![]() |
|
дали сегашните религии ќе се изгубат во времето |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 6> |
Автор | |
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ok se izvinuvam ne te razbrav dobro
![]() ![]() ![]() inace i Galileo i Kopernik se Bozji pratenici? (i tie tvrdea isto) ![]() ![]() ![]() |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
|
![]() |
|
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Не...филмот не тврди такво нешто, дури во некои сцени Бруно е прикажан како фраер што соблекува напалени женски а после ги остава така само со мистично-духовни изјави за единството на природата и човекот ![]() Меѓутоа појавувањето на Бруно не е случајно во тоа време. Бог секогаш праќал просветлени души кои како луѓе делувале меѓу народот со цел да ја шират духовната свест. Тоа на демоните не им одговарало и коирстејќи ја наметката „христијански„ таквите мистичари ги обвинуваа дека се со нечестивиот, ги клеветела, мачела и честопати убивала. Се сеќавам дека на предавањето беше кажано дека него црквата не го обвинувала за Копернизмот туку на пр. за верската ерес(според мене вистина а не ерес) што ја ширел на пр. дека и ѓаволот еден ден ќе биде спасен(преобратен), дека Светиот Дух е душата на светот - но многу е битно во кој контекст се набљудуваат овие работи, затоа и реков дека во голема мера се поклопува со моите верски убедувања. Изменето од Majkl - 06.Октомври.2008 во 21:09 |
|
![]() |
|
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Ok fala na oskudniot odgovor, molimte probaj da najdes nesto za toa, bas me interesira, a filmot go posociv cisto onaka toj prv mi padna na pamet,a toj filmot dokolu govori za toa deka e BRUNO bozji pratenik, bez da mi posocis bar uste eden fakt sto govori za to(sam vikas filmot bil istoriski zanr), osven deka bil protiv katolickata crkva, vo svoe vreme barem vo nekoi ubeduvanja, izvini ama toj film ne mi e nisto poinakov spored mene od "Intervju so gavolot" (dokolku filmot kazuva deka e Bruno bozji pratenik, ako samo ja sledi negovata biografija, ona so istorijata go tvrdi, togas da e istoriski z.)
se nadevam me razbiras so sakam da kazam pozz |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
|
![]() |
|
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Извини што чекаше. За жал во моментов неможам да типосочам директен линк или сл. (треба и самиот да прочепкам) но кога бев една прилика во Германија на една интернационална средба, имаше предавање повод 400 год. погубувањето на Џ.Бруно и доста работи беа убаво кажани. Италијанците донесоа и некоја литература ама не земав примерок. Жал ми е што немам барем аудио запис од истото. На крајот од предавањето беше пуштен и филмо како илустрација. Во секој случај неговото учење прилично се поклопува со моите верски убедувања. Инаку филмот не би го споредувал со „Марс напаѓа„ оти првиот е историјски жанр(секако, секогаш може да се протнува и замислата на режисерот колку и да се држи до фактите)а другиов ефтина холивуска фантастика, дури не е ни научна-фантастика. Изменето од Majkl - 06.Октомври.2008 во 20:46 |
|
![]() |
|
e Majkl dobro sto vidov deka si online, bas sakav da te potsetam da mi odgovoris ako znaes na pogore postavenoto prasanje, za filmot priznavam go nemam gledano neznam sto se zboruva vo nego, ama toj ne e nekoj relevanten dokaz, film, moze da prikaze se i sesto, ete imam gledano eden drug film "Mars napaga" i sigurno ne mislis deka navistina napaga neli?
![]() ![]() zatoa te molam da mi odgovoris za prasanjeto, ili posocimi kade da go najdam odgovorot samo te molam nemoj da pi posocuvas igrani filmovi fala ti odnapred uste ednas |
|
![]() |
|
![]() |
|
Ете пак не разбравме,а мене баш ме интересира како тоа Бруно бил Божји пратеник, го молам Мајкл или било кој друг кој знае нешто ако може да ми објасни нешто повеќе за ова, сакам да дознаам нешто што сигурно ни самиот Бруно не го знаел, не мора овде на форумов може и преку ЛП, фала би однапред
|
|
![]() |
|
![]() |
|
и тоа го прави божји пратеник?
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
зато што тој не бил со црквата бил божји пратеник???
ајде значи сега сите шо не се за Христос се божји пратеници, сега значи муслиманите (ништо против нив во оваа конотација)се божји пртеници, добро овде веќе немам коментар ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Џордано Бруно најмногу ја навлече омразата на инквизицијата кога им одговори на инквизиторите дека не го разбира Христос онака како и тие. Односно не го разбира како човек и Бог. Ова е една од верзиите зошто тој е запален.
|
|
![]() |
|
Имаше и еден убав биграфски филм „БРУНО„ сниман некаде 70`те, мислам италијанска продукција беше. |
|
![]() |
|
те молам кажи ми за ова од кај излезе
„Она што многумина не го знаат за Бруно е дека тој имаше визии и беше во контакт со Божествениот свет и настапуваше како негов гласник.“ Јас толку мн барав и никако не сретнав вакво податокче дај молимте просветли ме во која историја, физика или света книга го пиши, како ова да им промакне на сите, ете јас накратко ти кажав шо знам за него, ако сакаш и цела биографија ќе ти напишам ама ова нема да го сретниш нигде од кај испадна сега ова? Џордано Бруно- Божји Гласник? |
|
![]() |
|
![]() |
|
Да, те разбрав и се согласувам со кажаното. А зошто мислиш дека јас ти држам лекции по физики и хелиоцентрични системи? Такво нешто не сум направил. Она што многумина не го знаат за Бруно е дека тој имаше визии и беше во контакт со Божествениот свет и настапуваше како негов гласник. Изменето од Majkl - 05.Октомври.2008 во 01:38 |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |