IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ВИЗАНТИЈА - ПРАВОСЛАВНА ТЕОКРАТИЈА, КОНСТ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВИЗАНТИЈА - ПРАВОСЛАВНА ТЕОКРАТИЈА, КОНСТ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака Обратен редослед
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 02:27
Originally posted by evangelist evangelist напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Не знам зошто Византија се нарекува "Православна Теократија". Зборот "Теократија" значи Божја управа, а со Византија не управувал Бог, туку човекот.
Теократско управување на Земјава ќе има дури по Христовото доаѓање и по воспостсавувањето на Милениумот (илјадагодишното царство на Христос), а и потоа цела вечност.

Pa neli site sme Bogovi ...

I so ima loso vo toa dvete vlasti (duhovnata i svetskata) da se kako edna. Toa e bozjata slina i predstava tuka na zemjata!

Да да, богови ипол сте т.е. богови на квадрат среќа 
Сакаш да кажеш дека сите човечки управи (демократија, социјализам, комунизам, монархија итн) биле и се вусшност теократии заради тоа што луѓето-богови управувале со нив? изненадување 
Христос јасно кажа: "Моето Царство не е од светов" (Јован 18:36) и нема да биде се додека не се исполни времето на Божјото долготрпение врз безбожничкиот свет, се додека не се исполни времето човечките управувања и суетни обиди да постигне "golden age" на Земјата, се додека не се разобличи и понижи човечката мудрост во безумие, се додека не се појави Антихристот да влезе во Божјиот Храм, да хули на се што е свето и да се претставува себе си за Бог... се дотогаш Теократија нема да постои на Земјава, ни Византиска, ни Римска, ни Ерусалимска, никаква Теократија нема да постои додека не се исполнат Божјите пророштва за оваа генерација.

Дури потоа, во кулминацијата на најголемата Светска Војна, Господ ќе интервенира. Со заповед, со глас на Архангел и со Божја труба, Господ ќе слезе од Небото со огромна ангелска војска и ќе го убие Антихристот со здивот на Својата уста и со блесокот на Своето доаѓање. Дури тогаш ќе исполни надежта и верата на светите. Дури тогаш Бог ќе ја презеде управата на Земјата во Своите раце и ќе ја воспостави долгоочекуваната ТЕОКРАТИЈА за која сонуваа и сонуваат сите Божји луѓе под стегите на неправедните човечки системи.

А се дотогаш, срамота, срамота е било која човечка управа што била или ќе биде да се изедначува со идната Божја управа - Теократија.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bo&#382;e ne znam &#353;ta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 01:13
http://vizantia.info/docs/171.htm

ова е линк каде што може да се погледне еден прекрасен научно-едукативен филм за Византискат империја

“Падот на византија“

Тоа тука http://vizantia.info/docs/171.htm е на србски јазик. 71:43 е времетраењето на емисијата каде што говорат авторитетни личности од разлицни области за начинот на “теократија“ и сите недоследности и причини за распад на таа досега недостижна во историјата ХРИСТИЈАНСКА ИМПЕРИЈА!!!

УЖИВАЈ ТЕ
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 01:03

Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Спирос пишувај на тема, те молам.

Те молам простими, но чоекот се противи кон Византија како да е таа најцрното царство од сите царства, а не од БОГА допуштено.

Јас самиот имам не најдобро мислење кон луѓе и цареви кои се наречуваат Христијани а се надеваат појќе на својот меч, сила, армија, традиција, ... одколку на МУДРОСТА ХРИСТОВА. Но не се осмелувам да го преставувам обрнатиот (крстениот) цар како да е антихрист и чедо на ...!

Те молам простими, но само реплицирав во контекст на неговата апсолутна негација дека Константи е од БОГА (барем) допуштен како цар кого ние требаме да го почитуваме (или поднесуваме) и кога би бил како султанот.       

Ако царот св. Константин не бил од Бога, и неговата мајка св. царица Елене, тогаш немало потреба тие да ја признаат до тогаш гонетата ХРИСТИЈАНСКА ВЕРА и да ја воведат како официјална ... за тоа сведочи историјата...
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 22:55

Те молам простими, но чоекот се противи кон Византија како да е таа најцрното царство од сите царства, а не од БОГА допуштено.

Јас самиот имам не најдобро мислење кон луѓе и цареви кои се наречуваат Христијани а се надеваат појќе на својот меч, сила, армија, традиција, ... одколку на МУДРОСТА ХРИСТОВА. Но не се осмелувам да го преставувам обрнатиот (крстениот) цар како да е антихрист и чедо на ...!

