|
Што не’ учи библијата? |
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Автор | |||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Иако е истата преведена и отпечатена на македонски јазик(за повеќе инфо пишете во л.п.), засега нема линк за он-лајн читање. |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Златник - многу јасно се зборува за духовното богатство.
Прочитај го целото поглавје, а особено следниот стих - 26. |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Помина скор цела недела, а нема некој да пише на оваа тема. Дали тоа значи дека вас се ви е јасно што не’ учи библијата?
Мене многу работи не ми се јасни. Меѓу другото еве и ова: Што не’ учи библијата во однос на богатството? Во Мар.4:25 се вели: „Кој има ќе му се даде, а кој нема, ќе му се одземе и тоа што го има“. Дека ова не е зборувано исклучиво како парабола, со преносно значење на зборовите (се мислело на нешто друго како во Мат.13:12), потврдуваат стиховите во Мат.25:14-29, каде на нај експлицитен начин се кажува смислата за „имањето и немањето“ богатство - во пари (таланти). Значи овде се оправдува богатењето на одредени луѓе за сметка на осиромашување на други. Но, што се случува во Лука 12:15-21? Таму бог му ја зема душата на човекот кој сакал да направи поголем амбар. Демек, многу сакал да има. Па нели претходно беше речено да му се даде повеќе на тој што има?!?! Зошто сега човеков бива убиен? И друго. Во Лука 12:33 се вели:„Продајте го својот имот и поделете го на сиромашните“ Нели ова се коси со претходните Мар.4:25 и Мат.25:14-29, каде се вели дека од сиромашните треба да им се одземе и тоа што го имаат?А сега се вели да им се дава! Навистина незнае човек што да прави, да има или да нема? Уште нешто! Ако Ти си го продал својот имот, со цел парите да ги распределиш на сиромашните, тогаш што ќе се случи со Мене, кој сум го купил тој имот. Дали бог ќе ми суди според Мар.4:25 и Мат.25:14-29 или според Лука 12:15-21? И на крај (малку хипотетично), ако сите го продаваат својот имот, кој ќе купува? |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Фала, во секој случај
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во случајов (на форумов) ти е ник! А за вистински ! Можеби, зошто да не. Во секој случај убаво имеи презиме. |
|||
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А зошто пак мислиш дека ми е само ник, а не и вистинско име?
|
|||
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јасно, па нели сум од Магдала, малото рибарско селце.
|
|||
|
|||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мило ми е што се разбираме! btw., малку оф топик. Гледам го котистиш никот „магдалена“Знаеш зошто Марија така ја нарекувале? |
|||
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кој прв, ако не јас, та нели јас прва Го видов?
Знам де, знам што сакаше да кажеш. Фактор Х или харизма ти се вика тоа, но Исус е исклучок од оваа група, зашто не била само харизмата пресудна за Него, туку нешто друго. Тој бил очекуваниот Месија, Пророкот, Спасителот, Исцелителот....Божјиот Син пред се, иако секако нема да се сложиш со ова. Но сакам да кажам, Исус отскокнува од оваа кошница по сосем други работи. |
|||
|
|||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Знаев дека ќе има неко оваков коментар, но незнаев кој прв ќе биде.
Да, факт е дека сите тие ја имале таа способност да привлечат, убедат, заведат, да се стекнат со следбеници ... или како сакаш речи го тоа! И јас тиокму на таа нивна способност се воодушевувам. Сосема друга работа е за што сето тоа го користеле. Ја сваќаш поентата? А, да! А зошто го испушти Александар во твоето набројување на „негативните“ личности? Мислиш тој бил поарен од да речеме Хитлер или Ханибал? Изменето од Zlatnik - 22.Октомври.2008 во 11:08 |
|||
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Убаво....Хитлер, Мухамед, Исус, Ханибал, Тоше-сите во една кошница,
тропна Златникот на масата, и остана жив. |
|||
|
|||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Верувале или не, иако сум атеист, имам огромен респект кон Исус, но не од теолошка гледна точка, дека тој е господ - божји син ..., туку од сосема друг, човечки аспект. Му се восхитувам како човек кој со своето учење (јас тоа некогаш го нарекувам и политика) успеал да покрене огромна маса луѓе. Секако тоа заслужува почит. Истото тоа почитување (кон способни луѓе кои ја имаат таа дарба, харизма да организираат и да предводат маса луѓе) ја имам и кон Мухамед, кон Сидарта (Буда) ... како и кон Александар, Ханибал, Наполеон, Хитлер, Тито, Тоше...! |
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Messenger sekogash imal respekt prema site tugji veruvanja, no sekogash odel po svoj pat. Chitaj gi negovite komentari i ke razberesh koi se negovite pogledi. Ne go klasificiraj i ne go etiketiraj, oti taka samo ke go negirash i ke steknesh pogreshno mislenje. Da ne te ostavam potpolno nezadovolen, eve ke izjavam deka imam vrven respekt za Isus. No toa ne me pravi hristijanin bidejki ne se soglasuvam so hristijanskite dogmi. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се извинувам што се мешам, ама би сакал и јас нешто да кажам.
Библијата е веродостојна карта на СОВРШЕНИОТ ЖИВОТЕН ПАТ! Таа ги содржи зборовите ГОСПОДОВИ и затоа може да се нарече дека е БОЖЈИ ЗБОР, но никој не би смеел да ја израмни или дури направи поголема од СЛОВОТО БОЖЈЕ - ХРИСТОС, без која е таа безвредна. Во ред е пишаното или треба нешто да средам? |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |