својот имот, со цел парите да ги распределиш на сиромашните, тогаш што ќе се случи со Мене, кој сум го купил тој имот. Дали бог ќе ми суди според Мар.4:25 и Мат.25:14-29 или според Лука 12:15-21?
И на крај (малку хипотетично), ако сите го продаваат својот имот, кој ќе купува?
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:30
Фала, во секој случајтрепкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:29
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

А зошто пак мислиш  дека ми е само ник, а не и вистинско име?

Во случајов (на форумов) ти е ник! А за вистински не%20знам! Можеби, зошто да ненамигнување. Во секој случај убаво имеи презиме. трепкањеголемо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:25
А зошто пак мислиш  дека ми е само ник, а не и вистинско име?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:23
Јасно, па нели сум од Магдала, малото рибарско селце.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:18
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Кој прв, ако не јас, та нели јас прва Го видов? намигнување
Знам де, знам што сакаше да кажеш...

големо%20гушкање Мило ми е што се разбираме!големо%20гушкање

btw., малку оф топик. Гледам го котистиш никот „магдалена“Знаеш зошто Марија така ја нарекувале?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:11
Кој прв, ако не јас, та нели јас прва Го видов? намигнување
Знам де, знам што сакаше да кажеш. Фактор Х или харизма ти се вика тоа, но Исус е исклучок од оваа група, зашто не била само харизмата пресудна за Него, туку нешто друго. Тој бил очекуваниот Месија, Пророкот, Спасителот, Исцелителот....Божјиот Син пред се, иако секако нема да се сложиш со ова. Но сакам да кажам, Исус отскокнува од оваа кошница по сосем други работи.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:06
Знаев дека ќе има неко оваков коментар, но незнаев кој прв ќе биде.
Да, факт е дека сите тие ја имале таа способност да привлечат, убедат, заведат, да се стекнат со следбеници ... или како сакаш речи го тоа! И јас тиокму на таа нивна способност се воодушевувам. Сосема друга работа е за што сето тоа го користеле. Ја сваќаш поентата?среќа

А, да! А зошто го испушти Александар во твоето набројување на „негативните“ личности? Мислиш тој бил поарен од да речеме Хитлер или Ханибал?

Изменето од Zlatnik - 22.Октомври.2008 во 11:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:01
Убаво....Хитлер, Мухамед, Исус, Ханибал, Тоше-сите во една кошница,
тропна Златникот на масата, и остана жив.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 10:57
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

... eve ke izjavam deka imam vrven respekt za Isus. No toa ne me pravi hristijanin bidejki ne se soglasuvam so hristijanskite dogmi.

Верувале или не, иако сум атеист, имам огромен респект кон Исус, но не од теолошка гледна точка, дека тој е господ - божји син ..., туку од сосема друг, човечки аспект. Му се восхитувам како човек кој со своето учење (јас тоа некогаш го нарекувам и политика) успеал да покрене огромна маса луѓе. Секако тоа заслужува почит. Истото тоа почитување (кон способни луѓе кои ја имаат таа дарба, харизма да организираат и да предводат маса луѓе) ја имам и кон Мухамед, кон Сидарта (Буда) ... како и кон Александар, Ханибал, Наполеон, Хитлер, Тито, Тоше...!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 23:27
Originally posted by neo_wmaster neo_wmaster напиша:

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Па затоа и ти реков - Мајкл и Месинџер не се декларираат како Христијани (во црковно-деноминациска смисла).

Еее, вака објаснето(црвеното) веќе има смисла! Барем за мене. Месинџер ако сака самиот ќе се произнесе, тој има поинакви убедувања од моите.

А какви верски убедувања има Месинџер?

Messenger sekogash imal respekt prema site tugji veruvanja, no sekogash odel po svoj pat.

Chitaj gi negovite komentari i ke razberesh koi se negovite pogledi. Ne go klasificiraj i ne go etiketiraj, oti taka samo ke go negirash i ke steknesh pogreshno mislenje.

Da ne te ostavam potpolno nezadovolen, eve ke izjavam deka imam vrven respekt za Isus. No toa ne me pravi hristijanin bidejki ne se soglasuvam so hristijanskite dogmi.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 23:14
Се извинувам што се мешам, ама би сакал и јас нешто да кажам.
Библијата е веродостојна карта на СОВРШЕНИОТ ЖИВОТЕН ПАТ!
Таа ги содржи зборовите ГОСПОДОВИ и затоа може да се нарече дека е БОЖЈИ ЗБОР, но никој не би смеел да ја израмни или дури направи поголема од СЛОВОТО БОЖЈЕ - ХРИСТОС, без која е таа безвредна.

Во ред е пишаното или треба нешто да средам?       

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.