Те молам простими, но само реплицирав во контекст на неговата апсолутна негација дека Константи е од БОГА (барем) допуштен како цар кого ние требаме да го почитуваме (или поднесуваме) и кога би бил како султанот.       

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 19:01
vizantija-pravoslavna teokratija?

mozebi,onoj koj ja postavil temata mislel deka carevite vo vizantija(pogolem del od niv) za vrhoven poglavar go smetale samiot bog koj gi postavil i niv da vladeat so odredena grupa na luge na odredena geografska polozba...........pa zatoa stavil takov naslov........

ili mislel na nesto drugo-bas me interesira?

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 17:19
Тука на кратко можеме да прочитаме за историјата на Црквата и Византија!

http://vizantia.info/docs/page359_0.htm
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 16:25
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

najdobriot lek, e sekogas da se napadne onie koi uste poveke zabegale i mislite nesto ste postignale? koj spomna amerika, ti ne znaes izgleda od kade e Hristos, a pisuvas na tema veroispoved. da ne mislis deka e od istanbul slucajno?

pa covece, se znae koga evropa procvetuva, a koga bila zatapena. ako ne znaes, vrati se vo 5 oddelenie, tamu se uci toa.

Муабетот со европа - 5 оделение и незнам што друго нема ништо општо со Византија...

http://vizantia.info/docs/page303_0.htm

ова е интересно, има и на руски и на србски
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 16:06
najdobriot lek, e sekogas da se napadne onie koi uste poveke zabegale i mislite nesto ste postignale? koj spomna amerika, ti ne znaes izgleda od kade e Hristos, a pisuvas na tema veroispoved. da ne mislis deka e od istanbul slucajno?

pa covece, se znae koga evropa procvetuva, a koga bila zatapena. ako ne znaes, vrati se vo 5 oddelenie, tamu se uci toa.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 16:03
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

ne znam kako hristijani mozat da se gordeat so vizantija.
ne znam koj pri zdrava svest i um, moze da se gordee so sramotite na sredniot vek, za koi 'crkvata' e vo golema merka vinovna.

Така како што вашиот ник и вашата свест не сака да ги зарбере работите...
Дури и не се обидува да погледне барем малку во минатото ...

Американската форма - шема е многу добра
таму е правата вистина и МОДЕЛОТ за ЕВАНГЕЛИЗАЦИЈА НА СИТЕ НАРОДИ...

Господи! Што дочекавме, Американскиот модел да ни биде образ и патеводител во вистината ...

ХОЛИВУД е местото за сите актери, па таму нека снимаат филм за христијани и нека ја прикажат ВИЗАНТИЈА како нешто најлошо ...

Таму во НОВИОТ ВАВИЛОН таму е вистината... Идете и учете од таму ...

Не мора од ВИЗАНТИЈА ...

ЗАТОА КЕ ВЕ МОЛАМ НЕ “ЧЕПКАЈТЕ ЈА“ ВИЗАНТИЈА!!!

узивајте во вашите американски филмови...
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 15:39
ne znam kako hristijani mozat da se gordeat so vizantija.
ne znam koj pri zdrava svest i um, moze da se gordee so sramotite na sredniot vek, za koi 'crkvata' e vo golema merka vinovna.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 11:54
http://vizantia.info/docs/page299_0.htm
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 11:46

Не, не треба. Центарот на Христијанството е во Христа - а Тој не се наоѓа во Константинопол.

Точно така, центарот на христијаните и Христијанството секогаш бил и останува во Христа.

Точно така ... и јас сум согласен дека е така, Ама не заборавајте дека ХРИСТОС ДОШОЛ И НА ЗЕМЈАТА и Тој не е егоцентричен за центарот да е во Него, ако правилно се разбираме - Тој основал и земна институција - ЖИВА ЦРКВА на која што Тој самиот е Главата!

значи во “добрите„ времиња се било “добро„ се славел Бог на земјата и на секаде и од се... денес тоа се губи, остануваат спомени и горе долу се трудиме нешто да наликува на оние “достојни времиња“

Изменето од evangelist - 17.Октомври.2008 во 11:52
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 11:05

Не знам зошто Византија се нарекува "Православна Теократија". Зборот "Теократија" значи Божја управа, а со Византија не управувал Бог, туку човекот.
Теократско управување на Земјава ќе има дури по Христовото доаѓање и по воспостсавувањето на Милениумот (илјадагодишното царство на Христос), а и потоа цела вечност.

Pa neli site sme Bogovi ...

I so ima loso vo toa dvete vlasti (duhovnata i svetskata) da se kako edna. Toa e bozjata slina i predstava tuka na zemjata!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 07:06
Do what is right, come what may...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.